ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιδρομές και σκληρά παζάρια για την «επόμενη μέρα»

Από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας
Από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΤΤΑΛΕΙΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Το μακελειό στο Παρίσι δημιουργεί νέα δεδομένα για την κλιμάκωση των επεμβάσεων που πραγματοποιούν εδώ και καιρό, είτε σε συνεργασία, είτε παράλληλα, όπως καταδεικνύουν οι ξεχωριστές στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των δυτικών και Αράβων συμμάχων τους στην περιοχή και της Ρωσίας που ακολούθησαν με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»).

Οι συναντήσεις ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, στην Αττάλεια της Τουρκίας, δείχνουν την έντονη κινητικότητα που διαμορφώνεται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σκληρά παζάρια στο περιθώριο του G20 στην Αττάλεια

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, κατά την 35λεπτη συνάντηση που είχαν, το βράδυ της Κυριακής, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν στην «ανάγκη πολιτικής μετάβασης στη Συρία» μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και στην πραγματοποίηση εκεχειρίας. Στην ίδια συνάντηση ο Ομπάμα εμφανίστηκε να χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν «όλες οι χώρες» κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ», συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στη συνάντηση, διαπίστωσε «όμοιους στρατηγικούς στόχους για καταπολέμηση του "ΙΚ" αλλά διαφωνίες πάνω στην τακτική».

Πιο θερμό φάνηκε το κλίμα στη συνάντηση του Πούτιν με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον, στο περιθώριο του G20. Ο Βρετανός ηγέτης χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους κατά του «ΙΚ». Επίσης, ο Κάμερον έδωσε κάποιες πληροφορίες για τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά της Αιγύπτου.

Ενδιαφέρουσες συναντήσεις έγιναν και μεταξύ του Ρώσου Προέδρου και του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, με τον τελευταίο να επιμένει στην απομάκρυνση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, μετά από μία λεγόμενη 18μηνη φάση «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία, αλλά και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που ανέβαλε τη μετάβασή του στην Αττάλεια λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι, θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τον Βλ. Πούτιν πριν από τη συνάντηση κορυφής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, στο Παρίσι.

Ωστόσο, ακόμη πιο ενδιαφέροντα στοιχεία βγήκαν από τις χτεσινές ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου που έδωσαν οι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας.

Το «λάθος» για τον Ομπάμα...

Ο Πρόεδρος Ομπάμα απέκρουσε τις πιέσεις που δέχεται, μεταξύ άλλων, από πολιτικούς και στρατιωτικούς συμβούλους του για την αποστολή περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση «θα ήταν λάθος» επειδή δεν θα απέδιδε «εκτός και εάν οι ΗΠΑ γίνονταν μόνιμη κατοχική δύναμη στην περιοχή».

Σημείωσε πως θα επιμείνει, επί του παρόντος, στην κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των λεγόμενων «μετριοπαθών» δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, ανακοίνωσε μία «νέα προσπάθεια» ανταλλαγής μυστικών πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας σε σχέση με τις δραστηριότητες του «ΙΚ», κάτι που διαφάνηκε το βράδυ της Κυριακής μετά την κλιμάκωση των γαλλικών αεροπορικών επιδρομών στην πρωτεύουσα του λεγόμενου «Ισλαμικού Χαλιφάτου» του «ΙΚ» στη Ράκα της Συρίας, με το βομβαρδισμό διοικητικών κέντρων, αποθηκών καυσίμων και όπλων (που κατά τους τζιχαντιστές ήταν άδειες...)

Οι χτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου έγιναν ενώ πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις παραγόντων για ΝΑΤΟική επέμβαση στη Συρία. Ενας από αυτούς είναι και ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης, που εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι οι ΝΑΤΟικές χερσαίες επιχειρήσεις, με μία δύναμη έως και 15.000 στρατιωτών, «είναι ζήτημα χρόνου».

...και οι αποκαλύψεις του Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αττάλεια κατηγόρησε 40 χώρες (ανάμεσά τους και εταίροι στο πλαίσιο του G20 όπως η Τουρκία...) πως χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές του «ΙΚ» συμμετέχοντας στο λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου.

Φέρεται μάλιστα πως παρουσίασε σε ηγέτες του G20 φωτογραφίες από δορυφόρους και αεροπλάνα που κατέγραφαν μία τεράστια αυτοκινητοπομπή οχημάτων του «ΙΚ» κοντά σε συριακές πετρελαιοπηγές σε έκταση δεκάδων χιλιομέτρων, που συμμετείχαν στο λαθρεμπόριο του συριακού «μαύρου χρυσού». Επιβεβαίωσε ακόμη ότι η Ρωσία είναι «σε επαφή με... τη συριακή αντιπολίτευση στο πεδίο συγκρούσεων της Συρίας, η οποία μας ζήτησε να διεξαγάγουμε αεροπορικές επιδρομές»...

Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι απέδειξαν πως η Ρωσία είχε «δίκιο» που ζητούσε τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού κατά του «ΙΚ» και της τρομοκρατίας. Κάλεσε την κυβέρνηση Ολάντ στη Γαλλία να αναθεωρήσει την επίμονη στάση της για απομάκρυνση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.

Το παζάρι στη Βιέννη

Στο διπλωματικό πεδίο, διαφαίνεται αδρά η προσπάθεια ιμπεριαλιστών σε Δύση και Ανατολή, αξιωματούχων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, να ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη μίας μακράς διαδικασίας πολιτικής «μετάβασης» στη Συρία μετά τη νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών από περίπου 20 χώρες στη Βιέννη στις 14 Νοέμβρη, υπό τον όρο ότι η χώρα θα μείνει, υποτίθεται, αλώβητη εδαφικά, και θα παραμείνει μία ανεξάρτητη, κοσμική δημοκρατία.

Οι 20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και περιφερειακοί οργανισμοί όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος συγκρότησαν στη Βιέννη τη λεγόμενη «Ομάδα Διεθνούς Υποστήριξης της Συρίας» (ISSG). Σε κοινό ανακοινωθέν της ISSG σημειώνεται η ομόφωνη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, επισημαίνεται η ανάγκη συνέχισης του «εποικοδομητικού διαλόγου για τη Συρία» που ξεκίνησε στη Βιέννη στις 30 Οκτώβρη, επαναλήφθηκε στις 14 Νοέμβρη και θα γίνει εκ νέου, ένα μήνα αργότερα, προκειμένου να εκτιμηθεί η μέχρι τότε πρόοδος των διπλωματικών προσπαθειών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Υποστηρίζουν πως «δεσμεύονται» για μία «πολιτική μετάβαση» στη Συρία έχοντας συμφωνήσει μεταξύ τους σε ζητήματα - «κλειδιά», όπως η έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ευρεία συριακή αντιπολίτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ από την 1η Γενάρη 2016 με στόχο τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και την ενότητα της Συρίας, τη διατήρηση του κοσμικού και δημοκρατικού χαρακτήρα της χώρας, με σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων όλων των Σύρων, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνοτικής καταγωγής. Συμφώνησαν ακόμη στη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» σε διάστημα ενάμιση χρόνου (18 μηνών) μετά την έγκριση ενός νέου Συντάγματος από το συριακό λαό.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G-20
Στο τραπέζι οικονομία και «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»

ΑΤΤΑΛΕΙΑ.--

Η 10η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών του κόσμου (G-20) ολοκληρώθηκε χτες στην Αττάλεια της Τουρκίας, ελάχιστα 24ωρα μετά το νέο μακελειό στο Παρίσι. Οπως αναμενόταν, ο λεγόμενος «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» ήταν από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν, όπως και η κατάσταση στη Συρία, αλλά και η πίεση από την αναιμική οικονομική ανάπτυξη (ή και ύφεση/στασιμότητα) που επιδρά και σε παλιούς και νέους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αλλά και συμβιβασμούς.

Σύμφωνα με διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ, η Σύνοδος των G-20 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αργεντινή, Καναδάς, Αυστραλία, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΕ ως σύνολο) ενέκρινε και Κοινό Ανακοινωθέν για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Στο σχέδιο του Ανακοινωθέντος που διέρρευσε, μεταξύ άλλων, στην τουρκική «Χουριέτ», αναφερόταν ότι «μένουμε ενωμένοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας». Οι G-20 σημείωναν ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για όλες τις χώρες μας και επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε από κοινού, για να εμποδίσουμε και να καταστείλουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες μέσω αυξημένης διεθνούς αλληλεγγύης και συνεργασίας». Ακόμα, ότι «αναγνωρίζουμε την ανάγκη να εργαστούμε προληπτικά σε όλα τα επίπεδα, για την παρεμπόδιση του βίαιου εξτρεμισμού και την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών όσον αφορά τη συμμετοχή των νέων και την προώθηση της ένταξης όλων των μελών της κοινωνίας».

Οι G-20 δηλώνουν ακόμα αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την «αυξανόμενη ροή ξένων τρομοκρατών», ενισχύοντας τη συνεργασία τους και μέτρα όπως «την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών, τη διαχείριση των συνόρων για να ελέγχονται τα ταξίδια, προληπτικά μέτρα και κατάλληλη δικαστική απάντηση απέναντι σε εγκληματίες». Δεσμεύονται ακόμα και για κοινή δράση για «την ενίσχυση της ασφάλειας της παγκόσμιας αεροπορίας».

Στο μέτωπο της οικονομίας, που ήταν αρχικά και το κύριο αντικείμενο των «20», με το Κοινό Ανακοινωθέν που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, εκφράζεται η βαθιά ανησυχία τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης, που εκτιμάται ότι δε φτάνουν ούτε στο 1/3 αυτού που πιστευόταν ότι θα επιτευχθεί. Επισημαίνονται δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν και προτροπές, ώστε υποτίθεται να μην προκαλείται «έκπληξη στις αγορές» από πολιτικές αποφάσεις (π.χ. πτώση επιτοκίων Κεντρικών Τραπεζών). Επίσης, γίνονται αναφορές - ευχολόγια για την κατάσταση της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της επισφαλούς εργασίας, για την αναγκαιότητα του «κοινωνικού διαλόγου», ενώ δε λείπουν και αναφορές για την αξιοποίηση του Προσφυγικού ως ευκαιρία και την αναζωογόνηση της οικονομίας, αλλά και της δυνατότητας της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και το ζήτημα της υποτιθέμενης «αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών».

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι επόμενη συνάντηση των G-20 το 2016 θα φιλοξενηθεί από την Κίνα και το 2017 από τη Γερμανία.

Συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν

Στο περιθώριο της Συνόδου έγιναν μια σειρά διμερείς επαφές, όπως αυτή που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα.

Οπως δήλωσε ο πρώτος, οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν «τα βήματα που θα συνεχίσουμε να παίρνουμε όσον αφορά τις προσπάθειές μας εντός του συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους". Ως μοντέλο εταίρων και ως στρατηγικοί εταίροι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο, με κατανόηση στη δράση για την παγκόσμια ειρήνη».

Από τη μεριά του, ο Ομπάμα έκανε λόγο για «πολύ βοηθητική συνάντηση για τη στήριξη της συντονισμένης δουλειάς που κάνουμε, για να βοηθήσουμε να ενισχυθούν τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας που επιτρέπουν στο ΙΚ να επιχειρεί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ