ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ
Ολοι σήμερα στην Ομόνοια στις 11 π.μ.

Να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα καλούν απεργοί χαλυβουργοί την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό
Να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα καλούν απεργοί χαλυβουργοί την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό
Ο εργατόκοσμος και τα λαϊκά στρώματα απ' όλη την Αττική πρέπει σήμερα να δώσουν βροντερό «παρών» στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης των απεργών χαλυβουργών στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, που οργανώνει το σωματείο. Να ακολουθήσουν και να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους χαλυβουργούς. Γιατί αυτό θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση στην κοινή ρότα που έχουν χαράξει επιχειρηματίες όλων των κλάδων με στόχο την εξαθλίωση της εργατικής τάξης.

Το τείχος αντίστασης που υψώθηκε απέναντι στην εργοδοσία από τους χαλυβουργούς και συνεχίζει να χτίζεται εδώ και 48 ημέρες απεργίας πρέπει να ενισχυθεί με κλιμάκωση αγώνων που θα εμποδίσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Να δημιουργήσει πολλές χαλυβουργίες οργάνωσης και αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο. Η σημερινή μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των χαλυβουργών, δεν θα είναι απλά μια ένδειξη αλληλεγγύης. Εχει σαφές και ξεκάθαρο στόχο. Να δείξει στο μεγάλο κεφάλαιο, ότι η εργατική τάξη θα αντιτάξει πλατιά και ενωμένη πάλη διεκδικώντας ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Αυτό το σκοπό έχει άλλωστε το πρόχθεσινό ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των χαλυβουργών προς όλη την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό και στο οποίο μεταξύ άλλων καλούν όλα τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Θριασίου, Λαυρίου, Μεγάρων) να κηρύξουν 24ωρη απεργία σε όλους τους χώρους εργασίας της Αττικής. Στα πλαίσια αυτά ήδη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, καλεί με ανακοίνωσή του το ΕΚ ΑΘήνας, να πάρει απόφαση για απεργία.

Οι δράσεις που αποφάσισαν οι απεργοί χαλυβουργοί συνεχίζονται και αύριο Κυριακή 18 Δεκέμβρη με συμμετοχή στη συνέλευση της Επιτροπής Γυναικών, ώστε να οργανώσουν μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για να απαιτήσουν οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους από τον ΟΑΕΔ και κάλυψη των ενσήμων για τις ημέρες της απεργίας. Επίσης οι απεργοί θα προχωρήσουν την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια νέας τριμερούς συνάντησης που τους ανακοινώθηκε. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η συναυλία αλληλεγγύης με γνωστούς καλλιτέχνες, που αναβλήθηκε.

Συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο των χαλυβουργών αποφάσισαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωπονικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Οδοντιατρικής Αθήνας, Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας, ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας και οι παρακάτω Φοιτητικοί Σύλλογοι από το ΕΜ Πολυτεχνείο: Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Τοπογράφοι, ΣΕΜΦΕ, Πολιτικοί Μηχανικοί.

Δεν αφήνουν να κοπεί το νερό σε απεργό

Με τη συσπειρωμένη δράση και τον αγώνα, οι απεργοί χαλυβουργοί και το σωματείο τους αντιμετωπίζουν και σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από τον πολυήμερο αγώνα τους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η απειλή που δέχεται απεργός από την ΕΥΔΑΠ Νίκαιας να του κόψει το νερό. Ο συγκεκριμένος απεργός, με άνεργη γυναίκα και δύο παιδιά, είχε κάνει διακανονισμό για υπέρογκο λογαριασμό λόγω διαρροής. Πλήρωσε την πρώτη δόση τον Οκτώβρη, αλλά η ΕΥΔΑΠ τον καλεί το Δεκέμβρη να πληρώσει τις δύο επόμενες μαζί, αν και ο απεργός ενημέρωσε για την κατάσταση. Ξεκάθαρα, βέβαια, η διοίκηση του σωματείου που ενημερώθηκε ξεκαθάρισε ότι δε θα επιτρέψει να κοπεί το νερό στο σπίτι του απεργού.

Κινήσεις έμπρακτης αλληλλεγγύης πάντως είδαν και χτες οι απεργοί χαλυβουργοί να εκφράζονται. Ετσι χθές το πρωί έφτασε στο χώρο του εργοστασίου ένα φορτηγό λαχανικά από το ΠΑΜΕ, σαν πρώτη δόση για το γιορτινό τραπέζι των χαλυβουργών αλλά και 3 τόνοι ξύλα.

Μία ολόκληρη νταλίκα με 420 κούτες γάλα έφεραν συνδικαλιστές του σωματείου της ΛΑΡΚΟ, που γνωρίζουν τι σημαίνει πολυήμερη απεργία από το 1977. Στο χώρο του εργοστασίου όμως βρέθηκαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου Βελγίου, υποσχόμενοι ότι θα διαδώσουν τον ηρωικό τους αγώνα.

Σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης η συγκέντρωση στο Βόλο

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Βόλο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Βόλο
Από το Βόλο, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας έστειλαν ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στ' αδέλφια τους, στους απεργούς της «Χαλυβουργίας». Δίνοντας το «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργάνωσε χτες το βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα «δήλωσαν» ότι όχι μόνο είναι στο πλευρό των απεργών, αλλά και ότι θα κάνουν το θαρραλέο και περήφανο αγώνα τους φάρο και οδηγό στην πάλη τους ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται.

Οι εργαζόμενοι έφτασαν στην Πλατεία Ελευθερίας με πορείες από τα σημεία των προσυγκεντρώσεών τους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «50 μέρες απεργίας, νίκη στους εργάτες της Χαλυβουργίας». Η συγκέντρωση ξεκίνησε με συναυλία αλληλεγγύης από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ. Εκεί ήταν αντιπροσωπεία του σωματείου των απεργών της «Χαλυβουργίας».

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο αντιπρόεδρος του σωματείου Νίκος Χαροκόπος, είπε, είμαστε 47 μέρες στην πύλη της «Χαλυβουργίας» και θα είμαστε εκεί μέχρι τη νίκη. Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, από το σωματείο απεργών Χαλυβουργών ο Δημήτρης Φάλης. «Κάτω από την ομπρέλα της αλληλεγγύης τόνισε, χωρά όλη η εργατική τάξη. Να ανάψουν φωτιές του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Πάμε για νέες Χαλυβουργίες».

Εκ μέρους της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ μίλησε ο Κώστας Στεργίου, ο οποίος είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Ο περήφανος αγώνας των Χαλυβουργών θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία και θα αποτελεί μάθημα εργατικής συμπεριφοράς και ταξικής απάντησης για τις νέες γενιές. Αντίθετα, οι ξεπουλημένοι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές θα παραμείνουν στην Ιστορία ως προδότες της εργατικής τάξης. Το ίδιο θα συμβεί και για τη διοίκηση του σωματείου της "Χαλυβουργίας" του Βόλου που επέλεξε να ξεπουλήσει τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης το 8ωρο. Η, μέχρι σήμερα, καραμπινάτη αισχρή και φιλοεργοδοτική στάση της, επιβάλλεται και πρέπει να απομονωθεί από τους εργάτες του Χαλυβουργείου του Βόλου, οι οποίοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συμπορευτούν με τ' αδέρφια τους του Ασπροπύργου απέναντι στον κοινό εχθρό». Ο Κ. Στεργίου, τέλος, επισήμανε: «Οι Χαλυβουργοί δεν πρέπει, δεν είναι και δεν θα είναι μόνοι τους. Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι».

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους του Βόλου. Στη χτεσινή συγκέντρωση, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος.

Ενα «τραγούδι» για τους απεργούς

Στους εργάτες απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσουν οι «KollektivA» αύριο Κυριακή 18/12 (10.30μμ), στο «Ονομα του Ρόδου» (Δαβάκη και Πλάτωνος 1, Καλλιθέα, 210.9595.006), συντροφιά με την ηθοποιό Κατερίνα Τσάβαλου. Την Κυριακή θα κλείνουν 50 μέρες ενός μεγάλου απεργιακού αγώνα, που αναδεικνύει την αστείρευτη δύναμη της ταξικής ενότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας. «Τραγουδάμε για αυτούς που αγωνίζονται», αναφέρουν οι «KollektivA».

Προσυγκεντρώσεις της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ

Προσυγκεντρώσεις για τη συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση αλληλεγγύης που οργανώνει το σωματείο των χαλυβουργών όρισε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στα παρακάτω σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Ηλεκτρολόγοι, Ξύλου, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, ΟΤΑ και Δημόσιου Τομέα, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, Λαυρεωτικής - Μεσογείων, Κεντρικού Τομέα.

Πλατεία Βάθης: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Δυτικού, Βόρειου Τομέα, Θριασίου.

Πλατεία Κοτζιά: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Συνταξιούχων και Νότιου Τομέα.

Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.

ΠΑΜΕ
Για το γιορτινό τραπέζι των χαλυβουργών

Υλοποιώντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στους απεργούς για το γιορτινό τους τραπέζι, το ΠΑΜΕ συνεχίζει τη συγκέντρωση χρημάτων γι' αυτό το σκοπό και καλεί συνδικάτα, σωματειακές επιτροπές, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, εργαζόμενους κλπ. να καταθέτουν χρήματα στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αριθμό 155/350559-64 και κωδικό ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.

Εκδήλωση συμπαράστασης

Εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» διοργανώνει η ΝΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη, στις 9 μ.μ. στο γυμναστήριο του ΕΠΑΛ Ευόσμου.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στους χαλυβουργούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ