ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε χτες αργά το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της εξεταστικής σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Σύμφωνα με το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προτεινόταν η παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο των πρώην υπουργών Θ. Ρουσόπουλου, Γ. Βουλγαράκη, Ε. Μπασιάκου και Α. Κοντού, καθώς και του υφυπουργού Π. Δούκα, με τις κατηγορίες της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Από την πλευρά του ΚΚΕ, οι βουλευτές του αναφέρθηκαν στις διαχρονικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το σκάνδαλο, απαιτώντας να σταματήσουν η εκποίηση και η εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης, που αποτελούν και τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η ΝΔ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη διαδικασία. Το ίδιο έκανε και το ΛΑ.Ο.Σ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το σκάνδαλο εδράζεται στην πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Την παραπομπή των Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού πρότεινε ο Α. Σκυλλάκος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες Δρυ - Φωτιάδη

Οι πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου βαρύνουν τόσο τη ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι σήμερα συνεχίζουν να χορηγούνται σωρηδόν στο κεφάλαιο εκτάσεις του Δημοσίου, ενώ η σκανδαλολογία που χαρακτηρίζει την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στόχο έχει να συσκοτίσει την ουσία του προβλήματος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της παραπομπής στο δικαστικό συμβούλιο με την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου των πρώην υφυπουργών Πέτρου Δούκα, Ευάγγελου Μπασιάκου και Απόστολου Κοντού. Οπως είπε, «πάντα λέμε ναι στη διερεύνηση, ενώ δε γίνεται το ίδιο από τα δύο μεγάλα κόμματα», γι' αυτό και «η ΝΔ δε δέχεται ότι πρόκειται για σκάνδαλο, θεωρεί ότι υπάρχει σκευωρία», ενώ «το ΠΑΣΟΚ βγάζει λάδι τους δικούς του υφυπουργούς και τα φορτώνει στη ΝΔ».

Τοποθετούμενος για την ουσία του σκανδάλου, επανέλαβε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι «αποφάσεις του Γ. Δρυ και του Α. Φωτιάδη έδωσαν ουσιαστικά στη Μονή το δικαίωμα της κυριότητας. Παραιτήθηκε το Δημόσιο από τα δικαιώματά του». Στη συνέχεια, «η ΝΔ αξιοποίησε τις αποφάσεις αυτές, τις επιβεβαίωσε, παραιτήθηκε από την εξέλιξη δικαστικής απόφασης που κερδήθηκε υπέρ του Δημοσίου και προχώρησε στις ανταλλαγές. Το ένα ήταν συνέχεια του άλλου».

Από τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
Αναφερόμενος στο θέμα των ποινικών ευθυνών, ο Α. Σκυλλάκος σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τον κ. Ρουσόπουλο και τον κ. Βουλγαράκη. Βεβαίως, είχαμε ερωτηματικά για τον κ. Ρουσόπουλο λόγω των γνωριμιών με τους μοναχούς, όμως δεν πειστήκαμε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις». Επισήμανε ότι «τασσόμαστε υπέρ της παραπομπής των κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού για την κατηγορία της απιστίας προς την υπηρεσία», συμπληρώνοντας ότι «για τη ζημιά όμως ευθύνονται και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να χωριστεί στα δύο η ζημιά».

O Α. Σκυλλάκος διευκρίνισε ότι «απορρίπτουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος και της απάτης, γιατί δε συζητήθηκαν ποτέ στις εξεταστικές επιτροπές». Πρόκειται - σημείωσε - για «νομική κατασκευή προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μην υπάρξει παραγραφή», όμως «για την παραγραφή ευθύνονται τα κόμματα που έχουν συμφωνήσει να παραγράφεται γρηγορότερα το αδίκημα όταν πρόκειται για υπουργό».

Παράλληλα, έθεσε γενικότερα θέμα για το «τι θα γίνει επιτέλους με τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια των Σουλτάνων;» και επισήμανε ότι «γίνονται καθημερινά Βατοπέδια. Τεράστιες εκτάσεις του Δημοσίου δίνονται σε διάφορους φορείς», ενώ αναμένεται να συζητηθεί «το νομοσχέδιο για το Fast Track με το οποίο το κράτος θα μπορεί να παραχωρεί χωρίς όρους τη δημόσια περιουσία».

Αιτία η εμπορευματοποίηση της γης

Στην πολιτική ουσία του θέματος εστίασε την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Οπως ανέφερε, «λυδία λίθος των όσων έγιναν είναι η εμπορευματοποίηση της γης, της λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών. Για άλλη μία φορά υπογραμμίζουμε: Δάση, βουνά, παραλίες, λίμνες είναι δημόσια περιουσία. Δεν πωλούνται, δεν εκχωρούνται, δεν μπαίνουν στον τζόγο».

Σημείωσε ακόμα ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όλες οι μεταβιβάσεις γης πρέπει να ακυρωθούν. Μάλιστα, επισήμανε ότι σήμερα «διατυπώνονται προτάσεις να εκποιηθούν περιουσιακά στοιχεία» στο πλαίσιο του μνημονίου, τονίζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ, αφού «αυτός ο πλούτος είναι λαϊκή περιουσία». Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της παραγραφής αδικημάτων υπουργών, ζητώντας την αλλαγή του νόμου, ώστε «όπως ο κάθε πολίτης παραπέμπεται, το ίδιο να ισχύει και για τους υπουργούς».

Αντιπαράθεση μακριά και ενάντια στην ουσία

Αλληλοκατηγορίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το χειρισμό της υπόθεσης, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πολιτική συνενοχή τους

Στο γνωστό μοτίβο της συγκάλυψης των πραγματικών διαστάσεων της υπόθεσης του Βατοπεδίου και της πολιτικής συνενοχής τους, κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την τελευταία να κάνει λόγο για σκευωρία και ανύπαρκτο σκάνδαλο.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνης, ισχυρίστηκε ότι «η διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση έδειξε ότι τα πολιτικά πρόσωπα, εάν δεν ωφελήθηκαν τα ίδια, συνέβαλαν στον πλουτισμό άλλων προσώπων. Η τακτική ανάκριση οφείλει να διερευνήσει ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες του πακτωλού των μετρητών που διακινήθηκαν την επίμαχη περίοδο, ποιες ήταν οι διαδρομές και ο προορισμός του χρήματος». Παράλληλα, άφησε αιχμές για συντονισμό της όλης υπόθεσης από το «πρωθυπουργικό γραφείο» και τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Για «δήθεν ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων» μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Ε. Στυλιανίδης, κινούμενος στην λογική του ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Επανέλαβε τα βασικά επιχειρήματα της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται εκτίμηση της ζημιάς του δημοσίου και είπε πως η κυβέρνηση της ΝΔ «διαχειρίστηκε υπέρ των αγροτών της Θράκης μια κατάσταση που κληροδοτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ».

Οσον αφορά το κατηγορητήριο, αναφέρθηκε σε «πράξεις που δεν έχουν αποδειχθεί γιατί απλούστατα δεν έχουν τελεστεί» και έκανε λόγο για υπουργούς και υφυπουργούς που «παραπέμπονται χωρίς να υπάρχει ζημία του δημόσιου και αποδεδειγμένος δόλος».

Οι εισηγητές της ΝΔ υποστήριξαν επίσης πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε αποτελεί «νομικό και πολιτικό πραξικόπημα», αφού κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής διευρύνθηκε το κατηγορητήριο, καθώς και ότι σε υπουργική απόφαση του υπουργού του ΠΑΣΟΚ Απ. Φωτιάδη, γίνεται αποδεκτή η διαγραφή των επίμαχων εκτάσεων από τις λίστες των ακινήτων του δημοσίου. Επίσης, ανέφεραν ότι τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας θα παραδοθούν στον εισαγγελέα, προκειμένου να ερευνήσει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο Αθ. Πλεύρης τάχθηκε κατά της παραπομπής του συνόλου των υπουργών και υφυπουργών που αναφέρονται στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, λέγοντας ότι τα αδικήματα έχουν ουσιαστικά παραγραφεί. Υπέρ της παραπομπής των υφυπουργών Π. Δούκα, Απ. Κοντού και Ε. Μπασιάκου, τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, ενώ την ίδια πρόταση κατέθεσε και η Δημοκρατική Αριστερά.

Την αθωότητά τους υπερασπίστηκαν με ομιλίες τους στην χθεσινή ολομέλεια οι Α. Κοντός, Ε. Μπασιάκος, Γ. Βουλγαράκης και Π. Δούκας, ενώ διαβάστηκε και επιστολή του Θ. Ρουσόπουλου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Αργά χτες βράδυ ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη των υπουργών που προτείνονταν από την εξεταστική επιτροπή. Η Ολομέλεια αποφάσισε, την παραπομπή των Ε.Μπασιάκου, Απ.Κοντού, Π.Δούκα ενώ δεν παραπέμπονται ο Θ.Ρουσόπουλος και ο Γ.Βουλγαράκης.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και για την παραπομπή απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτές). Εγινε ξεχωριστά για κάθε πρόσωπο και για κάθε αδίκημα με το οποίο κατηγορούνταν (απιστία κατά του δημοσίου, συνέργεια ή ηθική αυτουργία σε «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος κλπ.). Για όσους παραπέμπονται, ο πρόεδρος της Βουλής θα καλέσει τις επόμενες μέρες τον υπουργό Δικαιοσύνης να συγκροτήσει με κλήρωση Δικαστικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 3 μέλη του Αρείου Πάγου και 2 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ενα εκ των 3 μελών του Αρείου Πάγου που θα μετέχει στο Δικαστικό Συμβούλιο, θα διενεργήσει την ανακριτική διαδικασία για τα αδικήματα που έχουν προταθεί και η δικογραφία θα αποδοθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο για την έκδοση βουλεύματος. Εφόσον το Δικαστικό Συμβούλιο εκδώσει βούλευμα παραπομπής, τότε θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο, επίσης με διαδικασία κλήρωσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ