ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Μεγαλύτερες εκπτώσεις στο νερό για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Μεγαλύτερες εκπτώσεις στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες, στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων και επισιτιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ) για το 2016, όπως εγκρίθηκε προχτές το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Παράλληλα, διευρύνεται η βάση των δικαιούχων του ειδικού τιμολογίου για κοινωνικές κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων και θέσπιση εκπτώσεων στις χρεώσεις τιμολογίων νερού και για τα βυτία λυμάτων για όλες τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης, προβλέπεται μείωση στα τιμολόγια των περιοχών στους πρώην δήμους Ρίου, Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνέικων.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ αναμένεται να ωφελήσει περισσότερες από 6.000 οικογένειες που έχουν πληγεί και εξακολουθούν να βάλλονται από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και παράλληλα θα ανακουφίσει μερικώς την τσέπη των λαϊκών οικογενειών.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στάθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΠ λόγω της έλλειψης προσωπικού και επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση που απαγορεύει τις προσλήψεις. Επίσης, για το φράγμα Πείρου - Παραπείρου, ο Κ. Πελετίδης στάθηκε στην υποχρέωση του κράτους να περατώσει το έργο του φράγματος και όχι της ΔΕΥΑΠ σημειώνοντας πως πρέπει να λειτουργήσει το κράτος στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού, ώστε τα έξοδα να μην τα πληρώσει ο λαός.

Για τον Βιολογικό Καθαρισμό, επεσήμανε πως η δημοτική Αρχή είναι υπέρ των απαλλοτριώσεων και εξέφρασε τη διαφωνία του στο γεγονός πως το κράτος δεν πληρώνει τα χρήματα που οφείλει η κεντρική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως είναι υποχρεωμένη να τα δώσει. Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Πάτρας έθεσε θέμα για το πού πήγαν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως την επόμενη διετία θα υπάρξει μια ελάφρυνση ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ για τις οικογένειες του Δήμου Πατρέων που πλήττονται από τα εφαρμοζόμενα κυβερνητικά μέτρα που συνθλίβουν τα λαϊκά στρώματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά της νέας τιμολογιακής πολιτικής ψήφισαν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΡΑΠ - «Ανθρώπινη Πόλη»), η «Νέα Πόλη» και οι «Αγωνιζόμενοι Πολίτες».

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Με συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Καβάλας προειδοποίησε κυβέρνηση και Περιφέρεια

Δυναμική κινητοποίηση της δημοτικής αρχής, που ζητά την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες, να γίνουν τα απαραίτητα έργα, οι νέες παρεμβάσεις αλλά και να δοθούν κονδύλια στο Δήμο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη λεωφόρο Καβάλας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη λεωφόρο Καβάλας
Με πανό που υπέγραφε ο Δήμος Χαϊδαρίου και ανέφερε «Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Αμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών. Να ξεκινήσουν τώρα τα απαραίτητα έργα», κάτοικοι και μαζικοί φορείς της πόλης προχώρησαν χτες το πρωί σε συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Καβάλας. Μία κίνηση οργής και αγανάκτησης για την αντιμετώπιση που έχουν από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια και η οποία, όπως είπαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που προηγήθηκε, θα επαναληφθεί και μέσα στις γιορτές, ως κλιμάκωση του αγώνα τους, αν δεν υπάρξουν άμεσες και ουσιαστικές κινήσεις επίλυσης των προβλημάτων τους.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Δημαρχείου, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, σημείωσε πως «η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα και δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνεται η κατάσταση, γιατί έγινε η δόμηση που έγινε στο Ανω Δάσος χωρίς να υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα, κόπηκαν 5.000 δέντρα για να γίνει το στρατόπεδο και δεν έχει ληφθεί κανένα αντιπλημμυρικό μέτρο».

Πρόσθεσε δε πως από τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε: «Ο Σκουρλέτης μας είπε ότι θα συντονίσουν τα υπουργεία, για να δουν πώς θα κάνουν τις μελέτες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κυρίως στο Ποικίλο Ορος. Η Περιφέρεια μας είπε πως από το 2006 υπάρχει μελέτη για τον αγωγό στη λεωφόρο Καβάλας, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με κυκλοφοριακή μελέτη για τις συνέπειες που θα έχει αυτό το έργο και προσπαθούν να βρουν κάποιο γραφείο που θα κάνει τη μελέτη. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει γίνει τίποτα απ' όλα αυτά».

Παράλληλα, ο Μ. Σελέκος τόνισε πως «πήραμε αυτή την πρωτοβουλία σήμερα (σ.σ. χτες), ξέροντας ότι θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στη λειτουργία της πόλης και στην κυκλοφορία, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει κάποια αυτιά να ανοίξουν. Πρέπει να νιώσουν την πίεση του κόσμου. Χωρίς την αντίδραση τη δική μας δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Οταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, όταν καταλαγιάσει αυτή η αγανάκτηση που υπάρχει στον κόσμο, τότε ξεχνιούνται όλα. Τότε θα έρθει η επόμενη νεροποντή, εμείς θα μετράμε τις πληγές μας, αυτοί θα λένε μεγάλα λόγια και δε θα παίρνουν κανένα μέτρο».

Σημειώνεται πως η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου αλλά και οι μαζικοί φορείς της πόλης διεκδικούν να προχωρήσει η διαδικασία και να αποζημιωθούν άμεσα στο σύνολο των καταστροφών οι πληγέντες με έκτακτο κονδύλι, να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα κατασκευής τάφρου όμβριων υδάτων στο βουνό, ο αγωγός στη λεωφόρο Καβάλας και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός νέων παρεμβάσεων όπως Αφαία, Ανω Δάσος, Αστυθέα, Κορυτσάς, Επαύλεως, Κεντρικό Χαϊδάρι, Δαφνί κ.τ.λ.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΡΦΙΝ
Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή ουσιωδών μαρτύρων

Ξεκίνησε χτες και διακόπηκε για τις 14 Γενάρη - μετά από πεντέμισι χρόνια και από σειρά αναβολών που δεν αιτήθηκαν οι κατηγορούμενοι - η δίκη για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας Μαρφίν, επί της Σταδίου, στις 5 Μάη του 2010, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι της τράπεζας, καθώς και για την επίθεση σε βάρος του βιβλιοπωλείου «Ιανός». Κατηγορούμενοι είναι δύο άτομα, ο ένας για τον εμπρησμό της τράπεζας και ο άλλος για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον εμπρησμό που έγινε κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου για το πρώτο μνημόνιο, προσήχθησαν άτομα ύποπτα μετά από σχεδόν ένα χρόνο, ενώ οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν 2 χρόνια μετά. Η δίκη αρχικά είχε οριστεί για τις 9/12/2013 αλλά δόθηκε αναβολή για τις 14/5/2014 κατόπιν αιτήματος του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, που επικαλέστηκε κώλυμα και παρά την επιθυμία των κατηγορουμένων να προχωρήσει η διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Να επισημανθεί ότι το δικαστήριο έχει αποφανθεί ήδη για τις σοβαρές ευθύνες της διοίκησης της τράπεζας.

Χτες, η δίκη διακόπηκε καθώς απουσίαζαν από το δικαστήριο περισσότεροι από δέκα μάρτυρες των οποίων οι καταθέσεις κρίθηκαν ουσιώδεις. Ετσι, με απόφασή του το Κακουργιοδικείο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή τους στο δικαστήριο την επόμενη δικάσιμο. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίσταση, αδικήματα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας. Να υπενθυμίσουμε ότι και οι δύο είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ ο κατηγορούμενος για τον εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν, από την αρχή αρνείται τις κατηγορίες και αμφισβητεί τα στοιχεία της Αστυνομίας βάσει των οποίων παραπέμφθηκε. Μάλιστα, μετά την απολογία του στον ανακριτή είχε προκύψει διαφωνία ανακριτή - εισαγγελέα για την προφυλάκισή του ή μη, με την εισαγγελέα να τάσσεται υπέρ της κράτησής του και τον ανακριτή να θεωρεί πως δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προφυλάκιση. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος, μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου που αποφάνθηκε υπέρ της άποψης του πρώτου.

Ξανά νέες ταυτότητες

Στην αλλαγή όλων των αστυνομικών ταυτοτήτων προχωρά το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση. Μέσα στους επόμενους μήνες θα εκδοθούν νέου τύπου ταυτότητες με κόστος δέκα ευρώ για την έκδοσή τους.

Ηδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συσταθεί επιτροπή, στην οποία μετέχουν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Αστυνομίας, που θα υποβάλει έως τα τέλη Γενάρη την πρότασή της για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας έχει δηλώσει στην ΕΡΤ ότι πρέπει να υπάρχει μία ταυτότητα σύγχρονη, που να έχει αξιοπιστία ως έγγραφο και που να μην μπορεί να πλαστογραφηθεί εύκολα. Η επιτροπή θα προτείνει εάν εκτός από το δακτυλικό αποτύπωμα θα υπάρχουν και άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου στις νέες ταυτότητες.

Ο Ν. Σοφιανός στη Λέσβο

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισκέπτεται τη Λέσβο, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή 18/12. Σήμερα Πέμπτη, στις 13.30, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Κόμματος στη Μυτιλήνη (Αρχιπελάγους 21), ενώ στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε σύσκεψη που διοργανώνει η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρας «Στέλιος Παυλής».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νησί, ο Ν. Σοφιανός θα έχει συναντήσεις με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το δήμαρχο Λέσβου, το λιμενάρχη Λέσβου, το διοικητή του Βοστάνειου Νοσοκομείου, ενώ θα επισκεφτεί και τους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ