ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
«Σοβαρός κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων»

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ

Σε άμεση αντίσταση στην απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών καλεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που είναι κομμάτι των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Η ΚΟΑ καλεί τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς της γειτονιάς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές με τα εκλεγμένα συμβούλιά τους να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις των σχολείων, που τις προηγούμενες μέρες ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, είναι ένας ακόμη σοβαρός κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση. Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις, μαζί και με τα υπόλοιπα αντιδραστικά μέτρα που ήδη θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως ο δραματικός περιορισμός των διορισμών και η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στους εκπαιδευτικούς, η διείσδυση των επιχειρήσεων στο σχολείο που θα έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν ακόμη και το περιεχόμενο μαθημάτων, κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολη για τα παιδιά της εργατικής τάξης, για τη λαϊκή οικογένεια που βάζει ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και στην Παιδεία, όπως και στην υπόλοιπη ζωή της εργατικής τάξης, αξιοποιείται ως πρόσχημα η καπιταλιστική οικονομική κρίση για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς: Οι μαθητές ειδικά στις πιο λαϊκές περιοχές να στοιβάζονται σε 30άρια τμήματα με αποτέλεσμα η παιδαγωγική διαδικασία να πηγαίνει περίπατο, η λειτουργία του σχολείου να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο. Από αυτά που ήδη έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται πως το υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να μειώσει σε ορισμένους δήμους της Αθήνας ακόμη και κατά το μισό τα σχολεία!!!

Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι επίσης ξεκάθαρος: Αυτό που θέλει είναι η εδραίωση του σχολείου της αγοράς, της ταξικής διαφοροποίησης, της επέλασης των "χορηγών", της ολοένα και μεγαλύτερης σχολικής διαρροής και εγκατάλειψης του σχολείου από τα πιο φτωχά στρώματα. Να παράγονται μαζικά ευέλικτοι, καταρτίσιμοι αυριανοί εργαζόμενοι, χωρίς ολοκληρωμένες γνώσεις και εφόδια, εύκολη λεία για το μεγάλο κεφάλαιο.

Κάλεσμα σε αντίσταση

Κανείς εργάτης, υπάλληλος, εκπαιδευτικός, φτωχός αυτοαπασχολούμενος, νέος να μην πέσει στην ύπουλη παγίδα που στήνει το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση προκαλεί όταν λέει πως κάνει τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις για "παιδαγωγικούς λόγους"! "Παιδαγωγικό" για το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που στηρίζουν αυτήν την κατεύθυνση και τις επιλογές, είναι ό,τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο. Η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζουν ανοιχτά τα μέτρα. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις του, δεν αμφισβητεί τον πυρήνα των μέτρων, συσκοτίζει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εκπαίδευση, έχει ενσωματώσιμα αιτήματα στη γραμμή του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί σε άμεση αντίσταση σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς της γειτονιάς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές με τα εκλεγμένα συμβούλιά τους να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική. Να απορρίψουν τη νέα διοικητική δομή στα πλαίσια του "Καλλικράτη", τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολείων. Να παλέψουν για σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Καμία τάξη να μην έχει πάνω από 20 μαθητές. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

Πάλη για την αμφισβήτηση των επιλογών του κεφαλαίου, συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Λύση αποτελεί η λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός, το κοινωνικό σύστημα όπου οι εργάτες απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν, όπου ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Θέλουν να περάσουν «στη ζούλα» τις συγχωνεύσεις

Νίκος Σοφιανός: Γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι να κάνουν υπόθεσή τους τη μόρφωση των παιδιών

Γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν χτές έξω απο το δημαρχείο Αθήνας και ανάγκασαν τη δημοτική αρχή να συζητήσει το θέμα των συγχωνεύσεων
Γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν χτές έξω απο το δημαρχείο Αθήνας και ανάγκασαν τη δημοτική αρχή να συζητήσει το θέμα των συγχωνεύσεων
Προ τετελεσμένων γεγονότων επιχειρεί να φέρει η δημοτική αρχή Αθήνας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς των σχολείων της πρωτεύουσας, καθώς χθες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αρνήθηκε αρχικά να συζητηθεί το θέμα των συγχωνεύσεων, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια ότι ήδη διαβουλεύεται με το υπουργείο Παιδείας πάνω στις προτάσεις του για καταργήσεις σχολείων και οργανικών θέσεων καθηγητών και δασκάλων.

Το θέμα έφεραν σε συζήτηση οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, με τον δήμαρχο, Γ. Καμίνη να προσπαθεί να το αποφύγει, «διαμαρτυρόμενος» αρχικά ότι «το δημοτικό συμβούλιο από χώρος διαβούλευσης έγινε χώρος καταγγελίας», «υποσχόμενος» στη συνέχεια ότι θα γίνει συζήτηση συγκροτημένα στο μέλλον... Ωστόσο, κάτω από την πίεση εκπροσώπων πέντε Ενώσεων Γονέων της Αθήνας με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας και εκπροσώπων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που από νωρίς βρίσκονταν έξω από το δημαρχείο και ακολούθως εντός της αίθουσας συνεδριάσεων, η διοίκηση αναγκάστηκε να δεχτεί τη συζήτηση.

Εισηγούμενος το θέμα, ο Ν. Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, τόνισε ότι στόχος των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση είναι το σχολείο που συγκεντρώνει πελάτες, το σχολείο που θα λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς, Την ίδια ώρα - υπογράμμισε - επιδιώκεται η διαφοροποίηση του περιεχομένου εκπαίδευσης ανάλογα με τον τόπο διαμονής κάθε μαθητή. Συμπλήρωσε ότι σύντομα οι δήμοι δε θα έχουν ευθύνη μόνο για τις υποδομές αλλά και για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Στηλίτευσε δε την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, αλλά και την ύπαρξη εκπαιδευτικών πολλών ταχυτήτων. Αναφερόμενος ειδικά στο Δήμο της Αθήνας ο Ν. Σοφιανός εστίασε στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων 60 σχολικών μονάδων. Κλείνοντας κάλεσε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών τους.

Τη συγχώνευση σχολείων της πρωτεύουσας και την κατάργηση οργανικών θέσεων επιβεβαίωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ν. Παπαχελά, όπως επιβεβαίωσε και το διάλογο στον οποίο βρίσκεται η δημοτική αρχή με το υπουργείο Παιδείας. Το τελευταίο ήδη έχει καταθέσει προτάσεις για συγχωνεύσεις σχολείων στην Αθήνα. Από την πλευρά της η διοίκηση του δήμου δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναμονή των προτάσεων των διευθυντών των σχολείων, δηλώνοντας σύμφωνη με το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου.

Το λόγο πήρε ακολούθως ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στα σοβαρά κενά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της Αθήνας, την ακαταλληλότητα των κτιρίων, τη στέρηση της προσχολικής αγωγής για πολλά παιδιά (πάνω από 3.000) που φέτος δεν έγιναν δεκτά. «Χρειάζονται πάνω από 150 νέα νηπιαγωγεία για να καλυφθούν οι ανάγκες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος κατέθεσε το αίτημα να μη γίνει καμία συγχώνευση - κατάργηση σχολείων, να γίνουν νέα σχολεία από το κράτος και όχι μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, να αυξηθούν στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού οι δαπάνες για την παιδεία και να μείνουν έξω από τα σχολεία οι χορηγοί.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διά βίου περιπλάνηση και ψευτοκατάρτιση

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του «Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση» και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

«Η πρώτη συνεδρίαση του "Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση" σηματοδοτεί την πιο στενή προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες των μονοπωλίων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Σημειώνει ότι «δημιουργεί η κυβέρνηση το νέο τοπίο της εκπαίδευσης από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο, όπου τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι επιχειρήσεις. Το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία μετατρέπεται σε "ευκαιρία" στη διά βίου περιπλάνηση και την ψευτοκατάρτιση».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «η προτεραιότητα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου δεν είναι στη μόρφωση των παιδιών του λαού, ούτε στην κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία. Είναι στα άμεσα χρηστικά για τις επιχειρήσεις προσόντα και δεξιότητες που οφείλουν να διαθέτουν οι νέοι, οι γυναίκες και οι περιπλανώμενοι μεταξύ ανεργίας και ελαστικής δουλειάς εργαζόμενοι. Διαμορφώνουν μια φθηνή εργατική δύναμη, με γρήγορη κατάρτιση, που θα κινείται στις ανάγκες του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ολες οι αλλαγές στην Παιδεία, από το "Νέο Σχολείο" μέχρι το νέο νόμο - πλαίσιο για ΑΕΙ - ΤΕΙ ευθυγραμμίζονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Κράτος, τρόικα, επιχειρήσεις και ΕΕ θέλουν μικρότερης διάρκειας σπουδές και τη μεταφορά του κόστους στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Μόρφωση και σπουδές θα αποτελούν το προνόμιο μιας ελίτ που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την αναπαραγωγή του, τη διεύθυνση της καπιταλιστικής παραγωγής, τη διάρθρωση του αστικού κράτους.

Σε αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της, έχει τη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ. Η γενικευμένη και σκληρή επίθεση που δέχονται σήμερα όλα τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων αναδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση ενιαίου μετώπου πάλης που θα διεκδικεί:

  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  • Αναβαθμισμένες επαγγελματικές σχολές ενταγμένες στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα μετά από τη σύγχρονη βασική εκπαίδευση, το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά.
  • ΟΧΙ στην υποκατάσταση της εκπαίδευσης από την κατάρτιση.
  • ΚΑΜΙΑ επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση.

Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ