ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
Πάνω από 8 δισ. ευρώ το τσεκούρωμά τους την τετραετία 2016 - 2019!

Σε αυτό το ύψος φτάνουν οι περικοπές στις συντάξεις και οι αυξήσεις εισφορών από την εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό

Το συνολικό ποσό του τσεκουρώματος σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους είναι πάνω από 13 φορές μεγαλύτερο από τις ψευτοπαροχές της κυβέρνησης!
Το συνολικό ποσό του τσεκουρώματος σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους είναι πάνω από 13 φορές μεγαλύτερο από τις ψευτοπαροχές της κυβέρνησης!
Οι χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα που διαδήλωσαν προχτές μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου, διεκδικούν την αποκατάσταση των μέχρι τώρα απωλειών στις συντάξεις τους και ταυτόχρονα παλεύουν ενάντια στις νέες περικοπές που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τα επόμενα χρόνια, από την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι νέες αυτές περικοπές μόνο κατά ένα μικρό μέρος τους έχουν εφαρμοστεί, αλλά ήδη οι συνταξιούχοι έχουν νιώσει βαριές τις πρώτες συνέπειές τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ που άρχισε φέτος, με θύματα τους πρώτους 143.000 περίπου συνταξιούχους, των οποίων οι απώλειες εκτιμώνται στα 165 εκατ. ευρώ.

Και τα ακόμα χειρότερα του νόμου - λαιμητόμου είναι μπροστά...

Χαρακτηριστικά, τις επόμενες μέρες το υπουργείο Εργασίας θα εκδώσει και τη σχετική εγκύκλιο για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2017, αφαιρώντας από τους σημερινούς δικαιούχους (περίπου 250.000) ακόμα 430 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, ανεβάζοντας τη συνολική απώλεια για τους χαμηλοσυνταξιούχους περίπου στα 590 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η νέα περικοπή στο ΕΚΑΣ θα εφαρμοστεί αναλογικά σε όλους τους σημερινούς δικαιούχους και εκτιμάται ότι η μείωση στα ποσά που λαμβάνουν θα φτάσει μεσοσταθμικά το 50%. Δηλαδή, το 2017 το ΕΚΑΣ θα κοπεί στη μέση...

Πολύ περισσότερο, βέβαια, το συνολικό μέγεθος του τσεκουρώματος σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων στην τετραετία 2016 - 2019 στη βάση του νόμου 4387, όπως προκύπτει από την ίδια την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το νομοσχέδιο, ανέρχεται στα 8,234 δισ. ευρώ!

Πρόκειται, δηλαδή, για ποσό πάνω από 13 φορές μεγαλύτερο από τα ψίχουλα που εξήγγειλε ως... «13η σύνταξη» (!) ο πρωθυπουργός (616 εκατ. ευρώ), επιβεβαιώνοντας ότι ούτε η φράση «μας παίρνουν δέκα για να μας δώσουν ένα» μπορεί να εκφράσει πλήρως τη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής και το μέγεθος της κοροϊδίας.

Στα 6 δισ. ευρώ οι νέες περικοπές...

Συγκεκριμένα, οι νέες απώλειες στην τετραετία 2016 - 2019 για συνταξιούχους και ασφαλισμένους ανέρχονται σε 6,016 δισ. ευρώ από περικοπές και 2,218 δισ. ευρώ από πρόσθετες εισφορές.

Αναλυτικά, οι περικοπές στην τετραετία έχουν ως εξής:

 • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αφαίρεση ποσού 2,393 δισ. ευρώ.
 • Μείωση συντάξεων στους νέους συνταξιούχους, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού τους, με απώλειες 689 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση συντάξεων θανάτου (χηρείας), λόγω των νέων αυστηρότερων προϋποθέσεων. Στην τετραετία, οι απώλειες των νέων δικαιούχων συντάξεων χηρείας θα ανέλθουν στα 369 εκατ. ευρώ και αυτές θα μεγαλώνουν με την πάροδο των χρόνων, αφού οι συνέπειες θα αφορούν περισσότερους ασφαλισμένους.
 • Περικοπή συντάξεων λόγω μείωσης του ανώτερου ποσού εισοδήματος από συντάξεις που μπορεί να λάβει κάποιος συνταξιούχος. Η απώλεια στην τριετία ανέρχεται στα 98 εκατ. ευρώ.
 • «Πάγωμα» συντάξεων λόγω της μη καταβολής αυξήσεων σε υφιστάμενους συνταξιούχους. Προκύπτει «εξοικονόμηση» για τα Ταμεία και άρα απώλεια για τους συνταξιούχους 187 εκατ. ευρώ για το 2018 και 76 εκατ. ευρώ το 2019, σύνολο 263 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση οικογενειακών παροχών στους νέους συνταξιούχους. Πρόκειται για περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα. Απώλεια: 54 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση επικουρικών συντάξεων στους υφιστάμενους συνταξιούχους. Οι συνολικές περικοπές για την τετραετία ανέρχονται στα 1,026 δισ. ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τα 36 εκατ. ευρώ πρόσθετη μείωση το 2019 από τον «αυτόματο μηχανισμό "εξισορρόπησης"» της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις, που μπαίνει σε εφαρμογή επιπλέον για εκείνη τη χρονιά.
 • Μείωση επικουρικών συντάξεων στους νέους συνταξιούχους. Η περικοπή στην τετραετία θα είναι 123 εκατ. ευρώ.
 • Περικοπές στα εφάπαξ. Η συνολική απώλεια στην τετραετία για τους δικαιούχους φτάνει τα 133 εκατ. ευρώ.
 • Περικοπή στα μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων. Στην τετραετία, οι συνολικές απώλειες για τους μερισματούχους του Δημοσίου ανέρχονται στα 832 εκατ. ευρώ και εννοείται ότι οι απώλειες αυτές θα σωρεύονται και τα επόμενα χρόνια.
... και άλλα 2,2 δισ. πρόσθετες εισφορές

Εξίσου επιβαρυντικές είναι οι προβλέψεις του νόμου για τις εισφορές των ασφαλισμένων. Από την Εκθεση προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

 • Αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις στους μισθωτούς και τους άλλους ασφαλισμένους που έχουν επικουρική ασφάλιση. Η επιβάρυνση για την επόμενη τετραετία φτάνει στα 1,251 δισ. ευρώ.
 • Αύξηση εισφορών στους αγρότες. Η επιβάρυνση των αγροτών για την επόμενη τετραετία ανέρχεται στα 458 εκατ. ευρώ.
 • Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η επιβάρυνσή τους μόνο για την επόμενη τριετία ανέρχεται σε 411 εκατ. ευρώ.
 • Αύξηση ορίου ασφαλιστέων αποδοχών. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση σε έναν αριθμό ασφαλισμένων, που εκτιμάται στο ποσό των 98 εκατ. ευρώ, μόνο για την επόμενη τετραετία.

Ολες οι παραπάνω απώλειες για συνταξιούχους και ασφαλισμένους επιβεβαιώνονται ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νόμου, ανεξάρτητα από τις μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω για κάθε ξεχωριστή περίπτωση περικοπής στη διάρκεια της τετραετίας.

Και η επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου δε σταματάει εδώ: Ο ίδιος ο νόμος - λαιμητόμος περιλαμβάνει τα στοιχεία που προδιαγράφουν και τους επόμενους γύρους επίθεσης ενάντια στο Ασφαλιστικό. Πιο χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» που προβλέπεται να καταβάλλεται μετά τον επανυπολογισμό των ήδη υφιστάμενων συντάξεων. Ηδη στο τραπέζι των αντιλαϊκών παζαριών τίθεται η κατάργησή της, τόσο από «θεσμούς» του κουαρτέτου όσο και από ενώσεις του εγχώριου κεφαλαίου, προδιαγράφοντας και το επόμενο «σφαγείο» στις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τον κάλπικο χαρακτήρα των διαβεβαιώσεων κυβέρνησης και αστικών επιτελείων ότι τάχα «τα δύσκολα πέρασαν», «έρχεται η δίκαιη ανάπτυξη» κ.ο.κ.. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων και του λαού για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών τους και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, με βάση τον πλούτο που παράγουν.

Ο

«UNIFY»: Στάση εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της εταιρείας πληροφορικής «Unify», απαντώντας άμεσα στην απόλυση συναδέλφισσάς τους από το τμήμα πωλήσεων. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν νέα, δίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 20/12 (14.00 - 16.00). Την απόλυση καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων στην Unify».

ΘΗΒΑ: Τη διοργάνωση «Λευκής Νύχτας» για πρώτη φορά στην πόλη της Θήβας καταγγέλλει η Γραμματεία Θήβας - Οινοφύτων του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «οι "Λευκές Νύχτες" δεν είναι παρά μια Κερκόπορτα για τη γενίκευση της απελευθέρωσης του ωραρίου». «Δεν πρόκειται για τυχαίες ή μεμονωμένες εκδηλώσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που πλέον δρομολογείται η θεσμοθέτησή της, αρχικά ξεκίνησε "μεμονωμένα", στο όνομα της "τόνωσης της αγοραστικής κίνησης"» υπογραμμίζει, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι την ίδια ώρα στη Βουλή συζητείται κυβερνητικό νομοσχέδιο που οδηγεί σε άνοιγμα των καταστημάτων ακόμα περισσότερες Κυριακές...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 19/12, στις 13.00, στο κτίριο της Διοίκησης (Συγγρού 15), καλεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ενάντια στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας. «Η "αριστερή" Περιφερειακή Αρχή έρχεται να προτείνει έναν Οργανισμό που σαν στόχο του έχει την στήριξη της κερδοφορίας και την ανεμπόδιστη διοχέτευση χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι!

«Οι συνταξιούχοι κάνουν καθαρό προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση στον δρόμο του αγώνα. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους κανένα αντεργατικό, αντισυνταξιουχικό, αντιλαϊκό μέτρο που έχει ψηφιστεί, και θα διεκδικήσουν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί μέχρι τέλους», τονίζουν σε χτεσινή ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, μια μέρα μετά το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν «τους χιλιάδες συνταξιούχους όλης της χώρας, που αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, τα προβλήματα του ταξιδιού εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά και από τη θάλασσα, έφτασαν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στην πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων», η οποία «ήταν μια μαζική, μαχητική, καλά οργανωμένη αγωνιστική εκδήλωση από την αρχή μέχρι το τέλος της».

«Με αποφασιστικότητα, επιμονή και θάρρος», προσθέτουν, οι συνταξιούχοι «απαίτησαν από την κυβέρνηση να ανοίξει το "άβατο" της οδού Ηρώδου Αττικού, από τις κλούβες της αστυνομίας (...) Αυτό έγινε πραγματικότητα και χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς, όχι του αγώνα και της ζωής, διαδήλωσαν μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από χιλιάδες στόματα ακούστηκαν τα αιτήματα και η απαίτηση για τη λύση τους: "Μας πήραν πίσω δικαιώματα και τώρα μας δίνουν επιδόματα. Θα τα πάρουμε, είναι δικά μας χρήματα, δεν κάνουμε τσάμπα τους αγώνες και δεν τρώμε τα χημικά για το θεαθήναι. Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα, αλλά δεν συμβιβαζόμαστε με αυτά, θα διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί"».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνταξιούχοι τονίζουν ότι απαιτούν: Μπροστά στα Χριστούγεννα την καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διαχωρισμούς. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό για τα παιδιά μας 751 ευρώ, επιδόματα ανεργίας στους ανέργους. Καμιά περικοπή στο ΕΚΑΣ. Καμιά περικοπή και αποκατάσταση στις συντάξεις χηρείας και αναπήρων. Κατάργηση κάθε πληρωμής σε υγεία, εξετάσεις, φάρμακα, άμεση πρόσληψη ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία. Καταβολή μερίσματος και εφάπαξ στους δικαιούχους. Επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ. Αμεση είσπραξη των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org