ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εντείνει τους εκβιασμούς στο λαό η κυβέρνηση

Σήμερα το απόγευμα η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Ενόψει της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει τα τρομοκρατικά διλήμματα και τους εκβιασμούς ώστε να στοιχηθούν τα λαϊκά στρώματα πίσω από τα προτάγματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, να αποδεχτούν τη συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής προς όφελος των μονοπωλίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Οι Ελληνες απαιτούν από όλους εμάς να αγωνιστούμε ενωμένοι για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε με αιματηρές θυσίες τα τελευταία χρόνια και να τους οδηγήσουμε με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση».

«Ας ξανασκεφτούν, λοιπόν, όλοι πού μπορεί να οδηγήσει τη χώρα η διχόνοια, η λάσπη και οι ύβρεις», συμπληρώνουν, αναφερόμενοι στα άσφαιρα πυρά που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της αποπροσανατολιστικής για το λαό δικομματικής κοκορομαχίας τους σχετικά με το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την αστική διακυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά FM», επανήλθε στη θέση του «πιστωτικού οίκου» «Moody's» περί ενδεχόμενου «πιστωτικού γεγονότος» και «ενδεχόμενης υποβάθμισης της οικονομίας». Παραπέρα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θέλει να φύγει το μνημόνιο», ουσιαστικά δηλαδή να λήξει το παρόν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να εφαρμοστεί ένα επόμενο με απελευθέρωση κεφαλαίων για επιπλέον στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου.

Η διαδικασία

Σήμερα, στις 7 το βράδυ θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή ΠτΔ. Πρόκειται για μία ειδική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας δεν υπάρχουν τοποθετήσεις κομμάτων. Προβλέπεται μόνο ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία όμως δεν υπάρχουν «υπέρ» και «κατά». Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, οι βουλευτές που συμφωνούν με τον προτεινόμενο Πρόεδρο, δηλαδή τον Στ. Δήμα, θα προσφωνούν το όνομά του. Οσοι διαφωνούν θα δηλώνουν «παρών».

Κατά το Σύνταγμα για την εκλογή ΠτΔ προβλέπονται 3 ψηφοφορίες. Για τις δύο πρώτες προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές. Στην τρίτη ψηφοφορία Πρόεδρος εκλέγεται με 180 ψήφους.

Αν σήμερα δεν εκλεγεί Πρόεδρος, η επόμενη ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 23/12 και η τρίτη για τις 29/12. Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε μέσα σε 10 μέρες προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει 155 βουλευτές (127 η ΝΔ και 28 το ΠΑΣΟΚ).

Το ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ τόνισε ότι «οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση λαϊκή παρέμβαση. Καμιά καθυστέρηση στη λαϊκή κινητοποίηση, στο όνομα της αναμονής για τη διαπραγμάτευση, για τις ψηφοφορίες στη Βουλή και τις πιθανές εκλογές.

Η επίσπευση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ενταγμένη στο σχεδιασμό για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού, με νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται, ανεξάρτητα από την όποια παράταση του μνημονίου και τη μετάβαση στη νέα φάση επιτήρησης.

Το ΚΚΕ έχει δηλώσει καθαρά, εδώ και καιρό, ότι δε θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άσχετα από το πρόσωπο που θα προταθεί, γιατί ο συνταγματικός ρόλος του συγκεκριμένου θεσμού αφορά στην επικύρωση των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίζουν η εκάστοτε Βουλή και κυβέρνηση».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Με ενιαίο σχέδιο απέναντι στο λαό

«Σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις (...) Φυσικά έχουμε τις προτιμήσεις μας και αυτές είναι η ακεραιότητα της Ευρωζώνης και οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «δεν είναι εύλογο να λέει κάποιος ότι ένα μεγάλο χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Αυτό είναι χρεοκοπία»...

Προαναγγέλλοντας τα επόμενα βήματα της αντιλαϊκής επίθεσης αναφέρθηκε τόσο στα μέτρα κάλυψης του «δημοσιονομικού κενού», όσο και στις μεταρρυθμίσεις στην «αγορά εργασίας», καθώς επίσης και στη «βελτίωση», όπως είπε, της ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία μέχρι και σε 100 δόσεις.

Καθώς τα παραπάνω συνδυάζονται με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αντιλαϊκής αξιολόγησης, είναι φανερό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2015 θα συνοδευτεί και με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα από την όποια κυβερνητική διαχείριση εντός των τειχών της ΕΕ και του κεφαλαίου. Ο Π. Μοσκοβισί «υπενθύμισε» ακόμη ότι ήλθε στην Ελλάδα ως επίτροπος της ΕΕ και όχι με την... ιδιότητα του «σοσιαλιστή» και μέλους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όπου και ανήκει...

Αναφερόμενος στα διάφορα εναλλακτικά σενάρια «στήριξης» της ελληνικής οικονομίας (δηλαδή του κεφαλαίου) σημείωσε ότι «απεχθάνεται» τα διάφορα «Plan Β», λέγοντας ότι η Κομισιόν λειτουργεί με βάση το συγκεκριμένο σχεδιασμό για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης».

Ουσιαστικά, ο Π. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο σενάρια που προβλέπουν την επίσπευση της καταληκτικής προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων (έχει οριστεί για τις 31/3) και την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ο επίτροπος Οικονομικών έστρωσε το χαλί και για λογαριασμό του ΔΝΤ, επαναλαμβάνοντας ότι «το δημοσιονομικό κενό υπάρχει», και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν τρία βήματα: Να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, να κλείσει το σημερινό μνημόνιο με τη δίμηνη παράταση, ώστε να αναχωρήσει η τρόικα από την Ελλάδα και να ενεργοποιηθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή με ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο Π. Μοσκοβισί στο πλαίσιο των χτεσινών επαφών του στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, καθώς και με τους υπουργούς Εργασίας, Γ. Βρούτση, και Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα. Μάλιστα, αναφερόμενος στις προχτεσινές δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, σχετικά με τους «κινδύνους» στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι «είναι δουλειά του να μιλάει γι' αυτά τα πράγματα»...

ΠΑΣΟΚ
Τρομοκρατούν το λαό, ψάχνονται για «επαφή» με ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμακώνουν και στο ΠΑΣΟΚ τα τρομοκρατικά διλήμματα, ώστε να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν έτοιμοι να «συνομιλήσουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του κοινού στρατηγικού πλαισίου που μοιράζονται οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος χτες δήλωσε: «Η πολιτική αβεβαιότητα, η αβεβαιότητα σε σχέση με το στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας προκαλεί αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις (...) Δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω (...) να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και κυρίως δεν θα αφήσω αυτό να γίνει προεκλογικά, καθ' οδόν προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή, αν αποτύχουμε, καθ' οδόν προς τις εκλογές. Αν ο ελληνικός λαός θέλει να κάνει την επιλογή μετά να αναθέσει την ευθύνη σε κάποιους που θα καταστρέψουν μετεκλογικά τα επιτεύγματα και τις θυσίες, ας το κάνει. Ως τότε όμως εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που κάναμε με τεράστιο κόπο και με τεράστιο πόνο».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια επίδειξης συσπείρωσής της γύρω από την ηγεσία του κόμματος. Βέβαια, μπαίνει ως ερώτημα τι θα κάνουν ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει αφήσει υπόνοιες για ίδρυση από μέρους του νέου κόμματος, και στελέχη που στοιχίζονται πίσω του και έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά τις επιλογές Βενιζέλου.

Παράλληλα, όμως, ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ που τάχα τώρα περνούν «γενεές δεκατέσσερις».

Είπε ο Κυρ. Πιερρακάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84»: «Εχουμε μπει σε μια νέα φάση, αυτή των κυβερνήσεων συνεργασίας (...) Οι κυβερνήσεις συνεργασίας από εδώ και πέρα θα πρέπει να δομούνται στη βάση προγραμμάτων. Οταν περάσουμε από τη φάση της κρίσης στην επόμενη, θα υπάρχουν προγράμματα και θα κάνουμε προγραμματικές επεξεργασίες. Ολα τα συνταγματικά κόμματα, εκ των πραγμάτων, θα συνομιλούν μεταξύ τους (...) Αρα, εκ των πραγμάτων, θα συνομιλήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση από το 2012, στη διαχείριση του εθνικού θέματος. Δεν μπήκε στην κυβέρνηση με βάση τη δική του αντίληψη. Θα θεωρούσαμε θετικό να είναι και να συνομιλεί. Θα γίνει συζήτηση προγραμματικού χαρακτήρα και στην οποία, προφανώς, θέλουμε και εμείς να μετέχουμε».

Αλλωστε, εξέφρασε την πίστη πως «πλησιάζει η μέρα -αν ποτέ κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- κατά την οποία ο κ. Τσίπρας θα πει το δικό τους "ουδείς αναμάρτητος", όπως το έκανε και ο κ. Σαμαράς, ενδεχομένως με άλλη διατύπωση»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβερνήσεις και ΕΕ εγγυώνται μόνιμη αστάθεια στους λαούς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις δηλώσεις Μοσκοβισί και την αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Απ' τη μια μεριά, η κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της ΕΕ, με τους εκβιασμούς, και απ' την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις αυταπάτες, προσπαθούν να μας πείσουν ότι σταθερότητα και ασφάλεια για το λαό υπάρχει μόνο στο "μαντρί" της ΕΕ. Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της εγγυώνται τη σταθερότητα μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ για τους λαούς θα υπάρχει μόνιμη αστάθεια και ανασφάλεια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ