ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Βεντάλια» ζητημάτων με συνδετικό κρίκο τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Προηγείται μίνι Σύνοδος για το Προσφυγικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας

ΕΕ

Σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με κύρια θέματα συζήτησης την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τη μετανάστευση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, την ενιαία αγορά, το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία κ.ά.

Σε ό,τι αφορά την «τρομοκρατία», η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ανοίξει όλη τη «βεντάλια» των μεθόδων που στο όνομα της αντιμετώπισής της θα επιτρέψει στην ΕΕ να πατήσει πόδι σε χώρες όπου διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα των μονοπωλίων της. Δηλώνεται, εξάλλου, ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί με κατεύθυνση έντασης της «αντιτρομοκρατικής δράσης», με αποφάσεις που αφορούν στην ανταλλαγή πληροφοριών, στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, στις «συνθήκες που οδηγούν στην τρομοκρατία, την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και το βίαιο εξτρεμισμό», την «αντιτρομοκρατική συνεργασία με τρίτες χώρες» κ.ά.

Για τη μετανάστευση, η Σύνοδος Κορυφής θα αξιολογήσει την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει και θα εγκρίνει περαιτέρω μέτρα. Αναμένεται να εστιάσει στη λειτουργία των σημείων υποδοχής («hot spots»), την εφαρμογή των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση, καθώς και την εκτέλεση των επιστροφών, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης κ.ά.

Θέμα συζήτησης θα αποτελέσει ξανά η έκθεση των προέδρων σχετικά με την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, αλλά και η ενιαία αγορά, στην κατεύθυνση λήψης μέτρων ολοκλήρωσης και αναβάθμισής της, ώστε να διευρύνονται οι ορίζοντες για τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί η Ενεργειακή Ενωση, η ψηφιακή ενιαία αγορά και η Ενωση Κεφαλαιαγορών.

Σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την πορεία των εργασιών για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα μπορούσε να αποτρέψει τη διεξαγωγή του και να διασφαλίσει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ανάλογα με τις εξελίξεις, η Σύνοδος Κορυφής ενδέχεται επίσης να συζητήσει επίκαιρα διεθνή θέματα.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογό του, Ντ. Κάμερον.

Μίνι Σύνοδος για το Προσφυγικό

Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, καθώς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προηγηθεί συνάντηση οκτώ κρατών - μελών της ΕΕ (Αυστρία, Ελλάδα, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία) με την Τουρκία, υπό την προεδρία της Αγκελα Μέρκελ. Στη συνάντηση αναμένεται να πάρει μέρος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το σχέδιο της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ, το οποίο στηρίζεται απ' τις χώρες που συμμετέχουν. Ο πρωθυπουργός συμμετέχει λόγω της γενικότερης εμπλοκής της χώρας στο Προσφυγικό. Η μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία Σύρων προσφύγων είναι εθελοντική για τα κράτη - μέλη και δε σχετίζεται με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει να πάρουν από την Ελλάδα και την Ιταλία 160.000 πρόσφυγες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργο, Ζ. Αλσεμπορν, φρόντισε χτες να διαμηνύσει στην Αγκυρα, προκαταλαμβάνοντας τυχόν απαιτήσεις της, ότι «δε θα πρέπει να πιστέψει ότι μπορούμε να πάρουμε από το έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Εμβάθυνση ΟΝΕ: Κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής

Η εμβάθυνση της ΟΝΕ με τη διεύρυνση και σύσταση αντιλαϊκών δομών, όπως τα δημοσιονομικά συμβούλια, στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενώ κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση με γενικές περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Συζητάμε για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, που σημαίνει διεύρυνση και ενίσχυση των ευρωενωσιακών αντιλαϊκών δομών, περαιτέρω ενιαιοποίηση και κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής σ' όλες τις χώρες, όχι μόνο τις υπερχρεωμένες, με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Μέσα από ανταγωνισμούς ενισχύεται η εποπτεία και ο ρόλος του Eurogroup, συστήνονται ευρωπαϊκό και εθνικά δημοσιονομικά συμβούλια, με αποκλειστικό στόχο τις αυτόματες περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών - θυσία στα μονοπωλιακά κέρδη. Η ενοποίηση αγορών, όπως η ενεργειακή, η ψηφιακή, η τραπεζική, των κεφαλαιαγορών, χωρίς να αίρει τους διαγκωνισμούς των κρατών - μελών, στοχεύει στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στην αναβάθμιση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ιδιαίτερα ενόψει της υπογραφής της ΤΤΙΡ.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση. Με στόχο την απόσπαση της συναίνεσης του λαού, επιχειρεί την εξαπάτησή του. Επικαλείται το δήθεν "δημοκρατικό έλεγχο" του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και του μνημονίου από το Ευρωκοινοβούλιο - όπως πολλοί άλλοι εδώ μέσα - που αποτελεί αντιδραστικό εργαλείο της ΕΕ, καθώς έχει ψηφίσει κι επικυρώσει το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Εμφανίζοντας πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ως παράγοντα χαλάρωσης των σκληρών μέτρων, ρίχνει "στάχτη στα μάτια". Τα ίδια μέτρα αποτελούν κατευθύνσεις και της ΕΕ. Καμιά δήθεν "δημοκρατική λογοδοσία" δεν μπορεί να την κάνει φιλολαϊκή.

Η σύγκρουση του λαού με τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεών τους, είναι η μοναδική διέξοδος προς το συμφέρον του».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Διαφημίζει τις «άριστες» σχέσεις της κυβέρνησης με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Την προσήλωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, σκιαγράφησε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αρμενία, όπου συναντήθηκε με τους Αρμένιους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών. Ταυτόχρονα, δεν έλειψε η προσπάθεια να ρίχνει γέφυρες και στη Ρωσία, εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Οπως δήλωσε εκεί ο Π. Καμμένος «η ιστορία των λαών μας είναι γραμμένη με αίμα το οποίο χύθηκε από το ίδιο μαχαίρι. Εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία του αρμενικού λαού και του ελληνισμού του Πόντου, θα προχωρήσουμε σε κοινές εκδηλώσεις, γιατί οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους πεθαίνουν. Σ' αυτή τη νέα πραγματικότητα, παρότι η Ελλάδα και η Αρμενία έχουν προχωρήσει μπροστά, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην περιοχή τους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να δέχεται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της και των χωρικών της υδάτων, από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η μισή Κύπρος παραμένει κατεχόμενη από τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Ομως οι Ενοπλες Δυνάμεις μας με άριστη εκπαίδευση, με ανταλλαγή αξιωματικών που εκπαιδεύονται και στις δύο χώρες, με άριστες σχέσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και τη Ρωσία αποτελούν την εγγύηση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Ελληνας ΥΕΘΑ, βεβαίως, παρέλειψε να πει ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση διαφημίζει τις άριστες σχέσεις είναι αυτοί που ανέχονται, ή και ενθαρρύνουν την προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας π.χ. τις συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από μεριάς της Αγκυρας ως «διμερές πρόβλημα».

Οσο για τα περί της Ελλάδας «νησίδα σταθερότητας μέσα σε μια θάλασσα αστάθειας» που παπαγαλίζουν οι Ελληνες κυβερνώντες, προσπαθώντας να καθησυχάσουν το λαό, καμία τέτοια νησίδα δεν μπορεί να υπάρξει, όταν η χώρα και ο λαός μας βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 19 Δεκέμβρη, στις 18.30 μ.μ., στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 99), με θέμα «Πρόσφυγες - μετανάστες. Κοινή η πορεία των λαών». Συμμετέχουν το μουσικό σχήμα «Ρωμιοσύνη» και ο ηθοποιός Κωστής Μαλκότσης.

Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποσκι, για επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, στην προσπάθεια των δύο πλευρών να βρεθούν συμβιβασμοί σε μια σειρά πεδία προς όφελος των αστικών τάξεων των δύο κρατών.

Η συνάντηση Κοτζιά - Πόποσκι γίνεται στον απόηχο δημοσιεύματος της βρετανικής «Guardian», σύμφωνα με την οποία ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ν. Γκρούεφσκι, δήλωνε ότι τα Σκόπια είναι «έτοιμα να συζητήσουν» και «να βρουν μία λύση» για το όνομα, αλλά με προϋπόθεση η όποια αλλαγή ονομασίας να τεθεί σε δημοψήφισμα και να εγκριθεί από τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του Γκρούεφσκι, ο οποίος το χαρακτήρισε με γραπτή του δήλωση ως προβοκάτσια.

Την Παρασκευή, πάντως, είχαν προηγηθεί «πολιτικές διαβουλεύσεις» στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εξήγγειλε εδώ και κάποιο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών.

Θυμίζουμε και ότι τέλη Ιούλη, σε συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο Ν. Κοτζιάς σημείωνε ότι η Αθήνα έχει «διάθεση συμβιβασμού» για το όνομα, στη βάση ενός «έντιμου συμβιβασμού, βάσει αρχών και της εφαρμογής του Δικαίου». Γνωστοποιούσε ότι οι δύο πλευρές είχαν ήδη συμφωνήσει να προχωρήσουν 11 ΜΟΕ. Προσέθετε πως υπάρχει ένα «παραθυράκι» για εύρεση λύσης στο όνομα έως το Πάσχα του 2016, με κατάληξη σε ένα κοινά αποδεκτό όνομα για όλες τις χρήσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ