ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
Σήμερα, η πορεία θα πάει και στην ισραηλινή πρεσβεία

Στις 5 μ.μ. στην Ομόνοια η συγκέντρωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Σήμερα ολοκληρώνεται ο τριήμερος γιορτασμός για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και στη συνέχεια στην ισραηλινή πρεσβεία.

Οπως ανακοίνωσε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που θα συμμετάσχουν στη μεγάλη πορεία τιμής στην ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 θα κατευθυνθούν, μετά την Αμερικανική, στην Ισραηλινή Πρεσβεία. Στόχος είναι να εκφραστεί η λαϊκή απαίτηση να σταματήσουν τώρα τα νέα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού με τη στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ. Να διατρανωθεί η λαϊκή αντίθεση στη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και στη συμμετοχή της χώρας μας στους νέους πολέμους που σχεδιάζουν ΗΠΑ - ΕΕ στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Η συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα ξεκινήσει από την Ομόνοια, στις 5μ. μ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Θέση στην πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχει καθένας και καθεμιά που θέλει να τιμήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, διαδηλώνοντας κατά της βάρβαρης πολιτικής, κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της συμμετοχής της χώρας μας σ' αυτούς».

Η συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ έχει οριστεί στις 5 το απόγευμα και οι προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθούν στις 4.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

-- Στην πλατεία Καραϊσκάκη, οι Οργανώσεις Δυτικού Τομέα, Θριασίου, ΟΤΑ / Δημοσίου και Βόρειου Τομέα.

-- Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) οι Οργανώσεις Νοτίου Τομέα και Πειραιά.

-- Στα Χαυτεία, οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ και Εκπαιδευτικών.

-- Στην πλατεία Βάθης, οι Οργανώσεις Βιομηχανίας, Κατασκευών, Υπηρεσιών, ΕΒΕ, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Μεταφορών, Υγείας, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Κεντρικού Τομέα.

Θυμίζουμε ότι οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν το μεσημέρι και θα διεξαχθεί η εκδήλωση για τους πεσόντες. Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι θα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης στον ιστορικό χώρο.

Τις προηγούμενες μέρες, πολλοί ήταν αυτοί που πέρασαν απ' το Πολυτεχνείο ν' αφήσουν ένα λουλούδι. Ηταν οι νέοι για να αποτίσουν φόρο τιμής, γονείς με τα παιδιά τους για να τους εξηγήσουν τι έγινε πριν 39 χρόνια, παλιότεροι για να θυμηθούν τα γεγονότα και να συνεχίσουν την πάλη στους σημερινούς αγώνες. Πολλοί ήταν οι μαζικοί φορείς που κατέθεσαν στεφάνια, ενώ το χώρο επισκέφθηκαν και σχολεία. Στεφάνι κατέθεσαν και το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσαν χτες η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Ο Θ. Χιώνης
Ο Θ. Χιώνης
Με τα συνθήματα «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Τα 40 χρόνια ήταν η αρχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» να αντηχούν στο χώρο του Πολυτεχνείου, υποδέχτηκαν χτες το πρωί οι φοιτητές τις αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ και του «Ριζοσπάστη» για να καταθέσουν στεφάνια.

Αμέσως μετά την κατάθεση, η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: «Το Πολυτεχνείο είναι μια από τις μεγάλες σελίδες του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, που ανάμεσα στα άλλα δείχνει ότι ο λαός όταν έχει τη δύναμη μπορεί να καθορίσει και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Οπως και τότε έτσι και σήμερα, ο λαός μπορεί να γυρίσει την πλάτη στις διαχειριστικές λογικές που τον πτωχεύουν καθημερινά, να διαμορφώσει τη συμμαχία του με τα άλλα λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη, τη νεολαία και να αντιπαρατεθεί με την πολιτική των μονοπωλίων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Σε αυτήν την προοπτική το ΚΚΕ, όπως έκανε και πάντοτε έτσι και τώρα, θα είναι με συνεπή αταλάντευτη ταξική γραμμή στο πλάι των εργαζομένων, για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της πολιτικής».

Ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ δήλωσε: «Για να σταματήσουν να τσακίζονται τα όνειρα, οι επιδιώξεις και η ζωή των νέων απαιτείται οργανωμένη ανυπακοή, αγώνας για την ανατροπή του συστήματος της ταξικής εκμετάλλευσης και της ανεργίας. Δεν υπάρχει μέση λύση. Κανένα μείγμα διαχείρισης αυτού του συστήματος δεν αποτελεί ελπίδα. Η ελπίδα βρίσκεται στη δύναμη της οργάνωσης και της συμμαχίας, στο δρόμο της σύγκρουσης με τη δικτατορία των μονοπωλίων που σήμερα, με άλλη μορφή από τότε, σφίγγει το ζυγό της γύρω από το λαό και τη νεολαία. Να σπάσουμε τα δεσμά με την ΕΕ με εργατική λαϊκή εξουσία».

Η Λ. Ράζου καταθέτει στεφάνι στο μνημείο
Η Λ. Ράζου καταθέτει στεφάνι στο μνημείο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Διαμαρτυρία για την πτώχευση της Παιδείας

Το μορφωτικό μεσαίωνα που ετοιμάζεται κοντά στον εργασιακό, τις συνέπειες στην Παιδεία από το βάρβαρο προϋπολογισμό, τα κενά, τις συγχωνεύσεις σχολείων κατήγγειλαν γονείς και εκπαιδευτικοί κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΑΣΓΜΕ, της Ενωσης και Συλλόγων Γονέων Περιστερίου, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», της ΕΛΜΕ Πειραιά, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω. Στο πλευρό των συγκεντρωμένων ήταν οι εκλεγμένοι στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία τους, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου παραδέχτηκε την ύπαρξη πολλών κενών στην εκπαίδευση τα οποία δήλωσε πως θα «αντιμετωπιστούν» μέσω «εξορθολογισμού», ο οποίος μεταφράζεται και σε συμπτύξεις τμημάτων. Σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες συγχωνεύσεις, ενημέρωσε ότι θα ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις που κατατίθενται αυτό το διάστημα, ενώ, ερωτώμενος για το μεγάλο πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών, αναφέρθηκε σε πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία με κάποιο ίδρυμα.

Από την πλευρά τους, οι φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την Παιδεία των πραγματικών αναγκών, με ακόμα πιο μαζικούς αγώνες.

Δυνατό ταξικό κίνημα για να πάρουν τα όνειρα και οι θυσίες εκδίκηση

ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, ΣΑΣΑ και πλήθος σωματείων κατέθεσαν χτες το απόγευμα στεφάνια

Με μια μαζική συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία Κάνιγγος έφτασαν χτες το απόγευμα στο χώρο του Πολυτεχνείου, τιμώντας την επέτειο της εξέγερσης, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΥ και εκπρόσωποι και εργαζόμενοι από πλήθος ομοσπονδίες, συνδικάτα και φορείς που συσπειρώνονται στις γραμμές του ταξικού κινήματος. Τα συνθήματα: «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή», «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά - γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά» αντήχησαν δυνατά. Οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν με τα συνθήματά τους να εκφραστεί: «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη» και να «Σταματήσει τώρα ο βομβαρδισμός». Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΥ, του ΣΑΣΑ και 44 ακόμα ομοσπονδιών, εργατικών συνδικάτων, συλλόγων αυτοαπασχολουμένων και πλήθος ακόμα φορέων. Μετά την κατάθεση στεφανιών ο Γιώργος Σκιαδιώτης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ δήλωσε: «Σήμερα που η καπιταλιστική κρίση ισοπεδώνει τα δικαιώματα και τις ζωές των εργαζομένων της χώρας μας, της νεολαίας, των γυναικών, των λαϊκών στρωμάτων, τα εξεγερτικά μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ. Υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε τα μονοπώλια που σήμερα καταδυναστεύουν τη ζωή μας, η ΕΕ, ο ιμπεριαλισμός, να νιώσουν την καυτή ανάσα του κινήματός μας, για να πάρουν τα όνειρα και οι θυσίες εκδίκηση».

Επίκαιρα μηνύματα για το «σήμερα» και το «αύριο»

Στεφάνια κατέθεσαν αντιστασιακές οργανώσεις καθώς και η ΕΕΔΥΕ

Στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν χτες το πρωί αντιστασιακές οργανώσεις οι οποίες έγιναν δεκτές με χειροκροτήματα και με το σύνθημα από τους νεολαίους «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ - ΔΣΕ δόξα και τιμή στο ΚΚΕ».

Η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ κατέθεσε στεφάνι και στο μνημείο των πεσόντων ΕΠΟΝιτών φοιτητών του Πολυτεχνείου της περιόδου 1941-1944.

Αμέσως μετά την κατάθεση, ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τόνισε: «Οταν σήμερα η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ψηφίζει τα απάνθρωπα αυτά μέτρα ενάντια στο λαό μας και θέτει το λαό μας σε μια ζωή μιζέριας, το σύνθημα του πολυτεχνείου "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα. Σήμερα που όχι μονάχα παίρνονται αυτά τα μέτρα, αλλά έχουμε και αναβίωση του φασισμού, με το μόρφωμα αυτό που λέγεται Χρυσή Αυγή και θα πρέπει να ξυπνήσει συνειδήσεις. Το Πολυτεχνείο δίνει μηνύματα για το σήμερα και για το αύριο, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί».

Επίσης, λίγο μετά τις 11 το πρωί χτες, παραβρέθηκε στο χώρο και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Σταύρο Τάσσο. Αμέσως μετά την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο, ο Σ. Τάσσος σημείωσε: «Τα αντιιμπεριαλιστικά - αντιφασιστικά - αντιμονοπωλιακά μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ και είναι σύμφυτα με τον αγώνα για την ειρήνη. Αυτό γιατί η καπιταλιστική κρίση και η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που κλιμακώνεται σε στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή μας από τη μια πλευρά και από την άλλη η αναβίωση του φασισμού, με το φασιστικό ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και η εξίσωση του αντιιμπεριαλιστικού και αντικαπιταλιστικού αγώνα με τα φασιστικά εγκλήματα, αναδεικνύουν ότι ο αγώνας για την ειρήνη είναι σύμφυτος με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο φασισμό, στα μονοπώλια. Και για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να απευθύνεται στις αιτίες που γεννούν όλα αυτά τα φαινόμενα, που δεν είναι τίποτα άλλο από το σάπιο και βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα».

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσαν και νέοι στρατευμένοι.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κινητοποίηση στα δικαστήρια τη Δευτέρα

Ενάντια στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια του Πειραιά (Σκουζέ και Φίλωνος) διοργανώνει τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη, στη 1.30 το μεσημέρι, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, με τη συμμετοχή και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, καταγγέλλοντας την προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων. Θυμίζουμε ότι με έγγραφό της σε διευθυντές σχολείων η πταισματοδίκης Πειραιά, τους ζητά να ενημερώσουν: «Το ακριβές διάστημα που το σχολείο έχει κατάληψη. Εάν έχει υποπέσει στην αντίληψή σας η τέλεση των πλημμελημάτων α) της διατάραξης οικιακής ειρήνης β) της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος γ) της κλοπής και τέλος τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των συμμετεχόντων στις καταλήψεις».

Η Ομοσπονδία καλεί τους Συλλόγους γονέων και τους εκπαιδευτικούς να σταθούν στο πλάι των παιδιών και να μη δώσουν κανένα στοιχείο ταυτότητας των μαθητών.

Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Σήμερα Σάββατο, συγκεντρώσεις για τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου γίνονται:

Θεσσαλονίκη, στις 5 μ.μ., στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Αλεξανδρούπολη, 5 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Κομοτηνή, 4 μ.μ., πάρκο της περιφέρειας ΑΜΘ.

Ξάνθη, 5 μ.μ., κεντρική Πλατεία.

Καβάλα, 4.30 μ.μ., κεντρική Πλατεία.

Δράμα, 6 μ.μ., κεντρική Πλατεία.

Σέρρες, 6 μ.μ., πλατεία Κρονίου.

Κατερίνη, 5.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Κοζάνη, 6.30 μ.μ., πεζόδρομο.

Γρεβενά, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Πάτρα, 6 μ.μ., πλατεία Γεωργίου.

Σπάρτη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Λάρισα, 11 π.μ., κεντρική Πλατεία.

Ζάκυνθος, 6.30 μ.μ., Νομαρχία.

Κεφαλονιά, 6 μ.μ., πλατεία Αργοστολίου.

Μυτιλήνη, 5 μ.μ., πλατεία Σαπφούς.

Σάμος, 6 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου.

Ρόδος, 6 μ.μ., πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ηράκλειο Κρήτης, 12 το μεσημέρι, Λιοντάρια.

Χανιά, 6.30 μ.μ., Νέα Καταστήματα.

Γιάννενα, 5 μ.μ., Δημαρχείο.

Πρέβεζα, 11.30 π.μ., Θεοφάνειο.

Ηγουμενίτσα, 6 μ.μ., HONDOS CENTER.

Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., πλατεία Δημοκρατίας.

Κέρκυρα, 11 π.μ., πλατεία Σαρόκο.

Λευκάδα, 12 το μεσημέρι, Εθνική Τράπεζα.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν στην Αττική, αύριο Κυριακή, εκδηλώσεις για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου στις εξής περιοχές:

-- Σεπόλια, 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Πρεβέζης 78).

-- Κορωπί, 7 μ.μ., στο παράρτημα των συνδικάτων του ΠΑΜΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 300, 3ος όροφος). Ομιλητής Σωτήρης Αγγελόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Αρτέμιδα, 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου (5η στάση Βραυρώνος - «Μπλε Κτίριο»).

-- Γέρακας, 7 μ.μ., στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Μαραθώνος 96).

-- Λαύριο, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ