Κατά την περιοδεία του κλιμακίου τα μέλη του Κόμματος ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν με τους κατοίκους των περιοχών που υπέστησαν τις καταστροφές, οι οποίοι εξέφραζαν την απόγνωση αλλά και την οργή τους για τα όσα συνέβησαν. Τα όσα ειπώθηκαν ανέδειξαν ξεκάθαρα το γεγονός πως για ό,τι έγινε υπήρχαν αιτίες που οι αρμόδιοι τις γνώριζαν, διαψεύδοντας τα κυβερνητικά άλλοθι για ευθύνες στα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή. Και στην περίπτωση των πλημμυρών στη Δυτική Αττική (όπως στις καλοκαιρινές πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Κάλαμο κ.α.) έγινε ξεκάθαρο ότι η ρίζα των προβλημάτων ήταν η παντελής έλλειψη συνολικού ενιαίου σχεδιασμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών, η απουσία αντιπλημμυρικών έργων, όπως π.χ. για τη διευθέτηση της ροής του νερού από το όρος Πατέρα, ο μη έγκαιρος καθαρισμός και συντήρηση των φρεατίων κ.τ.λ. Μια έλλειψη σχεδίου για την οποία οι ευθύνες βαρύνουν τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ όσο και τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και την Τοπική Διοίκηση.
Ωστόσο, εκτός της έλλειψης σχεδιασμού και σημαντικών έργων, σημαντικές αναδεικνύονται και οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Αυτό που αφορά την πολιτική της ανεξέλεγκτης δόμησης και τσιμεντοποίησης, με σκοπό την αποκόμιση κέρδους, τεράστιων εκτάσεων, ακόμα και πάνω σε μπαζωμένα ρέματα. Κάτι που και στις συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής αποτέλεσε μια από τις αιτίες της καταστροφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η οδός Κοροπούλη, που είναι ο κεντρικός δρόμος της Μάνδρας και όπου υπήρξαν οι περισσότερες καταστροφές, είναι φτιαγμένη πάνω στο παλιό ρέμα της Αγίας Αικατερίνης.
Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ εκφράστηκαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για την ανύπαρκτη ενημέρωση από τους αρμοδίους σε σημαντικά θέματα, όπως η καταγραφή ζημιών, το ζήτημα των αποζημιώσεων κ.ά. Μάλιστα, όπως είπαν, ακόμα και όταν απευθύνθηκαν στα τηλέφωνα που τους δόθηκαν για ενημέρωση δεν μπόρεσαν να βρουν λύση. Παράλληλα, όπως είπαν, η υλική καταστροφή και το κόστος της έρχεται να προστεθεί σε μια δύσκολη καθημερινότητα για να τα βγάλουν πέρα, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν, όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές στο πρώην ΤΕΒΕ για τους καταστηματάρχες...
Σε δήλωσή του μετά την περιοδεία ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ανέφερε:
«Πραγματικά αυτό που συμβαίνει είναι ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών της περιοχής. Στη Δυτική Αττική εδώ και δεκαετίες, κάθε χρόνο, μετράμε καταστροφές, ακόμα και θύματα, που τις πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και του αναγκαίου κρατικού σχεδιασμού που πρέπει να υπάρχει προκειμένου να διαχειρίζεται τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές.
Κατά τη γνώμη μας, αποτελεί πρόκληση και είναι εξοργιστικές εκείνες οι δηλώσεις που προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, αποδίδοντας την καταστροφή στην κλιματική αλλαγή και στα φυσικά φαινόμενα προκειμένου να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Εδώ και τώρα πρέπει και οι κάτοικοι των περιοχών να διεκδικήσουν άμεση αποζημίωση στο ύψος των ζημιών που είχαν όσοι επλήγησαν, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες που έχουν, που σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούν ακόμα και την ανάγκη στέγασης, να αποκατασταθούν οι συνδέσεις σε νερό και ρεύμα στην περιοχή μετά την καταστροφή. Και φυσικά θα πρέπει μια σειρά ζητήματα, όπως η απαλλαγή των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής από υποχρεώσεις όπως ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ., να "παγώσουν"».