ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Για την υγεία, τα δικαιώματα, τη ζωή μας»

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες σε Μενίδι και Νίκαια ξεκινούν από το Σάββατο 17 Οκτώβρη

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Μενίδι
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Μενίδι
Κάλεσμα αγώνα στο λαό της περιοχής τους απευθύνουν σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, σύλλογοι γονέων, πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς σε γειτονιές της Αττικής, προβάλλοντας διεκδικήσεις για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο Μενίδι, σωματεία, σύλλογοι γονέων και πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη 21 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μια πρωτοβουλία, με σύνθημα «Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Υπερασπιζόμαστε την υγεία, τα δικαιώματα και τη ζωή μας», που αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Αλλωστε, τα σωματεία, οι σύλλογοι γονέων και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής έχουν κινητοποιηθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, που όλο κλείνει και όλο ...επεκτείνεται, αλλά και τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων για την άθλια κατάσταση στα σχολεία της περιοχής.

Μενίδι: Υψώνουμε τη φωνή μας!

Και σήμερα, «υψώνουμε τη φωνή μας, που βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας και με την περιοχή που ζούμε, που εργαζόμαστε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, να βρίσκεται σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και συγκεκριμένα στην πορτοκαλί ζώνη», αναφέρουν τα σωματεία και οι φορείς.

Οπως εξηγούν, η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τα ήδη πολύ σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα στο Μενίδι, όπως την ανυπαρξία υποδομής για Προσχολική Αγωγή, τις αίθουσες - προκάτ στα σχολεία, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας, τις υποβαθμισμένες συγκοινωνίες κ.ά.

Θυμίζουν ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια, σωματεία και φορείς της περιοχής διεκδικούσαν λύσεις για όλα τα παραπάνω, εισπράττοντας εμπαιγμό και κοροϊδία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές που τα θεωρούσαν κόστος (...)

Αν όλα αυτά τα χρόνια, οι διάφορες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές είχαν ακούσει την κραυγή αγωνίας και τα αιτήματα σωματείων - συλλόγων και φορέων του Μενιδίου, σήμερα εν μέσω πανδημίας θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση για την τήρηση των όποιων μέτρων προστασίας. Ας αφήσουν λοιπόν τις δικαιολογίες ότι "τώρα δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα", αξιοποιώντας το αδιέξοδο όπου οι ίδιοι μας έφεραν».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε τι θα αφήσουμε ή τι θα χάσουμε», σημειώνουν τα σωματεία, που στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται:

Για τα σχολεία, άμεσα μέτρα προστασίας, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς και σε όλο το προσωπικό. Τακτικές απολυμάνσεις με ευθύνη δήμου και κυβέρνησης, εξασφάλιση νέων αιθουσών και εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης των οξυμένων κτιριακών ζητημάτων. Εκτακτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση 1 - 2 καθαρίστριες να μοιράζονται σε 2 και 3 σχολεία. Κατάλληλες υποδομές για Προσχολική Αγωγή και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Να υπάρχει σχολίατρος ή σχολικός νοσηλευτής, αφού δεν είναι δυνατόν το ρόλο αυτό να παίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Για την πρωτοβάθμια πρόληψη και Υγεία στην περιοχή, δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ κορονοϊού για κατοίκους και εργαζόμενους. Κινητά συνεργεία για μαζικά και δωρεάν rapid test. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής να παρέχουν δωρεάν τεστ. Ειδική φροντίδα για τις πιο ευπαθείς ομάδες, οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά, με ενημερωτικά - διαγνωστικά συνεργεία όπου μένουν και συχνάζουν. Μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για το Κέντρο Υγείας Αχαρνών, η Πολυκλινική να περάσει άμεσα στο ΕΣΥ μαζί με όλο το προσωπικό που διαθέτει και τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Να καταγραφούν οι ιδιώτες γιατροί και, ανάλογα με την ειδικότητά τους, να ενταχθούν σε ένα σχέδιο παροχής δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να πυκνώσουν τα δρομολόγια που συνδέουν το δήμο με το κέντρο της Αθήνας και τους γειτονικούς δήμους, να αναβαθμιστεί η συγκοινωνιακή σύνδεση των περιοχών εντός του δήμου, και ιδιαίτερα με το Ολυμπιακό Χωριό, όπου βρίσκεται και το μοναδικό Κέντρο Υγείας. Να επιταχθούν και να αξιοποιηθούν μέσα του ιδιωτικού τομέα (πούλμαν, λεωφορεία κ.λπ.).

Σε μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής να γίνονται συχνοί έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων από την εργοδοσία και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα όταν υπάρξει κρούσμα. Σε τέτοιους χώρους, με ευθύνη της εργοδοσίας, να παρθούν μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με ταυτόχρονη παροχή μέσων ατομικής προστασίας. Να παρθεί πίσω ο απαράδεκτος νόμος για τις απλήρωτες υπερωρίες. Επίσης, μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών (απαλλαγή από δημοτικά τέλη, αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων - ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ, άλλες πρώην ΔΕΚΟ). Δωρεάν διανομή μασκών κ.λπ. σε μικρομάγαζα, σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, για τους ίδιους και το προσωπικό τους.

Νίκαια: Συγκέντρωση στο Γενικό Κρατικό

«Η προστασία της υγείας των εργαζομένων, του λαού και των παιδιών μας είναι δική μας υπόθεση»: Με το σύνθημα αυτό καλούν σωματεία και μαζικοί φορείς της Νίκαιας, του Ρέντη και του Κορυδαλλού στη συγκέντρωση την Τετάρτη 21 Οκτώβρη, στις 8 π.μ. έξω από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Θα έχουν προηγηθεί πικετοφορίες, και πιο συγκεκριμένα, στη Νίκαια το Σάββατο 17 Οκτώβρη στις 11 π.μ., στο Περιβολάκι και στον Κορυδαλλό την Τρίτη 20 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Είκοσι ένα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην πλ. Αγίου Νικολάου στη Νίκαια, ενώ θετικά κρούσματα έχουν βρεθεί σε 8 σχολεία της πόλης και έναν βρεφικό σταθμό και άλλα 13 σε μεγάλη εταιρεία παραγωγής μπαχαρικών στην περιοχή του Ρέντη. «Ολα αυτά όταν οι ελλείψεις στις υποδομές Υγείας της πόλης παραμένουν τραγικές», αναφέρουν τα σωματεία, απαιτώντας από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις είναι η αποφασιστική ενίσχυση του Κρατικού Νοσοκομείου (με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό), να προμηθευτεί μηχάνημα μοριακού ελέγχου, να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος για την παραμονή «ύποπτων» ασθενών, στελέχωση του ΤΟΜΥ. Επίσης, τα σωματεία προβάλλουν αιτήματα για τα σχολεία και τους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής.

Στην Αρκαδία

Συγκέντρωση στην Τρίπολη, την Τρίτη 20/10, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πετρινού, οργανώνουν σωματεία και φορείς της Αρκαδίας, απαιτώντας τη στελέχωση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Τρίπολης. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η συγκέντρωση θα μεταφερθεί στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Για την οργάνωση της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από κάλεσμα της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας (ΕΓΕΣΥΝΑ), με τη συμμετοχή έξι συνταξιουχικών οργανώσεων (Δημόσιων Υπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ). Οπως καταγγέλλουν στην κοινή τους ανακοίνωση, το νοσοκομείο υπολειτουργεί στα περισσότερα τμήματά του, στη ΜΕΘ λειτουργούν μόνο 4 κλίνες λόγω έλλειψης αναπνευστήρων και επειδή εργάζονται μόνο 4 γιατροί, ενώ το Δεκέμβρη απολύονται 6 έμπειρες επικουρικές νοσηλεύτριες.


Αρνητικό ρεκόρ με 508 κρούσματα την Παρασκευή

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα καταγράφηκε την Παρασκευή, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 508 νέα κρούσματα και το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 24.450.

Ακόμα 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το σύνολο των θανόντων ανέβηκε στους 490.

Ογδόντα ένας ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Από τα 508 νέα κρούσματα, 18 είναι εισαγόμενα, τα 227 εντοπίστηκαν στην Αττική, 63 στη Θεσσαλονίκη, 31 στα Γιάννενα, 24 στην Κοζάνη, 20 στην Καστοριά, 14 στη Λάρισα, 9 στη Ρόδο, από 8 σε Σέρρες και Μαγνησία. Τα υπόλοιπα κατανέμονται σε νομούς σχεδόν όλης της χώρας, ενώ 15 κρούσματα ήταν υπό διερεύνηση.

Επιπλέον, στην απογευματινή κυβερνητική ενημέρωση για τον κορονοϊό ανακοινώθηκε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων σκαρφάλωσε στους 7 από λιγότερους από 5 πριν μια βδομάδα.

Επισημάνθηκε επίσης ότι μετά το νομό Κοζάνης που τέθηκε σε καραντίνα, ένα βήμα πριν από το «κόκκινο» είναι ο νομός Ιωαννίνων, ενώ υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται οι νομοί Θεσσαλονίκης, Καστοριάς και Κορίνθου.

Αυτό που είναι εγκληματικό είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης

Κι ενώ η επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, με συνέπεια να αφήνεται εκτεθειμένος ο λαός, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του, χωρίς αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των σχολείων κ.ο.κ., παράλληλα μένει ανέγγιχτη η εργοδοτική ασυδοσία, τα κυβερνητικά στελέχη απογειώνουν τη λογική της «ατομικής ευθύνης».

Ετσι, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, συσκοτίζοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας και επιχειρώντας να μεταθέσει τα πάντα στην επαγρύπνηση του λαού, ανέφερε πως... «οτιδήποτε άλλο εκτός από εγρήγορση είναι στα όρια του εγκληματικού»!

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, ακούστηκαν επίσης τα γνωστά περί δωρεάν τεστ σε «όσους πληρούν τα κριτήρια», μόνο που ακριβώς τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση σπρώχνουν το λαό ως πελατεία στους ιδιωτικούς ομίλους, αφού δεν γίνονται τεστ στους μαθητές των σχολείων με κρούσματα, δεν γίνονται τακτικοί έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς κ.ο.κ.

Για τα νέα δώρα εκατομμυρίων ευρώ στους κλινικάρχες ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, παραδέχθηκε πως «κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα», ενώ η επισφάλεια του 40% επιπλέον ΜΕΘ που θα ανοίξουν στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς έλεγχο καταλληλότητας και χωρίς επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό, παρουσιάστηκε σχεδόν ως ευεργεσία!

Σχετικά με την αύξηση των θανάτων, σημειώθηκε ότι το προφίλ των θανόντων παραμένει κυρίως σε ηλικιωμένους, επιβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει μεγάλη διείσδυση στους πληθυσμούς αυτούς, δεν υπάρχει η προστασία που θα έπρεπε να υπάρχει», όταν με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ τηρείται ακόμη και σήμερα σιγή ιχθύος για τον συνολικό αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων από γηροκομεία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org