ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
Το ΚΚΕ στο πλευρό των πληγέντων

Οι εικόνες στη Μάνδρα Αττικής θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο
Οι εικόνες στη Μάνδρα Αττικής θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο
Στις περιοχές της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες πραγματοποίησε περιοδεία, χτες, πολυπληθές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τις περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. Χωρίς νερό και ρεύμα οι κάτοικοι πάλευαν μόνοι τους να καθαρίσουν τους τόνους λάσπης από σπίτια, αυλές, καταστήματα και έψαχναν να βρουν τα αυτοκίνητά τους.

Κατά την περιοδεία του κλιμακίου τα μέλη του Κόμματος ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν με τους κατοίκους των περιοχών που υπέστησαν τις καταστροφές, οι οποίοι εξέφραζαν την απόγνωση αλλά και την οργή τους για τα όσα συνέβησαν. Τα όσα ειπώθηκαν ανέδειξαν ξεκάθαρα το γεγονός πως για ό,τι έγινε υπήρχαν αιτίες που οι αρμόδιοι τις γνώριζαν, διαψεύδοντας τα κυβερνητικά άλλοθι για ευθύνες στα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή. Και στην περίπτωση των πλημμυρών στη Δυτική Αττική (όπως στις καλοκαιρινές πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Κάλαμο κ.α.) έγινε ξεκάθαρο ότι η ρίζα των προβλημάτων ήταν η παντελής έλλειψη συνολικού ενιαίου σχεδιασμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών, η απουσία αντιπλημμυρικών έργων, όπως π.χ. για τη διευθέτηση της ροής του νερού από το όρος Πατέρα, ο μη έγκαιρος καθαρισμός και συντήρηση των φρεατίων κ.τ.λ. Μια έλλειψη σχεδίου για την οποία οι ευθύνες βαρύνουν τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ όσο και τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και την Τοπική Διοίκηση.

Τις αγωνίες τους για την επόμενη μέρα μετέφεραν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ οι καταστηματάρχες της περιοχής
Τις αγωνίες τους για την επόμενη μέρα μετέφεραν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ οι καταστηματάρχες της περιοχής
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Μπάμπης Θεοδώρου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, έκανε λόγο για την επιτακτική ανάγκη να γίνουν έργα που θα αφορούν τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του λαού της περιοχής. «Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", εμείς, σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, βάζαμε το ζήτημα της δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων. Παρ' όλα αυτά καμία δημοτική αρχή δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στην υλοποίηση αυτών των έργων. Φυσικά οι ευθύνες δεν είναι μόνο της δημοτικής αρχής αλλά και της Περιφέρειας, γενικά όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που αδιαφόρησαν για την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής».

Πηγή κινδύνων τα μπαζωμένα ρέματα

Ωστόσο, εκτός της έλλειψης σχεδιασμού και σημαντικών έργων, σημαντικές αναδεικνύονται και οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Αυτό που αφορά την πολιτική της ανεξέλεγκτης δόμησης και τσιμεντοποίησης, με σκοπό την αποκόμιση κέρδους, τεράστιων εκτάσεων, ακόμα και πάνω σε μπαζωμένα ρέματα. Κάτι που και στις συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής αποτέλεσε μια από τις αιτίες της καταστροφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η οδός Κοροπούλη, που είναι ο κεντρικός δρόμος της Μάνδρας και όπου υπήρξαν οι περισσότερες καταστροφές, είναι φτιαγμένη πάνω στο παλιό ρέμα της Αγίας Αικατερίνης.

Σημαντικές είναι οι ζημιές και στην οικοσκευή
Σημαντικές είναι οι ζημιές και στην οικοσκευή
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο τμήμα της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθήνας - Θήβας, που επίσης ήταν από τα σημεία που πλημμύρισαν, ιδιαίτερα εκεί που βρισκόταν το παλιό ρέμα της Σούρας. Το συγκεκριμένο μπαζώθηκε και καταπατήθηκε από αρκετές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή. Στις πολιτικές του κέρδους ως αιτία των καταστροφών αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας. «Αυτό που πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι για όλα αυτά υπάρχει αιτία και αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια και της σημερινής αλλά και της Περιφέρειας και των δημάρχων, η οποία απορρέει από μια στρατηγική ότι όλα θα γίνουν με βάση το κέρδος. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος θα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα για την αιτία αυτών των καταστροφών».

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ εκφράστηκαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για την ανύπαρκτη ενημέρωση από τους αρμοδίους σε σημαντικά θέματα, όπως η καταγραφή ζημιών, το ζήτημα των αποζημιώσεων κ.ά. Μάλιστα, όπως είπαν, ακόμα και όταν απευθύνθηκαν στα τηλέφωνα που τους δόθηκαν για ενημέρωση δεν μπόρεσαν να βρουν λύση. Παράλληλα, όπως είπαν, η υλική καταστροφή και το κόστος της έρχεται να προστεθεί σε μια δύσκολη καθημερινότητα για να τα βγάλουν πέρα, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν, όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές στο πρώην ΤΕΒΕ για τους καταστηματάρχες...


Υπό αντίξοες συνθήκες, οι κάτοικοι σε Μάνδρα και Ν. Πέραμο προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν από τα συντρίμμια
Υπό αντίξοες συνθήκες, οι κάτοικοι σε Μάνδρα και Ν. Πέραμο προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν από τα συντρίμμια

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Διαρκές έγκλημα σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών οικογενειών της περιοχής

Σε δήλωσή του μετά την περιοδεία ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ανέφερε:

«Πραγματικά αυτό που συμβαίνει είναι ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών της περιοχής. Στη Δυτική Αττική εδώ και δεκαετίες, κάθε χρόνο, μετράμε καταστροφές, ακόμα και θύματα, που τις πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και του αναγκαίου κρατικού σχεδιασμού που πρέπει να υπάρχει προκειμένου να διαχειρίζεται τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές.

Κατά τη γνώμη μας, αποτελεί πρόκληση και είναι εξοργιστικές εκείνες οι δηλώσεις που προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, αποδίδοντας την καταστροφή στην κλιματική αλλαγή και στα φυσικά φαινόμενα προκειμένου να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Εδώ και τώρα πρέπει και οι κάτοικοι των περιοχών να διεκδικήσουν άμεση αποζημίωση στο ύψος των ζημιών που είχαν όσοι επλήγησαν, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες που έχουν, που σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούν ακόμα και την ανάγκη στέγασης, να αποκατασταθούν οι συνδέσεις σε νερό και ρεύμα στην περιοχή μετά την καταστροφή. Και φυσικά θα πρέπει μια σειρά ζητήματα, όπως η απαλλαγή των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής από υποχρεώσεις όπως ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ., να "παγώσουν"».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org