ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
«Υπό το βάρος» των γεγονότων στο Παρίσι η πορεία τους

Οι τυφλές επιθέσεις στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, όπως ήταν αναμενόμενο, επικέντρωσαν την προσοχή πολλών ιμπεριαλιστικών επιτελείων και των αξιωματούχων τους στο ζήτημα της διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών που δημιουργούν οι επεμβάσεις τους. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της G-20 στην Αττάλεια, στην Τουρκία. Ισχυρίστηκε ότι δε θα πρέπει ν' αλλάξει ριζικά η αντιμετώπιση της ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα.

Είπε συγκεκριμένα: «Αυτοί που διέπραξαν τις επιθέσεις αυτές, είναι ακριβώς αυτοί από τους οποίους προσπαθούν να γλιτώσουν οι πρόσφυγες και όχι το αντίθετο και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να ξαναδούμε στο σύνολό της την ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά το θέμα των προσφύγων. Δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τις διαφορετικές κατηγορίες των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι «ο υπεύθυνος για τις επιθέσεις στο Παρίσι (...) είναι ένας εγκληματίας κι όχι ένας πρόσφυγας, όχι ένας άνθρωπος που ζητάει άσυλο». Βεβαίως, οι εγκληματίες τζιχαντιστές που τώρα αποκηρύσσουν οι ιμπεριαλιστές, είναι οι ίδιοι που εμφάνιζαν ως «αντιπολίτευση» σε μη αρεστές σε αυτούς κυβερνήσεις.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι Πολωνοί και Σλοβάκοι αξιωματούχοι επέκριναν το σχέδιο αναδιανομής των προσφύγων της ΕΕ μετά τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ότι το αιματηρό αυτό περιστατικό υπογραμμίζει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για την υποδοχή μουσουλμάνων προσφύγων. Ο συντηρητικός αστός Πολωνός πολιτικός, Κόνραντ Σιμάνσκι, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), δήλωσε, υπό το πρίσμα και του μακελειού στο Παρίσι, ότι «η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε σήμερα την εφαρμογή της».

Στη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του ενίσχυσε τους συνοριακούς ελέγχους σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδούς. «Δώσαμε ήδη εντολές να αυξηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι, ιδιαίτερα με τη Γαλλία», δήλωσε ο Αλφάνο σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του ιταλικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στο Αμστερνταμ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε σήμερα πως η Ολλανδία θα ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα και τα αεροδρόμιά της και πρόσθεσε πως οι Ολλανδοί βρίσκονται «σε πόλεμο» με το «Ισλαμικό Κράτος».

Στην ίδια γραμμή κινείται και η ουγγρική κυβέρνηση, ενώ και η αυστριακή κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα δημιουργήσει φράκτη μήκους 3 χιλιομέτρων στα σύνορα, για να ελέγχει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

«Εσβησε» πεντάχρονη προσφυγοπούλα

Στις σιδηροδρομικές ράγες του Εβρου κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής πεντάχρονης προσφυγοπούλας, η οποία κατάφερε με την οικογένειά της να περάσει το περασμένο Σάββατο τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η εξαμελής οικογένειά της διέσχισε χιλιόμετρα από τη Συρία έως την Ελλάδα και επέλεξε να μπει στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα του Εβρου, για να μην κινδυνέψει στα νερά του Αιγαίου. Η πεντάχρονη πρόσφυγας ξέφυγε από την προσοχή των γονιών της ενώ κινούνταν πεζή δίπλα από τη σιδηροδρομική γραμμή Δικαίων - Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από διερχόμενη αμαξοστοιχία.

Την ίδια μέρα, 170 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην ακατοίκητη νησίδα Γιούρα, βόρεια της Αλοννήσου. Μεταξύ των 170 ατόμων περιλαμβάνονταν περισσότερα από 50 ανήλικοι. Λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η μεταφορά τους από τα Γιούρα προς την Αλόννησο. Οι πρόσφυγες βρέθηκαν στα Γιούρα τα ξημερώματα, όταν τους εγκατέλειψε στο ακατοίκητο νησί ο διακινητής τους. Παράλληλα, την Παρασκευή το βράδυ πνίγηκε ένα τρίχρονο παιδάκι που επέβαινε σε πλαστική βάρκα στη Χίο. Βάρκα με πρόσφυγες στην οποία επέβαινε και ο διακινητής, προσέγγισε την ακτή. Η βάρκα χτύπησε σε βράχια και εξερράγη η μηχανή της. Οι επιβάτες της βρέθηκαν στη θάλασσα. Αποτέλεσμα ήταν, ένα παιδί περίπου τριών χρόνων να πνιγεί λίγα μέτρα από την ακτή. Διασώθηκαν 15 άτομα.

Επίσης, χώρο για την ταφή 71 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν οι αρχές της Μυτιλήνης. Το πρόβλημα είναι πως το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα όπου θάβονταν οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια, έχει γεμίσει. Οι σοροί συντηρούνται σε ειδικό κοντέινερ - ψυγείο στον αύλειο χώρο του νεκροτομείου. Στο μεταξύ, άλλη μια σορό άνδρα ξέβρασε η θάλασσα στη βόρεια Λέσβο. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα από τα θύματα του ναυαγίου της 28ης Οκτώβρη. Ας σημειωθεί ότι οι νεκροί αυτού του μεγάλου ναυαγίου με μετανάστες και πρόσφυγες ξεπερνούν τους 60, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Εξάλλου, μόνο 2.800 θέσεις υποδοχής υπάρχουν στη Λέσβο για τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξηγήσεις για την υπόθεση του συριακού διαβατηρίου

Ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό ενός από τους δράστες της αιματηρής επίθεσης έξω από το Stade de France, καταγράφηκε και ταυτοποιήθηκε στην Ελλάδα με βάση τις προβλεπόμενες από την Ευρωπαϊκή Ενωση διαδικασίες καταγραφής προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, το βράδυ της Κυριακής. Τη σχετική πληροφορία είχε δώσει το περασμένο Σάββατο ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.

Ο Γ. Μουζάλας περιέγραψε τη διαδρομή του κατόχου του διαβατηρίου, λέγοντας ότι πέρασε από την Τουρκία στην Ελλάδα, όπου καταγράφηκε στη Λέρο στις 3/10, ενώ συνέχισε στη Σερβία και την Κροατία, όπου επίσης καταγράφηκε. Ωστόσο, σε καμία άλλη χώρα δεν έχει καταγραφεί μέχρι να εμφανιστεί στη Γαλλία. Ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία και τα στοιχεία του κατόχου του συριακού διαβατηρίου. Οπως διευκρίνισε, οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν πληροφορίες ότι συνδεόταν με τρομοκρατία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός, το άτομο αυτό, «το μοναδικό για το οποίο μας ζητήθηκε μέχρι στιγμής αίτημα από τη γαλλική Αστυνομία, που τον κατηγοριοποίησε ως έναν από τους τρομοκράτες», ονομαζόταν Αχμάντ Αλμοχαμάντ και γεννήθηκε στις 10/9/1990 στο Εντλίμπ της Συρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, το άτομο αυτό ταξίδεψε από την Τουρκία στη Λέρο, όπου μπήκε στις 3/10/2015 με λέμβο, στην οποία επέβαιναν και άλλα 198 άτομα. Καταγράφηκε από τις λιμενικές αρχές και δακτυλοσκοπήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής προσφύγων και μεταναστών που είναι ενιαία για όλες τις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν. Στις 4/10/2015 προσήχθη στην Εισαγγελία Ρόδου και την ίδια μέρα εκδόθηκε η νόμιμη για κάθε πρόσφυγα βεβαίωση αδυναμίας απομάκρυνσης για έξι μήνες. Στις 6/10/2015 εξέδωσε ακτοπλοϊκό εισιτήριο για Πειραιά, αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αναχώρησε την επομένη και έφτασε τελικά στον Πειραιά στις 8/10/2015.

Τέλος, όπως επισήμανε, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει κάτι στο πολιτικό μέρος του σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ όσον αφορά άλλες αλλαγές «προφανώς έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας απέναντι σε πιθανούς στόχους» και θα υπάρξει και «εντατικοποίηση των ελέγχων, που θα γίνει φτιάχνοντας καλύτερα hot spots, αυξάνοντας τις υπηρεσίες και βοηθώντας παραπάνω τους πρόσφυγες».

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, αναφερόμενος στο συριακό διαβατήριο που βρέθηκε δίπλα σε έναν από τους νεκρούς τρομοκράτες στο Παρίσι και είχε περάσει από κέντρο καταγραφής στη Λέρο είπε πως «βρέθηκε ένα συριακό διαβατήριο. Δεν είναι βέβαιο αν αυτό το διαβατήριο ανήκει σε έναν από τους νεκρούς δράστες. Μπορεί πράγματι να πέρασε από εκεί (σ.σ. τη Λέρο) ένας τρομοκράτης, μπορεί αυτό το ίχνος να το άφησαν επίτηδες από το "Ισλαμικό Κράτος" προκειμένου να επηρεάσουν τη συζήτηση για το προσφυγικό. Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών». Παράλληλα, το συριακό διαβατήριο ενδέχεται να είναι πλαστό, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Τέλος, οι γαλλικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να ελέγξουν αν έχουν περάσει από τη χώρα μας δύο συγκεκριμένα άτομα, που τους απασχολούν στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ