ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Την Τρίτη να πλημμυρίσουν οι δρόμοι ανέργους και εργάτες!

Το κάλεσμα και η κουβέντα να «φτάσει» σε κάθε λαϊκή γειτονιά, σε κάθε τόπο δουλειάς

Με στόχο να δυναμώσει ολόπλευρα η πάλη για άμεση στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά και οι άνεργοι να οικοδομήσουν δεσμούς με το ταξικό εργατικό κίνημα, να ενταχθούν αποφασιστικά στην πάλη ενάντια στην εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας συνεχίζονται οι εξορμήσεις, συσκέψεις και περιοδείες για τα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ την επόμενη Τρίτη, 20 Δεκέμβρη, για την προστασία των ανέργων. Βασικός άξονας των προετοιμασιών είναι ότι η ανεργία αφορά κάθε λαϊκό σπίτι, αφού η πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» - πολύ περισσότερο ενώ βρισκόμαστε εν μέσω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης - μας κάνει εν δυνάμει όλους ανέργους. Γι' αυτό άλλωστε και στα συλλαλητήρια καλούν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ. Η δράση για την προστασία και την οργάνωση των ανέργων αποτελεί βασικό καθήκον κάθε Ομοσπονδίας, Εργατικού Κέντρου, πρωτοβάθμιου συνδικάτου, Επιτροπής Αγώνα κ.τ.λ., βαθαίνοντας ταυτόχρονα την κουβέντα για την πολιτική που θα εξαλείψει οριστικά την ανεργία, με ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Για την Αθήνα το συλλαλητήριο έχει οριστεί στην Ομόνοια στις 6 μ.μ. και για τη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Πολύμορφες παρεμβάσεις
  • Σήμερα, Σάββατο: Η Γραμματεία Αλεξανδρούπολης του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΘΗΝΑ», με πρωτοβουλία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
  • Αύριο, Κυριακή 18 Δεκέμβρη: Συσκέψεις οργανώνουν η Επιτροπή Ανέργων Εμποροϋπαλλήλων, στην Αθήνα στις 11 π.μ., στα γραφεία του σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5β). Η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας στις 7 μ.μ., στα γραφεία Συνταξιούχων και Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Αριστείδου 92). Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο Αγρίνιο, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στις 11 το πρωί, οργανώνει στην ισόγεια αίθουσά του εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων - μερικώς απασχολούμενων, ηλικίας μέχρι 15 χρόνων. Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη, αλλά για να μπορέσει η διοίκηση του ΕΚΝΛ να προμηθευτεί τα δωράκια για τα παιδιά, όσοι άνεργοι θέλουν να συμμετέχουν να τηλεφωνούν στα τηλέφωνα 2410.250.708 και 2410.532.459 και να ενημερώνουν για τον αριθμό των παιδιών που θα έρθουν.
  • Τη Δευτέρα, 19 Δεκέμβρη: Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ της οδού Δωδεκανήσου στο κέντρο της πόλης, προγραμματίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα στις 10 το πρωί. Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο προχωρά σε μέρα κλαδικής δραστηριότητας, με κορύφωση τη σύσταση επιτροπών ανέργων στα ταξικά σωματεία, ενώ αύριο έχει αποφασιστεί Μέρα Παλλεσβιακής εξόρμησης. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 8 π. μ. έξω από τον ΟΑΕΔ Καλλιθέας (Δημοσθένους και Φιλαρέτου).
Οι ναυτεργάτες

Ξεχωριστή είναι η κινητοποίηση που προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών. Την Τρίτη, 20 Δεκέμβρη, στις 11.30 το πρωί οι άνεργοι ναυτεργάτες με φασολάδα, κρεμμύδι και κρασί, θα στρώσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους έξω από τον Οίκο Ναύτη στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 10.30 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, την οποία διοργανώνουν από κοινού η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ).

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Πέτυχε επανασύνδεση του ρεύματος σε άνεργο οικοδόμο

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε άνεργο οικογενειάρχη με τρία παιδιά και με τη γυναίκα του να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, πέτυχε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, σε κινητοποίηση που πραγματοποίησε στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη περίπτωση έγινε γνωστή, χτες, στην παρέμβαση που έγινε στη ΔΕΗ ενάντια στη χαρατσοεπιδρομή που εξαπολύεται ενάντια στη λαϊκή οικογένεια. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι από την Ελληνική Χαλυβουργία, με επικεφαλής τον Γιώργο Σιφωνιό, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία, όπου έκαναν ιδιαίτερη παρέμβαση, ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν απεργό. Ο άνεργος οικοδόμος, που ήρθε σε επαφή με τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, έχει να εργαστεί τα τελευταία 2,5 χρόνια ενώ η οικογένεια προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μοναδικό εισόδημα από την εργασία του ενός από τα τρία παιδιά. Η οικογένεια δεν είχε να πληρώσει το ρεύμα, παρά το διακανονισμό που είχε κάνει με τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα προχτές να διακοπεί το ρεύμα.

Ωστόσο, μετά την παρέμβαση των μελών της Λαϊκής Επιτροπής και μελών της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ Ελευσίνας, προς τον υπεύθυνο του υποκαταστήματος, πέτυχαν νέο διακανονισμό, αλλά και την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι του άνεργου οικοδόμου.

Συνδικάτα και Λαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισαν στη διεύθυνση της υπηρεσίας πως δε θα επιτρέψουν να μείνει χωρίς ρεύμα κανένα σπίτι, ενώ έκαναν συνάντηση και με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΗ Ελευσίνας, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων, τονίζοντας ότι και οι ίδιοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μη γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κανένα σπίτι.

Η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας καταγγέλλει την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, όπου μετά την παρέμβασή της απομακρύνθηκαν.

Κινητοποίηση και στην Πάτρα

Σε τρίωρη κινητοποίηση μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Πάτρα, στην Ακτή Δυμαίων, προχώρησαν χτες από τις 9 το πρωί, οι Επιτροπές Αγώνα Κάστρου και Εβραιομνημάτων - Παντοκράτορα καθώς και η Λαϊκή Επιτροπή της Αγ. Αλεξιώτισσας, ώστε η ΔΕΗ ΑΕ να μην τολμήσει να κόψει το ρεύμα σε καμία λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, ενημέρωναν με ανακοινώσεις και συνθήματα για τους πρακτικούς τρόπους άρνησης πληρωμής των χαρατσιών και την ανάγκη της οργάνωσης του αγώνα για να μπλοκάρουν ενδεχόμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Δράση Λαϊκών Επιτροπών
  • Αύριο, Κυριακή 18 Δεκέμβρη, συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Ευκαρπίας - Πολίχνης - Σταυρούπολης, στην πλατεία Ευκαρπίας στις 11 π.μ.
  • Μεθαύριο Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, κινητοποίηση πραγματοποιεί η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς στη ΔΕΗ της Πόντου στις 10 π. μ. Συγκέντρωση και πορεία για τους άνεργους, στις 6.30 μ.μ., στο πρώην δημαρχείο Πολίχνης, διοργανώνεται επίσης την ίδια ημέρα. Επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών στην Πάτρα έχει προγραμματίσει μαζί με άλλες επιτροπές αγώνα της Πάτρας, να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της ανεργίας που ταλανίζει σχεδόν κάθε οικογένεια της πόλης.
  • Την ίδια μέρα, σύσκεψη για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής 3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Κολωνού (Αργους 54).
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΝΟΕΜΒΡΗ 2011
Επιδοτείται μόλις 1 στους 4 ανέργους!

Με ένα «επίδομα» που δε φτάνει ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους

Ακόμα 88.392 άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες του ΟΑΕΔ ανεβάζοντας τον αριθμό των ανέργων στους 715.693 το Νοέμβρη του 2011 (από 627.301 τον αντίστοιχο μήνα του 2010), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο ΟΑΕΔ. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς σε αυτόν πρέπει να προστεθούν άλλοι 169.071 άνεργοι που εμφανίζονται ως «μη αναζητούντες εργασία». Ετσι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων αγγίζει τους 884.703 (από 773.344 τον Νοέμβρη του 2010).

Από το σύνολο των ανέργων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επιδοτούνται μόλις οι 213.808, δηλαδή μόλις το 1/4 των ανέργων! Επίσης, από τους 715.693 άνεργους οι 287.848 (σε ποσοστό το 40,22%) είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για 12 ή και περισσότερο μήνες και 427.845 (59,78%) είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Στην ηλικιακή ομάδα 30 - 54 ετών αναλογεί το 62,87% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,71% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,42%. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 35,74% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,27%. Τέλος, οι αναγγελίες πρόσληψης στο σύνολο της χώρας για το μήνα Νοέμβριο ανέρχονται σε 59.187, ενώ οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου και οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις» τον ίδιο μήνα έφτασαν τις 115.042.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org