ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Αμυνας υπερασπίστηκε τα εγκληματικά σχέδια της λυκοσυμμαχίας και τη συμμετοχή της χώρας σ' αυτά

ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, στην ενημέρωση για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Λισαβόνα, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς επειδή κάτι τέτοιο εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον της χώρας.

Η μη συμμετοχή μας, είπε ο Ε. Βενιζέλος, «θα δημιουργούσε βλαπτικά γεγονότα», ένα από τα οποία θα ήταν και «η μείωση της διαπραγματευτικής μας ισχύος για το Αιγαίο». Γι' αυτό το λόγο, είπε, η χώρα μετέχει στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία, αλλά και στη ΝΑΤΟική «αντιπυραυλική ασπίδα». Με άλλα λόγια, παραδέχτηκε ότι η ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση της χώρας αποτελεί στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης και συνέπεια αυτού είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας να έχουν παραχωρηθεί εξολοκλήρου στο ΝΑΤΟ.

Αθωώνοντας ουσιαστικά τη λυκοσυμμαχία για το μακέλεμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, είπε ότι η διάλυσή της ξεκίνησε από την ΕΕ, που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κρίση, ενώ και για το Κόσσοβο είπε ότι τυπικά, τις εντολές για τους πρώτους βομβαρδισμούς έδωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Ακόμα και τις «αντιτρομοκρατικές περιπολίες» του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι αυτές γίνονται με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός που δείχνει την επί της ουσίας ΝΑΤΟποίηση και του συγκεκριμένου Οργανισμού.

Σε όλες τις αποστολές του ΝΑΤΟ, συνέχισε ακάθεκτος ο αρμόδιος υπουργός, η Ελλάδα συμμετέχει για να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Εκτιθέμεθα, είπε, σε εθνικούς κινδύνους εάν δεν ακολουθήσουμε τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στη συμμετοχή στην «αντιπυραυλική ασπίδα» και ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ανεξάρτητοι και μεμονωμένοι».

Για το Αιγαίο, διέψευσε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ΝΑΤΟ απαγόρευσε στα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πέρα από τον 25ο Μεσημβρινό και ανέφερε ότι η χώρα μας, σχετικά με το FIR στο Αιγαίο και την υποβολή σχεδίων πτήσεων, ζητά από την Τουρκία ό,τι ισχύει και για τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι οι εξοπλισμοί του ελληνικού στρατού γίνονται με βάση τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και όχι με βάση τις ΝΑΤΟικές.

Διαρκής ο κίνδυνος στο Αιγαίο

«Καιρό είχαμε να ακούσουμε τέτοιους ύμνους για το ΝΑΤΟ», τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Θύμισε στον Ε. Βενιζέλο ότι το ΝΑΤΟ βαρύνεται με 120 περίπου επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, με πραξικοπήματα, με την κατοχή της Κύπρου, ενώ φρέσκο είναι ακόμα το αίμα που χύθηκε στη Γιουγκοσλαβία από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και στο Αφγανιστάν, όπου ρέει ακόμα.

Κάνοντας μια αναδρομή στην εξέλιξη του ΝΑΤΟ, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι στόχος του ήταν πάντα η διασφάλιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων σε όλη τη Γη και η προσπάθεια να αποτραπούν οι λαοί από το να ακολουθήσουν άλλο δρόμο από αυτόν που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές.

Ολες αυτές οι στρατηγικές, τόνισε ο Θ. Παφίλης, έρχονται τώρα να επικαιροποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι προβλέπεται ακόμα και η επέμβαση στο εσωτερικό των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να κατασταλούν τα λαϊκά κινήματα. Επίσης, επιδιώκεται η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία, ο έλεγχος πλουτοπαραγωγικών πηγών και το μοίρασμα των αγορών σε όλο τον κόσμο.

Τόνισε ακόμα ότι το λεγόμενο αποτρεπτικό δόγμα του ΝΑΤΟ είναι στην ουσία η επέκταση των «προληπτικών πολέμων» του Χίτλερ και υπογράμμισε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες για τους λαούς. Αναφερόμενος στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία πλέον θα είναι ΝΑΤΟική και όχι απλώς αμερικανική, είπε ότι πρόκειται για έναν κατεξοχήν επιθετικό μηχανισμό, που σκόπιμα δεν προσδιορίζει τον εχθρό και εμπλέκει τη χώρα μας σε μελλοντικές περιπέτειες.

Σχετικά με το Αιγαίο, ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε ότι για τη λυκοσυμμαχία θεωρείται «ΝΑΤΟική λίμνη» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις συμφωνίες που εξυφαίνονται σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση και τη συνεκμετάλλευση, θέτοντας επί της ουσίας θέμα συνόρων στο Αιγαίο.

Είμαστε, κατέληξε, κατηγορηματικά αντίθετοι με όλους αυτούς τους σχεδιασμούς και με τη στάση της κυβέρνησης έναντι του ΝΑΤΟ και ζητάμε την απεμπλοκή από αυτά τα σχέδια. Πρέπει, είπε, να γυρίσουν άμεσα στην Ελλάδα τα στρατεύματα που μετέχουν στις ΝΑΤΟικές αποστολές και κοστίζουν 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Στη δική της τοποθέτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είπε ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή της το προσχέδιο του πολιτικού κειμένου της Συνόδου Κορυφής και ζήτησε να μάθει εάν στο νέο δόγμα περιλαμβάνεται αναφορά στα Ελληνοτουρκικά.

Παζάρια και όροι για την «αντιπυραυλική»

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους της Λισαβόνας είναι ορισμένα από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, στις 19 και 20 Νοέμβρη, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η λεγόμενη «νέα στρατηγική αντίληψη ΝΑΤΟ 2020».

Εκτός των άλλων, οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο, ανάμεσα στους οποίους και οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπάρακ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναμένεται να συζητήσουν τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» και τις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πηγές από τις ΗΠΑ, η συμφωνία για την «ασπίδα» αφορά τη σύνδεση του ήδη εξαγγελλόμενου αμερικανικού σχεδίου (περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυραύλων αναχαίτισης και ραντάρ) με τα λεγόμενα αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό θα δημιουργήσει ένα ευρύ πυραυλικό σύστημα, με πρόσχημα την προστασία των ΝΑΤΟικών χωρών από ενδεχόμενες απειλές. Παρά τις αρχικές της αντιρρήσεις, η Ρωσία φαίνεται συγκυριακά να έχει αποσπάσει ορισμένα ανταλλάγματα και δηλώνει τώρα πως δεν βλέπει απειλή από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Τουρκία να «φιλοξενήσει» ορισμένα στοιχεία της «ασπίδας» και να εγκρίνει την πρόταση για ένα ευρύτατο αντιπυραυλικό δίκτυο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται πως η Αγκυρα θα την εγκρίνει, μόνο εφόσον η Τουρκία λάβει τη διοίκηση ορισμένων τομέων του ΝΑΤΟικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε ζητήσει να μην αναφέρεται καμία συγκεκριμένη χώρα ως στόχος της «ασπίδας» ή ως προέλευση της «απειλής», κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ερντογάν με τον Μπάρακ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής των G 20 στη Σεούλ.

Αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού στη Λισαβόνα

Αγωνιστικό ραντεβού στη Λισαβόνα δίνουν αντιιμπεριαλιστικά και φιλειρηνικά κινήματα για τις αντι-ΝΑΤΟικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με το σύνθημα: «ΝΑΤΟ - εχθρός των λαών και της Ειρήνης - Να διαλυθεί». Στην Πλατεία Μάρκες ντε Μπόμπαλ, στις 20/11, θα γίνει η συγκέντρωση που διοργανώνουν το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC) μαζί με άλλες 107 κοινωνικές οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ανάμεσα στις οποίες και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTO-Intersindical).

Πολυμελής αντιπροσωπεία αναχωρεί και από την Ελλάδα αύριο Πέμπτη για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις. Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν εκτός από τους Πορτογάλους διοργανωτές και η Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), Σοκόρο Γκόμες.

Την προηγούμενη μέρα, θα διεξαχθεί διεθνής διάσκεψη που διοργανώνεται από το ΠΣΕ και το Πορτογαλικό Συμβούλιο Ειρήνης και Συνεργασίας. Αναμένονται παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο του «CPPC», Ρούι Ναμοράντο Ρόσα, από την Πρόεδρο του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες, τον Εκτελεστικό Γραμματέα του ΠΣΕ, Ηρακλή Τσαβδαρίδη, τον πρόεδρο του Φόρουμ Βελιγραδίου και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Γιαννάκη Σκορδή, τον Νίκο Ζώκα, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και άλλους εκπροσώπους κινημάτων απ' όλο τον κόσμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ