ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Απεργούν την Παρασκευή

Προσυγκέντρωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια

Η ανάγκη συσπείρωσης στα ταξικά συνδικάτα μεγαλώνει αμείωτα
Η ανάγκη συσπείρωσης στα ταξικά συνδικάτα μεγαλώνει αμείωτα
Σε απεργία την Παρασκευή 19 Νοέμβρη και σε 48ωρη αποχή το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Νοέμβρη προχωρά ο κλάδος στους ΟΤΑ, με τις ταξικές δυνάμεις να καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τις κινητοποιήσεις και να συμβάλουν στο συντονισμό της αγωνιστικής δράσης. Στις 19 Νοέμβρη το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Επίσης, σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ, εκτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών και μπροστά στην απεργία του κλάδου, επισημαίνει πως οι εκλογές έδειξαν πως πλέον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δυσκολεύονται περισσότερο να εμπαίζουν, εναλλασσόμενοι, τους εργαζόμενους. Η συμμετοχή πρωτοκλασάτων συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ σε συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «αποδεικνύει ότι όχι μόνο συμφωνούν με τον "Καλλικράτη", αλλά θα είναι και θεματοφύλακες για την υλοποίησή του, η οποία σημαίνει μαζικές απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας και άλλα».

Ακόμα η ΔΑΣ ΟΤΑ τονίζει πως η κυβέρνηση με την τρόικα ετοιμάζονται να φέρουν νέα επώδυνα αντεργατικά μέτρα (απολύσεις εργαζομένων που θα ξεπεράσουν τις 40.000, παραπέρα μείωση των μισθών, τουλάχιστον 300 ευρώ μηνιαίως, παραπέρα φορολογική αφαίμαξη και άλλα). Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ στέκεται εμπόδιο στην ενιαία δράση του κλάδου και προσφέρει στήριξη στο σύστημα.

Η ΔΑΣ μπροστά στην κινητοποίηση καλεί τα ΔΣ και τους εργαζόμενους «μέσα από μαζικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση». Τονίζει την ανάγκη «να εξασφαλισθεί η ενιαία δράση του κλάδου», αλλά και να υπάρξει «κοινό πλαίσιο αιτημάτων με τους δημότες» και να κληθούν και άλλοι κλάδοι σε κοινή πάλη. «Αυτή θα είναι, καταλήγει η ΔΑΣ, η συμβολή μας στην ενιαία δράση για κοινωνική συμμαχία, για ενιαίο μέτωπο στα μονοπώλια και τα κόμματά τους, για ένα μέτωπο με στόχο τη λαϊκή εξουσία».

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι συμβασιούχοι απέκλεισαν το δημαρχείο

Διεκδικούν σταθερή εργασία. Στο πλευρό τους βρίσκονται το ΠΑΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε κατάληψη του δημαρχείου Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη καθώς και της ιστοσελίδας του δήμου προχώρησαν, από χτες τα ξημερώματα, οι 45 συμβασιούχοι υπάλληλοι του δήμου απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους. Αυτή την περίοδο λήγουν οι συμβάσεις τους και απολύονται ενώ είναι απλήρωτοι από 1 έως και 7 μήνες. Χτες το μεσημέρι, μέσα από συνέλευση, αποφάσισαν να συνεχίσουν επ' αόριστο την κατάληψη. Στο πλευρό τους, ενεργά συμμέτοχοι στον αγώνα τους, βρίσκονται το ΠΑΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Νωρίτερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Συμβασιούχων του δήμου, και παραβρέθηκαν ο δήμαρχος και εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, διαπίστωσαν για άλλη μια φορά πως οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι στοιχισμένοι πίσω από την πολιτική που καταργεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, επεκτείνει τις ελαστικές μορφές εργασίας, τη μισή ζωή. Περιορίστηκαν απλά να δηλώσουν ότι θα συνυπογράψουν ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων και απέφυγαν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προβάλλοντας διάφορα νομικά και διαδικαστικά κωλύματα.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτικός σύμβουλος, Οδυσσέας Μαάϊτα, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με το κλαδικό σωματείο, να παλέψουν ώστε ο αγώνας τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά να αγκαλιαστεί από όλο τον εργαζόμενο λαό της περιοχής. Σημείωσε πως το πρόβλημα αυτό αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα και απαιτεί πολιτική λύση. Κάλεσε τη διοίκηση του δήμου και τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, άμεσα, μέσα από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αποφασίσουν ότι δε θα τους απολύσουν και θα τους προσλάβουν στο δήμο, ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξε ο κομμουνιστής δήμαρχος της Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «DHL»
Αντιδρούν στη μείωση του προσωπικού

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην κοινή γενική συνέλευση των δύο σωματείων τους στις δύο επιχειρήσεις «DHL Express Hellas» και «European Air Transport» (ανήκουν στον Ομιλο Γερμανικών Ταχυδρομείων) προκειμένου να προγραμματίσουν την αντίδρασή τους στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς για μείωση του προσωπικού κατά 60 άτομα, αρχικά.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προσπαθεί να μειώσει το προσωπικό μέσω προγράμματος «εθελούσιας εξόδου». Οπως αναφέρουν τα Σωματεία, οι θέσεις εργασίας έχουν ήδη μειωθεί την τελευταία διετία κατά 150. Η γενική συνέλευση ζητά την ανάκληση της απόφασης της εργοδοσίας και ότι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια απολύσεων. Εξουσιοδότησε τα ΔΣ των Σωματείων να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Υστερα από μια άκαρπη συνάντηση, χτες, με την εργοδοσία αποφασίστηκε να γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 19 Νοέμβρη και στις 22 Νοέμβρη.

Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Β. Βήτος από το «Αγωνιστικό Μέτωπο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών». Ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι απολύσεις είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι, μέσω της οποίας μονοπώλια και κυβερνήσεις θέλουν να στηρίξουν την κερδοφορία. Τόνισε την ανάγκη σύγκρουσης με αυτήν την πολιτική συνολικά του κεφαλαίου και συντονισμού της δράσης με τους άλλους εργαζόμενους. Ο εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων πρότεινε να γίνει άμεσα, αρχικά, 24ωρη απεργία. Η γενική συνέλευση αποφάσισε την εξουσιοδότηση των ΔΣ.

Πάντως, τη στήριξη που προσφέρουν στα εργοδοτικά σχέδια οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις ανέδειξε με χτεσινή του παρέμβαση συνταξιούχος και πρώην συνδικαλιστής του ΣΥΝ, που ήταν παρών στη συνέλευση ως «τεχνικός» (;) σύμβουλος των εργαζομένων κάνοντας διαρκώς παρεμβάσεις, με στόχο να αμβλύνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, να υπονομεύσουν το αίτημα της άμεσης αγωνιστικής απάντησης.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»: Σε γενική συνέλευση προχωρούν την Κυριακή 21 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» στην Αθήνα. Η γενική συνέλευση έχει οριστεί στις 11 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β) και οι εργαζόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, με στόχο να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ: Σε γενική συνέλευση την Κυριακή 21 Νοέμβρη καλεί τα μέλη του και το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Αττικής και Περιχώρων. Η συνέλευση θα γίνει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, 2ος όροφος).

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 21 Νοέμβρη ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά. Η συνέλευση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (3ος όροφος).

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 20 Νοέμβρη και ώρα 7.30 μ.μ., πραγματοποιεί το Σωματείο Οικοδόμων Ζακύνθου, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΕΣΠΕΡΙΑ»
Οργανώνουν την αντίστασή τους ενάντια στο «λουκέτο»

Σειρά αγωνιστικών παρεμβάσεων αποφάσισαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Εσπέρια» μαζί με το ταξικό τους Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής προκειμένου να αποτρέψουν το κλείσιμο της επιχείρησης (που όπως έχει ανακοινώσει ο ιδιοκτήτης θα γίνει στις 15 Δεκέμβρη) και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στη συνέλευσή τους στο ξενοδοχείο αποφάσισαν: Την πραγματοποίηση παρέμβασης στο Ταμείο Νομικών, αύριο Πέμπτη, 18 Νοέμβρη, όπου και θα ζητήσουν από τα μέλη του ΔΣ να λύσουν το πρόβλημα με το μίσθωμα του κτιρίου (που επικαλείται και ο εργοδότης για το κλείσιμο της επιχείρησης) με τρόπο να μη ζημιώσει περαιτέρω τους ασφαλισμένους του Ταμείου και ταυτόχρονα να διασφαλίζει και το εργασιακό μέλλον των 80 εργαζομένων του ξενοδοχείου «Εσπέρια». Την οργάνωση κινητοποίησης στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας από την υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του ξενοδοχείου. Τέλος, αποφάσισαν να παραδώσουν ψήφισμα στη Βουλή, απαιτώντας από τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Το κλαδικό συνδικάτο με επιστολή τους προς το Ταμείο Νομικών ζητά, μεταξύ άλλων, από το ΔΣ να επιλέξει εκείνη τη λύση που πρακτικά δε θα ζημιώσει περαιτέρω τους ασφαλισμένους του Ταμείου, άρα θα δίνει τις περισσότερες πιθανότητες αποπληρωμής του συνολικού χρέους του ιδιοκτήτη της επιχείρησης προς τους ασφαλισμένους του Ταμείου και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει και το εργασιακό μέλλον των 80 εργαζομένων του ξενοδοχείου «Εσπέρια».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org