ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ
Νεκρός αστυνομικός θύμα ενός διάτρητου συστήματος

Μια απόδραση επικίνδυνου κακοποιού, που κόστισε τη ζωή ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό δυο άλλων. Στοιχεία για πλημμελή οργάνωση της μεταγωγής του. Καταγγελίες για ανευθυνότητα, αλλά και αναζήτηση ευθυνών από τους αρμόδιους, αν ...προκύψουν. Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που άρπαξε την ευκαιρία να τονίσει κοινότοπα ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι αδίστακτο. Κυρώσεις σε υπαλλήλους των φυλακών Κορυδαλλού. Ερευνα για τις συνθήκες απόδρασης από τον εισαγγελέα Εφετών του Πειραιά.

Αυτό ήταν το σκηνικό χτες, μετά το πρωτοφανές γεγονός της απόδρασης του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη, 26 χρόνων, από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Ο δράστης μεταφέρθηκε εκεί για να υποβληθεί σε εξετάσεις στη Νευρολογική Κλινική. Στις 9.50 το πρωί, οι αρχιφύλακες Αθανάσιος Δρακόπουλος, 47 χρόνων, Διονύσιος Αλεβιζόπουλος, 49 χρόνων και ο υπάλληλος της υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης των φυλακών Κορυδαλλού Ανδρέας Φυσέκης, με τον κρατούμενο, ήταν στον πρώτο όροφο της Νευρολογικής Κλινικής. Ξαφνικά ένα άτομο, που τους περίμενε, κατέβηκε από το δεύτερο όροφο και έδωσε στον Κ. Πάσσαρη ένα πιστόλι. Οι συνοδοί αιφνιδιάστηκαν και πριν προλάβουν να αντιδράσουν πυροβόλησε έξι φορές εναντίον τους. Στη συνέχεια, ο δράστης κινήθηκε προς το νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου άρπαξε το ΙΧ του Ν. Βασιλόπουλου κι εξαφανίστηκε. Ο συνεργός του έφυγε με τα πόδια προς άλλη κατεύθυνση. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα στην οδό Κρήτης στο Χολαργό, ενώ ο δράστης, παρά τις αναζητήσεις, μέχρι χτες αργά το βράδυ δεν είχε βρεθεί.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο χειρουργείο. Ο Α. Δρακόπουλος υπέκυψε στα τραύματά του, ο Δ. Αλεβιζόπουλος χαροπαλεύει και ο Α. Φυσέκης νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε με δηλώσεις του «τη λύπη του». Επίσης, είπε ότι «το οργανωμένο έγκλημα είναι αδίστακτο και ότι το μέτωπο της ΕΛ.ΑΣ και της πολιτείας απέναντι στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα είναι διαρκώς ανοιχτό». Τόσο ...ανοιχτό, που ετοιμάζουν νομοθεσία αντιμετώπισής του, μέσω της πάταξης των ατομικών ελευθεριών όλων των πολιτών. Την ίδια στιγμή, οι μηχανισμοί δίωξης του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος πάσχουν από ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, εκπαίδευση, οργάνωση, επιμόρφωση στελεχών.

Με απόφασή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος πήρε το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων σε βάρος του διευθυντή της δικαστικής φυλακής Κορυδαλλού, της κοινωνικής λειτουργού και του εγκληματολόγου, μελών του συμβουλίου φυλακής. Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «από τη μελέτη και αξιολόγηση των σχετικών με τη μεταγωγή του Κ. Πάσσαρη διοικητικών στοιχείων, προέκυψαν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου της δικαστικής φυλακής Κορυδαλλού, καθώς και ο κατ' επίσκεψη ιατρός, δεν επέδειξαν την επιβαλλόμενη από τη φύση των καθηκόντων τους επιμέλεια και προσοχή, με συνέπεια τη διαμόρφωση συνθηκών απόδρασης του προαναφερόμενου κρατουμένου και την προσβολή των συμφερόντων της κοινωνίας».

Επίσης, καταγγέλθηκε η σύμβαση του γιατρού, που εξέδωσε τη σχετική γνωμάτευση για τη μεταγωγή και θα διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές του ευθύνες. Διατάχτηκε επείγουσα πειθαρχική ανάκριση για τον καταλογισμό των πειθαρχικών ευθυνών κάθε υπαίτιου διοικητικού οργάνου. Με δηλώσεις του, ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδης, είπε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, για το αν υπήρξε διαρροή, καθώς και για το αν πληροφορήθηκε ο κρατούμενος την ημέρα και το χρόνο της μεταφοράς του.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να καταλογιστούν σε κάθε υπεύθυνο. «Στο σημερινό θλιβερό και επώδυνο γεγονός δεν μπορεί ο κάθε καλοπροαίρετος να μη διακρίνει την πλήρη ανευθυνότητα και την ανικανότητα της διοίκησης ως προς το σχεδιασμό και τη λήψη των μέτρων στη συγκεκριμένη μεταγωγή», αναφέρει.

ΔΙΚΗ Π. ΚΑΖΑΚΟΥ
Τους σκότωσε γιατί ήταν μαύροι και μωαμεθανοί

«Ηρθε από τη Γεωργία για να δουλέψει και να βοηθήσει τη μάνα μας, που ήταν χήρα. Εμείς οι πέντε κόρες της δεν μπορούσαμε. Τέσσερα χρόνια ήταν στην Ελλάδα. Γύριζε από τη δουλιά. Πήγαινε στο σπίτι. Είχε μαζί και μια τσάντα. Ακουσα από την τηλεόραση πως τον σκότωσαν και δεν το πίστεψα. Δεν είχε τίποτα με κανένα. Η μάνα μου σήμερα δε βλέπει, έπαθε ζάχαρο από τη στενοχώρια. Δεν ξέρει ακόμα πως τον σκότωσαν. Της είπαμε ότι είχαμε ατύχημα με το αυτοκίνητο και εγώ σώθηκα».

Είναι η ΝούνουΜαργιάνι και καταθέτει στο κακουργιοδικείο της Αθήνας. Αδελφή του 30χρονου Γκιόργκι (Γιώργου) Κουντεσιάνι, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του ρατσιστή δολοφόνου ΠαντελήΚαζάκου στις 22-10-99 το βράδυ, καθώς περπατούσε στην οδό Ηπείρου. «Οταν άκουσα το δράστη να λέει ότι μετάνιωσε που σκότωσε τον αδελφό μου (επειδή ήταν ο μοναδικός λευκός από τα θύματά του και χριστιανός) τον λυπήθηκα. Σκέφθηκα ότι θα τον βασάνιζε αυτό», καταλήγει.

Ο Π. Καζάκος την παρακολουθεί αδιάφορα από το εδώλιο. Κανένα σημάδι λύπης ή συμπόνιας στο πρόσωπό του. Καμιά «συγγνώμη» από τα χείλη του. Αυτός τώρα το παίζει «τρελός» μέσω των συνηγόρων του για να γλιτώσει τα δις ισόβια (και βάλε) που τον περιμένουν, πετά βρισιές στις συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, κλείνει το μάτι και χαμογελά στους γνωστούς που διακρίνει στο ακροατήριο όταν γίνεται διακοπή της δίκης, μασάει με όρεξη ένα σάντουιτς, συνομιλεί ανέμελα και αστειεύεται με τον συγκατηγορούμενό του Απ. Αποστόλου. Τον άμοιρο Γεωργιανό εργάτη θα συλλογιέται;

Χτες κατέθεσαν και οι μάρτυρες: ΙζόλδηΧατζηγιάννη, γιατρός ορθοπεδικός χειρούργος, διευθύντρια Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, η οποία χαρακτήρισε τον Π. Καζάκο «μεθοδικό, ψύχραιμο, μελετημένο, γιατί χτυπούσε τα θύματά του γνωρίζοντας ότι θα τα σκοτώσει». Ο τότε υποδιοικητής του Ιδρύματος Αντ. Καρράς, που τόνισε ότι «κίνητρό του ήταν να ξεκαθαρίσει την πατρίδα από τους έγχρωμους». Ο κοινωνιολόγος - θεολόγος ΜουαμάρΤσιμπάντι, γραμματέας του Παναφρικανικού Συνδέσμου στην Ελλάδα: «Οι επιθέσεις κατά των Αφρικανών είναι καθαρά ρατσιστικές. Τα θύματα πυροβολήθηκαν για την εθνικότητά τους, για το χρώμα τους. Το ίδιο είχε συμβεί και με τη δολοφονία του μικροπωλητή στο Περιστέρι. Τρελός δεν είναι ο Καζάκος». Η πρώην βουλευτής του ΣΥΝ ΣτέλλαΑλφιέρη: «Πιστεύω ότι ο Καζάκος είχε συνδεθεί με τη "Χρυσή Αυγή" γιατί όσα είπε τότε ήταν ενταγμένα στη ρατσιστική ιδεολογία της. Υπήρξε και σχετική φωτογραφία του στην εφημερίδα. Είχε μίσος προς τους ξένους, προφανώς λόγω των σχέσεών του με ρατσιστικές ομάδες. Δεν κινήθηκε αυθόρμητα. Υπήρχαν κάποιοι πίσω του». Η εκπαιδευτικός ΑρτεμησίαΜαρκοπούλου, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης δήλωσε για τα θύματα του Π. Καζάκου: «Αναμφίβολα χτυπήθηκαν για το χρώμα και το θρήσκευμά τους. Ηταν μια σαφώς λογικότατη ιδεολογική επιλογή του δράστη». Ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Δημ. Παπαχρήστου: «Πρόκειται για ένα ρατσιστικό γεγονός πρωτοφανές για την Ελλάδα». Ο μηχανολόγος μηχανικός Παν. Γκαργκάνας, εκδότης εβδομαδιαίας εφημερίδας: «Πήρα μια απειλητική επιστολή από τον "Εθνικιστικό Σύνδεσμο Λεωνίδας", που έλεγε "έχουμε παλικαράδες σαν τον Καζάκο για να εκτελούν συμβόλαια θανάτου"». Ο πρόεδρος της Νιγηριανής Κοινότητας ΤόνιΜπριτς: «Είναι ρατσιστικής βίας αυτές οι επιθέσεις» και ο Περ. Κοροβέσης: «Είναι ρατσιστικό έγκλημα νεοναζιστικού τύπου».

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Σε ρόλο ενίσχυσης της κρατικής καταστολής

Δημοτικοί αστυνομικοί με ή χωρίς όπλο; είναι το ψευτοδίλημμα που «πασάρεται» από κυβερνητικούς κύκλους, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλο, να δηλώνει (σε χτεσινή εφημερίδα) πως υπάρχει συμφωνία με το υπουργείο Εσωτερικών για τη δυνατότητα οπλοφορίας και το τελευταίο να το διαψεύδει.

Με δεδομένη τη συμφωνία και των δύο πλευρών στη δημιουργία ενός νέου, πρόσθετου στα ήδη υπάρχοντα, Σώματος με καθαρά αστυνομοκρατική πρακτική - οι δημοτικοί αστυνομικοί, πέραν των άλλων, θα συλλαμβάνουν και θα διενεργούν προανακριτικά καθήκοντα - μπορούμε να μιλήσουμε για ένα καλοστημένο παιχνίδι αποπροσανατολισμού από το κύριο «έργο» της νέας δημοτικής αστυνομίας: Τον έλεγχο της δράσης του δημότη, την παρουσία σε κάθε του βήμα ενός δημοτικού υπαλλήλου σε ρόλο «χωροφύλακα», ο οποίος μάλιστα θα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει πολίτες ως ύποπτους, να τους ζητάει στοιχεία ή να τους πηγαίνει στο τμήμα. (Με βάση τα μέχρι τώρα αιτήματα των δήμων υπολογίζεται πως θα προσληφθούν περίπου 9.000 δημοτικοί αστυνομικοί. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και όσους αποσπαστούν από την Ελληνική Αστυνομία που ήδη αριθμεί σχεδόν 45.000 αστυνομικούς).

Η συμφωνία αυτή αποτυπώνεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που επεξεργάστηκαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και η ΚΕΔΚΕ. Και μπορεί να μην περιλαμβάνεται σε αυτό διάταξη που να δίνει τη δυνατότητα οπλοφορίας στους δημοτικούς αστυνομικούς, ωστόσο δεν υπάρχει και καμία διαβεβαίωση περί του αντιθέτου. Χτες ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωνε χαρακτηριστικά πως στο περιθώριο της συνάντησης της ΚΕΔΚΕ με τον Σημίτη, συζήτησε το ζήτημα με την Β. Παπανδρέου και συμφώνησαν στη δυνατότητα της οπλοφορίας, με «περιορισμένους και με αυστηρούς όρους» - είπε. Ο ίδιος συμπλήρωσε -σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό- πως η πρόθεση είναι σε κάθε αστυνομικό τμήμα με 50 δημοτικούς αστυνομικούς να υπάρχουν 3 περίστροφα, τα οποία θα διατίθενται ανάλογα με την περίσταση. Τέτοια συμφωνία διέψευδε χτες το υπουργείο Εσωτερικών...

Πάντως, να σημειώσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ δεν έχει καταλήξει σε απόφαση για το ζήτημα της οπλοφορίας, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει απασχολήσει τις συνεδριάσεις του ΔΣ των τελευταίων μηνών, κάτι που όπως φαίνεται, γίνεται στα γραφεία του υπουργείου από ολίγους εκλεκτούς αιρετούς.

Θυμίζουμε πως την Τετάρτη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ακόμα δύο αστυνομικών τμημάτων και τη στενότερη συνεργασία Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας. Επιχειρείται, με άλλα λόγια, να περάσει ως δεδομένη η ανάγκη δημιουργίας αυτού του νέου σώματος, λες και ο δημότης έχει ανάγκη από ακόμα μεγαλύτερη «ασφάλεια» από τους δήθεν υπόπτους ή «επικίνδυνους» διαδηλωτές, και όχι από την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, όπως είναι ο πραγματικός ρόλος της δημοτικής αστυνομίας.

Πάγωσε στα 21 τ' όνειρο

Ιρακινός λαθρομετανάστης, μόλις 21 χρονών, είναι το τελευταίο θύμα της δραματικής προσπάθειας που καταβάλλουν καθημερινά δεκάδες λαθρομετανάστες προκειμένου να διασχίσουν με τα πόδια τις χιονισμένες βουνοκορφές του όρους Μπέλες στις Σέρρες και να περάσουν παράνομα στη χώρα μας, κυνηγώντας το όνειρο για καλύτερη ζωή. Μόνο που το όνειρο και σ' αυτή την περίπτωση μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ο Ιρακινός Φατάχ Μπαχαντίν άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο σύνορο, όπως και άλλες 6 γυναίκες πριν από αυτόν, μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.

Το πτώμα του άτυχου Ιρακινού ίσως και να έμενε στο χιόνι, εγκαταλειμμένο, αν δε συλλαμβάνονταν 37 λαθρομετανάστες που ταξίδευαν μαζί του, από άνδρες της δύναμης συνοριακής φύλαξης Κερκίνης. Οταν πια ο δρόμος για το «όνειρο» κόπηκε αναπάντεχα, οι συλληφθέντες αποκάλυψαν στους αστυνομικούς το δραματικό γεγονός. Και ανέλαβαν να υποδείξουν το σημείο όπου πρόχειρα έθαψαν το πτώμα του, μέσα στο χιόνι, σε υψόμετρο 2.100 μέτρα, στην οριογραμμή της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Οι υπόλοιποι 37 λαθρομετανάστες αναμένεται εντός των ημερών να απελαθούν. Για να ξαναπροσπαθήσουν...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ