ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Υποδείξεις σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για ανάληψη... δράσης!

Πρεμούρα της κυβέρνησης να μιλήσει για «θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι ΕΕ και ΝΑΤΟ»...

Να ταχθεί υπέρ της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή υπό το πρόσχημα των τζιχαντιστών έσπευσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφορμή τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωσε: «Ολοι οι Ευρωπαίοι να αντιληφθούμε ότι το θέμα πλέον της διεθνούς τρομοκρατίας, που ο ISIS έκανε εξαγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ».

Μίλησε ακόμα για «ακραία στοιχεία» του «ισλαμοφασισμού» που περνάνε στην ΕΕ μαζί με τους πρόσφυγες και επανέλαβε: «Το θέμα αυτό από πολύ καιρό το είχα θέσει και επίσημα στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ξεκάθαρα ότι όσον αφορά το νότιο τομέα του ΝΑΤΟ, η απειλή από τη μεριά της τρομοκρατίας από τον ISIS είναι πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες απειλές τις οποίες εξετάζαμε σε σχέση με το βόρειο σκέλος του ΝΑΤΟ»...

Η πρεμούρα της κυβέρνησης να υποβάλλει στο ΝΑΤΟ την ανάληψη δράσης δεν είναι άσχετη απ' την προσπάθεια που καταβάλλει να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά την εγχώρια αστική τάξη, στόχος που περνά μέσα κι απ' την ενεργότερη ακόμα εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Προς τούτο υπενθύμισε στις λυκοσυμμαχίες που συμμετέχει το εγχώριο κεφάλαιο, ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία έχει αναπτύξει σχέσεις με χώρες που αντιμετωπίζουν τον ISIS, όπως είναι η Αίγυπτος - με στενές σχέσεις - το Ισραήλ, τα Αραβικά Εμιράτα (...) που μπορεί να συνομιλεί την ίδια στιγμή και με το Ισραήλ και με τα αραβικά κράτη με μακροχρόνιους δεσμούς (...) Η σταθερότητα της χώρας έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Σε ό,τι αφορά στον Αλ. Τσίπρα, αμέσως μετά το χτύπημα στο Παρίσι χαρακτήρισε χρέος της ΕΕ να «εξαρθρώσει και απομονώσει τους τρομοκράτες», αλλά και να «σταματήσουμε άμεσα τον κύκλο της βίας και των πολεμικών συγκρούσεων. Να βρούμε λύση στο προσφυγικό πρόβλημα (...) Χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς για τους «μεγάλους άξονες» του κεφαλαίου

Ο Π. Καμμένος επανήλθε στο ζήτημα απ' το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ την Κυριακή. Εκεί έθεσε το πλαίσιο των επιδιώξεων της κυβέρνησης, λέγοντας: «Από αυτό το βήμα, πριν από έναν περίπου χρόνο είχα μιλήσει για τον κίνδυνο που έρχεται από τη μεριά της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε σχέση με τον ισλαμοφασισμό και την οργάνωση του ISIS (...) Η Ελλάδα είναι εκείνη η χώρα, η οποία οφείλουν οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι σταθερή και ισχυρή, οικονομικά δυνατή, πολιτικά σταθερή και παράλληλα να μπορέσει να δημιουργήσει ένα μεγάλο άξονα, ο οποίος θα ξεκινά από τα Βαλκάνια, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, θα προχωρά στην Ελλάδα και εν συνεχεία θα εκτείνεται σε εκείνες τις χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες αποτελούν χώρες σταθερότητας, όπως η Αίγυπτος, τα Αραβικά Εμιράτα και άλλες. Σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με το Ισραήλ και κρατώντας τη χώρα μέσα στην Ατλαντική Συμμαχία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να απαλειφθεί άμεσα αυτός ο τεράστιος κίνδυνος της ισλαμοτρομοκρατίας, του ισλαμοφασισμού (...) Με τα τελευταία γεγονότα της Παρασκευής, θα πρέπει πλέον να καταλάβουμε ότι οδηγούμαστε σε μία νέα πολιτική, όπου η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ο σταθερός παράγων, εκείνος που θα μπορέσει μαζί με την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ να σταματήσει τη σφαγή στη Μέση Ανατολή, να διασφαλίσει τις δυνατότητες επιστροφής των προσφύγων στους τόπους κατοικίας τους και παράλληλα να διαφυλάξει το δυτικό πολιτισμό από τα ακραία αυτά φαινόμενα».

Σημειωτέον, χτες, τόσο ο Π. Καμμένος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, έσπευσαν να ξορκίσουν το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις εμπόλεμες ζώνες, αν και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να τους ζητηθούν και να παράσχουν «διευκολύνσεις» (βλ. βάσεις).

Επιπλέον, επιχείρησαν να παρουσιάσουν τη χώρα ως έχουσα ρόλο... διαμεσολαβητή στην περιοχή, όταν όλες οι παραπάνω αναφορές τους περί δημιουργίας «μεγάλων αξόνων» και «ενιαίας αντιμετώπισης» με ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποτυπώνουν ανάγλυφα τις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τις υπηρετήσει, εμπλέκοντας το λαό και τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αξιοποιεί τις επιθέσεις ως πολυεργαλείο για κλιμάκωση καταστολής και επεμβάσεων

Θέμα ενεργοποίησης της «ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής» θέτει σήμερα η Γαλλία στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ

Η εκτίμηση ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι θα αξιοποιηθεί ως πολυεργαλείο σε μια σειρά από ζητήματα που «καίνε» τα ευρωενωσιακά μονοπώλια (διαχείριση προσφυγικών ροών, πόλεμος σε Συρία - Ιράκ, ενίσχυση της καταστολής εντός ΕΕ, διεργασίες για το «μέλλον της ΕΕ» κ.ά.), επιβεβαιώνεται από μια σειρά εξελίξεων που τρέχουν ταχύτατα στις Βρυξέλλες, σαν έτοιμες από καιρό...

Καταρχάς, το Σάββατο, δημοσιοποιήθηκε Κοινή Δήλωση των αρχηγών των 28 κρατών - μελών της ΕΕ και των επικεφαλής των θεσμών της, στην οποία τονιζόταν, μεταξύ άλλων, ότι «θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή μαζί, με όλα τα απαραίτητα μέσα και με ανηλεή αποφασιστικότητα (...) Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να νικήσουμε τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και το μίσος».

Χτες, ακολούθησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς - που στο φόντο του χτυπήματος στη γαλλική πρωτεύουσα, εστίασε στην κατάσταση στη Συρία, στο μεταναστευτικό και στο Παλαιστινιακό.

Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Α. Ντεζίρ, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, συγκεκριμένα «για την ανταλλαγή των πληροφοριών, αστυνομικών και δικαστικών, για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την ενδυνάμωση του ελέγχου των εξωτερικών και ορισμένες φορές και των εσωτερικών συνόρων». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των χωρών της «συμμαχίας» που δρα κατά των «τζιχαντιστών», έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Συρία.

Η δε ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημείωσε πως η «ευρωπαϊκή απάντηση» στην τρομοκρατία περιλαμβάνει «διπλωματικά, οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά στοιχεία». Εσπευσε, ωστόσο, να «καθησυχάσει» ότι το βασικό στοιχείο είναι «η διπλωματία και η πολιτική», και πρόσθεσε πως σε αυτό το «πεδίο» θα «ηττηθεί τελικά το "Ισλαμικό Κράτος"», καθώς μια «πολιτική μετάβαση» στη Συρία (βλ. σχέδια για απομάκρυνση Ασαντ) αποτελεί την «καλύτερη δυνατή λύση». «Δεν είμαστε όμως ακόμα κοντά σε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε...

Η Γαλλία ζητά ενεργοποίηση της «ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής» της ΕΕ

Το επόμενο βήμα θα λάβει χώρα σήμερα, στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ (την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος), καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, ανακοίνωσε, χτες, στην κοινή συνεδρίαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, ότι ζήτησε από τον Γάλλο υπουργό Αμυνας «να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, δυνάμει του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο ορίζει ότι, όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση, όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να παράσχουν την υποστήριξή τους».

Πρόκειται για την περιβόητη «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής» της ΕΕ, που προβλέπει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία κράτος - μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη - μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».

Η εν λόγω ρήτρα, μάλιστα, «εμπλουτίστηκε» με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και την εισαγωγή «ρήτρας αλληλεγγύης» (άρθρο 222), η οποία προβλέπει ότι «εάν ένα κράτος - μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση ή πληγεί από φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή, η Ενωση κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων που θέτουν στη διάθεσή της τα κράτη - μέλη»...

Τέλος, την Παρασκευή, πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, μετά από αίτημα της Γαλλίας και με στόχο «να ενισχύσει την ευρωπαϊκή απάντηση και να εξασφαλίσει τη συνέχεια και την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίσθηκαν», όπως αναφέρεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση για τη συνεδρίαση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και το αίτημα που είχε καταθέσει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου και στο οποίο αναφερόταν ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Πίσω από τις φράσεις του τύπου «ενίσχυση της μάχης κατά της τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα» είναι προφανές ότι «χωράνε» όλες οι μορφές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των νέων μέτρων καταστολής με θύματα και πάλι τους λαούς...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να μη γίνει το δράμα του γαλλικού λαού άλλοθι νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι:

«Το δράμα που βιώνει αυτές τις μέρες ο γαλλικός λαός εξαιτίας των εγκληματικών, δολοφονικών επιθέσεων του "Ισλαμικού Κράτους" στο Παρίσι, καθώς και η αλληλεγγύη που έχει εκφράσει και το Κόμμα μας και όλος ο ελληνικός λαός απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, δεν πρέπει να αποτελέσουν σε καμιά περίπτωση το άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, το άλλοθι για νέα μέτρα καταστολής ενάντια στα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης και μάλιστα με τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών. Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να αποτελέσουν και το άλλοθι για ένταση του κλίματος ξενοφοβίας, ρατσισμού, φασισμού, εξαιτίας του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος που βιώνει σήμερα και η Ελλάδα».

Τέτοιες επιθέσεις ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» των επεμβάσεων και της καταστολής

Το Σάββατο, εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις επιθέσεις στο Παρίσι, τονίζονταν τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στο γαλλικό λαό, που θρηνεί εκατοντάδες θύματα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" και αξιοποιούνται απ' όσους σχεδιάζουν πολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και νέα μέτρα καταστολής σε βάρος των λαών. Γι' αυτό και οι λαοί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για επικίνδυνες εξελίξεις».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org