ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάψε τα αντιλαϊκά σενάρια... Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό!

Στους εκβιασμούς η απάντηση είναι μία: ΚΚΕ

Το είδαμε την περίοδο της πανδημίας, στους χώρους δουλειάς, στη μάχη κατά των πλειστηριασμών, σε μεγάλες φυσικές καταστροφές... Τώρα να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στην αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική!

Απευθυνόμαστε:

  • Σε όλους και όλες που συμπορευτήκαμε στους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια.
  • Σε εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που δεν εμπιστεύονται τα αστικά κόμματα, που απαντάνε «κανένας» στα ερωτήματα για την «καταλληλότητα» της επόμενης κυβέρνησης, γεγονός που αναδεικνύει ότι σε μεγαλύτερα τμήματα του λαού γίνεται πιο φανερό πως μέσα στα όρια αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα οξυμένα προβλήματά τους.
  • Σε όσους αμφισβητούν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι το πιο ηχηρό ΟΧΙ, η πιο συνεπής ψήφος ενάντια σε αυτές τις «συμμαχίες», γιατί είναι η μόνη που στέλνει το μήνυμα της απεμπλοκής κι αποδέσμευσης της χώρας από αυτούς τους οργανισμούς.
  • Στους νέους και τις νέες, που ζουν σε συνθήκες «διαρκούς κρίσης». Παλιότερα με τα μνημόνια, μετά με την πανδημία, τώρα με την ακρίβεια, τον πόλεμο, την ανασφάλεια. Που όμως αποφασίζουν να βγουν πιο δυναμικά στον αγώνα.
  • Στους νέους και τις νέες, στις γυναίκες που αγανακτούν με τη βία και τη σαπίλα του συστήματος.
  • Στα μεγάλα τμήματα του λαού που βλέπουν στο πλευρό τους το ΚΚΕ με αξιοπιστία, μαχητικότητα, σε όλες τις συνθήκες!
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: `Η θα είναι δυνατός ο λαός ή θα είναι δυνατή η οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση και ο λαός αδύναμος


Σήμερα επιστρατεύονται νέοι και παλιοί εκβιασμοί απέναντι στον λαό για να τον εγκλωβίσουν σε πλαστά διλήμματα, σε δοκιμασμένες και χρεοκοπημένες συνταγές!

Η «σταθερότητα» που λέει η ΝΔ είναι αυτή που οδηγεί στην «αστάθεια» και τα εκρηκτικά προβλήματα για τον λαό, με τον μισθό να τελειώνει στις 15 του μήνα, με την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, με το εισόδημα του αγρότη και του επαγγελματία να εξανεμίζεται σε πρώτες ύλες κ.λπ. Η «σταθερότητα» των εκάστοτε κυβερνήσεων οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, όπου «τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται...», αφού στο όνομά της συνεχίζεται η αντιλαϊκή επίθεση.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «προοδευτική κυβέρνηση». Ομως: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπηρετήσει την αντιλαϊκή σταθερότητα ως κυβέρνηση. Εχει βάλει πλάτη στη ΝΔ ψηφίζοντας το 50% των νομοσχεδίων της. Η συνταγή κάθε επόμενου κυβερνητικού προγράμματος έχει τα ίδια συστατικά: Τις δεσμεύσεις στην ΕΕ, στους επιχειρηματικούς ομίλους, στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που προκαλούν ασφυξία στη ζωή του λαού. Υπόσχονται στον λαό ότι θα συνεχίζει να πληρώνει αλλά από άλλη τσέπη...

Τα άλλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση, δεν αμφισβητούν τους παράγοντες που συνθέτουν το πολιτικό πρόβλημα της χώρας και του λαού.

Το ΚΚΕ είναι ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο!


Το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις στο σύστημα. Εχει σχέδιο διεξόδου υπέρ του λαού. Γι' αυτό και αποτελεί σήμερα την εγγύηση για μία μεγάλη εργατική - λαϊκή αντεπίθεση.

  • Συνέβαλε αποφασιστικά την περίοδο της πανδημίας για να σπάσει η σιγή νεκροταφείου. Ετσι έσπασαν οι άδικες απαγορεύσεις και όχι με προτάσεις, όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς την κυβέρνηση για «υπουργούς κοινής αποδοχής» ή συστάσεις στον λαό να... περιμένει για «να λογαριαστεί μετά».
  • Στήριξε και συνέβαλε στην οργάνωση μεγάλων εργατικών, αγροτικών και λαϊκών αγώνων. Οι μάχες στην COSCO, στην «e-food», στη ΛΑΡΚΟ, στους οικοδόμους κι αλλού ανέδειξαν τη δύναμη που έχει η εργατική τάξη όταν γίνεται πρωταγωνιστής στις εξελίξεις και όχι θεατής για δήθεν «σωτήρες» και λύσεις «από τα πάνω». Η ψήφος στο ΚΚΕ θα προστεθεί στην καθημερινή μάχη για την αναγέννηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να διαμορφωθεί ένα πανελλαδικό συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, που θα βάζει εμπόδια στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και θα ανοίγει τον δρόμο για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.
  • Αναδεικνύει την ανάγκη ο αγώνας για την ειρήνη να συνδεθεί με την πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο αγώνας ενάντια στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο να βρει διέξοδο στη δίκαιη λαϊκή πάλη που θα βάλει τέρμα στις αιτίες που γεννούν άλλοτε τον πόλεμο, άλλοτε την «ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο». Αποκαλύπτει ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στον ρωσοΝΑΤΟικό πόλεμο στην Ουκρανία και στους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν προστατεύει τη χώρα από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της ΝΑΤΟικής Τουρκίας. Η ασφάλεια του λαού παίζεται στα ζάρια, αφού όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε βάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, επομένως και σε στόχο σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτάχυνε πάνω στον δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφοντας νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, τη στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα έχει ΝΑΤΟικές πλάτες.
  • Το ΚΚΕ αποκάλυψε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία, για να μην πάρει ο λαός το μέρος κανενός από τα αντίπαλα στρατόπεδα καπιτα-ληστών. Κερδισμένοι από την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βγαίνουν μόνο οι «μεγάλοι», όπως οι εφοπλιστές που κάνουν χρυσές δουλειές με τη μεταφορά αμερικανικού αερίου.

Εδωσε μάχη στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης για να μη σηκώσει κεφάλι το «αυγό του φιδιού», κόντρα στον φασισμό και τον ρατσισμό.

Καταψήφισε τη μεγάλη απάτη της «πράσινης ανάπτυξης», της πολιτικής δηλαδή που έχει βάλει φωτιά στους λογαριασμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά. Η πολιτική της «πράσινης μετάβασης», που έχουν εφαρμόσει και στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25, είναι η πολιτική της «μετάβασης στην ενεργειακή φτώχεια» για τον λαό και της «μετάβασης σε ρεκόρ κερδών» για τις μεγάλες εταιρείες Ενέργειας.

Για τα συμφέροντα των ομίλων η ΕΕ και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις:

  • Συμφώνησαν στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και το εμπόριο ρύπων που εκτοξεύουν το κόστος για τον λαό.
  • Προχώρησαν την απολιγνιτοποίηση, στερώντας από τον λαό μία πολύτιμη πηγή που μπορεί να συνδυάσει τη φτηνή Ενέργεια, την επάρκεια και την προστασία του περιβάλλοντος με σύγχρονες μεθόδους απορρύπανσης.
  • ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και τις κυρώσεις, οι οποίες στέλνουν ξανά τον λογαριασμό στους πολλούς.

Αντί για ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των εγχώριων πηγών Ενέργειας (λιγνίτης, γεωθερμία, υδροηλεκτρικά έργα, εξορύξεις υδρογονανθράκων κ.ά.) η Ενέργεια γίνεται όλο και πιο απρόσιτο εμπόρευμα για τον λαό και όλο και πιο κερδοφόρο πεδίο για μία χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες.

Διπλές εκλογές - διπλοί εκβιασμοί... Μία απάντηση: ΚΚΕ!

Οποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τον λαό θα ζητήσει:

  • Θυσίες για να αντιμετωπιστεί η οικονομική καπιταλιστική κρίση που κυοφορείται στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.
  • «Λευκή επιταγή» για να εμπλακεί βαθύτερα η χώρα στα πολεμικά αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια από την Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή.
  • «Υπομονή διαρκείας», γιατί η ακρίβεια δεν είναι παροδική.
  • Να κρυώνει στο σπίτι του, γιατί «πράσινη μετάβαση» σημαίνει «πανάκριβη Ενέργεια».
  • Τα ρέστα, για να εκταμιεύονται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Κάθε εκταμίευση έρχεται με την ψήφιση νέων αντιλαϊκών νόμων, όπως την περίοδο των μνημονίων...

Τον λαό θα στοχοποιούν κάθε φορά που διεκδικεί. Γι' αυτόν τον λόγο έχουν ψηφίσει ήδη ένα βουνό νόμους, Οδηγίες της ΕΕ, διακρατικές συμφωνίες που εντείνουν τις παρακολουθήσεις και την καταστολή για να προστατεύουν τη δικτατορία του κεφαλαίου.

Τους ενώνουν περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ μαζί:

  • Συμφωνούν στην εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τον ρωσοΝΑΤΟικό πόλεμο στην Ουκρανία με την παραχώρηση κρίσιμων υποδομών της χώρας για τη διεξαγωγή του πολέμου.
  • Συμφωνούν στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, τις οποίες τελικά πληρώνει ο λαός.
  • Ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο την αποστολή όπλων στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι.
  • Χειροκρότησαν τον Ζελένσκι και τους ναζί του Αζόφ στη Βουλή.
  • Ψήφισαν την προμήθεια των «Rafale» και άλλους εξοπλισμούς με κριτήριο τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.
  • Ψήφισαν και στήριξαν την ιδιωτικοποίηση και ΝΑΤΟποίηση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας.
  • Ψήφισαν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.
  • Ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Γι' αυτό συγχάρηκε ο Λάτσης τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη.
  • Ψήφισαν πάνω από το 50% του νόμου Χατζηδάκη για τα Eργασιακά, ενώ παρέα τον εφαρμόζουν στελέχη τους σε εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες.
  • Ψήφισαν να γίνουν μόνιμα τα χαράτσια στην Ενέργεια, εκτοξεύοντας το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Εχουν ψηφίσει το καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τους εφοπλιστές. Οι εφοπλιστές να φορολογούνται εθελοντικά ενώ ο λαός πληρώνει κερατιάτικα σε φόρους!
  • Εχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο που βγάζει στο σφυρί την κύρια κατοικία εργατικών οικογενειών, που φτιάχνει «κοράκια» που εκβιάζουν.
  • Εχουν ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. Κομμουνιστές και αγωνιστές σέρνονται σε δίκες επειδή υπερασπίστηκαν με τη δράση τους λαϊκές κατοικίες από πλειστηριασμούς.
  • Εχουν ψηφίσει την ψηφιοποίηση και τη γενίκευση της καταστολής και των παρακολουθήσεων με στόχο τον «εχθρό λαό» με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
  • Εχουν διαμορφώσει το απάνθρωπο πλαίσιο για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ μαζί απέρριψαν προτάσεις του ΚΚΕ που συμφέρουν τον λαό, όπως:

-- Την απαγόρευση των πλειστηριασμών σε κύριες κατοικίες εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

-- Την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

-- Τη μείωση του κόστους παραγωγής για τους φτωχούς αγρότες, με αφορολόγητο πετρέλαιο.

-- Την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

Το δίλημμα είναι αν στην κάλπη θα εκφραστεί η ανοχή σε αυτήν την πολιτική ή αν θα ενισχυθεί η δύναμη που μπορεί να βάλει εμπόδια, που συμβάλλει για να ανοίξει ο δρόμος για να νικήσει ο λαός!

Ο λαός, αν το αποφασίσει, μπορεί να νικήσει!

Το ΚΚΕ έχει θέσεις και Πρόγραμμα εξουσίας - διακυβέρνησης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, έχει πρόταση σε σύγκρουση με τη δικτατορία του κεφαλαίου.

Το Πρόγραμμα του ΚΚΕ:

  • Στην Υγεία καταργεί την επιχειρηματική δράση, που την πλήρωσε ο λαός στην πανδημία.
  • Καταργεί την επιχειρηματική δράση στην Ενέργεια. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί και η ενεργειακή επάρκεια και η εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας για τον λαό.
  • Αποδεσμεύει τη χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στην εξουσία, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους και διαμορφώνοντας τις διεθνείς σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου οφέλους με όλους τους λαούς και τις χώρες τους.
  • Τεκμηριώνει πως ο λαός μας σήμερα μπορεί να ζήσει με σύγχρονα δικαιώματα και ποιότητα ζωής που αντιστοιχεί στον 21ο αιώνα, στις δυνατότητες της εποχής μας. Ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, η αξιοποίηση του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, η αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς μπορούν να απογειώσουν την ανάπτυξη της χώρας με κριτήριο τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας.

Μόνο το Πρόγραμμα του ΚΚΕ αντιμετωπίζει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Η σοσιαλιστική οικονομική και κοινωνική οργάνωση είναι το πραγματικά νέο στον 21ο αιώνα και εξασφαλίζει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική από όπου κι αν προέρχεται

Το «τοξικό» κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιείται για να κρυφτεί η βαθιά τους συμφωνία στη στρατηγική της άρχουσας τάξης, η ευθυγράμμισή τους με τους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η άρνηση του ΚΚΕ να δώσει στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση διαχείρισης αυτού του αντιλαϊκού και αδιέξοδου δρόμου είναι στάση ευθύνης απέναντι στον λαό. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν αθροίζεται την επόμενη μέρα σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για όσα έκανε ως κυβέρνηση αλλά και για όσα αμαρτωλά έκανε ως αντιπολίτευση και όσα «εξαγγέλλει» με κριτήριο τη διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής». Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει «δικαιοσύνη παντού» σε μία οικονομία που αναπτύσσεται από την αδικία σε βάρος των πολλών. Εχουμε πλέον μεγάλη εμπειρία. Τις προοδευτικές κυβερνήσεις τις έχουμε ζήσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Διέψευσαν προσδοκίες, ενίσχυσαν την απογοήτευση και τη συντηρητικοποίηση. Τέτοιες κυβερνήσεις άνοιξαν τον δρόμο σε ακροδεξιές και αντιδραστικές δυνάμεις, αφού στο όνομα της προόδου εφάρμοσαν «δεξιές», αντιλαϊκές πολιτικές.

Χρήσιμη μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ... Γιατί ξέρεις πού θα την βρεις!

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι εντολή απόρριψης των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, εντολή μαχητικής αντιπαράθεσης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που μπροστά έχει μόνο το «μεγαλύτερο κακό» για τους πολλούς.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν θα γίνει... ρόλος στο θέατρο σκιών της «προοδευτικής διακυβέρνησης», που περιέχει από πρώην υπουργούς κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υποστηρικτές παλιών και νέων μνημονίων, ως και «πλυντήρια» της ακροδεξιάς και του ΝΑΤΟ.

Η ψήφος στο ΚΚΕ θα είναι εκεί που πρέπει: Στους νέους μεγάλους αγώνες για να βάλουμε φρένο στα χειρότερα διεκδικώντας ό,τι αξίζει σήμερα στον λαό και τα παιδιά του.

Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο μεγάλες δυσκολίες θα έχει η οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση!

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να μην έχει δεσμεύσεις απέναντι στην αστική τάξη, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Γι' αυτό είναι αξιόπιστο, μαχητικό, μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας.

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να ενώσει τις λαϊκές και νεανικές διεκδικήσεις κάτω από το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής», για να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής.

Υπάρχει «καλό» σενάριο για τον λαό

και γράφεται με ΚΚΕ δυνατό!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ