ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Απόπειρες γενικευμένης κατάργησης

Η προσπάθεια ακόμα παραπέρα διεύρυνσης του ωραρίου και η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, είναι εδώ και καιρό στο στόχαστρο των πολυεθνικών. Παρά τη διαρκή αντίσταση εργαζομένων, που συσπειρώνονται σε ταξικά σωματεία, η επίθεση στο ωράριο αναζωπυρώνεται με κάθε ευκαιρία. Η τελευταία απόπειρα γενικευμένης παραβίασης του ωραρίου αφορούσε στην απαίτηση λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ. Τώρα, με πρόσχημα και τις γιορτές, η προσπάθεια των εργοδοτών επικεντρώνεται στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Αυτή η προσπάθεια, βέβαια, να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία, δεν είναι εντελώς αστήριχτη. Η αντεργατική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η εγκληματική ανοχή που επιδεικνύουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στη ΓΣΕΕ, επιτρέπουν την προσπάθεια κατάργησης βασικών κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα τελευταία χρόνια επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Αττική, όπου και επεκτείνεται η Αθήνα, έχουν μπει στην πρώτη γραμμή της επίθεσης στο ωράριο. Είναι ήδη γνωστό ότι με παράνομες αποφάσεις της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής μέχρι το 1997 επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και το Σάββατο και μετά τις 6 το απόγευμα με προσωπικό. Ο κλάδος των εργαζομένων, με πρωταγωνιστή τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, εκείνη τη χρονιά έδωσε έναν μεγάλο αγώνα, απαιτώντας τη Δευτέρα και την Τετάρτη τα καταστήματα να είναι κλειστά και το Σάββατο να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι.

Ομως, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εργοδότες και με όπλο την εγκληματική συμφωνία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, υπέγραψε υπουργική απόφαση, με την οποία επέτρεπε τη λειτουργία των καταστημάτων και τη Δευτέρα και την Τετάρτη το απόγευμα, ενώ το Σάββατο αντί για 3 να κλείνουν στις 6 το απόγευμα. Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με απόφασή της το 1998 απαγορεύει τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και το Σάββατο μετά τις 6 το απόγευμα.

Πρόσφατα ωστόσο και μετά από αίτηση ενός σωματείου επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής για λειτουργία των καταστημάτων και την Κυριακή, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής και χωρίς να έχει συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο, εκδίδει απόφαση με την οποία τροποποιεί την απόφαση του ΝΣ του 1998 για μη λειτουργία την Κυριακή και το Σάββατο μετά τις 6 και καθιερώνει παράνομα τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι χωρίς προσωπικό! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πολυεθνική «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», που πρόσφατα εγκαινίασε ένα μεγάλο κατάστημα στην περιοχή, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσε την πρόθεσή της για εφαρμογή διευρυμένου ωραρίου των καταστημάτων τα Σαββατοκύριακα.

Στο χώρο μπήκε και η επιχείρηση «ΓΕΓΟΣ» που προσέφυγε στο τμήμα αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση που της απαγορεύει να απασχολεί προσωπικό την Κυριακή. Εξασφάλισε μάλιστα προσωρινή διαταγή για λειτουργία το Σάββατο μέχρι τις 8.30 με απασχόληση προσωπικού και την Κυριακή μέχρι τη 1.30. Το θέμα αποτελεί αντικείμενο τριμερούς που θα γίνει την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας.

Οι συνδικαλιστές του χώρου εκτιμούν ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς εδώ και πολύ καιρό οι μεγάλες πολυεθνικές επιδιώκουν τη διεύρυνση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Τεράστιες ευθύνες βαραίνουν τις ηγεσίες σε ομοσπονδία και ΓΣΕΕ γιατί όχι μόνον αρνούνται να προβάλλουν αιτήματα για πλήρη και σταθερή απασχόληση με 35ωρο-7ωρο- 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, αλλά και ευνοούν με τη στάση τους τις αξιώσεις της εργοδοσίας. Οι εργοδότες ήδη έχουν καταφέρει να μειώσουν κατά πολύ το εργατικό κόστος, με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, και τα χαμηλά μεροκάματα που προκύπτουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Τώρα αξιώνουν την κατάργηση των πάντων. Η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, η ανατροπή όπου χρειάζεται των πουλημένων «εργατοπατέρων», η ταξική συσπείρωση αλλά και το μέτωπο με τους επαγγελματοβιοτέχνες που πλήττονται επίσης, μπορούν να φρενάρουν κάπως την κατάσταση. Οπως, όμως, σημειώνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του ωραρίου, απαιτούνται ακόμα πολλά και πριν απ' όλα καθαρή συνείδηση ότι με μια πολιτική που εφαρμόζεται για λογαριασμό του κεφαλαίου άσπρη μέρα δε θα υπάρχει για τους εργάτες. Εξ ου και τα ανάλογα καθήκοντα για όλους όσοι μετέχουν σ' αυτόν τον αγώνα...

Στου ΓΕΓΟΥ δεν πέρασε η δουλιά την Κυριακή

Η προσπάθεια των μεγαλοκαταστηματαρχών να καταργήσουν στην πράξη την Κυριακή - αργία, βρήκε αυτή την Κυριακή σοβαρό εμπόδιο. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του κλάδου που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μαζί και με επαγγελματοβιοτέχνες που πλήττονται βαριά από την ασύδοτη δράση των μεγάλων του χώρου, έβαλαν λουκέτο στα «Σούπερ Μάρκετ» ΓΕΓΟΣ, που επιδίωξαν να λειτουργήσουν παράνομα μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι. Η κινητοποίηση έξω από το κατάστημα στο Πόρτο Ράφτη, ανάγκασε τον ιδιοκτήτη να το κλείσει γύρω στις 10 το πρωί. Το παράνομο άνοιγμα του σούπερ μάρκετ δεν μπόρεσε να το καλύψει ούτε η αστυνομική δύναμη που κατέφθασε εκεί, μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη. Οπως αποδείχτηκε, η αρμόδια επιθεωρήτρια εργασίας δεν είχε καν θεωρήσει κατάσταση προσωπικού για δουλιά την Κυριακή. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές δηλώνουν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση και άλλων ανάλογων κρουσμάτων, ενώ αρνητικά σχολιάζεται η παντελής απουσία εκπροσώπων του κλαδικού σωματείου εργαζομένων στα ποτά και τα τρόφιμα.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εξόρμηση στους χώρους δουλιάς

Ενα πλούσιο πρόγραμμα δράσης αμέσως μετά τις γιορτές, βάζει μπρος το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας, όπως αποφάσισε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Στόχος είναι να βρεθεί το σωματείο κοντά στους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι κοντά στο σωματείο. Αυτό εξ άλλου απαίτησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του σωματείου, αναδεικνύοντας σε πρώτη δύναμη τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», που στηρίζεται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με επιχειρησιακά σωματεία για συντονισμό της δράσης για τα προβλήματα του κλάδου. Περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και συζήτηση με τους εργαζόμενους, με στόχο τη συσπείρωσή τους γύρω από το σωματείο, για την ενδυνάμωσή του, ώστε από καλύτερες θέσεις να παλέψει για την επίλυση των προβλημάτων και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει συναντήσεις με τη διοίκηση του ΤΑΞΥ (ασφαλιστικό ταμείο) και με τους ξενοδόχους της Αθήνας, ενώ μετά τις γιορτές διοργανώνει κοινή σύσκεψη σωματείων του κλάδου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ