ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρωτοβουλία για την οργάνωση της δράσης και της αλληλεγγύης

Καλούν σε σύσκεψη αύριο όλα τα συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στο Θριάσιο

Πρωτοβουλία για την οργάνωση της αλληλεγγύης και της πάλης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του Θριασίου που επλήγησαν από τις πλημμύρες παίρνουν σωματεία της Αττικής, καλώντας αύριο, Σάββατο, όλα τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, στις 10.30 π.μ.

Τα σωματεία που υπογράφουν το κάλεσμα είναι τα εξής: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας - Ειδυλλίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Συνδικάτο Φαρμάκου και Καλλυντικών, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο και απευθύνουν κάλεσμα οργάνωσης της αλληλεγγύης και της δράσης, διεκδικώντας:

-- Αμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.

-- Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολο τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.

-- Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

-- Αμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.

Αποκαλύπτουν τις αιτίες - απαιτούν μέτρα

Παράλληλα, δεκάδες σωματεία και φορείς εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των νεκρών αλλά και την αγανάκτησή τους για την έλλειψη μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που άφησαν χιλιάδες οικογένειες στο έλεος της κακοκαιρίας.

«Χρόνια τώρα, κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές υποτιμούν τα μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης», αναφέρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

«Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας μέσα από τα Σωματεία μας, τις Ομοσπονδίες μας, τις Επιτροπές Αγώνα και να διεκδικήσουμε άμεση αποκατάσταση των πληγέντων και αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές για να μην ξαναμετρήσουμε νέα θύματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους πλημμυροπαθείς εξέδωσε και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Μήνυμα από την Τουρκία

Τα συλλυπητήριά της και τη στήριξη προς τα συνδικάτα και τους εργάτες της Ελλάδας για την καταστροφή από τις πλημμύρες εκφράζει η Ομοσπονδία Μεταφορών Nakliyat-is από την Τουρκία, μέλος της ΠΣΟ, σημειώνοντας ότι η ευθύνη ανήκει στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και στις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν.

Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος

Μία ακόμα εφιαλτική μέρα έζησαν χτες οι κάτοικοι της Μάνδρας, της Μαγούλας και της Νέας Περάμου, καθώς από το πρωί είδαν και πάλι τα ορμητικά νερά να κατεβαίνουν από τα ρέματα προς τα σπίτια τους. Ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 16, ενώ 4 άνθρωποι αγνοούνται. Χτες, άλλος ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στο Γεφυράκι της Ν. Περάμου, ενώ ζωντανοί εντοπίστηκαν δύο από τους αγνοούμενους. Σχετικά με τους 16 νεκρούς που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο προέκυψε ότι οι 15 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό.

Οι 13 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας και οι 2 από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή, επίσης κάτοικοι της Μάνδρας. Ο 16ος νεκρός ήταν ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής, ο οποίος πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο. Από τους 16 νεκρούς έχουν αναγνωριστεί οι 14 και απομένουν ένας άνδρας και μία γυναίκα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα κάτοικοι διανυκτέρευσαν κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, αφού έχουν μείνει άστεγοι και δεν είχαν καν οικοσκευή. Ο Ερυθρός Σταυρός μοίρασε κουβέρτες, ακόμη και τρόφιμα. Στο μεταξύ, η Περιφέρεια διέθετε πρόχειρα γεύματα και εμφιαλωμένα νερά, τα οποία διανέμονταν και χτες στο δημαρχείο Μάνδρας. Ως προς το μέγεθος της καταστροφής, πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά. Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των οχημάτων που παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους ή καταστράφηκαν. Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 300.

Ημίμετρα

Στην αναστολή για 6 μήνες της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μόνο για αυτούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες και στην κεφαλαιοποίηση των μέχρι τώρα χρεών για τον ίδιο λόγο (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων) περιορίζει το υπουργείο Εργασίας τα «μέτρα ανακούφισης» που το αφορούν.

Που σημαίνει ότι οι πληγέντες μικρομαγαζάτορες θα πληρώσουν κανονικά όλες τις εισφορές τους, μετά την πάροδο του εξαμήνου, έστω και αν αυτό γίνει τμηματικά σε δόσεις. Δεν υπάρχει όμως καμία πρόβλεψη για τους ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε σε αυτές τις περιοχές, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έπαθαν άμεση ζημιά, θα περιοριστεί ο τζίρος τους μέχρι τουλάχιστον να αποκατασταθεί σε αυτές τις περιοχές η κατάσταση.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή αφορά και τις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ με καθυστέρηση ανακοινώθηκε ότι θα ισχύει και για το νησί της Σύμης, που επλήγη πρόσφατα. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσουν για κάποιες μέρες να εργαστούν.

Προβλήματα υλεκτροδότησης και ύδρευσης

Περίπου 1.000 συνδέσεις είχαν πρόβλημα ηλεκτροδότησης μέχρι χτες το μεσημέρι σε διάφορα σημεία των περιοχών που επλήγησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τα συνεργεία συνέχιζαν και μέχρι αργά χτες τη νύχτα τις εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης όλων των συνδέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή, οι ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ήταν πάρα πολύ μεγάλης έκτασης, καταστρέφοντας περίπου 40 στύλους και προκαλώντας βλάβες σε γραμμές Μέσης Τάσης που ηλεκτροδοτούν χιλιάδες καταναλωτές, πλημμυρίζοντας υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ξηλώνοντας εναέριο υποσταθμό και παρασύροντας υποσταθμό κλειστού τύπου.

Την ίδια στιγμή η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει δικά της συνεργεία για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Μάνδρα, αν και δεν βρίσκεται στην κυριότητά της αλλά στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας. Σε σχετική της ανακοίνωση ανέφερε ότι «το δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής, όσο και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, δεν έχουν υποστεί καμία βλάβη και λειτουργούν κανονικά, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Προβλήματα σε πολλές πόλεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι έντονες βροχοπτώσεις σε αρκετούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Ημαθία, δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων δέχτηκε η Πυροσβεστική στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, στη Βέροια και στη Νάουσα. Εχουν φουσκώσει τα νερά του Τριπόταμου, παραποτάμου του Αλιάκμονα, και έχουν καταγραφεί μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε ανώνυμες δημοτικές οδούς στο Ταγαροχώρι και Λαζοχώρι. Στην Πέλλα είχε κλείσει η παλαιά Εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια στην Εδεσσα. Στο Κιλκίς προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στο επαρχιακό δίκτυο των περιοχών Τούμπας και Ευρωπού.

Στην Πιερία, από το μεσημέρι διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βαρικού, στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς γέμισε ο δρόμος με λάσπες και νερά. Κλειστός ήταν και ο επαρχιακός δρόμος Κατερίνης - Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και ο δρόμος Κατερίνης - Καρύτσας. Διεκόπη επίσης η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας.

Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει επικίνδυνα στον ποταμό Λεύκο στην περιοχή Πέλεκα Κατερίνης, με κίνδυνο για τις παρακείμενες κατοικίες. Για προληπτικούς λόγους πέντε οικογένειες που μένουν στην περιοχή μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Κατερίνης. Συνολικά, μέχρι το απόγευμα η Πυροσβεστική είχε δεχτεί 300 κλήσεις για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμό ατόμων για τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία.

Επίσης οι πυροσβέστες χρειάστηκε τα ξημερώματα να απεγκλωβίσουν δύο άτομα που είχαν ακινητοποιηθεί με το αυτοκίνητό τους στον οικισμό Πλάκα στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Στο δήμο Πύδνας Κολινδρού έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε όλη την αγροτική περιοχή. Ο δήμος Δίου - Ολύμπου ανακοίνωσε ότι λόγω της θεομηνίας όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Παρασκευή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κοινός στόχος η απόκρυψη των πραγματικών αιτιών

Τη Μάνδρα επισκέφτηκε, χτες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, που δήλωσε σοκαρισμένος από το μέγεθος της καταστροφής, που ωστόσο προσπάθησε να αποκρύψει και τις ευθύνες της κυβέρνησής του, αποδίδοντας την καταστροφή στο «σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο», το οποίο «λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας της συσσωρευμένης αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων κι ελλειμμάτων στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε χτες πως ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, ενώ στο εξής αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι «υλοποίηση έργων υποδομής για τα αντιπλημμυρικά έργα». Επανέλαβε τη δέσμευση για «άμεση αποκατάσταση, επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών. Είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις».

Στο ίδιο μοτίβο, αποσιώπησης των πολιτικών τους ευθυνών, κινήθηκαν και χτες οι δηλώσεις παραγόντων της αστικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικά, αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με γενικεύσεις που συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες είπε ότι στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική «έχουν συντελεστεί διαχρονικά μια σειρά από εγκλήματα. Αναρχη δόμηση, μπαζώματα ρεμάτων, πλήρης έλλειψη ουσιαστικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, είπε ότι «υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και να αναληφθούν». Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα έκφρασης της «κεντροαριστεράς», Ν. Ανδρουλάκης, εντόπισε «κενά» στην αποκατάσταση και την πρόληψη.

Το Ποτάμι, αναφέρει ότι «οι ευθύνες της ανίκανης κυβέρνησης είναι τεράστιες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ