ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβέρνηση και δημοτική αρχή να δώσουν λύση στο αδιέξοδο με τα σκουπίδια

Αυτή είναι η κατάσταση στους δρόμους της Ζακύνθου
Αυτή είναι η κατάσταση στους δρόμους της Ζακύνθου
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση, εδώ και τώρα, στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, τέτοιο που απειλείται σοβαρά η δημόσια υγεία από τους σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους, κάλεσε την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες.

Η κατάσταση στο νησί είναι άκρως σοβαρή, καθώς ο ΧΥΤΑ στην περιοχή του Σκοπού παραμένει κλειστός στα απορριμματοφόρα. Ο χώρος έχει πλέον υπερκορεστεί, σε σημείο επικίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτόν, όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Λαγανά, που απειλείται με ρύπανση σε περίπτωση κατάρρευσης του ΧΥΤΑ. Το αποτέλεσμα είναι τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στους δρόμους, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, όπως επισημαίνει και η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου σε παρέμβαση που έκανε μετά από καταγγελίες κατοίκων.

Ο Τάκης Στρούζας, Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, επεσήμανε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για την κατάσταση στο νησί, καθώς αποφάσισε μεν την κατασκευή ΧΥΤΥ στη θέση Λίβας, χωρίς ωστόσο να έχει φροντίσει τη λειτουργία ενδιάμεσης λύσης μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Σκοπού και μέχρι τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΥ. Η πρόταση της δημοτικής αρχής στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί περιορίζεται στο να ξαναλειτουργήσει τον υπερκορεσμένο χώρο στο Σκοπό.

Αναφορικά με την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να κατασκευαστεί ΧΥΤΥ στη θέση Λίβας, αλλά και χώρος επεξεργασίας απορριμμάτων, ο Τ. Στρούζας σημείωσε ότι πρέπει «να δημιουργηθούν με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν την άρτια λειτουργία του, χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον. Είναι γνωστό και το έχουν καταγγείλει κατ' επανάληψη οι κομμουνιστές δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ότι όλες οι μελέτες των απορριμμάτων τα τελευταία 20 - 25 χρόνια στηρίχτηκαν σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, που καθοδηγούσαν, τάχα μου, για λύσεις απομυζώντας πακτωλό χρημάτων. Την ίδια στιγμή, οι προτάσεις των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων και περιφερειακών συμβούλων για επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, έπεφταν στο κενό, γιατί το σκουπίδι λειτουργούσε σαν εμπόρευμα και μέσω των ΣΔΙΤ και της απαξίωσης που δημιουργούνταν, προχωρούσαν σε λύσεις ιδιωτικοποίησης, όπως πρόσφατα έγινε με την Ανακύκλωση». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι γνωστός ο πακτωλός χρημάτων που κατασπαταλήθηκε και όχι μόνο, όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Σκοπό, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έφτιαχναν τα "περίφημα" τοιχία των πολλών εκατομμυρίων ή τους περίφημους βιολογικούς που δεν λειτουργούσαν».

Ο Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ ανέφερε, τέλος, ότι «οι δυνάμεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πετάγανε στον αέρα τοποθεσίες για το νέο ΧΥΤΥ, ούτε έπαιζαν το ρόλο του τροχονόμου. Ζήταγαν, σύμφωνα και με τις θέσεις του ΚΚΕ, διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα».

Εντοπίστηκαν νεκροί πρόσφυγες ανοιχτά της Θάσου

Τέσσερις νεκρούς πρόσφυγες, όλοι άνδρες, εντόπισε χτες το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή 14 ναυτικά μίλια ανατολικά της Θάσου. Επέβαιναν σε λέμβο την οποία αναζητούσε το Λιμενικό από το βράδυ της Τρίτης, όταν ένας από τους επιβαίνοντες επικοινώνησε με το διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ενημέρωσε ότι 16-20 άτομα βρίσκονταν μεσοπέλαγα βορειοδυτικά της Σαμοθράκης.

Για τον εντοπισμό τους κινητοποιήθηκαν τις προχτεσινές βραδινές ώρες ελικόπτερο «Super Puma» της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο πλωτά του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη. Τελικά, χτες το μεσημέρι πλωτό του Λιμενικού εντόπισε τη συγκεκριμένη λέμβο και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε συνολικά 19 άνδρες, οι τέσσερις από τους οποίους ήταν χωρίς τις αισθήσεις τους. Οι σοροί τους και οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Καβάλα.

Εξάλλου, την άμεση απόσυρση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, για να βοηθήσουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων, φέρεται να αποφάσισε ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης και στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος N-VA, Tέο Φράνκεν, με το επιχείρημα ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Αυτό αναφέρει χτες ρεπορτάζ της ολλανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου «De Standaard», με τον τίτλο: «Ο Φράνκεν παίρνει πίσω τους ειδικούς για θέματα ασύλου που βρίσκονται στην Ελλάδα». Μέχρι πριν λίγες μέρες, εργάζονταν δεκάδες Βέλγοι εμπειρογνώμονες στα ελληνικά νησιά, αλλά από την περασμένη βδομάδα έχουν κληθεί να επιστρέψουν στο Βέλγιο, γιατί η κατάσταση πάει «από το κακό στο χειρότερο», γράφει η εφημερίδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε επιστολή του προς τον υπουργό Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλα, ο Βέλγος υφυπουργός εκφράζει το φόβο ότι «είναι θέμα χρόνου μέχρι κάποιος από τους ειδικούς να τραυματιστεί σοβαρά, κάτι που πρέπει με κάθε κόστος να αποφευχθεί». Γι' αυτό ζητά επιπλέον αστυνομική δύναμη, κατάρτιση σχεδίου ασφαλείας και μεταφορά των γραφείων προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Διεκδικούν μάθημα σε ασφαλείς συνθήκες

Εδώ και 8 χρόνια το Καπετανάκειο σχολείο παραμένει γιαπί...
Εδώ και 8 χρόνια το Καπετανάκειο σχολείο παραμένει γιαπί...
Με συγκέντρωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Νοέμβρη στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του 1ου Γυμνασίου - 1ου Λυκείου Ηρακλείου οι Σύλλογοι Γονέων και οι μαθητές τους.

Προχτές, γονείς και μαθητές έκαναν μία μαζική πορεία από το σχολείο μέχρι την Περιφέρεια και το Δημαρχείο, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση, καθώς τα δύο σχολεία στεγάζονται στο Καπετανάκειο, ένα ιστορικό κτίριο του οποίου το κτιριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και 8 χρόνια. «Τα παιδιά μας κάνουν μάθημα σε παράγκες στο χώρο της αυλής. Πάνω από 800 μαθητές και εκπαιδευτικοί στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά που έχουν μείνει για προαύλιο, δίπλα στο ερειπωμένο γιαπί, πλάι στις λαμαρίνες περίφραξης, μέσα στη σκόνη, με καθημερινό κίνδυνο για το χειρότερο ατύχημα (από τύχη πέρυσι στην κακοκαιρία ιπτάμενη λαμαρίνα δεν χτύπησε κάποιους)». Ετσι περιγράφουν οι γονείς τις συνθήκες μέσα στις οποίες τα παιδιά τους κάνουν μάθημα, δηλώνοντας πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.

ΧΙΟΣ
Ρατσιστικό δηλητήριο από φασιστοειδή

Συγκέντρωση φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη το βράδυ στη Χίο με ρατσιστικό περιεχόμενο. Σε αυτήν μίλησαν οι υπόδικοι βουλευτές της Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός, οι οποίοι ήρθαν στη Χίο με υψηλές προσδοκίες για να ψαρέψουν στα θολά νερά του ρατσισμού. Οι υπόδικοι βουλευτές, ξερνώντας το ρατσιστικό τους δηλητήριο για άλλη μια φορά, μίλησαν για φυλάκιση προσφύγων και μεταναστών σε ειδικούς χώρους και καταναγκαστικά έργα. Μάλιστα, στις ομιλίες τους, αφού χαρακτήρισαν τους κυνηγημένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων παράνομους που έρχονται στην Ελλάδα για να γλιτώσουν τις ζωές τους, δήλωσαν ότι στους ειδικούς αυτούς χώρους θα εργάζονται για το ...δημόσιο συμφέρον και μετά θα διώχνονται από τη χώρα μας όπως - όπως.

Να σταματήσει ο εξευτελισμός των οροθετικών γυναικών

Με αφορμή την προχτεσινή έναρξη της δίκης των οροθετικών γυναικών, το ΚΕΘΕΑ υπογραμμίζει ότι ο «εξευτελισμός και η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών συνεχίζεται: Οι φωτογραφίες με τις οποίες έγινε η δημόσια διαπόμπευσή τους, αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, παραμένουν αναρτημένες σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης, δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ καμία αποκατάσταση για τις γυναίκες αυτές και τους δικούς τους, όσο οι φωτογραφίες της ντροπής συνεχίζουν να βρίσκονται σε κοινή θέα, ποινικοποιώντας την ασθένεια και καταπατώντας τα δικαιώματά τους». Να σημειωθεί ότι πέντε από αυτές τις γυναίκες δεν βρίσκονται στο εδώλιο, καθώς έχουν «φύγει» από τη ζωή, ανάμεσά τους και η Κατερίνα που οδηγήθηκε στην αυτοχειρία.

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στο Κιλκίς

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 11.15 χτες το πρωί, με επίκεντρο την ίδια περιοχή του Κιλκίς, που «έδωσε» και το σεισμό 4,3 Ρίχτερ την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ο σεισμός είχε επίκεντρο 40 χιλιόμετρα ΒΔ της Θεσσαλονίκης. Ανησύχησε για ακόμη μια φορά τους κατοίκους του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε αισθητός. «Φυσιολογική» χαρακτηρίζουν τη σεισμική εξέλιξη στην περιοχή οι σεισμολόγοι και εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν μετασεισμό του σεισμού των 4,3 Ρίχτερ της προηγούμενης βδομάδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ