ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μέρα πανελλαδικής δράσης σήμερα, με πολύμορφες πρωτοβουλίες

Μέρα δράσης για την Εκπαίδευση με πολύμορφες παρεμβάσεις είναι η σημερινή, με αιχμή το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, και τις ανάγκες της Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Στην Αθήνα διοργανώνεται παρέμβαση στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή. Ούτε ένας μαθητής αποκλεισμένος. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση» είναι οι βασικοί άξονες του διεκδικητικού πλαισίου Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών για τη σημερινή κινητοποίηση, στην οποία καλεί και η ΟΛΜΕ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται συλλογή υπογραφών σε κείμενο Συλλόγων και ΕΛΜΕ από όλη τη χώρα που συντονίζουν τη δράση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Το κείμενο βρίσκεται στο petitions.gr/?p=337.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα, σε συμμετοχή στη μέρα δράσης με παράσταση διαμαρτυρίας στις 2.30 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας. Απαιτεί άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, δηλώνει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές «τηλεαξιολόγησης» και γι' αυτό ζητά να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας και μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, αντιδρώντας επίσης στο νομοσχέδιο για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, που υποβαθμίζει τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ από το επίπεδο 4 στο 3. Στον αντίποδα του νομοσχεδίου, διεκδικούν: «Σχολές Μαθητείας ενταγμένες στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που θα παρέχει πτυχία Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ».

Μαζί φοιτητές και σπουδαστές

Στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα καλούν και μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, ενάντια στις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης, στα εκρηκτικά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν, στους σχεδιασμούς για νέα μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, της Σχολής Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ) του ΠΑΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και ΝΦΕΕΜΠ. Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και αύριο, στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα θέσουν τα ζητήματα της διανομής των συγγραμμάτων, της κατάστασης στις εστίες, τα μέτρα μπροστά στην εξεταστική, τις πρακτικές και τις μετεγγραφές.

Στο Σύνταγμα καλεί σήμερα και το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που όπως υπογραμμίζει είναι απαράδεκτο να έρχεται στη Βουλή με fast track διαδικασίες και με κλειστές σχολές, σε περίοδο καραντίνας.

«Εχουμε χορτάσει από τις "αναβαθμίσεις" όλων των κυβερνήσεων και έχουμε δει τα αποτελέσματά τους: Να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας, να μη μαθαίνουμε ολοκληρωμένα την ειδικότητά μας, να κάνουμε πρακτική απλήρωτοι και ανασφάλιστοι και στο τέλος να βρισκόμαστε στην ουρά της ανεργίας!», δηλώνει ο ΣΥΣΔΙΕΚ και καλεί τους σπουδαστές να παλέψουν συσπειρωμένοι στους Συλλόγους τους για ολοκληρωμένη μόρφωση πάνω στις ειδικότητές τους, για δουλειά με δικαιώματα.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Ζητούν ισότιμη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση

«

Εδώ και τώρα να εξασφαλίσουν η κυβέρνηση και το υπουργείο ίση πρόσβαση για όλους τους σπουδαστές στην τηλεκπαίδευση, να μη μηδενιστεί κανένας σπουδαστής στις εξετάσεις προόδου και να σταματήσει η αθλιότητα των απουσιών σε εβδομαδιαία βάση», ζητά ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής.

Οπως αναφέρει, «σπουδαστές καταγγέλλουν ότι μέσα σε μία βδομάδα έπρεπε να γίνουν έως και δεκάδες εργασίες με χρονικό όριο, ενώ πολλοί ταυτόχρονα εργάζονται, έχουν οικογένειες, δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υπολογιστή και ίντερνετ. Παράλληλα, η πλατφόρμα του e-class, που είναι το μόνο ουσιαστικό μέτρο που πήρε η κυβέρνηση για την τηλεκπαίδευση των Δημόσιων ΙΕΚ, υπολειτουργεί». Αναφορικά με την πλατφόρμα ο Σύλλογος επίσης καταγγέλλει περιπτώσεις όπου οι εργασίες για την πρόοδο που έστειλαν σπουδαστές εμφανίζονταν ως «κενά αρχεία», με αποτέλεσμα να μηδενιστούν χωρίς να έχουν οι ίδιοι ευθύνη. «Ευθύνη έχει το υπουργείο που δεν εξασφαλίζει σωστούς όρους υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης συνολικά και εκπαιδευτικές πλατφόρμες ικανές να τη στηρίξουν», αναφέρει ο Σύλλογος.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ απαντά και στις δηλώσεις από πλευράς υπουργείου Παιδείας ότι έχουν μειωθεί οι απουσίες σε σχέση με την περυσινή καραντίνα, ότι οι εργασίες που ανατίθενται γίνονται κανονικά και ότι παρέχεται στους σπουδαστές ο κατάλληλος εξοπλισμός. «Μόνο προκλητικές είναι αυτές οι δηλώσεις, καθώς οι σπουδαστές καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να μάθουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες, βρίσκοντας "έξυπνους" τρόπους για να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και στην πλατφόρμα (δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, δανεισμό υπολογιστή, χρήση κινητού κ.λπ.) και χωρίς βιβλία, με τις προσωπικές σημειώσεις του κάθε καθηγητή σε ηλεκτρονική μορφή!», αναφέρει ο ΣΥΣΔΙΕΚ ανάμεσα σε άλλα.

Ο Σύλλογος δημοσιεύει επιστολές σπουδαστών που περιγράφουν τη δική τους εμπειρία τόσο κατά το διάστημα λειτουργίας των Δημόσιων ΙΕΚ όσο και κατά την τηλεκπαίδευση.

Σπουδάστρια στο Τμήμα Εργοθεραπείας στο Δημόσιου ΙΕΚ Κερατσινίου κάνει λόγο για ελλείψεις και καθυστερήσεις στις προσλήψεις εκπαιδευτών «με συνέπεια τώρα στην τηλεκπαίδευση να κυνηγάμε αναπληρώσεις και να κάνουμε μάθημα μέχρι και το Σάββατο», όπως αναφέρει. «Στην τηλεκπαίδευση δεν λειτουργεί η πλατφόρμα e-class, με αποτέλεσμα η οργάνωση των μαθημάτων να βασίζεται στην ευρηματικότητα των καθηγητών και των σπουδαστών. Ετσι, η εκπαιδευτική χρονιά προχωράει χωρίς την ουσιαστική επιμόρφωσή μας. Η Επαγγελματική Εκπαίδευση δεν γίνεται να αποτελείται από μερικά mails με σημειώσεις και ένα δυσλειτουργικό on - line μάθημα», σημειώνει.

«Με το κλείσιμο των σχολών τα μαθήματα πλέον γίνονται μέσω της πλατφόρμας webex, η οποία δεν λειτουργεί σχεδόν ποτέ. Ακόμη θεωρούνταν δεδομένο ότι όλοι οι σπουδαστές διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (υπολογιστή, σύνδεση στο internet κ.λπ.)», αναφέρει σε άλλη επιστολή πρωτοετής σπουδάστρια στο Δημόσιο ΙΕΚ Γλυφάδας.

Συνάδελφός της στο Δημόσιο ΙΕΚ Κορυδαλλού αναφέρεται στα προβλήματα κατά τη λειτουργία της σχολής, σημειώνοντας μάλιστα πως «εμφανίστηκαν 3 κρούσματα στο ΙΕΚ, για τα οποία μάθαμε από τύχη (!) τη μέρα που ανακοινώθηκε το λοκντάουν». Και προσθέτει: «Τολμούν και ζητούν απουσίες, ενώ δεν ασχολήθηκε ποτέ το υπουργείο για το αν έχουμε πρόσβαση σε υπολογιστή, ίντερνετ, αν μπορούμε να συμμετέχουμε καθολικά και ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σε μία πλατφόρμα που υπολειτουργεί. Σε μία περίοδο που πάρα πολλοί δουλεύουν από το σπίτι, τα σχολεία είναι κλειστά και κάνουν και εκείνα εξ αποστάσεως και μπορεί να υπάρχουν κατειλημμένοι υπολογιστές».

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ραδιοφωνική εκπομπή αύριο

Αύριο, Παρασκευή 18 Δεκέμβρη, στις 20.00, βγαίνει στον αέρα του «90,4 Αριστερά στα FM» η πρώτη ζωντανή εκπομπή του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Η εκπομπή θα είναι αφιερωμένη στο hip-hop με καλεσμένους τους «Κοινούς Θνητούς».

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6975.745.212 και 6948.354.787 και στη διεύθυνση: stekiknethess@gmail.com

Υπογραφές ενάντια στα μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια

Υπογραφές συγκεντρώνονται διαδικτυακά από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Φοιτητικών Συλλόγων, σε κείμενο που διακινούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια. Το κείμενο υπογραφών ήδη έχει βρει απήχηση σε χιλιάδες φοιτητές.

Η συλλογή υπογραφών στόχο έχει την πλατιά καταδίκη των νέων μέτρων καταστολής που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια, δημιουργώντας ειδικό σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας, εισάγοντας κάρτες εισόδου και κάμερες στα ιδρύματα, ετοιμάζοντας αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Οι υπογραφές συγκεντρώνονται στον υπερσύνδεσμο: https://sites.google.com/view/aeikatastoli

Ψήφισμα σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την αντίθεσή της στη θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά της η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλώντας ταυτόχρονα τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου να λάβει παρόμοια θέση.

Στο ψήφισμα επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα πανεπιστήμια δεν είναι χώροι ανομίας, όπως συχνά επιχειρείται να χαρακτηριστούν. Τα πανεπιστήμια πλήττονται από έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, φοιτητικής μέριμνας και παρ' όλα αυτά επιτελούν εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου, με διεθνή αναγνώριση (...) Σε εποχή πανδημίας με καθημερινά δεκάδες/εκατοντάδες θανάτων και ανεπαρκείς ΜΕΘ σε ολόκληρη τη χώρα, η πρόθεση της κυβέρνησης να διαθέσει οικονομικούς πόρους για τη συγκρότηση νέων οργάνων αστυνόμευσης εντός των πανεπιστημίων ακούγεται κοινωνικά προκλητική και αναμφίβολα αναντίστοιχη με την ευρεία κοινωνική απαίτηση ενίσχυσης βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους, με προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας».

Διαδικτυακή παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά

Η ΚΟΒ Πρόνοιας του ΚΚΕ και η Κομματική Ομάδα στην Απεξάρτηση διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση των επικαιροποιημένων θέσεων του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά, το Σάββατο 19 Δεκέμβρη στις 6.30 το απόγευμα, στον εξής σύνδεσμο: us02web.zoom.us/j/9333076881?pwd=RDNEb0ZsQlpnaXJIREtKMzJZYXN1dz09



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ