ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για τις λαϊκές ανάγκες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μπλόκο στο γέρικο πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» της ΑΝΕΚ «έστησαν» χτες εργατικές λαϊκές οικογένειες από την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Σάμο, έχοντας στο πλευρό τους και τους ναυτεργάτες. Με συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά μπροστά και πάνω στον καταπέλτη και βροντοφωνάζοντας «ακτοπλοΐα για το λαό και όχι το κεφάλαιο το εφοπλιστικό», «όχι άλλα ΣΑΜΙΝΑ», κράτησαν το πλοίο, το οποίο ήταν να αποπλεύσει στις 6 το απόγευμα για το πρώτο του ταξίδι στην γραμμή των νησιών αυτών, ακινητοποιημένο μέχρι αργά το βράδυ.

Με τον τρόπο αυτό διατράνωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για ασφαλείς, φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία, 365 μέρες τον χρόνο, όχι στην άρση του καμποτάζ, πλοία με πληρώματα με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ενώ στο διεκδικητικό τους πλαίσιο, όπως αυτό καταγράφεται στις ανακοινώσεις τους, προβάλλουν την απαίτησή τους για «ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, που αυτό είναι εφικτό μόνο με τη σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών», στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας.

Την αγωνιστική κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Ικάριοι και Φουρνιώτικοι Σύλλογοι της Αθήνας από κοινού με τις ταξικές ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) και την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

Τους νησιώτες έχει ξεσηκώσει η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να αποδεχτεί, για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων, την αποδρομολόγηση από τη γραμμή του σύγχρονου πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» και να αντικατασταθεί με το συγκεκριμένο υπερήλικο πλοίο. Ετσι στο όνομα της κερδοφορίας της ΑΝΕΚ και επειδή το κόστος πετρελαίου για το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», σύμφωνα με την εταιρεία είναι χαμηλότερο κατά 50% από του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», καταδικάζει τους κατοίκους των νησιών να ταξιδεύουν με ένα πλοίο του 1975, υποσυντήρητο, υποβαθμίζοντας ραγδαία την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Και βέβαια, χωρίς να μειωθεί η τιμή των πανάκριβων εισιτηρίων που πληρώνουν.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Λευτέρης Κουτούφαρης κάλεσε τους νησιώτες να εντείνουν τον αγώνα τους για να μην ξαναζήσουν άλλα «ΣΑΜΙΝΑ». Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κάλεσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Φουρνιωτών Γιώργος Μαρούσης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, αφού σημείωσε ότι «οι ναυτεργάτες που σας μεταφέρουν είναι απλήρωτοι επί μήνες, οι εφοπλιστές δεν εφαρμόζουν την ΣΣΕ και τους απειλούν μαζί με το υπουργείο Ναυτιλίας με ανεργία και εξαθλίωση», τόνισε ότι επιβάλλεται η κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων των νησιών με τους ναυτεργάτες για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που για την κερδοφορία των εφοπλιστών, των μονοπωλίων εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, απειλεί με απορρύθμιση το ακτοπλοϊκό δίκτυο, τινάζει στον αέρα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Κάλεσε τους συγκεντρωμένους στο σημερινό συλλαλητήριο των χαλυβουργών και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη στην Ομόνοια.

Συγκέντρωση στο λιμάνι του Βαθιού της Σάμου, κατά την αναχώρηση του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», διοργανώνει την Κυριακή στις 4.30 το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο του νησιού, ενώ καλεί τους επιβάτες να μη βγάλει κανένας εισιτήριο για αυτή την ημέρα.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αστική κυβέρνηση ή λαϊκή εξουσία;

Την Τετάρτη 14/12/2011 η «Αυγή» έγραφε «για τη «συγκρότηση ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου, το οποίο μάλιστα μπορεί υπό προϋποθέσεις να κερδίσει στις ερχόμενες εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό αντιμετωπίζεται από το αστικό στρατόπεδο με φρίκη. "Ερχονται οι κομμουνιστές", "Αυτή τη φορά δεν θα χρειαστούν καν όπλα, θα τους ψηφίσει ο λαός", προειδοποιούν οι εφημερίδες του συστήματος. "Θα σας πάρουν τα σπίτια" φωνάζει ο Καρατζαφέρης. Αλλά και σε διεθνές επίπεδο, η εκφορά και μόνο της λέξης "δημοψήφισμα" από τον ΓΑΠ προκάλεσε τέτοιον πανικό που τελικά θυσιάστηκε παραδειγματικά ο εμπνευστής του. Ολα αυτά προφανώς δεν αξιολογούνται από το ΚΚΕ. Θεωρεί το ΚΚΕ ότι ο ταξικός εχθρός κάνει πως φοβάται για να μας παρασύρει σε αποκοτιές;

Η "αντεπίθεση" που προτείνει ο Περισσός, μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς θα εκφραστεί; Μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο το ΠΑΜΕ "να παρευρίσκεται και να χαιρετίζει" και μέχρι εκεί»...

Ολη η «επιχειρηματολογία» της «Αυγής» και του χώρου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στο ότι το άπαν σήμερα είναι «το μνημόνιο, που οδηγεί στην πείνα το λαό και αν αυτό εκλείψει λύθηκαν τα προβλήματά του και ανοίγει ο δρόμος για τα περαιτέρω». Τι σημαίνει αυτό; Επιστροφή, στην καλύτερη περίπτωση, στην προ μνημονίου κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας, που είναι και η αιτία για τη σημερινή κρίση, που βέβαια δεν είναι κρίση χρέους αλλά κρίση του ίδιου του συστήματος, κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου.

***

Δηλαδή η πρότασή του να δημιουργηθεί μια «αντιμνημονιακή προοδευτική κυβέρνηση», με ένα «μίνιμουμ αριστερό πρόγραμμα» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρόταση βελτίωσης τάχα του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Και είναι τέτοια, γιατί δεν αμφισβητεί την ιδιοκτησία των μονοπωλίων, ούτε την εξουσία τους. Αλλωστε η πρότασή του για «αριστερή ή προοδευτική κυβέρνηση» τοποθετείται εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, για τη σωτηρία της οποίας πασχίζει. Αλλά γιατί η λεγόμενη «αντιμνημονιακή κυβέρνηση» μπορεί να ξαναδιαπραγματευτεί το χρέος με την ΕΕ και την Μέρκελ καλύτερα; Σταματούν να υπάρχουν οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις; Και τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση κόντρα στα μονοπώλια (π.χ. για την ανεργία, την αύξηση μισθών), όταν η οικονομία, η ιδιοκτησία βρίσκεται στα χέρια τους και το κράτος επίσης, δηλαδή η εξουσία; Θα τους επιβάλει φιλεργατικά μέτρα όταν τα μονοπώλια απαιτούν μέτρα για την ανταγωνιστικότητα; Αυτή η πολιτική είναι ανεδαφική, επικίνδυνη για το λαό, γιατί ακόμη και αν μπορούσε να εφαρμοστεί είναι διέξοδος από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Δηλαδή σταθεροποίηση και ανάπτυξη του καπιταλισμού.

***

Το ΚΚΕ δεν κοροϊδεύει τους εργαζόμενους για δήθεν εφικτές λύσεις στα πλαίσια του συστήματος. Η λαϊκή αντεπίθεση στην οποία καλεί έχει περιεχόμενο, δεν είναι λόγια του αέρα και ούτε «παραβρίσκεται και χαιρετίζει με το ΠΑΜΕ», όπως λέει ο σχολιογράφος. Μετουσιώνεται σε δράση των κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στην ΠΑΣΕΒΕ στην ΠΑΣΥ, στο ΜΑΣ, την ΟΓΕ, στα συνδικάτα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, στην προετοιμασία της συνέλευσης, της κινητοποίησης, της απεργίας, της πάλης στις λαϊκές γειτονιές ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία, στην πάλη για την ανεργία, κάθε πρόβλημα της λαϊκής οικογένειας που υποφέρει. Η πρόταση του ΚΚΕ μιλάει για κοινωνική συμμαχία των παραγωγών του πλούτου που έχουν συμφέρον να συγκρουστούν με τα μονοπώλια. Συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών, των φτωχών αγροτών, των νέων από τα λαϊκά στρώματα. Βάζει στόχο όχι την αλλαγή κάποιας κυβέρνησης, αλλά την αλλαγή τάξης στην εξουσία, τη ρήξη με το κεφάλαιο, την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με το λαό πρωταγωνιστή στην ταξική πάλη χωρίς να έχει αυταπάτες περί ριζικών αλλαγών μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα «ανεμομαζώματα» κομμάτων και συνιστωσών (που ούτε και μεταξύ τους τα βρίσκουν) που θα γίνουν «ανεμοσκορπίσματα», εφόσον υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις σε ζητήματα στρατηγικής. Ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από δυνάμεις αφερέγγυες που τον καλούν να διαλέξει με τι τρόπο θα αυτοχειριαστεί, που τον εγκλωβίζουν στα όρια ενός πιο «ανθρώπινου καπιταλισμού». Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η οργάνωση και η ενίσχυση της ταξικής πάλης είναι δρόμος που μπορεί να βάλει φρένο και εμπόδια στη φιλομονοπωλιακή πολιτική σήμερα - εκεί αποσκοπεί η δράση στο ταξικό κίνημα, η στάση οργανωμένης αντίστασης και ανυπακοής στο κεφάλαιο - και ταυτόχρονα προετοιμάζει τις προϋποθέσεις, διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε η εργατική τάξη με τους συμμάχους της να πάρουν την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα δικά τους χέρια καταργώντας τα παράσιτα τους καπιταλιστές.


Δ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ