ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στον αέρα η μεταφορά μαθητών

Τη μετακύλιση της ευθύνης στις πλάτες των γονιών μεθοδεύουν κυβέρνηση και δήμοι, μέσω μιας πενιχρής «επιδότησης»

Χωρίς λεωφορεία δεκάδες χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν σε αδιέξοδο για τη μεταφορά των παιδιών τους στα σχολεία (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στη Βέροια)
Χωρίς λεωφορεία δεκάδες χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν σε αδιέξοδο για τη μεταφορά των παιδιών τους στα σχολεία (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στη Βέροια)
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς δωρεάν μεταφορά από και προς το σχολείο τους, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες μαθητές από την έναρξη της νέας χρονιάς, καθώς στα τέλη του μήνα λήγουν οι ισχύουσες συμβάσεις για μεταφορά. Η μετάθεση στους δήμους και της αρμοδιότητας της μεταφοράς μαθητών αυτοαποκαλύπτεται, με την ευθύνη να καταλήγει τελικά στους γονείς και τα παιδιά να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφαλή, εξυπηρετικό, δωρεάν τρόπο μεταφοράς. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη ύπαρξης ενιαίου κρατικού φορέα για τη μεταφορά όλων των μαθητών όπου απαιτείται, μια πρόταση που βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής διάλυσης κάθε υποστηρικτικής προς τους μαθητές λειτουργίας.

Οι διαγωνισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τη μεταφορά μαθητών έχουν αποβεί άγονοι στην πλειοψηφία τους. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει να καλεί τους δήμους να «εξορθολογίσουν» τις δαπάνες για τη μεταφορά και τους καλεί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τους μεταφορείς και να κλείσουν συμβάσεις στο όριο του προϋπολογισμού, διαφορετικά, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ατομικά επιδόματα προς τους δικαιούχους. Η επιδότηση αυτή ορίζεται από την κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας, Υπομοδών - Μεταφορών και προβλέπει ότι η μετακίνηση θα γίνεται από τους γονείς, με μηνιαίο επίδομα υπολογιζόμενο βάσει της χιλιομετρικής απόστασης από το σχολείο με χιλιομετρικό κόστος ίσο με 0.35 ευρώ ανά χιλιόμετρο και για τις μέρες λειτουργίας του σχολείου ανά μήνα, όπως θα πιστοποιείται από το διευθυντή του σχολείου και μέχρι 1.500 ευρώ ανά μαθητή για κάθε σχολικό έτος. Προβλέπεται, επίσης, για τους μαθητές που έχουν μετακινηθεί στην έδρα του σχολείου τους (δηλαδή αν ξεσπιτωθεί μια οικογένεια για να πάει στην πόλη όπου υπάρχει σχολείο) μηνιαίο επίδομα 85 ευρώ. Τα επιδόματα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση, θα χορηγούνται από το Δήμο σε τρεις δόσεις (Δεκέμβρη, Μάρτη και Ιούνη).

Την αντίθεσή τους σε μια τέτοια λύση εκφράζουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Ανδρου, καθώς η «λύση» της επιδότησης προτάθηκε από το δημοτικό συμβούλιο αφού οι διαγωνισμοί απέβησαν άγονοι. Οπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι «οι γονείς που έχουν χρόνο και μεταφορικό μέσον δικό τους θα αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους, κάνοντας στην πραγματικότητα τέσσερις διαδρομές ανά ημέρα». «Οι γονείς όμως που δεν μπορούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους οι ίδιοι θα έρθουν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Θα υποστούν μεγάλη δαπάνη σε εποχές στενότητας, σαν τη σημερινή» και άλλα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν πέρα από το γεγονός ότι η επιδότηση δεν επαρκεί.

«Χαμένα» από την ΕΕ τα παιδιά των εργατών

Παρέμβαση της ΚΝΕ σε φιέστα για την ΕΕ, που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο της Καισαριανής για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου της πόλης

«Η ΕΕ είναι ένωση των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων. Μόνο αυτοί κέρδισαν από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα»... Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες η ΚΝΕ με την παρέμβασή της στο Δημαρχείο Καισαριανής, όπου γινόταν εκδήλωση με κοινό μαθητές για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε από τα 20 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η παρέμβαση ανέδειξε πόσο προκλητικά ανίσχυρα είναι τα ψέματα με τα οποία προσπαθούν να γεμίσουν τα μυαλά των νέων ανθρώπων για το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι μαθητές δεν δίστασαν να χειροκροτούν και να εκδηλώνουν τη συμφωνία τους με τα όσα τους έλεγαν τα μέλη της ΚΝΕ για το πραγματικό πρόσωπο της λυκοσυμμαχίας που επιτίθεται στις ζωές τους και στο μέλλον τους.

Η εκδήλωση απευθυνόταν σε μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Καισαριανής και περιελάμβανε ομιλία κατά την οποία «λιβάνιζαν» την ΕΕ και τα δήθεν επιτεύγματά της. Τα μέλη της ΚΝΕ άνοιξαν πανό όπου αναγραφόταν: «Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ είναι των μονοπωλίων. Πάλη για αποδέσμευση, για λαϊκή εξουσία». Μέλος της ΚΝΕ πήρε το λόγο διευκρινίζοντας πως γνωρίζουν ότι δεν απευθύνονται σε παιδιά βιομηχάνων αλλά εργατών. Τόνισε ότι από την ΕΕ έχασε ο λαός, έπεσε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, παιδιά λιποθυμούν από πείνα στα σχολεία τους, την ίδια ώρα που η Ελλάδα μπορεί να παράγει αρκετά για να θρέψει την ίδια και άλλες χώρες. Επισημάνθηκε ότι προπαγανδίζοντας το ευρώ έλεγαν πως θα τρώμε με χρυσά κουτάλια, όμως τώρα αντί γι' αυτά τρώνε με τα σερβίτσια του συσσιτίου. Είπε ότι η ΕΕ δεν είναι παρά το δημιούργημα μιας χούφτας πλουσίων που μέσα σε αυτά τα χρόνια πολλαπλασίασαν τα κέρδη τους αφήνοντας την πλειοψηφία του λαού στην ανασφάλεια, την ανεργία, τη φτώχεια. Ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ ότι δεν είναι μονόδρομος η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και ότι η χώρα μπορεί να παράγει αρκεί η παραγωγή να περάσει στα χέρια του λαού.

Η παρέμβαση εξελίχτηκε σε ένα διάλογο μεταξύ των μαθητών και του ομιλητή, καθώς οι δεύτεροι απαντούσαν ότι είναι παιδιά εργατών, ότι δεν ανέχονται τη φτώχεια, ότι έχουν δει κι οι ίδιοι τις εικόνες των κτηνοτρόφων να χύνουν το απούλητο γάλα στο δρόμο... Αναγνώρισαν στα λεγόμενα της ΚΝΕ και όχι του εκπροσώπου της ΕΕ την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά. Υπήρξε θερμή υποδοχή. Παιδιά που αναγνώρισαν ότι δεν είναι γόνοι βιομηχάνων, που δεν μπορεί παρά να αγανακτούν και να το εκφράζουν για τα συσσίτια, την ανεργία, όσα γέννησε η ΕΕ και η πολιτική των μονοπωλίων.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - ΒΥΡΩΝΑΣ - ΠΑΓΚΡΑΤΙ
Μήνυμα διεκδίκησης και αλληλεγγύης

Κινητοποίηση σήμερα από μια σειρά φορείς εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζόμενων και άλλων

Διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, στέλνοντας μηνύματα καταδίκης της πολιτικής που πτωχεύει τα σχολεία και τη λαϊκή οικογένεια, κοινής δράσης και αλληλεγγύης, μια σειρά φορείς σε Καισαριανή, Βύρωνα και Παγκράτι πραγματοποιούν σήμερα κινητοποίηση. Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν πικετοφορίες από το παλιό τέρμα στην Καισαριανή, από την κεντρική αγορά στο Βύρωνα και από την πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι με κατάληξη την πλατεία Σιντριβανίου.

Αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., προγραμματίζουν να επισκεφτούν τους απεργούς χαλυβουργούς και να τους δώσουν χρήματα, τρόφιμα, ρούχα, αλλά και ζωγραφιές από τα παιδιά, με θέμα: «Μια ζωγραφιά για τη χαλυβουργία».

Οι κινητοποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο κοινής δράσης που αποφάσισαν μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι εξής φορείς: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ρόζα Ιμβριώτη», Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καισαριανής, 2ου Διαμερίσματος, Δήμου Βύρωνα, Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Καισαριανής και Βύρωνα, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, Σωματεία Συνταξιούχων Βύρωνα, Καισαριανής, Σύλλογοι Δημοκρατικών Γυναικών Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου (μέλη της ΟΓΕ).

Ενάντια σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης

Κινητοποίηση χτες στο 5ο Λύκειο Ζωγράφου

Στο 5ο Λύκειο Ζωγράφου, όπου ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων για επιβολή ποινών σε μαθητές που συμμετείχαν σε καταλήψεις, βρέθηκαν χτες το μεσημέρι δυνάμεις της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικής Αττικής της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και της τοπικής Ενωσης Γονέων. Σύμφωνα με την Οργάνωση της ΚΝΕ, η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι μαθητές είναι παρακώλυση διοικητικού έργου. Οι νέοι της ΚΝΕ πήγαν χτες στο σχολείο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους μαθητές και να αναδείξουν το δικαίωμά τους να αγωνίζονται.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τους μαθητές να σταθούν απέναντι σε όποια προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους. Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, μερίδα των εκπαιδευτικών και οι μαθητές καταδίκασαν την προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων. Παράλληλα, κατήγγειλαν τη διεύθυνση του σχολείου που κίνησε τη διαδικασία περί ποινών και επιχείρησε να εμποδίσει την επικοινωνία των διαδηλωτών με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου, εξαπολύοντας και απειλές για κλήση της αστυνομίας.

Η συνεδρίαση του Συλλόγου δεν πραγματοποιήθηκε τελικά. «Κανένας μαθητής δεν είναι μόνος του! Δε θα αφήσουμε να τιμωρηθεί κανένας μαθητής! Ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση των αγώνων δε θα περάσουν! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο οργανωμένα - μαζικά - περιφρουρημένα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Βάσης Μαθητών Ζωγράφου της ΚΝΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org