ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η πολιτική τύχη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ και η κατάρτιση κοινής λίστας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία, εξακολουθούν να προβάλλονται από Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους ως μερικά από τα πιο βασικά θέματα τριβής στις υποτίθεται κοινές προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία.

Η τρίωρη προχτεσινοβραδινή συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, επιβεβαίωσε ουσιαστικά μόνο την πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης της 20μελούς Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αύριο Παρασκευή, φανερώνοντας ωστόσο παράλληλα τις μάλλον χαμηλές προσδοκίες αμφοτέρων, σε σχέση με το όποιο αποτέλεσμα στα πεδία των συγκρούσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ρωσία και ΗΠΑ προσδοκούν από τη Σύνοδο της Παρασκευής την έκδοση μίας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα επικυρώνει τις αρχές που συμφωνήθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις της Ομάδας Στήριξης της Συρίας στις 30 Οκτώβρη και 14 Νοέμβρη, δηλαδή προβλέπει συνάντηση μετά την 1η Γενάρη ανάμεσα στους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και του συριακού καθεστώτος, το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε διάστημα έξι μηνών και τη διενέργεια εκλογών σε 18 μήνες. Αυτή η κοινή απόφαση από το ΣΑ αναμένεται παρά τις διαφωνίες ΗΠΑ - Ρωσίας, την ύπαρξη των οποίων επιβεβαίωσαν χτες η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ και ο ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν.

Η Σ. Πάουερ αναφέρθηκε στις προσδοκίες για την έκδοση ομόφωνης απόφασης από το ΣΑ για τη Συρία, σε μία προσπάθεια ένδειξης, όπως είπε, «ενότητας» στην ανάγκη επίτευξης «πολιτικής λύσης» στον πόλεμο της Συρίας. Ξεκαθάρισε πως ένα μέρος της συνάντησης στη Ν. Υόρκη θα εστιαστεί στα «χάσματα» ΗΠΑ - Ρωσίας - Ιράν σχετικά με την τύχη του Προέδρου Ασαντ, επιμένοντας πως η θέση των ΗΠΑ παραμένει ίδια: δηλαδή «να φύγει ο Ασαντ» πιθανώς στο πλαίσιο μίας «πολιτικής μετάβασης».

Τις αντιθέσεις πάνω στην πολιτική τύχη του Σύρου ηγέτη επιβεβαίωσε χτες και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που σημείωσε ότι είναι «απαράδεκτο να εξαρτάται η ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου σε μία χώρα από την τύχη ενός άνδρα». Ο ίδιος σημείωσε ότι καταρχάς το θέμα αυτό αφορά μόνο το συριακό λαό, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος, όπως συμπλήρωσε, για να αποφασίσει την τύχη του.

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ενημερώνοντας τους Ρώσους βουλευτές, εκτίμησε ότι ο πόλεμος ενάντια στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» δε θα είναι «σύντομη υπόθεση», υπαινισσόμενος ότι θα κρατήσει σε βάθος χρόνου.

Στη Δαμασκό πάλι, από νωρίς το πρωί, Σύροι αξιωματούχοι μετέδιδαν ως σημαντική επιτυχία στα μέτωπα των συγκρούσεων με τους τζιχαντιστές την είδηση πως δυνάμεις του συριακού στρατού ανακατέλαβαν το όρος Νόμπα στην επαρχία της Λαττάκειας.

ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση της επέμβασης αναζητούν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ στη βάση στο Ιντσιρλίκ στην Τουρκία
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ στη βάση στο Ιντσιρλίκ στην Τουρκία
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Περιθώρια και τρόπους για «κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έναντι των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους" σε Συρία και Ιράκ» φέρεται πως αναζήτησε χτες στη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, τον Ιρακινό ομόλογό του, Χαλέντ αλ Ομπέιντι, Αμερικανούς διοικητές και αξιωματούχους συμμαχικών χωρών.

Το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού στη Βαγδάτη έρχεται μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία (και στη βάση του Ιντσιρλίκ) και εντάσσεται στο πλαίσιο νέων επαφών που πραγματοποιεί σε χώρες της περιοχής, με στόχο την κλιμάκωση της επέμβασης των ΗΠΑ σε Συρία - Ιράκ, που τώρα γίνεται με το πρόσχημα της «καταπολέμησης των τζιχαντιστών».

Λίγο πριν τις συναντήσεις του στη Βαγδάτη, ο Κάρτερ είχε δηλώσει πως θα αναζητούσε τρόπους «επιτάχυνσης» της «εκστρατείας» κατά των τζιχαντιστών, υπενθυμίζοντας την πρόταση που είχε κάνει στον Ιρακινό πρωθυπουργό, πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να στείλουν επιθετικά ελικόπτερα και κομάντος στο Ραμάντι του δυτικού Ιράκ, ώστε να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο το έδαφος της πόλης που εξακολουθεί να τελεί υπό την κατοχή ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως έως χτες το βράδυ η κυβέρνηση Αμπάντι δεν απάντησε στην πρόσκληση των ΗΠΑ για αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής για την ανακατάληψη του Ραμάντι...

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι χτες η Σαουδική Αραβία μετά από 25 χρόνια αποκατάστησε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βαγδάτη, ανοίγοντας ξανά την πρεσβεία της.

Επίθεση τζιχαντιστών κατά Τούρκων στρατιωτών

Δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Βαγδάτη, στο στρατόπεδο Γκουντάντ των Τούρκων έξω από τη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ, σημειώθηκε το απόγευμα επίθεση τζιχαντιστών του ΙΚ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Ιρακινοί και τραυματίστηκαν τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες.

Οι τζιχαντιστές έριξαν επτά ρουκέτες «Κατιούσα» στη μεριά του στρατοπέδου και οι τουρκικές δυνάμεις απάντησαν με όλμους πυροβολικού. Ο γενικός γραμματέας των κουρδικών δυνάμεων Πεσμεργκά, Τζαμπάρ Γιαουάρ, δήλωσε πως η επίθεση ήταν μέρος ευρύτερης εφόδου του ΙΚ εναντίον θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, βόρεια της Μοσούλης.

Ιταλικές ενισχύσεις στο φράγμα της Μοσούλης

Την αποστολή 450 Ιταλών στρατιωτών για την προστασία του στρατηγικού φράγματος της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, που βρίσκεται στον Τίγρη ποταμό (και φτιάχτηκε τη δεκαετία του '80 από γερμανο-ιταλική κοινοπραξία και στην οποία έχει μέχρι σήμερα συμφέροντα η ιταλική εταιρεία TREVI), ανακοίνωσε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σημειώνοντας ότι στην περιοχή βρίσκεται ήδη μία δύναμη 750 Ιταλών στρατιωτών, με πρόσχημα τη συμμετοχή της Ιταλίας στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από «έκκληση» της ιταλικής κατασκευαστικής και ενεργειακής εταιρείας ΤREVI, που έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο ύψους 1,83 δισ. ευρώ για τη λειτουργία του φράγματος που μέχρι σήμερα υδροδοτεί και ηλεκτροδοτεί τη Μοσούλη, μολονότι η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από τον Ιούνη του 2014.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στήνει στρατιωτική βάση στο Κατάρ

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΟΧΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Μεγάλη στρατιωτική βάση στο Κατάρ με δυναμικό τουλάχιστον 3.000 Τούρκους στρατιώτες, αεροπορία και ναυτικό και πρόσβαση στον Περσικό Κόλπο ανακοίνωσε χτες ο Τούρκος πρέσβης στο εμιράτο, Αχμέτ Ντεμιρόκ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο «Ρόιτερς», αλλά και εκτενές ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ.

Οπως έγινε γνωστό, η δημιουργία της βάσης είναι μέρος «διμερούς συμφωνίας» που είχε υπογραφεί το 2014 και επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιούνη στο πλαίσιο συνεργασίας Τουρκίας - Κατάρ για την «αντιμετώπιση κοινών εχθρών».

Οι δύο χώρες εμφανίζεται να έχουν τα τελευταία χρόνια συγκλίνοντα συμφέροντα, καθώς έχουν αμφότερες υποστηρίξει τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, επιδιώκουν την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και έχουν καταδικάσει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στο Κατάρ εκδηλώνονται ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της συγκρότησης μιας λεγόμενης «ισλαμικής αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» από τη Σαουδική Αραβία που θα απαρτίζεται από 34 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Οι κινήσεις της Αγκυρας για ενίσχυση συμμαχιών ή την αναθέρμανση παλιότερων εκδηλώνονται σε μια περίοδο όξυνσης της ρωσο-τουρκικής κόντρας με αφορμή την κατάρριψη ρωσικού «Su-24» τον περασμένο Νοέμβρη στη Συρία. Χτες, μάλιστα, επανήλθε στο ζήτημα αυτό ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξέι Μέσκοφ, που μιλώντας στο πρακτορείο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ απαίτησε από την Αγκυρα την ικανοποίηση των τριών ακόλουθων απαιτήσεων: α) Να απολογηθεί για την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24», β) να καταβάλει αποζημιώσεις για το αεροσκάφος, γ) να παράσχει εγγυήσεις πως δεν θα ξανασυμβεί παρόμοιο επεισόδιο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλγκί, απάντησε ότι εάν η «Ρωσική Ομοσπονδία εγγυάται επίσης ότι δεν θα γίνουν άλλες παραβιάσεις του (τουρκικού) εναέριου χώρου, τότε δεν θα ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός»...

Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής ΧΟΥΡΙΕΤ, η Ρωσία κρατά σε «ομηρία» οκτώ τουρκικά εμπορικά σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» και οι τουρκικές αρχές σε αντίποινα κρατούν αντίστοιχα σε «ομηρία» 27 σκάφη με ρωσική σημαία, επικαλούμενες «ελλείψεις κατάλληλων εγγράφων» ναυσιπλοΐας.

  • Μέσα σε όλα αυτά και ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, ανακοινώθηκε χτες πως οι ΗΠΑ αποσύρουν σε βάση της ΡΑΦ στο Λάκενχιθ της Βρετανίας τα έξι μαχητικά τύπου «F-15 Eagles» που είχαν αναπτύξει οι ΗΠΑ στην Τουρκία στις 12/11 για επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ.
ΙΣΡΑΗΛ
Εφοδος σε Παλαιστινιακό καταυλισμό

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέα τρομοκρατική έφοδο στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Καλάντια της Δυτικής Οχθης, πραγματοποίησαν χτες στη 1.00 π.μ. πάνοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες, που, με πρόσχημα την αναζήτηση «υπόπτων» στελεχών της «Χαμάς» προχώρησαν σε βανδαλισμούς και λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων εξαγριώνοντας τους Παλαιστίνιους. Η βίαιη έφοδος των εκατοντάδων στρατιωτών προκάλεσε οργή σε τουλάχιστον δύο νεαρούς Παλαιστίνιους που όρμησαν με τα αυτοκίνητά τους πάνω σε περίπολο στρατιωτών με σκοπό να τους τραυματίσουν, για να αφήσουν την τελευταία τους πνοή από τα καταιγιστικά πυρά των κατοχικών δυνάμεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ