ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Πλούσια ολοήμερη εκδήλωση για τον Αθλητισμό

Από την πρωινή προπόνηση του Κώστα Μίσσα στους μικρούς αθλητές στην εκδήλωση του Δήμου Χαϊδαρίου
Από την πρωινή προπόνηση του Κώστα Μίσσα στους μικρούς αθλητές στην εκδήλωση του Δήμου Χαϊδαρίου
Ιδιαίτερα πλούσια και ενδιαφέρουσα ήταν η ολοήμερη αθλητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 12 Δεκέμβρη, στο Δήμο Χαϊδαρίου με σύνθημα «Αθλητισμός για όλους και όχι πολυτέλεια για λίγους». Στην εκδήλωση ως επίσημοι καλεσμένοι παραβρέθηκαν ο ομοσπονδιακός τεχνικός μπάσκετ και σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κώστας Μίσσας και η Μαρία Ψυχουντάκη, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ΤΕΦΑΑ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άρχισε από νωρίς το πρωί στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής «Χρήστος Αγγουράκης», όπου ο Κώστας Μίσσας παρέα με μικρούς αθλητές από τις ακαδημίες τοπικών συλλόγων πραγματοποίησε μια προπόνηση εξηγώντας τα μυστικά του μπάσκετ. Κάτι που φυσικά εκτός του ενθουσιασμού των μικρών αθλητών προκάλεσε και το ενδιαφέρον των γονιών αλλά και όσων βρέθηκαν στις εξέδρες του κλειστού γυμναστηρίου.

Η σκυτάλη των εκδηλώσεων δόθηκε το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου με κεντρικά πρόσωπα τους δύο επίσημους καλεσμένους της εκδήλωσης διεξήχθησαν δύο σημαντικές συζητήσεις που αφορούσαν ζητήματα του Αθλητισμού.

Το απογευματινό μέρος άρχισε με ένα σύντομο χαιρετισμό προς τους καλεσμένους από τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Νίκο Καραγιάννη. Οπως τόνισε, η δημοτική αρχή θεωρεί ότι έχει μεγάλη ευθύνη στο να γνωστοποιήσει ευρέως την αξία της άθλησης και της φυσικής αγωγής και τα οφέλη τους αλλά και στο να αναδείξει ότι αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα πρέπει να είναι αγαθό για όλους και όχι να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μίσσας μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη συμβολή του μπάσκετ και γενικότερα του αθλητισμού στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Οπως επισήμανε, ο αθλητισμός για τα παιδιά πρέπει να είναι μέσο διασκέδασης και όχι μέσο πίεσης. Επίσης, υπογράμμισε πως είναι λαθεμένη η άποψη ότι σήμερα τα παιδιά δεν έχουν χρόνο για να αθληθούν, αλλά το θέμα είναι η διαχείριση του χρόνου. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, είναι εμφανής η έλλειψη κινητικότητας που υπάρχει σήμερα στις μικρές ηλικίες αφού από τα παιδιά λείπει ακόμα και το παιχνίδι σε ελεύθερους χώρους, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να μην ξέρουν ή να μην μπορούν ούτε να τρέξουν. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός εστίασε και στο γεγονός της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού για τον αθλητισμό από την πολιτεία, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, ο επηρεασμός των παιδιών να προέρχεται μόνο από την οικογένεια, το σχολείο, το περιβάλλον και το σύλλογο.

Στη δική της εισήγηση η Μαρία Ψυχουντάκη ανέλυσε το ρόλο που πρέπει να παίζουν οι γονείς ενός παιδιού που μπαίνει στον αθλητισμό, ρόλος που, όπως είπε, είναι αρκετά κρίσιμος και καθοριστικός για το ίδιο το παιδί. Στην ομιλία της ανέλυσε διεξοδικά τη συμπεριφορά που πρέπει να έχει η οικογένεια σε κάθε πλευρά που καλείται να αντιμετωπίσει ένα παιδί στον αθλητισμό, όπως η σχέση του με τον προπονητή και τους συμπαίκτες του, η διαχείριση της επιτυχίας ή της αποτυχίας του, το άγχος και η πίεση. Επίσης, καυτηρίασε τις ακραίες συμπεριφορές γονέων που προσπαθούν να παρέμβουν στην ψυχολογία του παιδιού με αποτέλεσμα να του κάνουν κακό.

EUROCUP
Πτήση για ΠΑΟΚ, αντίο για ΑΕΚ

Πτήση στο Last 32 του Εurocup μόνο για έναν απ' τους δύο «Δικεφάλους» επιφύλαξαν τελικά τα αποτελέσματα της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων. Ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που τελικά πήρε την πρόκριση, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που είπε αντίο στην ευρωπαϊκή πορεία για τη φετινή σεζόν. Υπενθυμίζεται ότι στην επόμενη φάση της διοργάνωσης έχει προκριθεί και ο Αρης.

Στη Λιθουανία ο ΠΑΟΚ με κορυφαία την τριάδα των Βασιλειάδη (17 π.), Χάτσερ (18 π.), Σχορτσιανίτη (23 π.) πήρε αυτό που ήθελε απέναντι στην αδιάφορη βαθμολογικά Λιέτουβος Ρίτας επικρατώντας με 88-81. Αποτέλεσμα που τον στέλνει απευθείας στον επόμενο γύρο, χωρίς να ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο της Μπεσίκτας (έπαιζε με τη Ζενίτ), κάτι που θα έπαιζε ρόλο σε περίπτωση ήττας του. Η ελληνική ομάδα αν και είδε τους γηπεδούχους να αποκτούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο διάστημα 10' - 30' (50-45, 68-64), εντούτοις στην τέταρτη περίοδο έδειξε χαρακτήρα, ανέτρεψε τα δεδομένα (προηγήθηκε με 88-75) και έφθασε στη μεγάλη επιτυχία βάζοντας τις βάσεις για τη νίκη στο τελευταίο πεντάλεπτο. Η βαθμολογία: Ζενίτ 17 (9 αγ.), Σαράτοφ 17, ΠΑΟΚ 15, Ζολνόκι 14, Μπεσίκτας 12 (9 αγ.), Λιέτουβος Ρίτας 12.

Αντίθετα, για την ΑΕΚ όλα πήγαν στραβά στο ΟΑΚΑ αφού ναι μεν έκανε το... χρέος της απέναντι στη Νεπτούνας, την οποία νίκησε με 75-71, όμως κανένας απ' τους δυο συνδυασμούς αποτελεσμάτων που περίμενε δεν την ευνόησε για να πάρει την πρόκριση. Η Χάποελ νίκησε εύκολα την Κράσνι με 95-74 ενώ η επικράτηση της Νίζνι επί της Γαλατασαράι με 81-75 της στέρησε και τη ...δεύτερη ευκαιρία. Καλύτερος για την ΑΕΚ ήταν και πάλι ο Μαυροκεφαλίδης (27 π.). Η βαθμολογία: Γαλατασαράι 17, Νίζνι 16, Νεπτούνας 16, Χάποελ 15, ΑΕΚ 14, Κράσνι 11.

  • Σημ.: Προκρίνονται οι 4 πρώτες του ομίλου.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Συμπληρώνεται το παζλ

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε χτες το δεύτερο μέρος της 3ης αγωνιστικής του Κυπέλλου, η αυλαία της οποίας θα κλείσει σήμερα με τους αγώνες τριών ομίλων.

Για τον 5ο όμιλο στη Ριζούπολη, ο Ολυμπιακός, αγωνιζόμενος με αρκετές αλλαγές σε βασικούς παίκτες, νίκησε δύσκολα τον Απόλλωνα με 2-1 (45+1', 85) χάρις σε δύο γκολ του Φουστέρ, με τους γηπεδούχους όμως να φωνάζουν για οφσάιντ στο δεύτερο τέρμα του Ισπανού. Για τους γηπεδούχους, είχε ισοφαρίσει ο Βαλεριάνος στο 53'. Οι ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν ως πρώτοι, ενώ τους ακολούθησε ο Πλατανιάς, παρά την ήττα από τον Παναιγιάλειο (1-0).

Για τον 8ο όμιλο, η εκτός έδρας επιτυχία της Καλλονής επί του Κισσαμαϊκού (2-1) τής έδωσε το δεύτερο εισιτήριο πίσω από τον πρώτο Αστέρα Τρίπολης, που χτες νίκησε επίσης εκτός τον Πανσερραϊκό (1-0).

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε ο 6ος όμιλος του Κυπέλλου Ελλάδος, με τον Ατρόμητο και τη Βέροια να παίρνουν την πρόκριση μετά τις νίκες τους επί της Καλλιθέας (4-2) και της Λαμίας (1-0), αντίστοιχα.

Για τον 2ο όμιλο, ο Πανιώνιος νίκησε εκτός τον Εργοτέλη με 2-1, ωστόσο και οι δύο αντίπαλοι πανηγύρισαν την πρόκριση, αφού, παρά τη νίκη της Ζακύνθου με 1-0 επί του Παναιτωλικού, οι Κρητικοί ευνοήθηκαν στην ισοβαθμία μαζί τους (πρώτος ο Πανιώνιος).

Κρίνονται δύο εισιτήρια σήμερα

Στις δύο θέσεις πρόκρισης, που παίζονται σε 3ο και 4ο όμιλο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στα σημερινά παιχνίδια που θα κλείσουν την αυλαία της 3ης αγωνιστικής, αλλά και γενικότερα της φάσης των ομίλων. Το πρόγραμμα αναλυτικά: 3ος Ομιλος (15.00): Χανιά - Πανθρακικός (OTE Sports 2) , Ολυμπιακός Βόλου - ΠΑΟΚ (OTE Sports 1). 4ος Ομιλος (17.00): Παναχαϊκή - Λεβαδειακός (OTE Sports 7), Κέρκυρα - Παναθηναϊκός (OTE Sports 3). 7ος Ομιλος (19.30): Λάρισα - ΑΕΚ (OTE Sports 3) Πανελευσινιακός - Σκόντα Ξάνθη (OTE Sports 1).

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ
Για την 3η θέση και την ψυχολογία

Εχοντας πλέον εξασφαλίσει το στόχο της πρόκρισης στο ΤΟΠ-16 αλλά το κλίμα να έχει χαλάσει μετά την κακή εμφάνιση (παρά τη νίκη) κόντρα στον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός για τη 10η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων της Ευρωλίγκας αγωνίζεται σήμερα στο Κάουνας με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις (19.45 NS2). Στόχος των «πρασίνων», που στις τελευταίες αγωνιστικές μετράνε το 3 στα 3 στις νίκες, να σημειώσουν την τέταρτη επιτυχία που ισοδυναμεί με την κατάκτηση της τρίτης θέσης στον όμιλο. Ωστόσο, η θετική εμφάνιση και η επιτυχία πλέον επιβάλλονται και για ψυχολογικούς λόγους. Η κάκιστη εικόνα της ομάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ και η αγχωτική νίκη, σε συνδυασμό με τη μετριότητα που έδειξε στον όμιλο έκαναν έξαλλο τον τεχνικό του Παναθηναϊκού, Σάσα Τζόρτζεβιτς. Μια διαφορετική εικόνα στο Κάουνας είναι ικανή - σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον - να μετριάσει το βαρύ κλίμα. Οπως τόνισε ο Σέρβος τεχνικός, αυτό που θα ήθελε να δει σήμερα απ' τους παίκτες του είναι να έχουν συγκέντρωση, κάτι που μέχρι τώρα έχει λείψει σε πολλές υποχρεώσεις τόσο στην Ευρωλίγκα όσο και στην Α1. Οπως είπε, αν και οι δύο ομάδες έχουν προκριθεί, περιμένει ότι θα γίνει ένα ενδιαφέρον παιχνίδι αφού ο στόχος της 3ης θέσης παραμένει σημαντικό δέλεαρ και για τις δύο.

  • Αλλα σημερινά παιχνίδια: Ρεάλ Μαδρίτης - Στράσμπουργκ (21.45 NS2), Κίμκι - Φενέρμπαχτσε (18.45), Λαμποράλ - Τσεντεβίτα (21.30 NS3), Νταρουσάφακα - Μακάμπι Τελ Αβίβ (20.45 NS7), Μπάμπεργκ - Ντιναμό Σάσαρι (21.00 NS4).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ