ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση ενισχύει τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Copyright 2016 The Associated

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ επισκέφτηκε την Τετάρτη αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Μάρκο Σκούφαλο, Μαρίνα Κυριάκου, Χριστίνα Παληού και Φραγκούλη Κυλαδίτη. Οπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «μετά από τις πρόσφατες αφίξεις στη Χίο προσφύγων και μεταναστών, ο αριθμός των φιλοξενούμενων είναι υπερδιπλάσιος αυτού που μπορεί να φιλοξενήσει η ΒΙΑΛ (2.240 άτομα κατά τη συγκεκριμένη μέρα), ενώ από αυτά τα 1.000 περίπου διαβιούν σε σκηνές μεγάλες ή μικρές και σε ιδιοκατασκευές. Οι συνθήκες ζωής των ήδη συνωστισμένων προσφύγων, μεταναστών και ειδικά όσων απ' αυτούς βρίσκονται σε σκηνές, με το χειμώνα, τις βροχές, τις καταιγίδες, το κρύο, τη λάσπη, είναι τραγικές. Ξεκάθαρα φαίνεται ότι οι κυβέρνηση ενισχύει τη δομή εγκλωβισμού, αντί να την αποσυμφορεί.

(...) Η Υπηρεσία Ασύλου, που λειτουργεί μέσα στη ΒΙΑΛ, διεκπεραιώνει 70 περίπου υποθέσεις τη βδομάδα. Το πρόβλημα δημιουργείται με τη σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και για τους εν γένει εργαζόμενους (κυρίως 8μηνες συμβάσεις) που δημιουργεί κενά μέχρι την πρόσληψη και ενημέρωση νέων ή την επαναπρόσληψη των παλιών. Στην Υπηρεσία Ασύλου αυτό το κενό είναι δυσβάσταχτο, αφού μειώνει άμεσα την αποδοτικότητά της, γι' αυτό και βασικό τους αίτημα είναι η άμεση ανανέωση των συμβάσεων και η περαιτέρω στελέχωση. Αποδεικνύεται λοιπόν η ορθότητα της θέσης μας ως "Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμου Χίου, που ζητάμε μόνιμες προσλήψεις και όχι το χάλι που επικρατεί με τις ορισμένου χρόνου συμβάσεις».

Στο δελτίο Τύπου περιγράφεται το πλαίσιο αιτημάτων που αναφέρει:

«Αμεση και διπλή απεμπλοκή των προσφύγων, μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, για να φτάσουν στον προορισμό που επιθυμούν.

Γρήγορη χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται, με απλούστευση των διαδικασιών και ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με μόνιμους υπαλλήλους.

Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης κατά το σύντομο διάστημα φιλοξενίας στο ΚΥΤ (στέγαση σε οικίσκους, χώροι υγιεινής, ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη, εκπαίδευση κ.λπ.). Ως εκ τούτου, απαραίτητη είναι η στελέχωση σε προσωπικό με μόνιμες θέσεις εργασίας που θα παρέχει όλες τις παραπάνω υπηρεσίες.

Συντόμευση των διαδικασιών που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας (γάντια latex, μάσκες κ.λπ.) της αστυνομικής δύναμης και του Λιμενικού.

Αμεση αποζημίωση των κατοίκων της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία και καλλιέργειες και που μέχρι σήμερα παρά τις δέουσες ενέργειές τους δεν έχουν λάβει.

Η δημοτική αρχή να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού και στο μέρος που της αναλογεί στη λειτουργία του ΚΥΤ (ύδρευση, αποχέτευση, αποκομιδή απορριμμάτων).

Θεωρούμε δεδομένο ότι για να λυθεί το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό πρέπει να κοπεί η ρίζα που το δημιουργεί και αιματοκυλά λαούς. Οσον αφορά την περιοχή μας, απαιτούμε την αποχώρηση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών από την Εγγύς Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα προστασίας προσφύγων και μεταναστών από το χειμώνα

Παρέμβαση στη συζήτηση για το «Χειμερινό σχέδιο για τους αιτούντες άσυλο», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε δήλωσή της σχετικά με τη συζήτηση αναφέρει:

«Οι διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και η παρουσία του ΝΑΤΟ και της Ευρωσυνοριοφυλακής στο Αιγαίο αντιμετωπίζουν το Προσφυγικό, κατέρρευσαν. Οι εναλλασσόμενες φάσεις εξέλιξης του Προσφυγικού ακολουθούν τις φάσεις των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της κόντρας Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τους πρόσφυγες να γίνονται εργαλείο εκβιασμών.

Οι προσφυγικές ροές εκτοξεύτηκαν πάλι. Οι πρόσφυγες στοιβάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες - παρά τα εκατομμύρια που δόθηκαν στις ΜΚΟ - σε στρατόπεδα εγκλωβισμού στα νησιά, με δυναμικότητα φιλοξενίας πολύ κάτω από τον αριθμό τους. Ο κίνδυνος θανάτων σε συνθήκες χειμώνα, όπως πέρυσι, είναι άμεσος. Η κατάσταση είναι δραματική για πρόσφυγες, εργαζόμενους στις δομές, κατοίκους των νησιών - φυλακών. Το διαπίστωσαν πρόσφατα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ με επιτόπου επισκέψεις τους.

Η παρωδία του προγράμματος μετεγκατάστασης, η πολιτική του Δουβλίνου με σύνθημα "μακριά οι πρόσφυγες", που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ελληνική κυβέρνηση, για να αποθαρρύνει την έλευση προσφύγων, πέρα από τον εγκλωβισμό, μπλοκάρει και τις οικογενειακές επανενώσεις, γεγονός που οδήγησε σε απεργία πείνας προσφύγων στην Αθήνα.

Να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα.

Αμεση κατάργηση των στρατοπέδων προσφύγων και μεταναστών, βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας, να ανοίξουν οι δρόμοι μετάβασης προσφύγων όπου επιθυμούν».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Νόμος και τάξη» και στο Προσφυγικό

Την επιβολή «νόμου και τάξης», και σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, ως «ελάχιστη υποχρέωση ενός Κράτους δικαίου απέναντι στους πολίτες του» αλλά και ως προϋπόθεση λειτουργίας της καπιταλιστικής αγοράς, εισηγήθηκε ξανά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στη Χίο. «Επαυξάνοντας» σε ό,τι αφορά την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, ζήτησε μεταξύ άλλων επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου και διάκριση μεταξύ προσφύγων και «παράτυπων μεταναστών». Επίσης, «οι παράτυποι μετανάστες, αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται ασύλου, μέχρι που να επιστραφούν στην Τουρκία, θα πρέπει να φιλοξενούνται σε κλειστές δομές φιλοξενίας και φυσικά θα πρέπει οι διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία να επιταχυνθούν στο μέγιστο δυνατό». Ακόμα, συνέχιση της «συνεργασίας» με τη Frontex ως «μια πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση να αποκτήσει η Ευρώπη στο μέλλον μια ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των εξωτερικών της συνόρων».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εκδικάζεται σήμερα στο Πρωτοδικείο

Εκδικάζεται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας η αίτηση του Δημοσίου για την υπαγωγή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία. Η «λύση» που προκρίνει η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ναυπηγείο θα διαχωριστεί σε στρατιωτικό και εμπορικό τμήμα, προκειμένου στη συνέχεια να πωληθεί, στο πλαίσιο δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, σε νέο «επενδυτή», δηλαδή επιχειρηματικό όμιλο. Οσο για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των 850 εργαζομένων (τόσοι έχουν απομείνει από τους κοντά 2.000, από τις διάφορες «λύσεις» των μέχρι τώρα κυβερνήσεων), δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνέχεια κατάθεσης

Με την κατάθεση για 3η μέρα του τρίτου προστατευόμενου μάρτυρα από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, συνεχίστηκε και χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας, που κατέθεσε ότι είχε στρατολογηθεί στη Χρυσή Αυγή το 2006, σε ηλικία 16 ετών, και είχε λάβει ιδεολογικά μαθήματα για το ναζισμό και τον Χίτλερ από τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και Δεβελέκο, εξετάστηκε και χτες από τους συνηγόρους υπεράσπισης των χρυσαυγιτών. Για άλλη μια φορά επανέλαβε τα όσα είπε στις προηγούμενες δικάσιμους, όπως π.χ. για τον Κασιδιάρη και τα ιδεολογικά ναζιστικά μαθήματα, ότι τίποτα, καμία επίθεση δεν γινόταν εν αγνοία του Λαγού. Και χτες, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ονόματα, όπως π.χ. για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, κατονομάζοντας τους Πατέλη, Καζαντζόγλου, Τσακανίκα, Μάριο, Παπαβασιλείου. Στην προηγούμενη δικάσιμο είχε αναφέρει επίσης ονόματα για τις επιθέσεις κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, μετά τη δολοφονία Καντάρη.

Οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών και πάλι προέβαλαν μεταξύ άλλων τους ισχυρισμούς ότι ο μάρτυρας αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, αμφισβήτησαν ότι είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, έλεγαν ότι κατέχει κάρτα μέλους της ΝΔ κ.λπ. Η εξέταση θα συνεχιστεί και στην επόμενη δικάσιμο.

Εισαγγελείς στις ΗΠΑ για τη «Novartis»

Κλιμάκιο εισαγγελέων με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, πραγματοποιεί επαφές στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, για την έρευνα στο λεγόμενο σκάνδαλο της «Novartis». Οι επαφές με τις αμερικανικές αρχές, και δη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (αρμόδια σε περιπτώσεις παράβασης ομοσπονδιακών νόμων, εν προκειμένω αυτού για τις πρακτικές διαφθοράς στο εξωτερικό, γνωστού ως FCPA - Foreign Corrupt Practices Act), αναμένεται να προσφέρουν υλικό για πρόσωπα που εμπλέκονται στις μίζες της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας. Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο Γενάρη, στελέχη της Εισαγγελίας Κατά της Διαφθοράς είχαν κάνει έφοδο στα γραφεία της «Novartis Hellas», προχωρώντας σε κατάσχεση εγγράφων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ για την υπόθεση έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα κλιμάκιο του FBI.

«Διάλογος» εμπλοκής με Ισραήλ

Σε υλοποίηση της παραπέρα «συνεργασίας» των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ πάνω σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ οι εργασίες του λεγόμενου 5ου Στρατιωτικού Διαλόγου Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του υφιστάμενου διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας. Επισήμως συζητήθηκαν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος» και διερευνήθηκαν «οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας στους τομείς της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και της διαλειτουργικότητας».

Προκαταρκτική έρευνα

Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία διατάχθηκε, χτες, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξ. Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, παρήγγειλε έρευνα στην Εισαγγελέα Κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι και αυτή η υπόθεση είχε προκαλέσει την δικομματική κοκορομαχία. Το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει και καταγγείλει και αυτήν τη συμφωνία, που στην ουσία «υπογράφει» τις επεμβάσεις κατά άλλων λαών, όπως είναι και η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας.

Ανάληψη ευθύνης

Η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» ανέλαβε με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα την ευθύνη για την επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στις 6/11.

Στην πολυσέλιδη προκήρυξη γίνεται αναφορά και σε προηγούμενα χτυπήματα, όπως στην πρεσβεία του Μεξικού αλλά και στις άλλες δύο επιθέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ