ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να μπει στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν χτες στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου

Με συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλι» και «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» να δονούν την ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν χτες καταθέσεις στεφανιών από αντιπροσωπείες της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και του «Ριζοσπάστη» στο Πολυτεχνείο.

Αμέσως μετά, η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ τιμά τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 42 χρόνια μετά, συνεχίζουμε ώστε να μπει στο επίκεντρο της εργατικής - λαϊκής πάλης ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και στην εξουσία τους, ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, σπέρνουν τον πόλεμο, ξεκληρίζουν τους λαούς, εντείνουν την εκμετάλλευση. Ο λαός μας μπορεί να κάνει ακόμα ένα αγωνιστικό βήμα μετά την πετυχημένη απεργία στις 12 Νοέμβρη, συμμετέχοντας αγωνιστικά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, στην αυριανή διαδήλωση και τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία είναι υπόλογη απέναντι στο λαό και στη νεολαία για την ενεργή συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς επικίνδυνους σχεδιασμούς».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφερόμενος στο νόημα της εξέγερσης του Νοέμβρη, τόνισε:

«Το ανατρεπτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου συνεχίζει να μας εμπνέει. Τούτες τις μέρες, οι νέες γενιές βλέπουν μέσα σε αυτές τις ηρωικές σελίδες του Πολυτεχνείου και συνολικά της πάλης ενάντια στη δικτατορία ότι όταν ο λαός και η νεολαία διαλέγουν την αφοβία και με αποφασιστικότητα το δρόμο του δίκιου, του αγώνα για το δίκιο, μπορούν να γίνουν πιο ισχυροί, μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Ετσι και εμείς σήμερα συνεχίζουμε, για να δυναμώσουν οι αγώνες της νεολαίας, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή συνολικότερα, ενάντια σε αυτό το σύστημα που γεννάει φτώχεια, που γεννάει πολέμους, γεννάει προσφυγιά για τους πολλούς, για να κερδίζουν οι λίγοι, οι κεφαλαιοκράτες».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγέλλει τραμπούκικη επίθεση στο ΕΜΠ

Την τραμπούκικη επίθεση, που έγινε την Κυριακή 15 Νοέμβρη, ενάντια σε μέλη οργανώσεων και παρατάξεων που πήγαιναν στο χώρο του ΕΜΠ καταγγέλλει, με ανακοίνωση του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την τραμπούκικη επίθεση που έγινε την Κυριακή 15 Νοέμβρη ενάντια σε μέλη οργανώσεων και παρατάξεων που πήγαιναν στο χώρο του ΕΜΠ για να συμμετέχουν στον 3ήμερο εορτασμό για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με το λαϊκό κίνημα.

Την ίδια στιγμή, οι τραμπούκικες ομάδες κυνικά και απροκάλυπτα ομολογούν ότι στόχος της επίθεσης ήταν η ΚΝΕ και τα μέλη της. Σε μια περίοδο που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστατούν στην οργάνωση της αντίστασης και του αγώνα του λαού και της νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αυτή η ομολογία δείχνει και ποια συμφέροντα υπηρετούν. Τελικά, όμως, το ζήτημα δεν είναι απέναντι σε ποια πολιτική δύναμη θέλουν να ασκήσουν αυτήν την απαράδεκτη τραμπούκικη τακτική φίμωσης, αλλά η ίδια η πρακτική και η τακτική αυτών των δήθεν αντιεξουσιαστικών ομάδων μέσα στο κίνημα.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να δώσουν απάντηση σε αυτές τις πρακτικές τρομοκράτησης και να συμμετέχουν μαζικά στην Αθήνα, στην αυριανή διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία και στις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα».

Η ομολογία των τραμπούκων

Με ανυπόγραφη ανακοίνωσή τους σε ιστοσελίδα «κάποιοι», που, όπως λένε «συμμετείχαμε στο πρωινό περιστατικό», ουσιαστικά ομολογούν ότι στόχος της άγριας επίθεσης ήταν τα μπλοκ της ΚΝΕ. Χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν: «Σήμερα 15/11 πραγματοποιήσαμε επίθεση σε μπλοκ αριστερών σχημάτων στην πύλη της Στουρνάρη στο Πολυτεχνείο. Αυτή η επίθεση ήταν άστοχη και λανθασμένη (...) είναι απόρροια μίας πολύ κακής ενημέρωσης και πληροφόρησης σχετικά με τον κόσμο που προσέγγιζε την πύλη του Πολυτεχνείου εκείνη την ώρα. Οι άνθρωποι που συμμετείχαμε στην επίθεση αυτή περιμέναμε το μπλοκ της ΚΝΕ (...). Η απόφαση ήταν σαφής. (...)».

Μάλιστα, περιγράφουν με θράσος και τις λεπτομέρειες και τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν, υλοποιώντας το οργανωμένο σχέδιο που είχαν καταστρώσει για να επιτεθούν στο μπλοκ της ΚΝΕ: «Η ενημέρωση που είχαμε ήταν συγκεκριμένη. Το μπλοκ της ΚΝΕ βρίσκεται στην λοκομοτίβα και κατευθύνεται με αλυσίδες και συνθήματα στην πύλη της Στουρνάρη. Γνωρίζαμε πως το μπλοκ της ΚΝΕ προσεγγίζει το Πολυτεχνείο από την Πατησίων, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τονίσαμε να επιβεβαιωθεί διπλά και τριπλά ότι το εν λόγω μπλοκ ήταν όντως της ΚΝΕ. Η τραγική ''επιβεβαίωση'' ήρθε και κινηθήκαμε προς το μπλοκ. Η τραγική κατάληξη ήταν να βρεθούμε απέναντι στο μπλοκ των αριστερών σχημάτων και να διαπιστώσουμε αργά, ενώ η συμπλοκή είχε ήδη συμβεί, ότι αυτό το μπλοκ δεν ήταν της ΚΝΕ».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μετά την κατακραυγή οι τραμπούκοι συντάκτες της εν λόγω ανακοίνωσης επιχείρησαν να δικαιολογήσουν και τα αδικαιολόγητα, αλλάζοντας την αρχική ανακοίνωση και δημοσιεύοντας μια καινούργια όπου αναφέρεται ότι «πραγματοποιήσαμε επίθεση (που κακώς εξελίχθηκε σε τέτοια, σε σχέση με την αρχική σκέψη απομάκρυνσης και όχι επίθεσης)»!

Απαιτούν να αρχίσουν τα μαθήματα στα ΙΕΚ

Να ξεκινήσει άμεσα το εξάμηνο στα δημόσια ΙΕΚ απαιτεί ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) και καλεί σε κινητοποίηση την Πέμπτη, στις 12 μ., στο υπουργείο Παιδείας. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα του Νοέμβρη, τα μαθήματα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει και οι σπουδαστές δεν γνωρίζουν πότε θα μπουν στις αίθουσες. Ο Σύλλογος επισημαίνει πως η καθυστέρηση στην έναρξη του εξαμήνου έρχεται να επιδεινώσει την ήδη οριακή κατάσταση στα ΙΕΚ, που λειτουργούν με υποτυπώδη εργαστήρια, τάξεις των 30 ατόμων και πρακτική άσκηση που ισοδυναμεί με εκπαίδευση στην τζάμπα εργασία.

Οι σπουδαστές διεκδικούν: Αμεση έναρξη του εξαμήνου. Καμιά απουσία σε εργαζόμενους σπουδαστές, σε περίπτωση αναπληρώσεων, τις ώρες που εργάζονται. Κατάργηση της εγκυκλίου για την υποχρεωτική δωρεάν πρακτική. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, ασφάλιση και πλήρεις αποδοχές με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για αναλώσιμα και βιβλία. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για αναβάθμιση των σπουδών. Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις γιορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου και την πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο που θα ξεκινήσει από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, σήμερα στις 5 μ.μ., καλεί η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή της καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, όλο το λαό «να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείo, το Νοέμβρη του 1973. Να τιμήσουν τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης».

Η κατάθεση στεφάνων από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας τoυ ΚΚΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ