ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Αρχίζουν με στάση εργασίας

Motion Team

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (11 π.μ. έως τέλος του ωραρίου) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, με 24ωρη απεργία, μετά τις γιορτές, την Παρασκευή 17 του Γενάρη, και αποχή των εργαζομένων από τα καθήκοντά τους τις επόμενες 2 μέρες, σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, χτες, από τους συνδικαλιστές του χώρου, σημειώθηκε ιδιαίτερα η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, όπου οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι και η κυβέρνηση αρνείται να καταβάλει τα σχετικά κονδύλια στους δήμους. Ειδικές αναφορές έγιναν επίσης σε ζητήματα ιδιωτικοποίησης.

Αναφερόμενος ειδικότερα τόσο στο πλαίσιο των αιτημάτων, όσο και στην τακτική για τη διεκδίκησή τους, ο Γιάννης Στρατηγός, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας, σημείωσε ότι τα ειδικά προβλήματα (σ.σ. που αποσπασματικά προβάλλονται από την πλειοψηφία της διοίκησης) είναι μέρος του συνόλου της εφαρμοζόμενης πολιτικής, η οποία ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί (ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπή του μοντέλου της σταθερής και μόνιμης δουλιάς, κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, μακρόχρονη λιτότητα κ.ά.). Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει προσανατολισμός για μακρόχρονο αγώνα και σύνδεσή του με αυτούς των υπολοίπων εργαζομένων.

Σύμφωνα με το πλαίσιο αιτημάτων που παρουσίασε η διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι απορρίπτουν την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, με τις αυξήσεις του 2,5%, γιατί οδηγεί σε ονομαστική μείωση των αποδοχών για μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από την αρχή του νέου χρόνου. Απαιτούν διορθωτικό ποσό για το 2002 και ουσιαστικές αυξήσεις με ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, καθορισμό του ωρομίσθιου για την υπερωριακή απασχόληση με βάση τις συνολικά καταβαλλόμενες αποδοχές. Επέκταση του κανονισμού των βαρέων κι ανθυγιεινών του ΙΚΑ και στους μόνιμους υπαλλήλους των ΟΤΑ αντίστοιχων ειδικοτήτων. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με βάση πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρόσληψη μόνον εποχικού προσωπικού.

Από τους συνδικαλιστές καταγγέλθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ γιατί με ενέργειές του μπαίνουν από την «πίσω πόρτα» ιδιώτες στη διαχείριση απορριμμάτων για τα υλικά συσκευασίας. Κατήγγειλαν επίσης την αδράνεια και ανευθυνότητα της κυβέρνησης στο θέμα των μολυσματικών αποβλήτων που παράγονται από τα νοσοκομεία. Οπως σημείωσαν, ενώ υπάρχει στα Α. Λιόσια πρότυπο εργοστάσιο θερμικής πυρόλυσης, ούτε το 10% των αποβλήτων της Αττικής δεν αποτεφρώνεται εκεί. Οπως αποκάλυψαν οι ιδιώτες, μαζί με τις διοικήσεις δημόσιων νοσοκομείων, «προτιμούν» να θησαυρίζουν σε βάρος δημόσιων φορέων, εφαρμόζοντας δήθεν αποστείρωση, ενώ στην ουσία αποκομίζουν κέρδη.

ΔΕΗ
«Ψήθηκε» 28χρονος εργάτης για να έχουν κέρδη οι μέτοχοι

Ενας ακόμη εργάτης της ΔΕΗ ΑΕ, ο 28χρονος Κώστας Γεωργόπουλος έπεσε νεκρός από ηλεκτροπληξία χτες το πρωί στην Πάτρα, τη στιγμή που προσπαθούσε να επιδιορθώσει βλάβη σε μετασχηματιστή που είχε καεί.

Ο Κ. Γεωργόπουλος που είχε προσληφθεί στην επιχείρηση ενάμιση περίπου μήνα πριν, είχε μεταβεί με τετραμελές συνεργείο σε υποσταθμό της ΔΕΗ στο Ψαροφάι για να αντικαταστήσουν ένα χαλασμένο μετασχηματιστή. Λίγο πριν τελειώσει η αποκατάσταση της βλάβης ήρθε ρεύμα από άλλη πηγή και όχι από τη φυσιολογική πηγή της τροφοδοσίας, με αποτέλεσμα να πάθει ηλεκτροπληξία.

Αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας έγιναν άθελά τους δεκάδες κάτοικοι της περιοχής στο Ψαροφάι και συγκεκριμένα στην οδό Θηβών που έβλεπαν επί ένα τέταρτο περίπου τον άτυχο εργάτη να ψήνεται κυριολεκτικά πάνω στο μετασχηματιστή χωρίς να μπορούν να επέμβουν.

Ο Κ. Γεωργόπουλος είναι το τρίτο θανατηφόρο θύμα της ΔΕΗ ΑΕ, μόνο το τελευταίο τρίμηνο στο οποίο μάλιστα σημειώθηκαν επίσης και βαρύτατοι τραυματισμοί, καθώς μετά την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση τη ΔΕΗ, η οποία στα πλαίσια της ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας της επιχείρησης δε διστάζει να μετατρέψει τον εργαζόμενο σε αναλώσιμο υλικό. Και το νέο αυτό δυστύχημα είναι επακόλουθο της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης προσωπικού, της απουσίας στην πράξη μέτρων ασφαλείας. Οπως έλεγαν συνδικαλιστές, η μη τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας είναι αποτέλεσμα και της πίεσης που δέχονται τα συνεργεία από τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ που θέτει ασφυκτικά χρονικά όρια για την επιδιόρθωση των βλαβών. Μάλιστα το τεχνικό προσωπικό και δη το νέο, που μπορεί μεν να διαθέτει τα τυπικά προσόντα, αλλά όχι και τα ουσιαστικά, καθώς όχι μόνο δε λειτουργούν σχολές εκπαίδευσης όπως παλιά για την καλύτερη κατάρτισή τους, αλλά καλούνται να επιδιορθώνουν βλάβες χωρίς την άνεση και ασφάλεια που παρέχεται σε περιπτώσεις όταν υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθεί τις εργασίες και ένας έμπειρος τεχνικός.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Δεν πάει άλλο!

Κάλεσμα για μαζική παράσταση στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη στις 4 το απόγευμα, οργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και καλεί με ανακοίνωσή του τους μεταλλεργάτες σε μαζική συμμετοχή.

Οπως σημειώνει ειδικότερα στην ανακοίνωση: Οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ δεν ξεπέρασαν το 3,5%, εξανεμίστηκαν πριν καλά μπουν στην τσέπη των εργαζομένων. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται από τη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία Μετάλλου, οδηγούν τα εισοδήματα κάτω από τον πραγματικό πληθωρισμό, δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες μας, χειροτερεύουν το βιοτικό μας επίπεδο.

Αναφερόμενο στην Κοινωνική Ασφάλιση σημειώνει, ότι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης οδηγεί στη λεηλασία των πόρων της και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές των Ταμείων έχουν καταληστευτεί στο χρηματιστήριο, η επικουρική Ασφάλιση δίνεται στον ιδιωτικό τομέα, ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των ασφαλισμένων συνεχώς υποβαθμίζεται.

Στην ημερήσια διάταξη, επισήμανε στη συνέχεια, βρίσκονται τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες και σημειώνει: «Παρ' όλα αυτά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο κλάδος μας δεν ανήκει στα βαριά - ανθυγιεινά, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι συνάδελφοι να εργάζονται μέχρι τα 65 τους χρόνια».

Ολο αυτό το αντεργατικό αντιασφαλιστικό οικοδόμημα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, στηρίζεται στη συναίνεση των εκπροσώπων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, στηρίζεται στην παγίδα του «κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων».

«Τώρα χρειάζεται αγώνας και οργάνωση όλων μας, συσπείρωση και αγωνιστική απάντηση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους. Από εδώ και εμπρός να μας βρίσκουν απέναντί τους, κάθε μέρα και πιο πολλούς», επισημαίνει στο κάλεσμα προς τους μεταλλεργάτες και καταλήγει: Υπάρχει λύση, μπορεί να υπάρχει διαφορετική πολιτική που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Ο αγώνας μας εκεί πρέπει να οδηγεί, στην ανατροπή της σημερινής πολιτικής, να ανοίξουμε το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης φιλεργατικής πολιτικής.

Το Συνδικάτο, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη θα διεκδικήσει: Κατώτερο μισθό 1.000 ευρώ και μεροκάματο 41 ευρώ, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, ένταξη όλου του κλάδου στα βαρέα ανθυγιεινά, σύνταξη στα 60 και 55 χρόνια για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα και στα βαρέα 55 και 60, μέτρα για την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία κ.ά.

Αρχαιρεσίες σωματείων

Ξεκίνησαν χτες, Δευτέρα, και ολοκληρώνονται αύριο, Τετάρτη 18 του Δεκέμβρη οι εκλογές του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Οι εκλογές γίνονται στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος) σήμερα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και αύριο 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο, Τετάρτη 18 του Δεκέμβρη οι εκλογές και στο Σύλλογο Φαρμακοϋπαλλήλων και Βοηθών Φαρμακείων της Αττικής, που ξεκίνησαν την Κυριακή, για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στο ΕΚΑ και στην Ομοσπονδία Φαρμάκου. Οι εκλογές γίνονται στα γραφεία του συλλόγου (Βερανζέρου 1, 7ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος) από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ