ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τις απολύσεις στη ΔΕΗ

Συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Αθήνα έκαναν χτες το πρωί το Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας και εργαζόμενοι στον κλάδο, ενάντια στα σχέδια που «τρέχουν» η κυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων εντός της επόμενης τετραετίας και χιλιάδες απολύσεις.

«Οχι στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και στις απολύσεις. Ρεύμα φτηνό για το λαό». Με το σύνθημα αυτό στο πανό που κρέμασε στην πρόσοψη του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ, το κλαδικό Σωματείο κατήγγειλε την παραπέρα προώθηση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιούν κυβέρνηση και διοίκηση, με αρνητικές συνέπειες για τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ εξέφρασε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

«Τη ΔΕΗ την έχτισαν με αίμα οι εργάτες, δεν την ξεπουλάμε στους κεφαλαιοκράτες», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. Κατήγγειλαν πως «Το κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ, των μονοπωλίων είναι εντολή», ενώ απαίτησαν «Ρεύμα φθηνό για το λαό». Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συνέντευξη Τύπου έξω από την είσοδο του κτιρίου.

Το πανό που κρεμάστηκε από το κλαδικό Σωματείο στην πρόσοψη του κτιρίου

Eurokinissi

Το πανό που κρεμάστηκε από το κλαδικό Σωματείο στην πρόσοψη του κτιρίου
Το Σωματείο κατήγγειλε όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, μιλώντας σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη, πως η επιχείρηση «δεσμεύεται ότι δεν θα καίει λιγνίτη μέχρι το 2023». «Η επιτάχυνση του σχεδιασμού αυτού σηματοδοτεί νέα μεγάλα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα δουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να φουσκώνουν κι άλλο, μεταξύ άλλων και για την επιδότηση των πανάκριβων ΑΠΕ», σημειώνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του, που μοιράστηκε και στη διάρκεια της κινητοποίησης. Παράλληλα, αναφέρεται στην ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, με επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αλλαγή στους όρους των ΣΣΕ, μπαράζ «εθελούσιων» απολύσεων και μετατάξεων για πάνω από 5.000 εργαζόμενους.

Χαμένοι οι εργαζόμενοι και ο λαός

«Αυτή η πολιτική έχει χαμένους και κερδισμένους», τόνισε ο Ηλίας Μαστρολέων, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συνεργασία», αναφερόμενος στην πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σκιαγραφώντας τις συνέπειες από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, στάθηκε ιδιαίτερα στις απολύσεις και στο κύμα ανεργίας στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, όπου σήμερα λειτουργούν τέτοιες μονάδες, αλλά και στην αύξηση των λογαριασμών για λαϊκά νοικοκυριά. «Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και κερδισμένοι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας», σημείωσε.

Να βάλουν φρένο στην πολιτική της «απελευθέρωσης» κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας. Η απόσυρση του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα είναι επιλογή ενίσχυσης των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο Φυσικό Αέριο και κάνουν επενδύσεις στις ΑΠΕ, τόνισε. Στο φόντο αυτό, ξεκαθάρισε ότι κυβέρνηση και διοίκηση, που κόπτονται για την «απολιγνιτοποίηση», δεν έχουν στο μυαλό τους «το καλό του περιβάλλοντος» αλλά το να δώσουν «προβάδισμα σε συγκεκριμένα μονοπώλια τα οποία θα επενδύσουν σε έναν πολύ κερδοφόρο τομέα».

Μήνυμα συμπόρευσης ενάντια στη διαχρονική πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας έστειλε ο Παναγιώτης Πάλμος, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων της ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ) και γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Υπενθύμισε τα βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» και τόνισε πως «αυτή η στρατηγική προχωρά και σήμερα».

Τα αιτήματα

-- Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη.

-- Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Υδρευση).

-- Καμία απόλυση εργαζόμενου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ.

-- Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες. Να καταργηθούν άμεσα οι εργολαβίες και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές με απευθείας σχέση εργασίας αορίστου χρόνου σε ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ - ΑΔΜΗΕ.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις στη Δυτική Μακεδονία

...και την πρωινή συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο
...και την πρωινή συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο
Συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην Κοζάνη, από το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης και το Παράρτημα Κοζάνης ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΕΕΝ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το κλείσιμο των μονάδων και των ορυχείων θα είναι καταστροφικό συνολικά για το λαό της περιοχής, καθώς θα εκτοξεύσει την ανεργία στα ύψη και θα οδηγήσει μαζικά τους εργαζόμενους σε μετανάστευση, θα θέσει σε κίνδυνο το δίκτυο τηλεθέρμανσης και θα αυξήσει παραπέρα τις τιμές στα τιμολόγια ρεύματος. Σύμφωνα και με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν τις προηγούμενες μέρες για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, η ανεργία στην περιοχή από το ήδη υψηλό 27% υπολογίζεται πως θα φτάσει άμεσα στο 31% και μακροπρόθεσμα ακόμα και στο 42%.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου εκείνη την ώρα συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκεί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση, όπου ο Πέτρος Ταταρίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΕΕΝ, μετέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το γεγονός ότι ο λαός δεν θα δεχθεί κανένα κλείσιμο μονάδας, κανένα κλείσιμο ορυχείου. «Τη ΔΕΗ την έχει κτίσει ο λαός και κανένας δεν έχει δικαίωμα να κλείσει έστω και μια καμινάδα της. Οι συνέπειες για την περιοχή θα είναι τραγικές, ένα έγκλημα», υπογράμμισε. Τέλος, επισήμανε ότι με τα σχέδια για τη «μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή», όπως για τις ειδικές οικονομικές ζώνες, θα δημιουργηθεί στην περιοχή ένα «εργασιακό γκέτο με συνθήκες γαλέρας». Οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι φώναξαν συνθήματα, όπως «Ρεύμα φθηνό, ΔΕΗ για το λαό» και «Το κλείσιμο μονάδων δεν είναι για καλό, θα φέρει νέα βάρη για όλο το λαό».

Από την κινητοποίηση χτες το απόγευμα στην Κοζάνη...
Από την κινητοποίηση χτες το απόγευμα στην Κοζάνη...
Χτες το πρωί, μέλη των ταξικών σωματείων πραγματοποίησαν κινητοποίηση και πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στην πύλη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, όπου και απηύθυναν αγωνιστικό κάλεσμα για το απογευματινό συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο Κοζάνης, όπου αναρτήθηκε γιγαντοπανό, με τους εργαζόμενους να καλούν σε ξεσηκωμό το λαό της περιοχής.

Το ΣΕΕΕΝ, έχοντας στο πλάι του τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία, θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες τις παρεμβάσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου, καλώντας και στη σύσκεψη που οργανώνει το κλαδικό σωματείο, στην Πτολεμαΐδα, την Πέμπτη 19/12, στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ.

Απεργία σήμερα στον κλάδο της Ενέργειας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στις εταιρείες του κλάδου της Ενέργειας. Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια της απεργίας που έγινε την περασμένη Πέμπτη από τους εργολαβικούς στα ΕΛΠΕ στην Αττική και της στάσης εργασίας την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι απεργούν ενάντια στην εργολαβική εργασία, η οποία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στον κλάδο και συνεχώς επεκτείνεται.

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου διεκδικεί «μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα» και πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων «με άμεση εργασιακή σχέση» από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των οποίων δουλεύουν. Ειδικότερα στα ΕΛΠΕ, όπου η διοίκηση και οι εργολάβοι φαίνεται πως σχεδιάζουν μείωση προσωπικού, απειλώντας να στείλουν στην ανεργία πολλούς από τους εργολαβικούς εργαζόμενους, «είτε "μόνιμος" είτε "εργολαβικός", ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, να απαντηθεί δυναμικά το αίσχος που ετοιμάζουν», σημειώνει το κλαδικό Σωματείο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ