ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ»
Σταθερή διεθνιστική αλληλεγγύη στο λαό και το ΚΚ Βενεζουέλας

Στις 9 Οκτώβρη 2020, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, σε συνεννόηση με το ΚΚ Βενεζουέλας, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των κομμάτων της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΔΚΕ) για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και την αλληλεγγύη στο λαό και το ΚΚ Βενεζουέλας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν οι σύντροφοι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ευρωβουλευτής, Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», Πασχάλης Καγιάννης, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οσκαρ Φιγκέρα: «Η υπεράσπιση της κυριαρχίας είναι αδιαχώριστη από τον αγώνα για μια επαναστατική λύση»

Στην τηλεδιάσκεψη ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, ενημέρωσε τα κόμματα της ΔΚΕ για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη στάση του ΚΚ Βενεζουέλας.

Αναφέρθηκε στο «σύνθετο πλαίσιο της επιδείνωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας εναντίον της χώρας μας, των εξελίξεων της εσωτερικής ταξικής πάλης και των επερχόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών», και πρόσθεσε: «Οπως γνωρίζετε σίγουρα, η θέση μας δημιουργεί αντιπαραθέσεις και ακόμη και επιθέσεις εναντίον του ΚΚΒ σε εθνικό επίπεδο, ενίοτε και με διεθνή αντίκτυπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η 17η και 18η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΒ, που συνεδρίασαν τον Ιούλη και τον Αύγουστο του 2020, αντίστοιχα, αποφάσισαν μια προσαρμογή της πολιτικής τακτικής μας για τις επερχόμενες εκλογές, η οποία συνίσταται στην ιεράρχηση της δουλειάς μας για την αναγκαία συγκέντρωση και ενοποίηση των δυνάμεων των εργατών, των αγροτών, των κατοίκων μικρών αγροτικών κοινοτήτων και του λαού σε ένα πλαίσιο που έχουμε ονομάσει "Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική" (ΛΕΕ)».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας αναφέρθηκε στην κρίση του βενεζουελανού καπιταλισμού, που τον χαρακτήρισε «εξαρτημένο και ραντιέρικο», όπως και στις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, εκτιμώντας πως «η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιβεβαιώνει την τάση της να διαχειρίζεται την κρίση υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου». Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πως τα προβλήματα των εργαζομένων «οξύνονται από την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων ενάντια στη Βενεζουέλα μετά τη μη διεθνή αναγνώριση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2018. Ειδικά φέτος, το 2020, και παρόλο που εξελίσσεται μια παγκόσμια πανδημία, έχουμε υποστεί μία κλιμάκωση των επιθέσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε όλους τους τομείς: Πολιτικό, εμπορικό, τραπεζικό και στρατιωτικό».

Σημείωσε πως «για το ΚΚΒ, η συνεπής πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιορκία και για την υπεράσπιση της κυριαρχίας είναι αδιαχώριστη από τον αγώνα για μια επαναστατική λύση στην καπιταλιστική κρίση».

Ασκησε κριτική στη διακυβέρνηση του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Προέδρου Μαδούρο, που λαμβάνει μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων και προωθεί μια γραμμή συμβιβασμού. Οπως είπε, «υπ' αυτήν την έννοια, η ενίσχυση των αντιλαϊκών φιλελεύθερων πολιτικών φορτώνει μόνο τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τις ιμπεριαλιστικές κυρώσεις στις πλάτες των εργατών, την ίδια στιγμή που αυτές αποδυναμώνουν την ικανότητα του εργατικού και λαϊκού κινήματος να επεμβαίνει στα επείγοντα καθήκοντα της αγροτικής και βιομηχανικής ανάπτυξης που είναι απαραίτητα για την εξουδετέρωση των κυρώσεων, του αποκλεισμού και του σαμποτάζ της εθνικής οικονομίας. Στο ΚΚΒ είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να ηττηθεί ο ιμπεριαλισμός μέσω παραχωρήσεων και υποταγής στα συμφέροντα των καπιταλιστών».

Κατήγγειλε πως «οι ανατροπές στις κοινωνικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης δημιούργησαν μια μαχητική αντίσταση, στην οποία το κράτος της Βενεζουέλας απάντησε με μια πολιτική καταστολής, ποινικοποίησης και δικαστικών διώξεων των νόμιμων συνδικαλιστικών αγώνων, που αναπτύσσονται ενάντια στη διαμόρφωση αυτών των νέων συνθηκών εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης.

Στον αγροτικό τομέα, επιβλήθηκαν επίσης τα συμφέροντα των καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και ανασυστάθηκαν οι μεγάλοι γαιοκτήμονες στην ύπαιθρο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει ενταθεί η εγκληματική επίθεση των γαιοκτημόνων κατά των αγροτών και των εργατών γης, ενισχύεται η εκδίωξη των αγροτών από τη γη τους, αυξάνονται οι δολοφονίες αγροτών και η ποινικοποίηση των αγώνων ενάντια στους γαιοκτήμονες. Στις 31 Οκτώβρη 2018, ο σύντροφος Λουίς Φαχάρντο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΒ και ηγέτης των αγροτών νότια της λίμνης Μαρακαΐμπο, και ο λαϊκός αγωνιστής Χαβιέρ Αλντάνα, δολοφονήθηκαν με εντολή των γαιοκτημόνων και, μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη ενάντια στους εγκληματίες, ούτε για τις 300 οικογένειες αγροτών που αγωνίζονται».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συγκρότηση της «Λαϊκής Επαναστατικής Εναλλακτικής» (ΛΕΕ), στην οποία προχώρησε το ΚΚΒ με άλλες δυνάμεις, που διαχώρισαν τη θέση τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό του ΕΣΚ. Χαρακτήρισε τη ΛΕΕ «μια ενιαία προσπάθεια που στοχεύει στην οικοδόμηση ενός οργανικού σημείου αναφοράς των επαναστατικών ρευμάτων στους εργάτες, στους αγρότες, στις κοινότητες και τα λαϊκά στρώματα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πολιτικής μας αντιπαράθεσης, οριοθέτησης, ανασύνταξης και συγκέντρωσης δυνάμεων για να προχωρήσει και να θριαμβεύσει ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον υποτακτικό ρεφορμισμό».

Ο Οσκαρ Φιγκέρα απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι πραγματοποίησαν και σύντομες τοποθετήσεις. Ιδιαίτερα εξήγησε σχετικά με τον πρόσφατο λεγόμενο νόμο της κυβέρνησης «ενάντια στον αποκλεισμό» ότι πρόκειται για σημαντικό πισωγύρισμα αφού παραδίδει τους φυσικούς πόρους και τη δημόσια περιουσία στις πολυεθνικές και το ντόπιο κεφάλαιο με ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς στρατηγικής σημασίας και με διαδικασίες που παραβαίνουν και το Σύνταγμα του 1999, στο όνομα δήθεν του «εθνικού συμφέροντος».

Δεν νοείται σοσιαλισμός χωρίς εργατική εξουσία

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚΕ διαχρονικά στέκεται στο πλευρό του ΚΚ Βενεζουέλας και του βενεζουελάνικου λαού. Καταδικάζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους, που από κοινού με τις αντιδραστικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα προσπαθούν να ελέγξουν τις εξελίξεις, να ανατρέψουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο και να επιβάλουν τον αχυράνθρωπο του ιμπεριαλισμού, Γκουαϊδό.

Στόχος τους είναι η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό με κινεζικά και ρωσικά συμφέροντα στη Βενεζουέλα, γενικότερα στη Λατινική Αμερική, με αρνητικές συνέπειες σε βάρος των λαών.

Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΒ, την πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει μεγάλες ευθύνες και επιβεβαιώνεται ότι η σοσιαλδημοκρατία διαχρονικά καταφεύγει σ' αυτές τις επικίνδυνες μεθόδους κατά των κομμουνιστών και της ταξικής πάλης ως υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής διαχείρισης, σε όλες τις χώρες.

Στην Ελλάδα έχουμε συγκεντρώσει πλούσια πείρα από τον αυταρχισμό, την καταστολή και τον αντικομμουνισμό, τόσο από τις συντηρητικές κυβερνήσεις της ΝΔ, όσο και επί διακυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι μας προξενεί πολύ αρνητική εντύπωση η πρωτοβουλία του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας και της Γενικής Σοσιαλιστικής Συνομοσπονδίας για τη δημιουργία της αποκαλούμενης "Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας της Εργατικής Τάξης", με διεθνή αναφορά.

Εκτιμούμε ότι είναι μια προσπάθεια εγκλωβισμού μαζικών οργανώσεων και ΚΚ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό πλαίσιο διαχείρισης του καπιταλισμού, με περιτύλιγμα ορισμένα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Επιπλέον βάζει πρόσθετα εμπόδια στη δράση της ΠΣΟ, του ΠΣΕ, της ΠΟΔΝ, στην προσπάθεια των ΚΚ για διεθνή συντονισμό, στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Στην εν λόγω πλατφόρμα η καπιταλιστική βαρβαρότητα καλύπτεται πίσω από αναφορές στο νεοφιλελευθερισμό. Αθωώνονται το σύστημα και η σοσιαλδημοκρατική αντιλαϊκή διαχείριση που διαιωνίζει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Υποβαθμίζονται και διαστρεβλώνονται ο σοσιαλισμός και οι αρχές του.

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα και γενικότερα στη Λατινική Αμερική επιτρέπουν την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Το ΚΚΕ από τα πρώτα χρόνια ανάληψης των κυβερνητικών ευθυνών από τον Τσάβες επεσήμανε πως σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδειχθεί αν η διαδικασία αυτή θα τραβήξει μπροστά και θα ευνοήσει την ανάπτυξη της ταξικής πάλης ή θα βαλτώσει και θα συνεχίσει τη διαχείριση του καπιταλισμού.

Τα γεγονότα έχουν αποδείξει πως στη Βενεζουέλα διατηρείται το εκμεταλλευτικό σύστημα, η εξουσία είναι στα χέρια των μονοπωλίων, επικρατούν συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που δένεται με την πανδημία και την ιμπεριαλιστική επίθεση, με οδυνηρές συνέπειες στη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Ο καπιταλισμός έχει σαπίσει και η εποχή μας είναι εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό.

Η πείρα που έχει συγκεντρωθεί τονίζει ότι η πολιτική εξουσία θα είναι ή εργατική - προλεταριακή ή αστική. Οι ενδιάμεσες λύσεις δεν έχουν αντικειμενική βάση και κάθε τέτοια απόπειρα έχει χρεοκοπήσει.

Ο σοσιαλισμός έχει νόμους και δεν νοείται σοσιαλισμός χωρίς εργατική εξουσία, χωρίς κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, χωρίς κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, δεν νοείται σοσιαλισμός με μονοπώλια και καπιταλιστική αγορά, με την εργατική δύναμη εμπόρευμα.

Μελετάμε και αναλύουμε τον καπιταλισμό στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, στη βάση του βασικού κριτηρίου της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της ωρίμανσης των υλικών προϋποθέσεων για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Παλεύουμε για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό και όχι για κάποια καρικατούρα του. Παλεύουμε για ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος κι αυτά τα κρίσιμα ζητήματα είναι συστατικά στοιχεία της κομμουνιστικής στρατηγικής, της στρατηγικής των ΚΚ».

Το Ψήφισμα Αλληλεγγύης

Τα κόμματα της ΔΚΕ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, εξέδωσαν το παρακάτω κείμενο αλληλεγγύης προς το ΚΚ Βενεζουέλας:

«Ολο το τελευταίο διάστημα η εργατική τάξη και ο λαός της Βενεζουέλας βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και των σύμμαχων κυβερνήσεών τους στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, με τη συνεργασία των ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων. Σκοπός τους είναι να ανατρέψουν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, να πλήξουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του λαού της Βενεζουέλας, να αρπάξουν τον φυσικό πλούτο της χώρας για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλίων τους.

Την ίδια στιγμή, η εργατική τάξη και ο λαός της Βενεζουέλας βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που οξύνεται από τα μέτρα του ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού, με τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους, με αναίρεση εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων. Γίνεται όλο και πιο φανερό πως δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση υπέρ του λαού, εντός των ορίων του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Σε αυτές τις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες το ΚΚ Βενεζουέλας δίνει σκληρή μάχη για την απόκρουση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, την καταπολέμηση των ρεφορμιστικών και υποτακτικών πολιτικών της κυβέρνησης, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού και εντείνει τις προσπάθειες για να δυναμώσει τους δεσμούς του με την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά και γενικότερα τις λαϊκές δυνάμεις και τη νεολαία, ως προϋπόθεση ώστε να μπορέσει να προωθήσει ένα πραγματικά επαναστατικό προτσές στη χώρα του.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετέχουμε στη "Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση":

  • Καταδικάζουμε τις ιμπεριαλιστικές επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους, με τη συνεργασία της ντόπιας αντίδρασης και απαιτούμε να αρθούν τώρα όλα τα μέτρα του ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού και οι κυρώσεις ενάντια στη Βενεζουέλα.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας που είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τη μοίρα της χώρας τους.
  • Ειδικότερα εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη μας στο ΚΚ Βενεζουέλας και καταδικάζουμε τις συκοφαντικές επιθέσεις που γίνονται εναντίον του. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο ΚΚ Βενεζουέλας και στη "Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική" στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org