ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλείνουν τα νοσοκομεία για άπορους και ανασφάλιστους
  • Θα νοσηλεύονται μόνο σε έξι νοσοκομεία και θα τους χορηγούνται μόνο αντίγραφα φάρμακα
  • Ετήσιο τζίρο 80 εκατ. ευρώ - με «καθαρά κέρδη» 20 εκατ. ευρώ - προσδοκά η κυβέρνηση απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Στην αμερικανοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας προχωρά η κυβέρνηση με όχημα τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην τρόικα. Ετσι, κατηγοριοποιεί τους ασθενείς με πρώτα και μεγάλα θύματα τους άπορους και ανασφάλιστους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, για τους οποίους θα είναι ανοιχτά μόνο έξι νοσοκομεία. Επίσης και για τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα ετοιμάζεται επέκταση των χαρατσιών, που μπορεί να αρχίσουν απ' την αύξηση του εισιτηρίου από 3 σε 10 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ τα νοσοκομεία θα συμπεριφέρονται ως επιχειρήσεις με την ολοήμερη λειτουργία απ' την 1.12.2010.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, με τους εκπροσώπους της τρόικας, στους οποίους παρουσίασε το σχέδιο για τις περικοπές που αναλογούν στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.

Ετσι λοιπόν ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για το 2011 θα έχει τις εξής περικοπές σε σχέση με το 2010. Στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, δηλαδή στους εργαζόμενους των νοσοκομείων και όλων των δομών Πρόνοιας καθώς και στους υπαλλήλους του υπουργείου έγιναν περικοπές στις αποδοχές ύψους 568 εκατ. ευρώ και το συνολικό κονδύλι περιορίστηκε σε 5,532 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 6,1 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά. Με άλλα λόγια προβλέπεται η συνέχεια της άγριας λιτότητας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στην Πρόνοια.

Το 2010 αναμένεται οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων να διαμορφωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ. Για το 2011 το υπουργείο Υγείας προϋπολόγισε περικοπές 840 εκατ. ευρώ όταν οι ίδιοι οι διορισμένοι διοικητές των νοσοκομείων συνέταξαν προϋπολογισμούς ύψους 3,5 δισ. ευρώ. με αποτέλεσμα να στεγνώσουν τα νοσοκομεία, στα οποία ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται δραματικές περικοπές σε βαθμό επικίνδυνο για τους ασθενείς. Ηδη τέτοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί καθώς οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν μόνο τη φτηνή ινσουλίνη, που μπορεί να οδηγήσει σε κακή ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έβαλε ψηλότερα τον πήχη και απ' το κονδύλι των 700 εκατ. ευρώ που του επιμέρισε το υπουργείο Οικονομικών στις περικοπές. Ετσι ο Α. Λοβέρδος φέρεται να είναι ευχαριστημένος αν η τρόικα εγκρίνει ελάχιστες περικοπές 700 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες. Φοβάται δηλαδή μην πουν ότι με αυτό το σχέδιο οι περικοπές που μπορεί να κάνει το υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να φτάσουν τα 840 εκατ. ευρώ ή αν πουν ότι με αυτό το σχέδιο θα κοπούν λιγότερα χρήματα, π.χ. 500 εκατ. ευρώ. Η παραδοχή, π.χ., για περικοπές 500 εκατ. ευρώ απ' την τρόικα θα σημάνει και άλλα πρόσθετα μέτρα.

Ολοήμερη λειτουργία με ετήσιο τζίρο 80 εκατ. ευρώ

Συνολικά η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Υγείας θα περικόψει 1,408 δισ. ευρώ το 2011 σε σχέση με τα ήδη κατακρεουργημένα κονδύλια του 2010. Και αυτά θα προσπαθήσει να τα εξοικονομήσει απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων ή επιβάλλοντας νέα χαράτσια σε αυτά που έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα. Δηλαδή να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις με έσοδα 80 εκατ. ευρώ το χρόνο ή στην προοπτική να έχουν έσοδα 300 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία. Απ' αυτά, αφού πληρωθούν όσοι θα πάρουν μέρος και αποσβεστούν τα έξοδα, θα υπάρξει και «καθαρό κέρδος» 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ακόμα και στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) που ακόμα δε χρεώνονται εξετάσεις θα επιβληθούν πληρωμές που θα επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέσα απ' την ολοήμερη λειτουργία - που οι λεπτομέρειες θα ολοκληρωθούν με κοινή υπουργική απόφαση - η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τα δημόσια νοσοκομεία σε «ανταγωνιστική βάση» με τον ιδιωτικό τομέα υπολογίζοντας ότι έτσι θα καταλήγουν σε αυτά οι πληρωμές των Ταμείων προς τους ιδιώτες.

  • Τα μεγάλα θύματα είναι οι άποροι και οι ανασφάλιστοι. Οσοι μένουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετούνται μόνο από τέσσερα και δύο - αντίστοιχα - νοσοκομεία. Εξαίρεση ίσως θα γίνει μόνο σε επείγοντα περιστατικά αλλά όχι για όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, στους άπορους και στους ανασφάλιστους δε θα χορηγούνται πρωτότυπα αλλά αντίγραφα φάρμακα, ώστε να πιαστεί ο στόχος να φτάσει η χρήση τους σε ποσοστά 30% μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας είναι και η αύξηση του εισιτηρίου των 3 ευρώ σε 10 ευρώ καθώς μελετώνται όλα τα πιθανά σενάρια και συναρτώνται με την οικονομική αποδοτικότητα.

Στην ίδια λογική η ΝΔ

Με αφορμή μια δήλωση του υπουργού Υγείας ότι τώρα είναι υπουργός και λογιστής της ασθένειας και ότι μετά το Μάρτη του 2011 θα γίνει υπουργός Υγείας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, εξέδωσε ανακοίνωση που κινείται στην ίδια περιοριστική λογική καθώς καταλήγει με το ερώτημα γιατί «ξέφυγαν οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων το 2010 και από πού θα καλυφθεί αυτή η υπέρβαση».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
«Μαχαίρι» στα Ταμεία και τις συμβάσεις

Το νέο «κοστούμι» σε βάρος Ταμείων και ασφαλισμένων θα ανέβει στα 2,5 δισ. ευρώ

Μετά το μαχαίρι που έπεσε το 2010 στις συντάξεις, το νυστέρι των περικοπών θα μπει βαθιά στις παροχές Υγείας των Ταμείων. Ταυτόχρονα το 2011, θα ακολουθηθεί αυστηρά όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο για τα ΒΑΕ και τις επικουρικές συντάξεις, ενώ κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζονται να δώσουν τη χαριστική βολή στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Το νέο «πακέτο» συζητήθηκε χτες στη συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και επιβεβαιώνεται ότι εκτός από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, προβλέπονται και νέα μέτρα που θα μεταφραστούν σε νέες περικοπές για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Το συνολικό επιπλέον κοστούμι σε βάρος των Ταμείων για το 2011, ανέρχεται στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δε θα αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί στο 25% της κρατικής χρηματοδότησης που προβλεπόταν στο σχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι περικοπές αυτές εμφανίζονται από το υπουργείο Εργασίας ως «εξυγίανση» και «εξοικονόμηση πόρων». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η «εξοικονόμηση» θα προέλθει κατά 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών Υγείας και άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Σε κάθε περίπτωση, η στέρηση από τα Ταμεία άλλων 2,6 δισ. ευρώ ανεβάζει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του 2010.

Επιπλέον, μέσα στο 2011 θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου για τα ΒΑΕ, σύμφωνα με τις οποίες θα αποχαρακτηριστούν ολόκληροι κλάδοι και επαγγέλματα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, από τη λίστα θα εξοβελιστούν περίπου το 40% των εργαζομένων που υπάγονται σε αυτά, εξασφαλίζοντας και με αυτόν τον τρόπο μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος των επιχειρήσεων. Με τις αναλογιστικές μελέτες που προβλέπεται να γίνουν σε όλα τα επικουρικά ταμεία μέχρι τον επόμενο Μάρτη, η κυβέρνηση θα αρχίσει να «ξηλώνει» και τις επικουρικές συντάξεις. Οι επικουρικές συντάξεις θα μπούνε κάτω από τη λαιμητόμο των «μελετών», οι οποίες θα γίνουν το πρόσχημα για τη ριζική τους συρρίκνωση.

Το δρόμο της νομοθέτησης παίρνει και η πρόβλεψη του μνημονίου για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην κατάργηση των συμβάσεων και των κατώτερων ημερομισθίων, νομοθέτηση στην οποία επέμειναν ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι της τρόικας, αφού, όπως είπαν, αυτά προβλέπονται στο μνημόνιο.

Παράλληλα με την κατάργηση των συμβάσεων, το μνημόνιο που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση προβλέπει ακόμα:

  • Την παραπέρα μείωση των υπερωριακών αποδοχών πλέον αυτής που επιβλήθηκε με το νόμο 3863/2010.
  • Την ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και άρα την υπονόμευση του 8ωρου και 7ωρου.
  • Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την επέκταση μιας συλλογικής σύμβασης και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
  • Την επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τους 2 στους 12 μήνες.
  • Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης.

Βέβαια, όπως πάντα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά την πάγια και διαχρονική τακτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται να έχει «αντιρρήσεις» για τον τρόπο εφαρμογής της πρόβλεψης του μνημονίου για κατάργηση των συμβάσεων. Στην πραγματικότητα, αυτό που την ενδιαφέρει είναι να «σώσει» το προφίλ της κυβέρνησης, να εξαπατήσει, για άλλη μια φορά, τους εργαζόμενους και μαζί «να σώσει» και την ηγεσία της ΓΣΕΕ με την οποία βρίσκεται σε σταθερή συνεργασία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ