ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Νέο lockdown για 14 μέρες

Κάλεσμα αγώνα από την ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σε lockdown από τις 6 το πρωί της Παρασκευής και για 14 μέρες (έως τις 29 Οκτώβρη) τέθηκε η ΠΕ Κοζάνης, μετά από εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ο νομός Κοζάνης, όπου έχει σημειωθεί, σύμφωνα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας εκτεταμένη διασπορά του ιού, είναι ο πρώτος της χώρας που εντάσσεται στο «Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 - Αυξημένου Κινδύνου». Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και όλους τους εξωτερικούς χώρους, αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, απαγόρευση μετακίνησης εκτός της ΠΕ Κοζάνης, αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, εστίασης, δικαστηρίων κ.λπ. Η λειτουργία των σχολείων και των άλλων εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται, με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα ΑΕΙ θα ισχύει μόνο η τηλεκπαίδευση.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει χαρακτηριστικά πως «ο χρόνος της κυβέρνησης τελείωσε!» και απαιτεί άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Σημειώνει την ευθύνη της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών και καλεί τον λαό να μη δείξει καμία αναμονή, αντιθέτως να δυναμώσει τη διεκδίκηση και τον αγώνα για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, στην Κοζάνη, στην οποία θα μιλήσουν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, η Χάρις Λαμπαδά, μέλος της ΕΠ Δ. Μακεδονίας και νοσοκομειακή γιατρός, όπως και η Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέας της ΤΕ Κοζάνης.

Πληθαίνουν τα κρούσματα σε σχολικές μονάδες και τμήματα

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Μαθητικές Οργανώσεις Κοζάνης της ΚΝΕ, τις τελευταίες μέρες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους το 4ο ΓΕΛ, το Εσπερινό ΕΠΑΛ, όπως και τμήματα του 3ου Γυμνασίου, του 1ου ΓΕΛ, του 2ου ΓΕΛ και του 3ου ΓΕΛ της Κοζάνης.

Οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των μαθητών, καταγγέλλοντας παράλληλα την τρομερή καθυστέρηση στην ανταπόκριση της πολιτείας για τα σχολεία στα οποία εμφανίζονται κρούσματα. Η ανακοίνωση αναφέρει πως «υπάρχουν σχολεία και τμήματα που ενώ έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά μέχρι και σήμερα». Ακόμα, προσθέτει πως γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές αναγκάζονται να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ από την τσέπη τους για την ιχνηλάτηση, «που θα έπρεπε να είναι δωρεάν και με κρατική ευθύνη για όλους όσοι έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Επιπλέον, η ανακοίνωση προσθέτει πως η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει «ότι ο αγώνας και τα αιτήματα των μαθητών για μέτρα προστασίας στα σχολεία είναι κάτι παραπάνω από δίκαιος», σημειώνοντας επίσης πως τίθεται σε κίνδυνο η εκπαιδευτική διαδικασία σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα.

Συρροή κρουσμάτων στο Νομισματοκοπείο

«Ηταν θέμα χρόνου», τονίζει το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής

Τις τεράστιες ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους των τραπεζών αναδεικνύει το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων στο Ιδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ), το Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Από τα μέσα της βδομάδας οι εγκαταστάσεις του Νομισματοκοπείου παραμένουν κλειστές, ενώ τα τεστ που γίνονται στο προσωπικό, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν επιβεβαιώσει μέχρι την Παρασκευή 17 κρούσματα.

«Ηταν θέμα χρόνου το πότε θα γινόταν μια γενικευμένη διασπορά, μιας και η πολιτική των τραπεζιτών (όλα γίνονται με γνώμονα τα κέρδη) δεν επιτρέπει "σπατάλες" για την προστασία των εργαζομένων τους», σχολιάζει το Σωματείο. Οπως εξηγεί, στο συγκεκριμένο κτίριο και σε άλλες εγκαταστάσεις του κλάδου, όπως είναι τα μηχανογραφικά κέντρα, υπάρχει συγχρωτισμός, και η κατάσταση επιδεινώνεται, «καθώς οι εργοδότες δεν βάζουν στις μηχανές σταθερά πληρώματα, με συνέπεια αρκετοί συνάδελφοι να κινούνται από μηχανή σε μηχανή και να διευκολύνεται η διασπορά του ιού». Στο φόντο αυτό, απαιτεί «προσλήψεις τεχνικών, με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σταθερή και μόνιμη δουλειά».

«Οφείλουν οι τράπεζες να πάρουν αυξημένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των πελατών από την πανδημία, πέρα από τα κουτσουρεμένα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, πρώτα και κύρια επειδή οι τραπεζοϋπάλληλοι καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες συνταξιούχους και εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», τονίζει το Σωματείο. Διεκδικεί μεταξύ άλλων συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ, απολυμάνσεις, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην καθαριότητα με μόνιμες προσλήψεις. Ειδικά στους χώρους όπου εντοπίζονται πολλά κρούσματα, όπως το ΙΕΤΑ, το κτίριο της οδού Πειραιώς και τα καταστήματα Αχαρνών και Ανω Πατησίων της «Εθνικής Τράπεζας», του Μοσχάτου της «Τράπεζας Πειραιώς» κ.λπ., να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται και πριν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι να γίνονται νέα τεστ.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

-- Το Σάββατο 17 Οκτώβρη, η ΤΕ Λάρισας οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κούβα: Η Επανάσταση στην υγεία του λαού και η διεθνιστική της διάσταση», στηρίζοντας το αίτημα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία «Χένρι Ριβ». Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου και θα μιλήσει η πρέσβειρα της Κούβας, Zelmys Maria Dominguez Cortina. Θα προλογίσει ο Ελισαίος Βαγενάς, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει», την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Θα μιλήσει ο Γιάννης Παπαζαχαρίας, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ πραγματοποιεί την Κυριακή 18 Οκτώβρη τις εξής συσκέψεις: Στις 11 π.μ., στο παλιό δημαρχείο των Πεύκων, θα μιλήσει η Ελένη Μπακιρλή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στις 11.30 π.μ., στο καφέ «Bistro» στα Μετέωρα Πολίχνης, θα μιλήσει ο Μάριος Παλάντζας, μέλος του ΤΓ Δυτικής Θεσσαλονίκης. Στις 11 π.μ., στο ΚΑΠΗ Διαβατών, θα μιλήσει ο Θανάσης Κοκονάς, μέλος του ΤΓ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή τα εγκαίνια του νέου Μνημείου στο Καζανάκι

Εκδήλωση για το νέο Μνημείο για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και αγωνιστές στο Καζανάκι διοργανώνουν την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΔΣ του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα μιλήσουν ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Κομνηνός, εικαστικός και ο Θανάσης Βογιατζής, πρόεδρος του ΔΣ του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Για την Απελευθέρωση της Λαμίας

Την ιστορική επέτειο της Απελευθέρωσης της Λαμίας από τους Γερμανούς, μετά από μάχες των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, στις 18 Οκτώβρη 1944, θα τιμήσουν την Κυριακή 18 Οκτώβρη, ανήμερα της επετείου, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στις 11 π.μ. μπροστά στο άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη, στην πλατεία Λαού.

Καταβολή των πετσοκομμένων αναδρομικών στους συνταξιούχους

Τα πετσοκομμένα αναδρομικά στους συνταξιούχους ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει, για άλλη μια φορά, το υπουργείο Εργασίας, μαζί με τις συντάξεις Νοέμβρη. Πρόκειται για αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με την κυβέρνηση να τα εμφανίζει περίπου σαν να τους κάνει και ...χάρη.

Οπως έχουν ήδη αναφέρει οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, στα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης οι περικοπές που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις στις συντάξεις ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ! Από αυτά το ΣτΕ αναγνωρίζει τα αναδρομικά μόνο 11 μηνών, με την κυβέρνηση να μη δίνει ούτε αυτά, συρρικνώνοντας το ποσό μόλις στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα καταβληθούν αναδρομικά σε συντάξεις μικρότερες των 1.000 ευρώ, σχεδόν το 60% των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η καταβολή θα γίνει μαζί με τις συντάξεις. Στις 23/10 τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες και ΟΤΕ, με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και τις 26/10 με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Στις 27/10 ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Στις 29/10 τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Σοβαρός τραυματισμός ελαιοχρωματιστή στην Πάτρα

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Πέμπτη 15/10, το μεσημέρι, στην Πάτρα, σε οικοδομή μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο ελαιοχρωματιστής Λ. Π. εργαζόταν σε ύψος, σε κινούμενη σκαλωσιά, από την οποία έπεσε στο έδαφος. Διακομίστηκε αρχικά στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Το γεγονός κατέγραψε η αστυνομία την ίδια μέρα και την επόμενη, Παρασκευή, κλιμάκιο του ΣΕΠΕ επισκέφθηκε τον τόπο του εργατικού «ατυχήματος». Την εντατικοποίηση της φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας, που εξασφαλίζει άμεσο κέρδος για τους επιχειρηματίες, δείχνει ως αιτία το Συνδικάτο Οικοδόμων και καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και πάλη, με «επίκεντρο τις ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, να αντιπαλέψουν όλους τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και τα αντεργατικά μέτρα».

Σύσκεψη για τους εργαζόμενους στον «Σκλαβενίτη»

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» σε σύσκεψη την Κυριακή 18/10, στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλόθεης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Ενώ καθημερινά αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους, «η εργοδοσία κάνει απολύμανση και ανοίγει εντός μερικών ωρών με "δανεικό προσωπικό" από άλλα καταστήματα της αλυσίδας», σημειώνει ο Σύλλογος. Στις περιπτώσεις που γίνονται διαγνωστικά τεστ Covid-19 «οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ώστε μόνο η εταιρεία να λαμβάνει τα αποτελέσματα». Επίσης συνεχίζουν να εργάζονται εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ η πλειοψηφία των προσλήψεων αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ένας έως τρεις μήνες) προβλέπουν 6ήμερη εργασία ή και διαλείπουσα, δημιουργώντας κατηγορίες ακόμα πιο φθηνών και «ευέλικτων» εργαζομένων.

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κινητοποίηση την Κυριακή στην παλιά γέφυρα Χαλκίδας

Κινητοποίηση την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στην παλιά γέφυρα της Χαλκίδας οργανώνουν οι πλημμυροπαθείς των χωριών του Ληλάντιου Πεδίου και των οικισμών Καστέλας και Πολιτικών Ψαχνών. Οι πληγέντες συνεχίζουν τον αγώνα τους για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό κυβέρνησης, δήμων και Περιφέρειας. Θυμίζουμε ότι ενόψει της κινητοποίησης, εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Ληλαντίου, Καστέλας και Πολιτικών παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη, παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τη φονική πλημμύρα στις 9 Αυγούστου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org