ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Κάλεσμα αγωνιστικής δράσης

Αγωνιστικό κάλεσμα στους μουσικούς απευθύνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, τονίζοντας: «Σήμερα που η ανεργία έχει διαλύσει το ελεύθερο επάγγελμα, βασικός στόχος του σωματείου πρέπει να είναι η υπεράσπιση των ανέργων που ήδη είναι πολύ περισσότεροι από τους εργαζόμενους».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινής πάλης «για την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου ανέργων και υποαπασχολούμενων», αναφέρεται στις τελευταίες κινητοποιήσεις του σωματείου στο υπουργείο Εργασίας: Η πρώτη με αιτήματα τη μη εξαίρεση των μουσικών των νυχτερινών κέντρων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, καθώς και μέτρα για τους άνεργους και ανασφάλιστους μουσικούς και η δεύτερη (σε συντονισμό με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, με κοινή παρέμβαση των σωματείων του ΠΑΜΕ), που είχε αποτέλεσμα τη δέσμευση του υπουργού για νομοσχέδιο, που θα καθορίζει σε 50 τα απαιτούμενα ένσημα για Βιβλιάριο Υγείας το 2012, έναντι 100 ενσήμων που προέβλεπε ο νόμος Πετραλιά.

Επόμενο βήμα το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 20/12 (6 μ.μ.) για τους ανέργους (προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., στην πλ. Κάνιγγος) διεκδικώντας: Εκτακτο επίδομα για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους μουσικούς. Μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για το εποχιακό επίδομα. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, ανεξαρτήτως ενσήμων. Πάγωμα δανείων για τους ανέργους. Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Συγχρόνως οργανώνουμε τον αγώνα μας για να αναχαιτίσουμε την επίθεση στο δημόσιο χαρακτήρα των μουσικών υποδομών και για την υπεράσπιση της σταθερής εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των μουσικών, που εργάζονται στις πολιτιστικές υποδομές των δήμων, της ΕΡΤ και των επιχορηγούμενων μουσικών συνόλων. Να υπερασπίσουμε το κοινωνικό αγαθό που λέγεται πολιτισμός, να αντισταθούμε στην παράδοσή του στις ανάγκες κερδοφορίας της βιομηχανίας του θεάματος. Στις γιορτές που φέτος βρίσκουν εκατοντάδες μουσικούς χωρίς δουλειά, την Ορχήστρα των Χρωμάτων κλειστή, τους μουσικούς απλήρωτους εδώ και μήνες, τους συμβασιούχους της ΕΡΤ χωρίς ανανέωση της σύμβασής τους, τα Μουσικά Σύνολα και τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων υπό συγχώνευση, πρέπει να δώσουμε μια αγωνιστική διάσταση.

Γι' αυτό καλέσαμε σε σύσκεψη σωματεία και εκπροσώπους εργαζομένων σε μουσικά σύνολα και αποφασίσαμε αγωνιστική κινητοποίηση στις 21/12 (προσυγκέντρωση στη 1 μ.μ., στα γραφεία του ΠΜΣ), διεκδικώντας: Να μην κλείσει κανένας κρατικός, δημοτικός ή επιχορηγούμενος πολιτιστικός φορέας. Κανένας να μην απολυθεί και να μην μπει στην εφεδρεία. Να μη μειωθούν οι αποδοχές μας. Μισθοί που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Πρόσληψη τακτικού προσωπικού όπου χρειάζεται. Δημόσια και δωρεάν μουσική εκπαίδευση, από τα πρώτα παιδικά χρόνια έως την πανεπιστημιακή βαθμίδα».

Δυναμώνοντας την αλληλεγγύη στους απεργούς χαλυβουργούς ο ΠΜΣ συμμετέχει και στο σημερινό συλλαλητήριο (11 π.μ.), στην Ομόνοια (προσυγκέντρωση 10.30 π.μ., πλ. Κάνιγγος).

Από κομπάρσοι, σταρ

Η κωμωδία «Πέτρες στις Τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς ανεβαίνει τη Δευτέρα, στο «Μουσούρη», σε μετάφραση Πέτρου Φιλιππίδη - Χρήστου Σιμαρδάνη και σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη (παραστάσεις Δευτέρα, Τρίτη). Ο Τσάρλι και ο Τζέικ (Κρατερός Κατσούλης, Παναγιώτης Μπουγιούρης), δυο βόρειο - Ιρλανδοί κομπάρσοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Επιθυμώντας το μερτικό τους από τη λάμψη των σταρ, ανεβάζουν μόνοι τους το έργο που έγραψαν: Τις περιπέτειες που έζησαν - ως κομπάρσοι πάντα - σε μια χολιγουντιανή παραγωγή. Στην... «υπερπαραγωγή» τους παίζουν οι ίδιοι δεκαέξι ρόλους. Οι ίδιοι γράφουν τη μουσική και τα τραγούδια, κάνουν τα σκηνικά και τα κοστούμια. Κάνουν τα πάντα! Δε σταματούν λεπτό και τίποτα δεν τους σταματά... Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Εμμανουήλ Καζακέβιτς «Το γαλάζιο τετράδιο» (μετάφραση Μήτσος Αλεξανδρόπουλος). Υπέροχη νουβέλα του λογοτέχνη, μηχανολόγου και μαχητή του Κόκκινου Στρατού, τρεις φορές τραυματισμένου -στην άμυνα της Μόσχας, στην απελευθέρωση της Βαρσοβίας και στην κατάληψη του Βερολίνου- με θέμα την επιστροφή του στη Ρωσία, μετά από δεκαετή εξορία στο εξωτερικό, του διωκώμενου από το τσαρικό καθεστώς Λένιν, προκειμένου να προετοιμάσει και καθοδηγήσει την Οκτωβριανή Επανάσταση. Αντώνης Λαμπρινίδης «Τα τσιλικροτά» Bιβλίο- δώρο για νήπια και μικρούς μαθητές, βασισμένο σε ένα αστείο χριστουγεννιάτικο παραμύθι της Μάνης. Εικονογράφηση Ζωής Κυτοπούλου.

-- Ζήτρος: Αριστοτέλης «Φυσικά Α', Β' (1ος τόμος Αρχές, Φύση, Αίτια, Τύχη, Ανάγκη)» Πόλογος Δημήτρη Λυπουρλή, εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Βασίλειος Μπετσάκος. Ο Αριστοτέλης, «θεμελιωτής» της Φυσικής ως επιστήμης, με την πραγματεία του περί Φυσικής επηρέασε επί πολλούς αιώνες τη δυτική φιλοσοφία. Ο 1ος τόμος αφορά στις έννοιες φύση και αίτια. Ο 2ος τόμος θα περιλαμβάνει τα βιβλία Γ' και Δ', όπου ο Αριστοτέλης ερευνά την κίνηση του χώρου, χρόνου, το κενό και το άπειρο. Ορφέας «Αργοναυτικά - Λιθικά» (εισαγωγή, σχολιασμός Σταύρου Γκιργκένη, μετάφραση Θεόδωρου Γ. Μαυρόπουλου. Αυτός ο τόμος - ο 138ος της σειράς «Αρχαίοι Συγγραφείς», εικονογραφημένος με έργα Τέχνης, περιλαμβάνει δύο από τα έργα που από την αρχαιότητα μάς παραδίδονται με το όνομα του Ορφέα. Στο πρώτο έργο, ο ποιητής των Αργοναυτικών, γνωρίζοντας το έργο του Απολλώνιου του Ρόδιου, αφηγείται τις περιπέτειες των Αργοναυτών στον Εύξεινο Πόντο, στο Βόρειο Ωκεανό, στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, δίνοντας και μια εικόνα των λαών σ' αυτές τις περιοχές. Το δεύτερο έργο - τα Λιθικά - είναι μια πραγματεία για τις θεραπευτικές και μαγικές ιδιότητες των λίθων, όπου ο ποιητής προστρέχει σε χαμένες πηγές για τις ιατρικές, αστρολογικές και «μαγικές» ιδιότητες των λίθων.

- «Μεταίχμιο»: Αλέξης Πανσέληνος «Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια» (πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα τέλη του 18ου αιώνα). Χίλντα Παπαδημητρίου «Για μια χούφτα βινύλια» (αστυνομικό μυθιστόρημα). Γιάννης Καλπούζος «Αγιοι και δαίμονες εις την Πόλιν» (μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα). «Είσοδος κινδύνου - (Ιστορίες μυστηρίου)» (επιμέλεια Αντώνη Γκόλτσου, συλλογικό βιβλίο μελών της «Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας»).

- «Οδός Πανός»: Σπύρος Ευαγγέλου «Quanta (το άλλο μισό)» (μυθιστόρημα). Γιώργος Πετρέλης «Φωνές από μέσα» (Μυθιστόρημα).

- «Τα Ποιητικά» (τριμηνιαίο περιοδικό ποίησης των εκδόσεων Γκοβόστη. Τεύχος 2, με κείμενα για τους ποιητές Βισουάβα Σιμπόρσκα, Αννα Αχμάτοβα, Μποντλαίρ).

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣΚυριακή Γεροζήση γνωστή από τα βιβλία «Αναδρομή στο χώρο και το χρόνο» και «Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), με την πένα της κρατά το ενδιαφέρον των βιβλιόφιλων. Το νέο της κοινωνικό μυθιστόρημα «Μαύρο και κόκκινο της φωτιάς» (εκδόσεις «Εντός») θα παρουσιαστεί στις 20/12 (7μμ) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας (Κούμα 28). Θα μιλήσουν οι: Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα (φιλόλογος - ιστορικός Τέχνης), Δήμητρα Παπαστεργίου (εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λάρισας της ΟΓΕ) και Παύλος Ριζαριώτης (δημοσιογράφος του «Ρ»).

«ΜΠΑΧΑΡΙ, ΚΑΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ» τιλοφορείται η μουσική παράσταση, που ξετυλίγουν η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ευανθία Ρεμπούτσικα, για λίγες παραστάσεις, στο «Παλλάς». Μία φωνή, ένα βιολί και μία ορχήστρα, με κάθε μουσικό να παίζει 2 - 3 όργανα: κανονάκι, ακορντεόν, τρομπέτα, τσέλο, λαούτο, μεταλλόφωνο, πιάνο, καχόν, όρθιο μπάσο, καβάλ, κρουστά, νταούλια, κιθάρα, μαντολίνο. Ενα μελωδικό «ταξίδι» στην Ελλάδα, Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτο και τα Βαλκάνια, «πρόγευση» του νέου άλμπουμ τους.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τα «4 κουαρτέτα για φλάουτο» του Μότσαρτ, διοργανώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τη Δευτέρα (8.30μμ), στον «Παρνασσό». Τα συγκεκριμένα κουαρτέτα αναδεικνύουν τη συνθετική ιδιοφυΐα και σπινθηροβόλα ενέργεια του Μότσαρτ. Ερμηνεύουν οι μουσικοί Φρανκ-Γκέοργκ Γιάρκε -φλάουτο, Χριστόφορος Καραθανάσης -βιολί, Μάνος Γουβέλης -βιόλα και Γιάννος Γιοβάνος -βιολοντσέλο. Στο πλαίσιο του «Μήνα πολιτισμού» η ΚΟΑ προσφέρει σε εγγεγραμμένους ανέργους 50 προσκλήσεις για τη συναυλία. Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 210.7257.601-3. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ» ...με βιολιά, τουμπερλέκια και Καραγκιόζη μαινόμενο, κάθε Δευτέρα, Τρίτη (10 μ.μ.), στο «Κύτταρο», με τον Νίκο Καλογερόπουλο και τους «Απορους Αρχοντες»: Κώστα Ζαριδάκη (μπουζούκι, τζουράς, λαούτο), Ναπ. Σαριπανίδη (μπουζούκι), Πάν. Βλάχο (μπαγλαμά), Β. Πράπα (τζουρά), Πάν. Αντέλλη (κιθάρα), Χρ. Πετεβή (βιολί), Πασχ. Τσέρνα (κρουστά), Στρ. Στρατηγόπουλο (κοντραμπάσο). Καραγκιοζοπαίχτες: Νίκος Καλογερόπουλος, Πασχάλης Τσέρνας. «Συνεργός» με λύρα η τραγουδοποιός Γεωργία Νταγάκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ