ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Αποκαλύπτει τη μεθόδευση γύρω από το παλιό κτίριο

Νέα ανακοίνωση της διοίκησης μετά την παρέμβαση του ΟΑΕΔ, που ζητάει να σφραγιστεί ο χώρος

Από τις δράσεις αλληλεγγύης του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου
Από τις δράσεις αλληλεγγύης του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου
Τις μεθοδεύσεις γύρω από το παλιό κτίριο του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, με στόχο να το αποσπάσουν από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, αποκαλύπτει με νέα ανακοίνωση η διοίκησή του. Πρώτος απ' όλους προσπάθησε να ανοίξει το δρόμο ο ΟΑΕΔ, βάζοντας «στον πάγο» εδώ και χρόνια τις εργασίες συντήρησης και επισκευών που χρειαζόταν το κτίριο, ώστε να εγκαταλειφθεί και να απαξιωθεί.

Οταν το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του πήραν τη διάσωση του κτιρίου στα χέρια τους, επιστρατεύτηκαν άλλα μέσα. Στην ίδια μεθόδευση εντάσσονται και τα πρόσφατα γεγονότα της κατάληψης του χώρου, με πρόσχημα τη στέγαση μεταναστών, ενώ το νήμα ξανάπιασε την περασμένη Παρασκευή ο ΟΑΕΔ, ζητώντας από το Εργατικό Κέντρο να παραδώσει τα κλειδιά του κτιρίου προκειμένου να σφραγιστεί!

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει πως η πρόσφατη κατάληψη του κτιρίου και τα συκοφαντικά δημοσιεύματα που ακολούθησαν, αποτελούν μέρος ενός γενικότερου σχεδίου. Οπως αποκαλύπτει, «τη δεύτερη μέρα της κατάληψης του κτιρίου από τη δήθεν "Επιτροπή Προσφύγων", η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ, που ζήτησε να του ξαναστείλει την αίτηση που παλαιότερα του είχε υποβάλλει για να επαναφέρει το ρεύμα στο κτίριο, καθώς και μια σειρά αιτημάτων.

Είναι καθαρό ότι σε εκείνη τη φάση, η διοίκηση του ΟΑΕΔ συζητούσε να ηλεκτροδοτηθεί το κτίριο για τις δραστηριότητες που θα γίνονταν εκεί. Την Παρασκευή 13/11, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ έστειλε e-mail στο Εργατικό Κέντρο και του ζήτησε "να παραδώσει τα κλειδιά και να σφραγίσει το κτίριο" γιατί, μετά την κατάργηση του ΟΕΕ (σ.σ. Οργανισμού Εργατικής Εστίας), είναι η ίδια υπεύθυνη γι' αυτό.

Γίνεται ξεκάθαρο πως έχουν αρχίσει πολλοί να ανησυχούν για τις δραστηριότητες του Εργατικού Κέντρου σαν οργανωτής της πάλης των εργαζομένων στη Λέσβο, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ετσι χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να αποσπάσουν το κτίριο από τους εργαζόμενους, πιστεύοντας ότι έτσι θα δυσκολέψουν τη δράση τους».

Σε πείσμα όλων των παραπάνω, το Εργατικό Κέντρο ξεκαθαρίζει: «Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση: Το κτίριο ήταν, είναι και θα παραμείνει χώρος δραστηριοτήτων του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων του, προπύργιο του σχεδιασμού της δράσης των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή. Θεωρούμε ότι το σχέδιο αφαίρεσης του κτιρίου από το Εργατικό Κέντρο και το εργατικό κίνημα εξυφαίνεται από κυβερνητικά κλιμάκια, που επιδιώκουν να αφαιρέσουν από τους εργαζόμενους όπλα χρήσιμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Στους εμπνευστές τέτοιων σχεδίων αλλά και σε όσους άλλους, "θεσμικούς" ή εξωθεσμικούς, αναλαμβάνουν την υλοποίησή τους, τους λέμε καθαρά: Μην τολμήσετε να σηκώσετε χέρι πάνω στο Εργατικό Κέντρο. Οι εργαζόμενοι του νησιού, όλη η προοδευτική λεσβιακή κοινωνία θα το υπερασπίσουν. Και έχουν τον τρόπο να το κάνουν με επιτυχία».

Ενα σύντομο ιστορικό

Το 2008 διενεργήθηκε από τον τότε Οργανισμό Εργατικής Εστίας δημοπρασία ανάθεσης για την επισκευή του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου. Τον Ιούνη του ίδιου έτους, υπεγράφη σύμβαση ενοικίασης κτιρίου για το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία μέλη του, προκειμένου να μετεγκατασταθούν προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές. Ωστόσο, πέρασαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια χωρίς να γίνει το παραμικρό όσον αφορά τις απαραίτητες εργασίες.

Με δεδομένη την πλήρη αδιαφορία των υπευθύνων, το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε το Δεκέμβρη του 2012 να συντηρήσει το κτίριο με προσφορές των σωματείων του σε εθελοντική εργασία και υλικά. Μετά από ένα εξάμηνο επισκευών, οι αίθουσες του κτιρίου έγινε δυνατό να φιλοξενήσουν ξανά τη δραστηριότητα των σωματείων και έκτοτε χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Ο ΟΑΕΔ επανήλθε το Δεκέμβρη του 2014, με απόφαση για εγκατάλειψη του κτιρίου, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο για τους ευρισκόμενους σε αυτό, παρά το γεγονός ότι σε αυτοψία που είχε διενεργηθεί ένα μήνα νωρίτερα, είχε διαπιστωθεί η καλή κατάσταση του κτιρίου.

Για την πλήρη ενημέρωση των εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο επανέφερε στη δημοσιότητα έγγραφο που είχε στείλει στις 10/12/2014 στο υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ. Σε αυτό εξηγούσε πως το κτίριο στο οποίο μεταφέρθηκε προσωρινά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.

«Ηταν και είναι αδύνατο το αρχείο, ακόμα και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων να χωρέσουν σε ένα πολύ μικρό χώρο, σε σχέση με τον προηγούμενο», σημείωνε μεταξύ άλλων και ζητούσε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία περαιτέρω επισκευής και ηλεκτροδότησης, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2008, χωρίς να απομακρυνθούν τα σωματεία της δύναμής του από το χώρο.

32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενισχυμένη σε ποσοστά και έδρες η «Εργατική Ενότητα»

Ενισχυμένη βγήκε η «Εργατική Ενότητα», ο συνδυασμός που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, κατά το 32ο Συνέδριο του ΕΚΘ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τις εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ. Η «Εργατική Ενότητα» κέρδισε μια έδρα παραπάνω για τη διοίκηση του ΕΚΘ, δύο έδρες παραπάνω για το Γενικό Συμβούλιο, μία έδρα περισσότερη για την Εξελεγκτική Επιτροπή και κατέγραψε άνοδο 2,5%.

Η άνοδος αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία, αν υπολογιστεί το γεγονός οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ ήταν σε πλήρη συνεννόηση και απέρριψαν τις ενστάσεις της «Εργατικής Ενότητας» για εκατοντάδες διπλοψηφίες και νόθους συνέδρους. Επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μια φορά, ότι η σύμπραξη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) εκφράζεται με κάθε δυνατή ευκαιρία, για να χτυπήσει το ταξικό κίνημα. Βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων, στη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του προηγούμενου Συνεδρίου): Στις εκλογές για τη Διοίκηση του ΕΚΘ ψήφισαν 414 αντιπρόσωποι (493) και βρέθηκαν 2 άκυρα - λευκά (6).

  • Η «Εργατική Ενότητα» πήρε 114 ψήφους (από 124) και 9 έδρες (από 8).
  • Η ΠΑΣΚΕ πήρε 171 ψήφους (205) και 13 έδρες (13).
  • Η ΔΑΚΕ πήρε 58 ψήφους (83) και 4 έδρες (5).
  • Το ΜΕΤΑ πήρε 55 ψήφους (71) και 4 έδρες (5).
  • Η Νέα Πορεία (διάσπαση της ΔΑΚΕ) πήρε 13 ψήφους και 1 έδρα.
  • Η «Αντεπίθεση Εργαζομένων» πήρε μια ψήφο (3).

Για αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ, ψήφισαν 146 (190) και βρέθηκε ένα λευκό. Η «Εργατική Ενότητα» πήρε 17 ψήφους (30) και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο (2). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 80 ψήφους (102) και εξέλεξε 6 αντιπροσώπους (8). Η ΔΑΚΕ πήρε 23 ψήφους (21) και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο (2). Το ΜΕΤΑ πήρε 25 ψήφους (34) και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (2).

«Οχι σε όλα» από τον υπουργό Εργασίας

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, είχε στις αρχές Νοέμβρη η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπου έθεσε για πολλοστή φορά μια σειρά από γενικά και τοπικά προβλήματα εργαζομένων και ανέργων, ζητώντας να δοθούν λύσεις. Στη συνάντηση, όμως, όχι μόνο δε δόθηκε θετική απάντηση σε κανένα από τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου, αλλά, αντίθετα, επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της ίδιας αντεργατικής πολιτικής από τη νέα συγκυβέρνηση.

Ενδεικτικά, το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει ότι για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στις ανατροπές. Για τα προβλήματα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις της περιοχής συνέστησε στους συνδικαλιστές να ζητήσουν τριμερείς συναντήσεις και για την ουσιαστική προστασία των ανέργων (π.χ. να παίρνουν όλοι το επίδομα ανεργίας), απάντησε πως δεν υπάρχουν χρήματα.

Στο αίτημα για χορήγηση έκτακτου βοηθήματος 1.000 ευρώ στους 600 περίπου απολυμένους των σούπερ μάρκετ «Λάρισα» και τους 140 της ΕΑΣ Λάρισας, είπε ότι δεν προβλέπεται από πουθενά και πως δεν θα κάνει χάρη σε κανέναν, ενώ για την κατασκευή νέου κτιρίου του Εργατικού Κέντρου και του ΙΚΑ στη Λάρισα, απάντησε ότι δεν μπορούν να γίνουν.

Τέλος, σε σχέση με την αξιοποίηση των ακινήτων του πρώην ΟΕΚ, Εργατικής Εστίας, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, κ.λπ. ο γγ του υπουργείου είπε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αξιοποιήσει ορισμένα από αυτά για στέγαση υπηρεσιών του υπουργείου, ή για κοινωνικές ανάγκες (π.χ. φοιτητικές εστίες), αλλά και να παραχωρήσει κάποια άλλα σε επιχειρηματίες, με αντίτιμο ή με την υποχρέωση της ανακατασκευής ή συντήρησής τους, ακόμα και συμπράξεις με επιχειρηματίες, που θα ανακατασκευάσουν παλιά κτίρια και για κάποια χρόνια δεν θα δίνουν ενοίκιο για τις επαγγελματικές τους δράσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ