ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μήνυμα ταξικής ενότητας και πάλης από Ελληνες και Παλαιστίνιους εργάτες

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε προχτές η εκδήλωση αδελφοποίησης των Εργατικών Κέντρων Λάρισας και Χεβρώνας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Η αίθουσα του ΕΚΛ (φωτ. αριστερά) γέμισε
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Η αίθουσα του ΕΚΛ (φωτ. αριστερά) γέμισε
Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας για τον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού που παλεύει για να σπάσει τα δεσμά και να λευτερωθεί από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αδελφοποίησης τoυ Εργατικού Κέντρου Λάρισας με τη Γενική Ενωση Εργατών Χεβρώνας.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) ήταν πολλοί εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων, φορέων και εργαζόμενοι, οι οποίοι υποδέχτηκαν με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και παρατεταμένα χειροκροτήματα τα μέλη της αντιπροσωπείας των Παλαιστίνιων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Τους Ταϊσίρ Αλ Τζιάουι, πρόεδρο της Γενικής Ενωσης Εργατών Χεβρώνας, Μοχάμεντ Γιάχα, β' γενικό γραμματέα και υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Ενωσης Παλαιστίνιων Εργατών, Σαμίρ Χρεζάρ, πρόεδρο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μοχάμεντ Ιγκνέμπι, εκπρόσωπο στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι Μπ. Βορτελίνος και Γ. Ποντικός, στελέχη του ΠΑΜΕ.

Από τις ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν όταν μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων οι συνδικαλιστές της Λάρισας και της Χεβρώνας ένωσαν και ύψωσαν τις γροθιές τους βροντοφωνάζοντας μαζί με όλους τους συμμετέχοντες «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Επίσης, όταν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους στενούς δεσμούς του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ με τους εργαζόμενους της Παλαιστίνης και στην επίσκεψη αντιπροσωπείας του, το 2003, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, στο πλαίσιο της οποίας ο τότε, πρόεδρος, αείμνηστος Τ. Τσιόγκας, συναντήθηκε με τον Γιάσερ Αραφάτ. Και όταν οι εργαζόμενοι της Λάρισας που ήταν εκεί τραγουδούσαν με το μουσικό συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ» τους μελοποιημένους στίχους του Γ. Ρίτσου «όταν σφίγγουν το χέρι ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο».


Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας των Παλαιστίνιων με τη διοίκηση του ΕΚΛ, στην οποία επισημάνθηκε πως η Χεβρώνα, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη στη Δυτική Οχθη, έχει μεγάλη ιστορία αγώνων και προσφορά μαρτύρων στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα, ο λαός της καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ανεργίας που υπερβαίνει το 50% και της φτώχειας.

Το δίκιο θα θριαμβεύσει

Καλωσορίζοντας στην εκδήλωση τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Παλαιστίνης, ο Θ. Βάιος, πρόεδρος του ΕΚΛ, τόνισε: «Ο πολύχρονος ηρωικός αγώνας σας κόντρα στους Ισραηλινούς και Αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους λαούς που υποφέρουν από την παγκόσμια κυριαρχία των ιμπεριαλιστών. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, το ΠΑΜΕ και το ΕΚΛ εδώ και αρκετά χρόνια εκφράζει συχνά και με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό σας, συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας».

Και υπογράμμισε: «Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη μας μέχρι την τελική νίκη του παλαιστινιακού λαού, γιατί για μας η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι χρέος και ταξικό καθήκον, γιατί η νίκη του λαού σας, αλλά και κάθε λαού όπως της Κούβας, του Ιράκ, της Β. Κορέας κλπ. ενάντια στους ιμπεριαλιστές, αποτελεί νίκη για όλους όσοι αγωνίζονται και παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος».

Αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι «συμμετέχει "ψυχή τε και σώματι" στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή» και πως «είναι στην αντίπερα όχθη από αυτό που αισθάνεται ο ελληνικός λαός. Από αυτό που πιστεύει και πράττει η εργατική τάξη της χώρας μας». Και κατέληξε: «Το δίκιο είναι με το μέρος σας και θα θριαμβεύσει αργά ή γρήγορα».

Αγώνας μέχρι τη νίκη

Μεταφέροντας τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των Παλαιστίνιων εργατών, στην ομιλία του ο Ταϊσίρ Αλ Τζιάουι υπογράμμισε: «Αυτό το συνδικαλιστικό γεγονός εκφράζει την ενότητα, την αγάπη, την αδελφοσύνη μεταξύ των ελληνικών, ταξικών συνδικάτων και των συνδικάτων της Παλαιστίνης. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τις έμπρακτες προσπάθειες που κάνατε για να πετύχει αυτή η σχέση της αδελφοποίησης μεταξύ μας».

Και υπογράμμισε: «Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τη συνδικαλιστική, κοινή μας συνεργασία και θα είμαστε περήφανοι να βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή ν' αντισταθούμε και να πολεμήσουμε μαζί, ενάντια στον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό που διαχρονικά δημιούργησε τις οικονομικές κρίσεις σε βάρος των φτωχών λαών. Εκτιμούμε πολύ τη διεθνιστική δράση του ΠΑΜΕ και τις θυσίες, τους αγώνες του ενάντια στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Φιλοδοξούμε να συνεχιστεί η συνεργασία μας, η κοινή δράση μας, η σχέση μας, οι αγώνες μας να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα συνδικάτα στον κόσμο.

Ζήτω η ελληνική εργατική τάξη. Ζήτω η παλαιστινιακή εργατική τάξη. Ζήτω η ελληνοπαλαιστινιακή φιλία. Αγώνας μέχρι τη νίκη των λαών».


24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 23 ΝΟΕΜΒΡΗ
Να δώσει ώθηση στην ταξική οργάνωση του κλάδου

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους ναυτεργάτες να απομονώσουν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ

Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα καράβια σε όλη τη χώρα την ερχόμενη Τρίτη 23 Νοέμβρη από τις 6π.μ.- 6π.μ. της Τετάρτης 24 Νοέμβρη, μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων για το σύνολο των προβλημάτων των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Από την απεργία εξαιρούνται τα πλοία της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία και αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, «γνωστή είναι για τις "κωλοτούμπες" της η πλειοψηφία της ΠΝΟ, όταν τους σφυρίζουν οι εφοπλιστές και οι υπάλληλοί τους». Συγκεκριμένα στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ ανατράπηκε η απόφαση που είχε λάβει την προηγούμενη μέρα η πλειοψηφία και είχε κηρύξει 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Μάλιστα η ίδια η ΠΝΟ σε χτεσινή ανακοίνωσή της, αναφέρει πως κατά τη συνεδρίαση στις 15 Νοέμβρη η διοίκηση της ΠΝΟ «αποφάσισε με μυστική ψηφοφορία την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, με προοπτική κλιμάκωσης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων». «Στη συνέχεια, καταλήγει η ανακοίνωση, η Διοίκηση της ΠΝΟ με σημερινή (χτεσινή) απόφασή της διευκρινίζει ότι κατά την έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης αυτή δε θα συμπεριλάβει τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία της γραμμής Ελλάδας - Ιταλίας».

Στην ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σημειώνουν πως «η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων δεν έχει ιστορικό προηγούμενο από: την απεμπόλιση των κυριαρχικών - εδαφικών δικαιωμάτων της χώρας, προσφέροντας γην και ύδωρ στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό με την αποστρατικοποίηση των 21 νησιών για τη συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου. Το νόμο του μνημονίου, τον αντιασφαλιστικό νόμο, την άρση του καμποτάζ, τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, την όξυνση της ανεργίας».

Παράλληλα, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες «να οργανώσουν την πάλη τους για υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας για όλους τους ναυτεργάτες, να ισχύει η ίση αμοιβή για ίση εργασία, ανάλογα το βαθμό και την ειδικότητα με πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα». Τους καλούν επίσης «να συμμετέχουν στους απεργιακούς αγώνες προβάλλοντας την ανάγκη για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που προκαλεί η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Τέλος, καλούν τους Μηχανικούς στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Νοέμβρη και τους θερμαστολαδάδες στη Γενική Συνέλευση του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ την Τρίτη 30 Νοέμβρη.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στις 5 Δεκέμβρη η Γενική Συνέλευση

Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 5 Δεκέμβρη και ώρα 9 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος ορ.), προς όλους τους εργάτες στην οικοδομή, στα δομικά υλικά και στις κατασκευές Ελληνες και μετανάστες. «Τώρα επιβάλλεται η Γενική μας Συνέλευση να είναι μαζική. Να βαθύνουμε τον προβληματισμό μας, να κουβεντιάσουμε για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για την οργάνωση της κοινωνίας στη βάση των διευρυνόμενων αναγκών της εργατικής τάξης και όχι των αναγκών των παρασίτων, του κεφαλαίου», σημειώνει το συνδικάτο σε ανακοίνωση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org