ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32

Χριστούγεννα

...Γολγοθάς!

Ο πόλεμος στο Ιράκ... «τελείωσε»

Προχτές, ο Ομπάμα κήρυξε το... τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Βέβαια, ο πόλεμος δεν τέλειωσε.

Είναι όμως μια καλή αφορμή το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου, για να γίνει ένας «απολογισμός» των όσων έχουν συμβεί μέσα σε αυτά τα χρόνια από την έναρξη της εισβολής και κατοχής του Ιράκ, τον Μάρτη του 2003.

Σε αυτά χρόνια της «εξαγωγής δημοκρατίας», της ασύλληπτης καταστροφής, του ολοκαυτώματος, της συνενοχής και υποκρισίας της ΕΕ,

της τρομοκρατίας και της υπαγωγής της ανθρωπότητας στο καθεστώς μιας βαρβαρότητας που ξεπερνά σε κτηνωδία όλα τα εγκλήματα που γνώρισε μέχρι σήμερα ο πλανήτης,

στα χρόνια που μεσολάβησαν και που μοιάζουν να αποτελούν τη συνέχεια της χιτλερικής θηριωδίας με τη σκυτάλη να έχει περάσει από τα Ες - Ες στους πεζοναύτες του Μπους, της Χίλαρι και του Ομπάμα:

*

α) Πάνω από 1.500.000 είναι οι νεκροί Ιρακινοί - σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση Lancet - από τους βομβαρδισμούς, τις δολοφονικές επιθέσεις και την καταστροφή (υγειονομική, επισιτιστική κ.λπ.) που επέφερε η εισβολή και η κατοχή!

*

β) Πάνω από 5.000.000 ήταν οι πρόσφυγες από την «ευρεία Μέση Ανατολή» που είχαν καταγραφεί μέχρι το 2007!

*

γ) Πάνω από 4.800 τα φέρετρα που γύρισαν στις ΗΠΑ και στις χώρες των προθύμων συμμάχων τους.

*

δ) Πάνω από 320.000 Αμερικανοί βετεράνοι του πολέμου εμφανίζουν σοβαρά εγκεφαλικά προβλήματα.

***

Ας δούμε, όμως, μια ακόμα διάσταση:

Σ' αυτά τα χρόνια, το κόστος του πολέμου υπολογίζεται

στα 807,2 δισ. δολάρια!

Δεν πρόκειται για χρήματα που πληρώνουν οι ΗΠΑ. Είναι τα χρήματα που πληρώνει η ανθρωπότητα για να τρέφεται

ο Μινώταυρος του ιμπεριαλισμού.

*

Με αυτά τα χρήματα που κερδίζουν οι πετρελαϊκές εταιρείες και το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα θα μπορούσε εντός των ΗΠΑ:

1) Να έχει εξασφαλιστεί η υγειονομική περίθαλψη για 300 εκατομμύρια ανθρώπους.

2) Να έχει εξασφαλιστεί η επάνδρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με 15 εκατομμύρια δασκάλους.

3) Να έχει εξασφαλιστεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση όλων των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την επόμενη 15ετία.

4) Να έχουν κατασκευαστεί 8 εκατομμύρια συγκροτήματα κατοικιών.

5) Να έχουν κατασκευαστεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο (!) εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

6) Να έχει εξασφαλιστεί πάνω από 8 φορές η ασφάλιση των 50 εκατομμυρίων ανασφάλιστων Αμερικανών πολιτών.

7) Με το κόστος ενός μόνο μήνα πολέμου θα μπορούσε να έχει 3πλασιαστεί η δαπάνη για την έρευνα εναντίον του καρκίνου.

8) Με το κόστος μιας μόνο μέρας του πολέμου θα μπορούσε να έχει εξασφαλιστεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση για 100.000 φτωχούς φοιτητές.

*

Και κάτι ακόμα:

Με το κόστος (των 807,2 δισ. δολαρίων) του πολέμου στο Ιράκ

θα μπορούσε να έχει εξαλειφθεί η πείνα παγκοσμίως πάνω από 5 φορές.

*

Τίποτα απ' όλα αυτά, όμως, όπως η εξάλειψη της πείνας και η εξασφάλιση περίθαλψης και εκπαίδευσης στους ανθρώπους δεν επιφέρει το επιδιωκόμενο για τους καπιταλιστές κέρδος.

Ως εκ τούτου, τα μονοπώλια για την εξασφάλιση του κέρδους τους επιδίδονται στη γνωστή εκείνη ιστορία, την ιστορία του πολέμου που έχει περιγραφεί ως συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα.

Ιστορία που στην περίπτωση (και) του Ιράκ σημαίνει εισβολή, κατοχή, βασανιστήρια, αίμα, πολύ αίμα.

Ιστορία που - μετά και την κήρυξη της λήξης του πολέμου από τον Ομπάμα - συνεχίζεται.

***

Σημείωση:

Το ποσό των 807,2 δισ. δολαρίων είναι μόνο το επίσημο νούμερο για το κόστος του πολέμου, όπως δίνεται από τις αμερικανικές αρχές.

Το πραγματικό κόστος, όμως, που δεν περιορίζεται στις πολεμικές δαπάνες, αλλά περιλαμβάνει από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου μέχρι τις δαπάνες για επισκευές υποδομών, την εκπαίδευση κατοχικών δυνάμεων, τις επιπτώσεις στην οικονομία κ.λπ.

έχει αγγίξει την τελευταία δεκαετία - αν υπολογιστεί και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν - τα 4,5 τρισ. δολάρια!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σαν σήμερα

1830 Απογοητευμένος, πάμφτωχος και αποδιωγμένος πεθαίνει στα 47 του χρόνια ο Σιμόν ντε Μπολιβάρ. Εξι χώρες τού χρωστούσαν την ελευθερία τους και μία, η Βολιβία, το όνομά της. Τα Κοινοβούλια τού απένειμαν τον τίτλο «Ελ Λιμπερτατόρ» (ο ελευθερωτής). Ονειρευόταν τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής.

1902 Οι αδελφοί Ράιτ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που πετούν με αεροπλάνο. Το κατασκεύασαν οι ίδιοι και κατάφεραν να το υψώσουν στα 36,5 μέτρα από τη Γη και να πετάξουν επί 12 λεπτά, με ταχύτητα 48 χλμ. την ώρα.

1940 Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ ανακοινώνει το νόμο «δανεισμού και εκμίσθωσης» όπλων και εξοπλισμού σε όσους πολεμούν εναντίον του Αξονα.

1997 Η τραγωδία με το «Γιάκοβλεφ». Το ουκρανικό αεροσκάφος, με 70 επιβάτες και προορισμό τη Θεσσαλονίκη, χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται κοντά στο χωριό Φωτεινά της Πιερίας.

Περί «τέχνης» εν μέσω κρίσης...

Ο κύριος Παπαδήμος μιλώντας σε εκπροσώπους των πολυεθνικών ομίλων στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ήταν κάτι παραπάνω από... γλαφυρός:

  • «Βασική μας επιδίωξη - τους εξήγησε - είναι οι ιδιωτικοποιήσεις να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό».
  • «Η κυβέρνηση - πρόσθεσε - καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας».

*

Συμπέρασμα:

Στο σφυρί η δημόσια περιουσία.

Τσεκούρι - κι άλλο τσεκούρι - στους μισθούς των εργαζομένων.

Λάστιχο οι εργασιακές σχέσεις.

*

Αλλά δεν ήταν μόνο ότι μόλις μέσα σε δύο προτάσεις ο πρωθυπουργός έσπευσε - με... τεχνοκρατική σαφήνεια - να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών.

Φρόντισε κάτι ακόμα: Να τους μιλήσει για την κρίση σε εκείνη τη γλώσσα που ένα ακροατήριο όπως αυτό του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου πολύ την εκτιμά:

*

«Εσείς - είπε ο πρωθυπουργός - που εκπροσωπείτε το υγιές παραγωγικό και επιχειρηματικό δυναμικό αυτής της χώρας, ξέρετε τις δυσκολίες. Ομως, σας καλώ, εκτός από τις δεδομένες δυσκολίες, να διακρίνετε και τις σημαντικές ευκαιρίες.

Στα μέσα της κρίσης - συνέχισε (και εδώ βρίσκεται το καλύτερο) - υπάρχουν πάντα αξιόλογες ευκαιρίες για επενδυτικές αποφάσεις, που εφόσον αναληφθούν, μπορούν να καρποφορήσουν κατά τα επόμενα χρόνια»...

*

Είδατε, λοιπόν, πόσο ωραία περιγράφουν μεταξύ τους οι επαΐοντες του κεφαλαίου ότι η κρίση εφόσον φορτωθεί στις πλάτες του λαού, εφόσον αξιοποιηθεί για τη φτωχοποίηση των εργαζομένων και εφόσον οδηγήσει στην καταβύθιση της αξίας της εργατικής δύναμης μέσα από τους μισθούς Κίνας και τις εργασιακές σχέσεις «Νταχάου»,

τότε

αυτή ακριβώς η κρίση είναι «ευκαιρία», είναι το εφαλτήριο μιας νέας «καρποφορίας» για την πλουτοκρατία!

*

Βέβαια - το παραδέχτηκε άλλωστε ο κ. Παπαδήμος - τα παραπάνω καλύτερα κι απ' αυτόν τα γνωρίζουν οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες:

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να σας υποδείξω την τέχνη του επενδύειν και του επιχειρείν», ήταν τα λόγια του...

*

Σωστή η διευκρίνιση του πρωθυπουργού. Προφανώς και δεν είναι δική του δουλειά να υποδεικνύει στους κεφαλαιοκράτες την «τέχνη» τους...

Για άλλη δουλειά «βρίσκεται εδώ» και γι' αυτήν τον επέλεξαν οι συγκυβερνώντες να ηγηθεί του μαύρου μετώπου:

Για να διευκολύνει τους καπιταλιστές στην «τέχνη» τους...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ