ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη

Συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων

Εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συλλόγων από όλη τη χώρα συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη
Εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συλλόγων από όλη τη χώρα συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη
Απόφαση για οργάνωση και συντονισμό του αγώνα, με προσανατολισμό την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «AGROTICA» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Φλεβάρη, πήραν οι εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από νομούς όλης της χώρας, που συμμετείχαν στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή στη Νίκαια της Λάρισας.

Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σε όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Δυναμώνουμε την οργάνωση, το συντονισμό και την πάλη μας

Κάνοντας την εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, με αιχμή το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων (π.χ. σε βαμβάκι, ροδάκινα, λάδι), με την άρνηση των κυβερνήσεων να υλοποιήσουν το αίτημα για εγγυημένες κατώτατες τιμές, με το «επιχείρημα» ότι δεν το επιτρέπουν οι «κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού», το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άρνηση και αυτής της κυβέρνησης να υλοποιήσει το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο, την ώρα που το παρέχουν αφορολόγητο σε εφοπλιστές και βιομηχάνους, την απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.

Σημείωσε πως ενώ οι κυβερνήσεις αρνούνται την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αγροτικών αιτημάτων, επικαλούμενες την ανάγκη να μην υπάρχουν «δημοσιονομικά κενά», την ίδια ώρα ικανοποιούν κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 κατευθύνει τα φορολογικά βάρη κατά 93% στα λαϊκά στρώματα και μόλις κατά 7% στο κεφάλαιο.

Ανέδειξε την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, έχοντας στο στόχαστρο του αγώνα τις εκάστοτε κυβερνήσεις που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους.

Παίρνοντας έπειτα το λόγο στη σύσκεψη, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών αντάλλαξαν πείρα για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για το πώς θα γίνουν βήματα στην οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο, για το πώς θα προχωρήσει η αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος μέσα από το δυνάμωμα και την πιο ζωντανή λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων, τη συνάντηση των αγώνων των αγροτών με το ταξικό - εργατικό κίνημα.

Στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία μαζί με τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους που συσπειρώνει, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και το συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενάντια στην πολιτική που προωθεί τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννης Σκόκας, ο οποίος στάθηκε στον κοινό αγώνα που πρέπει να έχουν εργάτες και αγρότες, καλώντας παράλληλα στα αυριανά συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.

Μόνος δρόμος για τα δίκαια αιτήματά μας είναι ο δρόμος του αγώνα

Σε ανακοίνωσή της για τη σύσκεψη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Ο μόνος δρόμος που μπορούμε και αξίζει να βαδίσουμε είναι ο δρόμος του αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε. Με τους αγώνες μας, με πολύμορφες δράσεις και κυρίως με τα μπλόκα, έχουμε κερδίσει λύσεις, έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα, έχουμε ανακόψει χειρότερα μέτρα που υπάρχουν στα γραφεία του υπουργείου και της κυβέρνησης. Κανείς ποτέ δεν μας χάρισε τίποτα, ό,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων και συγκρούσεων. Φοβούνται το οργανωμένο κίνημα, τρέμουν στην ιδέα των τρακτέρ στους δρόμους, γι' αυτό βάζουν λυτούς και δεμένους, πολλούς καλοθελητές και παπαγαλάκια να σπείρουν συγχύσεις, να διασπάσουν τον αγώνα μας, να μας αναγκάσουν να καθίσουμε στον καναπέ και να περιμένουμε καρτερικά και με υποταγή το ξεκλήρισμά μας προς όφελος μιας χούφτας επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών. (...)

Εχουμε δίκιο και τα αιτήματά μας ανταποκρίνονται στο σήμερα και το αύριο της επιβίωσής μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, να επιβιώνουν οι οικογένειές μας. Οσοι κάθονται στον καναπέ και μας κοιτάζουν ως θεατές, να ξέρουν ότι στο τέλος θα τους πάρουν και τον καναπέ και το σπίτι καθώς δεν θα έχουν να πληρώσουν τη φοροληστεία, τα χαράτσια των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, "πράσινο τέλος" και ό,τι άλλο νέο θα προσθέσουν».

  • Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτεί ρεπορτάζ από τη συζήτηση κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης.
ΠΗΛΙΟ
Μετανάστης εργάτης έχασε τη ζωή του στα λατομεία της Μηλίνας

Ακόμα ένας εργάτης σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας, την Παρασκευή 13/12. Πρόκειται για έναν 23χρονο μετανάστη εργαζόμενο, που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια εργασιών στα λατομεία της Μηλίνας στο Πήλιο. Ο 23χρονος διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Νότιου Πηλίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες στους χώρους δουλειάς και τις τεράστιες ευθύνες της εργοδοσίας.

Οπως επισημαίνει, «ο νεαρός μετανάστης καταπλακώθηκε από ογκόλιθο όταν κόπηκε ο ιμάντας που σήκωνε το φορτίο που μεταφερόταν από μπουλντόζα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Το νέο θανατηφόρο "ατύχημα" αναδεικνύει ακόμα μια φορά τις απαράδεκτες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας αναζητώντας μεροκάματο, αλλά και Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύοντας με εντατικούς ρυθμούς, συχνά χωρίς καμία ειδίκευση, χωρίς Ασφάλιση, χωρίς μέτρα προστασίας και χωρίς καν το κατώτερο μεροκάματο που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Καθημερινά εργαζόμενοι θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου».

Καταλήγοντας, η ΚΟΒ Νότιου Πηλίου καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν άμεσα τόσο για ελέγχους στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όσο και για την απόδοση ευθυνών.

Πτώση εργάτη από ύψος 9 μέτρων στη Χίο

Σοβαρά τραυματίστηκε εργαζόμενος στην πόλη της Χίου, όταν έπεσε από ύψος 9 μέτρων, καθώς εκτελούσε εργασίες φωτισμού, στη λεωφόρο Ενώσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο 48χρονος εργάτης έπεσε από γερανοφόρο όχημα, καθώς έσπασε το συρματόσχοινο από το καλάθι του γερανού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εργαζόμενος εργαζόταν για λογαριασμό εργολάβου.

Από την πτώση ο εργαζόμενος υπέστη πολλαπλά τραύματα, του έγινε αφαίρεση σπλήνας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να διακομισθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Απόφαση που «βγάζει λάδι» την εργοδοσία για εργατικό ατύχημα

Την απαράδεκτη απόφαση του ΕΦΚΑ, με την οποία «βγαίνει λάδι» εργοδότης για ατύχημα που είχε εργαζόμενος την ώρα της δουλειάς, καταγγέλλει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ.

Η υπόθεση αφορά εργαζόμενο που τραυματίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη σε ατύχημα με το φορτηγό της δουλειάς, σε χώρο όπου είχε μεταβεί για να παραδώσει εμπορεύματα της επιχείρησης στην οποία δούλευε. Μετά τον τραυματισμό του, ο οποίος ήταν σοβαρός και χρειάστηκε να χειρουργηθεί, ο εργαζόμενος κατήγγειλε το ατύχημα ως εργατικό «παρά τις απειλές που δέχθηκε», όπως αναφέρει η Γραμματεία.

Ωστόσο ο ΕΦΚΑ εξέδωσε απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει το ατύχημα «εξωεργατικό», με την αιτιολογία ότι «δεν προκύπτει ο ακριβής χρόνος και τόπος» στον οποίο συνέβη.

«Στην προσπάθειά του να "τεκμηριώσει" την απόφασή του, ο ΕΦΚΑ μιλά για ατύχημα το οποίο δεν διέκοψε την εργασία, τη στιγμή που ο εργαζόμενος είχε λιποθυμήσει και ο εργοδότης έστειλε στο χώρο άλλους δύο εργαζόμενους, έναν για να παραλάβει το φορτηγό και έναν για να μεταφέρει τον τραυματία στο νοσοκομείο», καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οπως εξηγεί, ο ΕΦΚΑ «αποδέχεται ότι ο εργαζόμενος είχε σχολάσει στις 14.00 επειδή αυτό το ωράριο είχε δηλώσει ο εργοδότης, όταν στις 15.00 όταν συνέβη δηλαδή το ατύχημα, ο εργαζόμενος έκανε ακόμα διανομή». Ετσι, «αντί να τιμωρήσει τον εργοδότη που δήλωνε ψευδώς το ωράριο του εργαζόμενου», σχολιάζει η Γραμματεία, «βγάζει ψεύτη τον εργαζόμενο, ο οποίος χτύπησε πέφτοντας από το φορτηγό της επιχείρησης, σε χώρο όπου είχε πάει να κάνει διανομή εμπορευμάτων».

Ο εργαζόμενος έχει κάνει ένσταση, συμπεριλαμβάνοντας και μαρτυρίες συναδέλφων του, ενώ η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ απαιτεί να ανακληθεί η απόφαση «που βγάζει λάδι την εργοδοσία σε μια περίοδο που όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνουν τα εργατικά ατυχήματα εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς και της έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ