ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καμώνεται τον προστάτη του λαϊκού εισοδήματος!

Ακρατη δημαγωγία για να κρυφτεί η στρατηγική σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα

Ο πόλεμος στην πολιτική που καταδικάζει το λαό στην εξαθλίωση στρέφεται και ενάντια στη ΝΔ, που συνυπηρετεί με το ΠΑΣΟΚ τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Ο πόλεμος στην πολιτική που καταδικάζει το λαό στην εξαθλίωση στρέφεται και ενάντια στη ΝΔ, που συνυπηρετεί με το ΠΑΣΟΚ τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Τη μάσκα του «προστάτη», δήθεν, των αποδοχών των εργαζομένων επιχειρεί να φορέσει η ηγεσία της ΝΔ, ενώ στην πραγματικότητα βάζει πλάτες για να προχωρήσει πιο γρήγορα η εφαρμογή του πρόσφατου αντεργατικού νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

Διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου, η ΝΔ επανέλαβε τις υποκριτικές και δημαγωγικές «εκκλήσεις» προς την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τάχα τη στάση της στο ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και, την ίδια ώρα, αποφεύγει να ομολογήσει τη θέση της για την εφαρμογή του αντεργατικού τερατουργήματος, που συμπιέζει διαρκώς τους μισθούς και τα μεροκάματα προς τα κάτω.

Στην πραγματικότητα, οι επαναλαμβανόμενες, σε καθημερινή πλέον βάση, παρεμβάσεις των στελεχών της ΝΔ αποσκοπούν στην ταχύτερη εφαρμογή του νόμου, συμπίπτοντας πλήρως με τις πιέσεις που ασκούν προς την ίδια κατεύθυνση οι εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και η ηγεσία του ΣΕΒ.

«Η ΝΔ ζητά υπεύθυνη πληροφόρηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης» (!), τόνισε ο Γ. Μιχελάκης, θέτοντας εκ νέου το θέμα, με αφορμή αυτή τη φορά τα στοιχεία της ΤτΕ, που δείχνουν ότι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στη διετία 2010-11 ξεπερνά το -14%. Στο ίδιο ύφος, κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί αν αμφισβητεί τα στοιχεία της ΤτΕ, ζητώντας από την υπουργό Εργασίας να αποσαφηνίσει σε ποιους κλάδους και πόσο θα μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Απέφυγε, ωστόσο, να πάρει θέση στο ζήτημα της εφαρμογής του νέου εργασιακού νόμου, που θεσμοθετεί την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ, σκόπιμα και για να ελιχθεί, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στο αν η ΝΔ συμφωνεί με τη θέση της ΤτΕ, που ζητά να εφαρμοστεί «με συνέπεια» ο συγκεκριμένος νόμος.

Στον ίδιο «αχυρώνα» με το ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, συνεχίζεται η κοκορομαχία γύρω από το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, όπου εξόφθαλμη είναι η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να δείξει ότι διαφοροποιείται, τάχα, από την πολιτική κυβέρνησης και τρόικας, την οποία όμως θεωρεί δεδομένη και αναγκαία.

«Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και οι λελογισμένες αποκρατικοποιήσεις είναι ανάγκη για τη χώρα. Είναι αναγκαιότητα, διότι το μνημόνιο και η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζει καθόλου το ύψος του χρέους και τη δυναμική του», δήλωσε χαρακτηριστικά (στο vima fm) ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση που είχε παρουσιάσει ο Αντ. Σαμαράς στο Ζάππειο τον περασμένο Ιούλη, «που μας έλεγαν τότε ότι είναι μαγική συνταγή», όπως σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος παρουσίασε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Δεκέμβρη, όπως δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, όπου προβλέπεται σαφώς ότι «έσοδα από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων) θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του χρέους».

Το στίγμα της τακτικής της ΝΔ το έδωσε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χθες το βράδυ στα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ, επί της λεωφόρου Συγγρού. Υποστήριξε ότι «η ΝΔ είναι κόμμα αληθινά λαϊκό» (!) και την ίδια ώρα προσυπέγραψε τις αντιδραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδας, λέγοντας ότι «η ΤτΕ υπέδειξε ως μόνο δρόμο την ανάπτυξη, όπως ακριβώς κάνουμε εμείς εδώ και πολύ καιρό»

Οσο και για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, είπε ότι «δεν μπορεί να πιστέψει ούτε να εμπιστευτεί» τον πρωθυπουργό που απέκλεισε τις προάλλες άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Διεργασίες δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Την κλιμακούμενη δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καταγράφει μια ακόμα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό «Επίκαιρα». Σύμφωνα με έρευνα της VPRC, οκτώ στους δέκα (ποσοστό 82%) εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση και την πολιτική που εφαρμόζει, ενώ το 84% των ερωτηθέντων εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τη «διαχείριση της κρίσης» από το ΠΑΣΟΚ. Το 92% εκφράζει δυσαρέσκεια για τη ΝΔ.

Ενδεικτικό των διεργασιών που σημειώνονται στις διαθέσεις των λαϊκών στρωμάτων είναι ότι έξι στους δέκα (60%) θεωρεί δικαιολογημένες και στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ το 52% συμφωνεί με την άρνηση πληρωμής διοδίων και 38% με την άρνηση πληρωμής των αυξήσεων στα εισιτήρια.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 33%, ΝΔ 32%, ΚΚΕ 12,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 5%, ΣΥΡΙΖΑ 5%, Οικολόγοι - Πράσινοι 4%, Δημοκρατική Αριστερά 2,5%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%. Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν «αποχή, άκυρο, λευκό» ανέρχεται στο 44,8%.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Θετική εισήγηση από Αρειο Πάγο

Το «πράσινο φως» για συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις ανάβει εισήγηση του αρεοπαγίτη Χ. Δημάδη στη σχετική συζήτηση που θα γίνει σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και στην οποία προτείνεται να ισχύσουν τα ίδια με τα Σώματα Ασφαλείας. Οσον αφορά την απεργία στις Ενοπλες Δυνάμεις, ο αρεοπαγίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει ότι δεν επιτρέπεται, γιατί θέτει σε απειλή την εθνική ασφάλεια και πως για το λόγο αυτό συνιστά «στρατιωτικό έγκλημα».

Η υπόθεση παραπέμφθηκε από το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου στην Ολομέλεια, λόγω μείζονος σπουδαιότητας. Πρωτόδικα (Πενταμελές Πρωτοδικείο Αθηνών), η Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε δικαιωθεί. Αντίθετα, το Εφετείο Αθήνας είχε ταχθεί κατά του συνδικαλισμού των αξιωματικών. Αναίρεση άσκησαν οι αξιωματικοί των ΕΔ και τώρα η υπόθεση κρίνεται από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο σκεπτικό της εισήγησης του αρεοπαγίτη Χ. Δημάδη αναφέρεται ότι τα ατομικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα τις απολαμβάνουν αδιακρίτως όλοι οι Ελληνες, συνεπώς και οι άνδρες των ΕΔ και μάλιστα χωρίς να εξαρτάται από την έκδοση ειδικού νόμου.

Στην αντιασφαλιστική μέγκενη οι ένστολοι

Δημοσιοποιήθηκε χτες, με ανάρτηση στο διαδίκτυο, η 12σέλιδη εγκύκλιος με τις οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 21 και 22 του αντιασφαλιστικού νόμου 3865/2010, που αφορούν το ασφαλιστικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Με βάση αυτές τις διατάξεις, όλοι οι ένστολοι μπαίνουν στη μέγκενη των γενικότερων αντεργατικών - αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Με βάση το νέο πλαίσιο που τίθεται σε εφαρμογή, αυξάνονται τα έτη υπηρεσίας για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης και ορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1η Γενάρη 2015.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, όπως αναφέρεται εισαγωγικά, «παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων» και «επιχειρείται ενιαία και συγκροτημένη "ερμηνευτική προσέγγιση" προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για τις νέες ρυθμίσεις και να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους εφαρμοστές του νόμου, σε καμία όμως περίπτωση δεν αποβλέπει να υποκαταστήσει την κρίση των αρμοδίων συνταξιοδοτικών και δικαιοδοτικών οργάνων ή να αποτελέσει πρόκριμα των πράξεων ή αποφάσεων που θα εκδοθούν μελλοντικά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ