ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πανεργατικός ξεσηκωμός: ΟΧΙ στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Την επιτάχυνση της εφαρμογής της Πράσινης Βίβλου για την Κοινωνική Ασφάλιση ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο. Καταψήφισαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας το βάθος της αντεργατικής επέλασης

Την αντιασφαλιστική - αντιλαϊκή επιδρομή της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων που σηματοδοτεί η υπερψήφιση από τη συμμαχία των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου στο Ευρωκοινοβούλιο, της Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα» και της σχετικής Εκθεσης, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα "ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα" (COM(2010)365-τελικό) που υπερψηφίστηκε σήμερα με τη σχετική Εκθεση - Ψήφισμα από τη συμμαχία των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου στο Ευρωκοινοβούλιο - Σοσιαλδημοκράτες, Λαϊκό Κόμμα, Φιλελεύθεροι - με τη σύμπραξη των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. - αποτελεί αντιλαϊκό τερατούργημα. Προορίζεται να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του νέου αντιλαϊκού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, με στόχο την κατεδάφιση των ευρωπαϊκών συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και την αντικατάστασή τους με την ιδιωτική εξατομικευμένη ασφάλιση, δεξαμενή κερδών, νέο χρυσοφόρο τομέα εκμετάλλευσης των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου. Με απύθμενο θράσος και προκλητικότητα οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας απαιτούν την πλήρη κατεδάφιση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Κατάργηση, στην πράξη, των δημόσιων δαπανών για Κοινωνική Ασφάλιση, Σύνταξη και Πρόνοια, με τον περιορισμό τους στο 2,5% του ΑΕΠ του κράτους. Με το σύστημα των τριών πυλώνων ελαχιστοποιούν τις συνταξιοδοτικές παροχές των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης σε ένα επίδομα φτωχοκομείου για να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο στο λεγόμενο "τρίτο πυλώνα", την ιδιωτική ασφάλιση. Δουλεύουν χωρίς προσχήματα και ντροπή για να ανοίξουν νέα χρυσοφόρα πεδία κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους των ασφαλιστικών εταιρειών, των τραπεζών και άλλων συναφών επιχειρήσεων που θα επελάσουν στα ερείπια της Κοινωνικής Ασφάλισης. Απαιτούν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, 65,67,71... χρόνια και έπεται συνέχεια ανάλογα με το προσδόκιμο της ζωής, δηλαδή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που από κοινού και σε σύμπραξη υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., σηματοδοτεί νέα συνδυασμένα αντιλαϊκά μέτρα για τη δραστική μείωση των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών στην Υγεία και την Πρόνοια και περιπλάνηση των εργαζομένων σε ελαστικές μορφές απασχόλησης και ιδιωτικής ασφάλισης. Αποδεικνύεται ότι είναι ψεύτικος ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και γενικότερα των κομμάτων του κεφαλαίου ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα και νόμοι πάρθηκαν δήθεν για να σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο μεγάλος κίνδυνος για την πλήρη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται μπροστά. Τα νέα ακόμη πιο βάρβαρα και σκληρά μέτρα προετοιμάζονται ήδη με την Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής και την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, για να πάρουν τη σκυτάλη οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών για την εφαρμογή τους. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στην Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπηρετούν πιστά και με προσήλωση τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που αποτελούν στρατηγικές επιλογές που εφαρμόζονται ενιαία από όλες τις αστικές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το αντεργατικό έκτρωμα της ΕΕ για τα ευρωπαϊκά ασφαλιστικά συστήματα.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις επισημαίνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για πανεργατικό ξεσηκωμό - μαζική εργατική - λαϊκή αντεπίθεση για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, η νέα άγρια επίθεση που οργανώνει το κεφάλαιο με το υπό διαμόρφωση Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. Ενδυνάμωση της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης και της λαϊκής συμμαχίας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, άνοιγμα του δρόμου για τη Λαϊκή Εξουσία».

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Τσαλαπατούν κάθε δικαίωμα

Χαρακτηριστική η κατάσταση σε ΗΣΑΠ και ΟΣΕ

Απολύσεις, μη καταβολή των δεδουλευμένων, καταστρατήγηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με, ανάμεσα σε άλλα, την μείωση του ωραρίου από 8ωρο σε 6ωρο και πολλά ακόμα αντιμετωπίζουν οι 250 περίπου καθαρίστριες που εργάζονται στην εργολαβική επιχείρηση ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ η οποία έχει υπογράψει με τον ΗΣΑΠ σύμβαση για την καθαριότητα του χώρου. Στο σημείο μέσα στον ΗΣΑΠ όπου συγκεντρώνονται οι καθαρίστριες, περιόδευσε χτες το πρωί η Μαργαρίτα Ραΐση, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Σχολείων Δημόσιας - Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και ιδιωτικού Τομέα και μέλος της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά, προκειμένου να απευθύνει το κάλεσμα για την πανεργατική απεργία της 23ης Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από τη συζήτηση με τις εργαζόμενες, η εργοδοσία, αποθρασυμένη από την αντιλαϊκή πολιτική, έχει επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας και τον εργασιακό μεσαίωνα. Τους τελευταίους δύο μήνες Δεκέμβρη - Γενάρη απέλυσε πάνω από 50 καθαρίστριες. Εχει να καταβάλει μισθούς από τον Δεκέμβρη, ενώ σε ορισμένες εργαζόμενες οφείλει ακόμα και το επίδομα αδείας του 2010! Τώρα προτάσσοντας τον εφιάλτη της απόλυσης και της ανεργίας, αναγκάζει εργαζόμενες να αποδεχτούν την μείωση του ωραρίου.

Η Μ. Ραΐση κάλεσε τις εργαζόμενες να δώσουν με αποφασιστικότητα την μάχη της απεργίας, να γραφτούν στο σωματείο, να συστρατευτούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαφορετικά δεν πρόκειται να πάρει το μήνυμα ούτε η εργοδοσία ούτε η αντιλαϊκή πολιτική που την τροφοδοτεί.

Παρέμβαση και στη Βόρεια Ελλάδα

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που ανέδειξε και η πρόσφατη παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπείας του σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης (εργολαβίες) προς ιδιώτες και φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας, στο χώρο του ΟΣΕ. Την ώρα της εξόρμησης πληρώνονταν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των βαγονιών και οι συνδικαλιστές διαπίστωσαν ότι η εργολαβική εταιρεία που έχει αυτό το έργο, έβαζε τους εργάτες να υπογράφουν ότι έπαιρναν χρήματα περισσότερα από αυτά που τους έδιναν στο χέρι. Οπως τονίζει σε ανακοίνωση - καταγγελία του το σωματείο, «η εργολαβική εταιρεία, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ.- ΚΕΤΖΑΚΗΣ Γ. ΟΕ , που έχει αυτό το έργο, καθαριότητα των βαγονιών του ΟΣΕ, παραβιάζει κατάφορα το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας και κλέβει ωμά τους εργαζόμενους».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Την ώρα που κάναμε την παρέμβασή μας η υπεύθυνη της εταιρείας μαζί με την προϊσταμένη του έργου έκαναν αυτή τη δουλειά. Υποχρέωναν τους εργαζόμενους να υπογράφουν για χρήματα που δεν έχουν λάβει.

Μετά την παρέμβασή μας οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν με βάση τις υπογραφές τους, δηλαδή πήραν το σύνολο των χρημάτων που έπρεπε να πάρουν και όχι αυτά που ήθελε να τους πληρώσει η εταιρεία».

«Δεν είναι η μοναδική εταιρεία που κλέβει τους εργαζόμενους, όλες το ίδιο κάνουν. Οι εργολαβίες κλέβουν τους εργαζόμενους και το δημόσιο χρήμα.

Το αίτημά μας να φύγουν οι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι να έχουν πλήρη και σταθερή εργασία με τους φορείς για τους οποίους δουλεύουν είναι επίκαιρο, αναγκαίο και το μόνο ρεαλιστικό για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ - ΜΑΡΚΕΤ
Θέλουν εργαζόμενους σκλάβους

Αποκαλυπτική η καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας

Τη σφοδρή επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο του Εμπορίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας. Αναφέρει, δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΜΑΣΟΥΤΗΣ», όπου η εργοδοσία με την απειλή της απόλυσης και άλλες εκβιαστικές μεθόδους επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, στους οποίους δεν επιτρέπεται ούτε ...ν' αρρωστήσουν. Να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό προχώρησε σε πέντε απολύσεις. «Ενώ - τονίζει στην ανακοίνωση - κατατάσσεται στις δέκα μεγαλύτερες σε κερδοφορία επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου - οι πωλήσεις της για το 2009 έφτασαν τα 602 εκατομμύρια ευρώ - χρησιμοποιεί κάθε τρόπο και μέσο προκειμένου να αυξήσει και άλλο την κερδοφορία της σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τους οποίους αναγκάζει να δουλεύουν καθημερινά σε μια εργασιακή κόλαση στα πέντε καταστήματά της στη Λάρισα».

Συγκεκριμένα καταγγέλλει πως «η εργοδοσία υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν καθημερινά από 20 λεπτά έως και 1,5 ώρα επιπλέον χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες» και ότι «κάθε βράδυ, ενώ τα σούπερ μάρκετ πρέπει να κλείνουν στις 9 μ.μ. τους κρατάει όλους, στην κυριολεξία κλειδωμένους μέσα στα καταστήματα μέχρι και τις 10 το βράδυ».

Και συνεχίζει: «Επιβάλλει εντατικοποίηση της εργασίας με τη μονομερή αλλαγή των συμβάσεων και των καθηκόντων και "φορτώνει" καθημερινά στους εργαζόμενους συνεχώς επιπρόσθετες εργασίες, μετατρέποντάς τους σε λάστιχο. Αλλοτε τους στέλνει στην αποθήκη για να εκτελέσουν χρέη αποθηκάριου, άλλες φορές να κάνουν τις παραγγελίες και άλλοτε στο κρεοπωλείο ή στα τυροκομικά προϊόντα, αναθέτοντας ακόμα και χρέη καθαρισμού των καταστημάτων, χωρίς μάλιστα να τους δίνονται και τα αντίστοιχα επιδόματα για όσες από αυτές τις θέσεις προβλέπονται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ