ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ - ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ
Θέλουν να κάνουν τους εγκληματίες ... ήρωες

Η αντιδραστική κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που θα βραβεύει την υποτιθέμενη «τρίτη αντίσταση», τα εγκληματικά στοιχεία που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας

Από τη συγκέντρωση που διοργανώθηκε τον Απρίλη του 2008 από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην Αθήνα ενάντια στην απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας
Από τη συγκέντρωση που διοργανώθηκε τον Απρίλη του 2008 από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην Αθήνα ενάντια στην απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας
ΠΡΑΓΑ.--

Νέο «επεισόδιο» στην αντικομμουνιστική εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τσεχία με την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, της εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό, αλλά και τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης να απαγορεύσει τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, όπως εξάλλου είχε προσπαθήσει και με την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας.

Με συγκεκριμένο νομοσχέδιο που προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός - του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών (ODS), του νεοφιλελεύθερου «TOP 09» και του Κόμματος Δημόσιες Υποθέσεις (VV) - επιχειρείται η επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης «τρίτης αντίστασης», δηλαδή του λεγόμενου «αντικομμουνιστικού αντιστασιακού κινήματος». Πρόκειται για τους υποτιθέμενους «αγωνιστές» που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας ακόμα και με εγκληματικές πράξεις, σαμποτάζ και δολιοφθορές, που όπως κυνικά ομολογείται δούλευαν με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών (που όμως δικαιολογείται ότι ήταν δημοκρατικές) την περίοδο 1948-1989, οι οποίοι τώρα επιχειρείται να λάβουν το καθεστώς του «βετεράνου του πολέμου» από το υπουργείο Αμυνας με τη συνεργασία του «Τσεχικού Ιδρύματος για τη Μελέτη των Απολυταρχικών Καθεστώτων». Επιπλέον, οι δήθεν αυτοί «αγωνιστές» θα λαμβάνουν συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές που σήμερα απολαμβάνουν οι αντιφασίστες μαχητές. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του «TOP 09» Πετρ Γκαζντίκ, προχώρησε ακόμα παραπέρα και πρότεινε στο νομοσχέδιο να περιληφθεί και το μέτρο του «ισόβιου τιμωρητικού φόρου» που θα «τιμωρεί τους βασανιστές (τα πρώην στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, μέλη της αστυνομίας κρατικής ασφάλειας κλπ.) για το κακό που έπραξαν σε άλλους». Προτείνει: «Να κατάσχεται το ένα δέκατο των συντάξεων» των κομμουνιστών αντιφασίστων αγωνιστών και να μεταφέρεται σε «ειδικό ταμείο» και να δίνεται στη συνέχεια στους δήθεν «αγωνιστές» της «τρίτης αντίστασης».

Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας που κατήγγειλαν αυτή τη νέα αντικομμουνιστική επίθεση, σημειώνοντας ότι εγκληματικά στοιχεία που διέπραξαν αποδεδειγμένα δολοφονίες, σαμποτάζ, επιχειρείται να ανακηρυχθούν ήρωες, ενώ υπογράμμισαν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ουσιαστικά «πολιτικό εκθειασμό των τρομοκρατικών ενεργειών του παρελθόντος».

Μετά την πρώτη συζήτηση της Παρασκευής 11 Φλεβάρη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ολοένα και περισσότερα μέλη του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού τοποθετούνται υπέρ της απαγόρευσης του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Λίντοβε Νόβινι». Οπως επικαλείται η εφημερίδα, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γίζι Πόσπισιλ του (ODS), ο υπουργός Εξωτερικών του (TOP 09) Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών του (VV) Ράντεκ Γιον τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του κομμουνιστικού κόμματος και δηλώνουν πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταθέσει σχέδιο μήνυσης σε τσεχικό δικαστήριο για τη διακοπή των δραστηριοτήτων του...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενας στους πέντε νέους άνεργος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα αλματώδης αύξηση της ανεργίας καταγράφηκε, κυρίως για τους νέους, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό ανεργίας των νέων στη Βρετανία έφτασε σε ύψος ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στο 20,5% (χωρίς, όπως συνήθως σε όλη την ΕΕ, σε αυτά να υπολογίζονται όσοι εργάζονται μερικές ώρες τη βδομάδα). Τα στοιχεία αυτά αποτελούν, ουσιαστικά, πρόγευση της αθλιότητας που έχει προετοιμαστεί για τους εργαζόμενους της Βρετανίας με τα μέτρα λιτότητας που έθεσε σε εφαρμογή στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Τώρα πλέον τα αποτελέσματά τους αρχίζουν μόλις να γίνονται αισθητά. Και είναι μόνον η αρχή.

Τα πρώτα θύματα, όπως καταγράφεται, είναι οι νέοι, ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν, καθώς μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τα 2,49 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής (ONS). Από αυτούς, οι 965.000 είναι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι ένας στους πέντε νέους στην αγορά εργασίας έχει μείνει χωρίς δουλειά. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το συνολικό ποσοστό ανεργίας παραμένει ίδιο, στο 7,9%. Και όλα αυτά μέχρι τέλη Δεκέμβρη, καθώς, με βάση τις επίσημες προβλέψεις, τα μέτρα λιτότητας αναμένεται να οδηγήσουν στην απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα σε τέσσερα χρόνια στο δημόσιο τομέα.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό ανεργίας δε διαφοροποιήθηκε, εντούτοις τα στοιχεία του ΟΝS αναφέρουν ότι αυξήθηκε κατά 17.000 ο αριθμός των χρόνια ανέργων, δηλαδή όσων είναι έξω από την αγορά εργασίας για περισσότερα από ένα χρόνια, φτάνοντας τους 833.000 σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης

ΚΙΕΒΟ.--

Παρά τη γενικευμένη αντίδραση του λαού, η κυβέρνηση της Ουκρανίας προχωρά στο ξεθεμέλιωμα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οπως δήλωσε χτες στο κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεργκέι Τιχίπκο, θα υπάρξει μια αύξηση «σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων», ενώ υποστήριξε πως «δεν υπάρχει εναλλακτική» στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, από την 1η Φλεβάρη, αυξάνεται σταδιακά το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών, που θα φτάσει τελικά στα 60 χρόνια, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες (π.χ. των δημοσίων υπαλλήλων) για τους άνδρες θα αυξηθεί στα 62 χρόνια, καταργώντας έτσι τις ελάχιστες κατακτήσεις από την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που είχαν απομείνει για τους εργαζόμενους και το λαό.

Πρόκειται για προαποφασισμένο μέτρο της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που στρέφεται κατά του λαού, ώστε να λάβει η χώρα συνολικά 15,15 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ηδη η Ουκρανία έχει λάβει την πρώτη δόση του δανείου το Δεκέμβρη, ποσό που ανέρχεται στα 1,5 δισ. δολάρια.

ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κοινή τράπεζα για την αγορά ρωσικών όπλων

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», η Βενεζουέλα εξόφλησε πλήρως την πρώτη δόση του μεριδίου της για το αρχικό κεφάλαιο της κοινής τράπεζας που θα συγκροτήσει με τη Ρωσία. Περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν για την αγορά του πακέτου μετοχών της ρωσικής «EVROFINANCE MOSNARBANK», που θ' αποτελέσει τη νέα ρωσο-βενεζουελάνικη τράπεζα.

Οπως γράφουν τα ρωσικά ΜΜΕ, η ιδέα αυτού του σχεδίου ανήκει στον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος το 2006 πρότεινε στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, να συγκροτηθεί κοινή τράπεζα, κατά το παράδειγμα της κοινής τράπεζας Ρωσίας - Καζαχστάν. Ωστόσο, η συμφωνία για τη συγκρότηση ρωσο-βενεζουελιανής τράπεζας επίσημα κλείστηκε δυο χρόνια αργότερα.

Από την πλευρά της Ρωσίας, στο συγκεκριμένο σχέδιο θα πάρουν μέρος η «Gazprombank» κι η VTB (πρώην «Τράπεζα εξωτερικού εμπορίου»), που μοιράζονται εξίσου το ρωσικό πακέτο της κοινής τράπεζας, «EVROFINANCE MOSNARBANK».

Το 2009, η Μόσχα και το Καράκας συμφώνησαν πως το αρχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας θα είναι 4 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 2,8 δισ. ευρώ, και σ' αυτήν η ρωσική πλευρά θα ελέγχει το 51%. Στην πραγματικότητα η κοινή τράπεζα συγκροτείται πρώτα απ' όλα για τις ανάγκες της ρωσικής ομοσπονδιακής κρατικής εταιρείας εξαγωγής όπλων «Rosoboronexport»». Η Βενεζουέλα αποτελεί το μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικών όπλων στη Λατινική Αμερική και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων, μετά την Ινδία, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υποδιευθυντή του «Κέντρου στρατηγιών και τεχνολογιών», Κονσταντίν Μακιένκο, το συνολικό πακέτο των παραγγελιών της Βενεζουέλας ανέρχεται μέχρι σήμερα περίπου στα 6-7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον περασμένο φθινόπωρο, ο Ούγκο Τσάβες είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση της Ρωσίας είχε παραχωρήσει δάνειο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βενεζουέλα, ώστε να μπορέσει αυτή να συνεχίσει τις σημαντικές αγορές ρωσικών όπλων, ενώ το συνολικό ύψος των ρωσικών δανείων προς τη Βενεζουέλα υπολογίζεται στα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια.


Ι.Π.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τη Νίκη της Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της 52η επετείου της Νίκης της Κουβανικής Επανάστασης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του και απαιτώντας την άρση του γενικού οικονομικού αποκλεισμού, την κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ και την απελευθέρωση των 5 Κουβανών Ηρώων.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας, Ακαδημίας 50, αίθουσα «Αντώνη Τρίτση», την Κυριακή 20 Φλεβάρη στις 10:30 π.μ. Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας Λουίς Πράδο Γκαρσία και θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα με τραγούδια της Κούβας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ