ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Θηλιά πλειστηριασμών και εκβιασμών για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας

Κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα

Η ένταση των εκβιασμών απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά που είναι χρεωμένα σε τράπεζες και Εφορία, αποτελεί βασικό άξονα του νέου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου...

Eurokinissi

Η ένταση των εκβιασμών απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά που είναι χρεωμένα σε τράπεζες και Εφορία, αποτελεί βασικό άξονα του νέου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου...
Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο που αφορά στο σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών και των εκβιασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, σε συνδυασμό και με τα άλλα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία συμπληρώνουν την πρώτη φάση του νέου κύκλου κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα περιέχει σειρά διατάξεων, μεταξύ άλλων, για τα ζητήματα που αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια, τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια προς την Εφορία, τα «ισοδύναμα» μέτρα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα νέα, διογκωμένα σε πολλές περιπτώσεις, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, την τιμολόγηση των γενόσημων φαρμάκων κ.ά.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η απόφαση για εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια της Ευρωζώνης μετατίθεται τελικά για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τη Δευτέρα 23/11, όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα της κατάρτισης των προϋπολογισμών από τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) αναμένεται να αποτυπωθεί η «ικανοποίηση» της Ευρωζώνης για την «πρόοδο» που συντελείται σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, στο ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα και τα άλλα ζητήματα της τρέχουσας περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, η εκταμίευση των δόσεων από την πλευρά της Ευρωζώνης (10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ακόμη 2 δισ. προς το ελληνικό κράτος) προϋποθέτει την ψήφιση των μέτρων.

Σε χτεσινές δηλώσεις της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» που σημειώνεται, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο τις επόμενες μέρες, που θα επιτρέψει στους θεσμούς να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους και στα κράτη - μέλη να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις».

Από την πλευρά του, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Υβ Μερς, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», τόνισε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έγιναν, είναι πεπεισμένοι ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια». Σε ερώτηση αν η Πορτογαλία θα μπορούσε να γίνει «νέα Ελλάδα», ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε ότι «δεν μπορεί να συγκρίνονται οι δύο αυτές χώρες».

Πλειστηριασμοί - «κόκκινα» δάνεια

Στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή εξάπλωση των πλειστηριασμών, προκειμένου να προστατευτεί το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών, αφού το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών σε αυτήν τη φάση και σε περιορισμένο χρονικό διάστημα θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, προκαλώντας νέες «επισφάλειες» στους τραπεζίτες.

Ανάμεσα σε άλλα, για το ζήτημα των πλειστηριασμών προβλέπονται τα εξής προβλέπονται:

-- Σταδιακή μείωση των προβλεπόμενων κριτηρίων προστασίας για όλα τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια. «Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

-- Μπαίνει πλαφόν στο ετήσιο όριο των κατ' έτος πλειστηριασμών που θα διενεργούνται από τις τράπεζες ή όποιον άλλο «επενδυτή» εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια. Στόχος του σχετικά «περιορισμένου» αριθμού των κατά έτος πλειστηριασμών είναι η ενίσχυση της περιβόητης «κουλτούρας πληρωμών», με παράλληλη αποφυγή των αναταράξεων και της παραπέρα κατρακύλας των τιμών στην αγορά της κατοικίας.

-- Ειδική αναφορά και εξειδικεύσεις θα υπάρχουν για το «συνεργάσιμο δανειολήπτη». Σε συνδυασμό και με τις άλλες υπό διαμόρφωση διατάξεις, εντείνονται οι εκβιασμοί απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να κόψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης, για να ξεπληρώνουν τις τράπεζες.

-- Προβλέπεται η διαμόρφωση καθεστώτος «μερικής προστασίας», ανάλογα με το εισόδημα των οφειλετών. Σε αυτό το πλαίσιο, καθιερώνεται η υποχρεωτική εξυπηρέτηση δόσεων ως ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος.

-- Πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών για όλα τα νέα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, που θα χορηγούνται από τη δημοσίευση του νόμου και στο εξής.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της αντιλαϊκής διαβούλευσης βρίσκεται το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων (δηλ. και των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων), το οποίο παραμένει υπό διαβούλευση και πιθανόν θα κατατεθεί στη Βουλή σε επόμενο νομοσχέδιο.

Τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης αναμένεται να περιλαμβάνουν:

-- Την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων σε βιώσιμες και μη βιώσιμες, έτσι ώστε να επιλέγεται το μείγμα διαχείρισης (μετοχοποίηση δανείων με συμμετοχή τραπεζών στις επιχειρήσεις, τεχνικές «εξυγίανσης», ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων κ.ά.).

-- Δυνατότητα μεταβίβασης των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές». Η συγκυβέρνηση βάζει στο τραπέζι τη δυνατότητα μεταβίβασης επιχειρηματικών δανείων για ποσά πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

«Ισοδύναμα» για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Παράλληλα, η ανάληψη «ισοδύναμων» μέτρων για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να «κλειδώνει» με την αύξηση του φόρου σε «τυχερά παιχνίδια» του ΟΠΑΠ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή και άλλου μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν περισσότερα στοιχεία με τα οποία να τεκμηριώνεται η εκτίμηση της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση των εσόδων από το τέλος στα τυχερά παιχνίδια, καθώς θεωρούν ότι το μέτρο δε θα αποφέρει τα αναμενόμενα, λόγω κάμψης του τζίρου του ΟΠΑΠ.

Ληξιπρόθεσμα χαράτσια στην Εφορία

Η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς την Εφορία αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση επιβολής της «κουλτούρας πληρωμών» που προωθούν κυβέρνηση και «εταίροι». Μάλιστα, με στόχο να αρπάξουν από τα λαϊκά νοικοκυριά τα τρέχοντα χαράτσια, προβλέπουν την αποβολή από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» (τη ρύθμιση που φτάνει μέχρι 100 δόσεις) των νοικοκυριών που δε θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τόσο τα παλαιότερης κοπής χαράτσια, όσο και τα νέα που προστίθενται συνεχώς, εντός των παρεχόμενων προθεσμιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιθώριο των 30 ημερών για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών «υποχρεώσεων» από όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα διατηρηθεί μέχρι τον Ιούνη του 2016.

Στη συνέχεια, θα περιοριστεί σταδιακά στις 20 και τις 10 μέρες, ώσπου το 2017 να έχει μηδενιστεί...

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

«Η δέσμευση της EBRD απέναντι στη χώρα στέλνει ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επανεξισορρόπηση της οικονομίας». Αυτό τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο παρουσίασης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Παράλληλα, εστίασε στην «τεχνογνωσία και τη χρηματοδότηση που μπορεί να συνεισφέρει η EBRD σε έργα που αποσκοπούν στη διατηρήσιμη ανάπτυξη και στη στήριξη του εμπορίου».

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, καλύφθηκε το βιβλίο προσφορών (ύψους 1,6 δισ. ευρώ) της Alpha Bank, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί το βιβλίο ανοικτό και να γίνεται αποδέκτης εντολών από ξένους «επενδυτές» που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Παράλληλα, «ανοιχτά» θα παραμείνουν και τις επόμενες μέρες τα βιβλία προσφορών και των άλλων τραπεζικών ομίλων.

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ, συνυπολογίζοντας τη «θετική επίπτωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου 2015», προχώρησε σε μείωση του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών της κατά 120 εκατ. ευρώ (στα 4,48 δισ. κατά το «δυσμενές σενάριο»).


Συνάντηση Μπλερ - Παππά στο Μαξίμου

Συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τόνι Μπλερ πραγματοποίησε, χτες, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ν. Παππάς δέχθηκε τον Τ. Μπλερ ως πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και «η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στο ζήτημα του αγωγού ΤΑΡ» (αγωγός μεταφοράς αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, ο οποίος στηρίζεται ενεργά από τις ΗΠΑ και τον οποίο «τρέχει» με μεγαλύτερη... στοχοπροσήλωση το τελευταίο διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ).

Την ίδια ώρα, καθώς οι εξελίξεις «τρέχουν» συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, εμείς να υπενθυμίσουμε ότι ο Τ. Μπλερ, εκτός από το γεγονός ότι σήμερα διατελεί εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας BP στην κοινοπραξία διαχείρισης του αζέρικου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, στο διάστημα μετά την ολοκλήρωση της πρωθυπουργικής του θητείας, έχει υπάρξει και εκπρόσωπος του κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ) για τη Μέση Ανατολή...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ