ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ποινές αναντίστοιχες με τη βαρύτητα των εγκλημάτων

Eurokinissi

«

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση».

Αυτή ήταν η ομόφωνη ετυμηγορία του δικαστηρίου την Τετάρτη 7 Οκτώβρη.

Υπενθυμίζεται ότι το βάρος της απόφασης έπεσε στα τρία τακτικά μέλη του δικαστηρίου, στην πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη και στους δικαστές Ανδρέα Ντόκο και Γεσθημανή Τσουλφόλγου, που δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία υιοθετούσε πλήρως την υπερασπιστική γραμμή των χρυσαυγιτών.

Ομως, το δικαστήριο όχι μόνο δεν εξάντλησε το ήδη σημαντικά μειωμένο πλαίσιο ποινών που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά ιδιαίτερα στους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν είτε για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση είτε για τις δολοφονικές επιθέσεις της, όπως και για τις υπόλοιπες εγκληματικές πράξεις της, το ύψος των ποινών είναι χαμηλότερο από το συνηθισμένο για τέτοια αδικήματα.

Αλλωστε, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ:

«Ειδικά μάλιστα στην υπόθεση της δολοφονικής ενέδρας σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, η οποία ανέδειξε εμφατικά τις ισχυρές διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με τους εργολάβους της Ζώνης, τους εφοπλιστές κ.ά., το δικαστήριο, παρά την επιβολή βασικών ποινών φυλάκισης, ύψους δύο ετών, για τα αδικήματα για τα οποία τους καταδίκασε, σε φανερή αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση, επέβαλε τελικές συγχωνευτικές ποινές, κατώτερες ακόμη και από αυτές που εκείνη πρότεινε.

Είναι το αρνητικό επιστέγασμα της εσφαλμένης μετατροπής του κατηγορητηρίου από το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας - όπως αποδείχθηκε από την αποδεικτική διαδικασία ότι ήταν - στα πλημμελήματα της επικίνδυνης και απλής σωματικής βλάβης, η οποία οδηγεί σχεδόν με βεβαιότητα στην παραγραφή των σχετικών αδικημάτων και στην τελική ατιμωρησία των δραστών».

Οι ποινές

Οι ποινές που αναφέρουμε παρακάτω αφορούν και τις ποινές μετά από συγχώνευση που γίνεται έπειτα και από την πρόταση εισαγγελέα για αυτούς που έχουν περισσότερα από ένα αδικήματα.

Την ποινή των 13 χρόνων κάθειρξη στον αρχηγό και τους υπόλοιπους που καταδικάστηκαν για τη διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή (πλην ενός) επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ακόμα, σε ισόβια κάθειρξη συν 10 χρόνια για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση καταδικάστηκε ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς.

Ειδικότερα:

Το δικαστήριο καταδίκασε τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 13 χρόνια, ενώ με την ίδια ποινή καταδικάστηκαν και οι πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές Ηλ. Κασιδιάρης, Ι. Λαγός, Χρ. Παππάς, Γ. Γερμενής και Ηλ. Παναγιώταρος. Μόνο ο Αρτ. Ματθαιόπουλος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη για το ίδιο αδίκημα.

Για τα όπλα της ηγεσίας, ο αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος και ο Ηλ. Κασιδιάρης καταδικάστηκαν σε 1 χρόνο και 1.000 ευρώ, ο Ι. Λαγός 1 χρόνο και 1.000 ευρώ για το ένα και 6 μήνες και 600 ευρώ για το άλλο και ο Γ. Γερμενής 10 μήνες. Το δικαστήριο έχει αποφασίσει τη μετατροπή της κατηγορίας της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε απλή οπλοκατοχή (πλημμέλημα).

Οι παραπάνω ποινές κατά συγχώνευση για αυτούς που έχουν παραπάνω από ένα αδίκημα έγιναν:

-- 13 χρόνια και 6 μήνες για τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο.

-- 13 χρόνια και 8 μήνες για τον Ι. Λαγό.

-- 13 χρόνια και 6 μήνες για τον Ηλ. Κασιδιάρη.

-- 13 χρόνια και 6 μήνες για τον Γ. Γερμενή.

-- 13 χρόνια και 3 μήνες για τον Χρ. Παππά.

Ενταξη στην εγκληματική οργάνωση

Για τους πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, το δικαστήριο αποφάσισε:

-- 7 χρόνια για Π. Ηλιόπουλο και Ν. Κούζηλο

-- 6 χρόνια για Ελ. Ζαρούλια, Π. Ζησιμόπουλο, Αντ. Γρέγο, Κ. Μπαρμπαρούση, Δημ. Κουκούτση.

Για όσους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, δηλαδή τους: Χρ. Αλεξόπουλο, Μιχ. Αρβανίτη, Ν. Μίχο και Στ. Μπούκουρα, το δικαστήριο αποφάσισε 5 χρόνια. Στους δύο τελευταίους κατά συγχώνευση επιβλήθηκε: Στον Ν. Μίχο 6 χρόνια κάθειρξη και στον Ευστ. Μπούκουρα 5 χρόνια και 6 μήνες, επειδή είχαν και το αδίκημα της οπλοκατοχής.

Επίσης, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το δικαστήριο καταδίκασε τους:

Ι. Αγγο 5 χρόνια, Δημ. Αγριογιάννη 3 χρόνια, Α. Αναδιώτη 3 χρόνια, Ν. Αποστόλου 7 χρόνια, Α. Δασκαλάκη 5 χρόνια, Γ. Δήμου 3 χρόνια, Μαρκ. Ευγενικό 3 χρόνια, Ι. Καζαντζόγλου 6 χρόνια, Ελπ. Καλαρίτη 5 χρόνια, Ι. Β. Κομιάνο 5 χρόνια, Κ. Κορκοβίλη 5 χρόνια, Δ. Λιακόπουλο 6 χρόνια (καταδικασμένος για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν), Θωμ. Μαρία 3 χρόνια, Αν. Μιχάλαρο 5 χρόνια, Θωμ. Μπαρέκα (πυρηνάρχης) 6 χρόνια, Αν. Πανταζής (πυρηνάρχης) 6 χρόνια, Ν. Παπαβασιλείου 6 χρόνια, Κ. Παπαδόπουλο 3 χρόνια, Γ. Πατέλη (πυρηνάρχης) 6 χρόνια, Β. Πόπορη (αστυνομικός) 6 χρόνια, Γ. Ρουπακιά 10 χρόνια, Β. Σιατούνη (στέκι «Αντίπνοια») 6 χρόνια, Γ. Σκάλκο 3 χρόνια, Γ. Σταμπέλο 5 χρόνια, Χρ. Στεργιόπουλο (καταδικασμένος για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν) 6 χρόνια, Αθ. Στράτο (στέκι «Αντίπνοια») 6 χρόνια, Γ. Τσακανίκα 6 χρόνια, Λέων Τσαλίκη 5 χρόνια, Αθ. Τσορβά 5 χρόνια, Ν. Τσορβά 5 χρόνια, Αντ. Χατζηδάκη 4 χρόνια, Αριστ. Χρυσαφίτη 3 χρόνια.

Κατά συγχώνευση στον Θωμά Μπαρέκα επιβλήθηκε ποινή 6 χρόνια και 2 μήνες (είχε και το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής), στην Βενετία Πόπορη 7 χρόνια και 4 μήνες (είχε και το αδίκημα παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης κατοχής κροτίδων).

Για τη δολοφονία Φύσσα

Για τη δολοφονία Φύσσα επιβλήθηκε:

-- Ισόβια κάθειρξη για τον Ρουπακιά.

Οι συνεργοί καταδικάστηκαν:

-- Σε 8 χρόνια οι: Ι. Καζαντζόγλου, Γ. Πατέλης.

-- Σε 7 χρόνια οι: Ι. Αγγος, Ελπ. Καλαρίτης, Ι. Β. Κομιάνος, Κ. Κορκοβίλης, Αν. Μιχάλαρος, Γ. Σταμπέλος, Λέων. Τσαλίκης, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς.

-- Σε 6 χρόνια οι: Α. Αναδιώτης, Γ. Δήμου (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς), Γ. Σκάλκος (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς), Αριστ. Χρυσαφίτης.

Κατά συγχώνευση:

-- Για τον Ρουπακιά έγινε ισόβια και 14 χρόνια γιατί είχε και τα αδικήματα της οπλοχρησίας και οπλοφορίας.

-- Για τον Ι. Καζαντζόγλου και τον πυρηνάρχη Γ. Πατέλη έγινε 10 χρόνια και 2 μήνες για συνέργεια, ένταξη και οπλοκατοχή.

-- Για τους Ι. Αγγο, Αν. Μιχάλαρο έγινε 9 χρόνια και 2 μήνες για συνέργεια, ένταξη και οπλοκατοχή.

-- Για τους Ελπ. Καλαρίτη, Ι. Κομιάνο και Κορκοβίλη, Γ. Σταμπέλο, Λ. Τσαλίκη, Αθ. και Ν. Τσορβά έγινε 9 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια και ένταξη.

-- Για τους Α. Αναδιώτη, Γ. Δήμου, Γ. Σκάλκο και Αριστ. Χρυσαφίτη έγινε 7 χρόνια για συνέργεια και ένταξη.

Για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, 6 χρόνια στους Δημ. Αγριογιάννη, Μαρκ. Ευγενικό, Θωμ. Μαρία, Κ. Παπαδόπουλο. Στους τέσσερις έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Η ποινή έγινε 7 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για την απόπειρα δολοφονίας και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Για τον πυρηνάρχη Αναστάσιο Πανταζή, που εμπλέκεται και στη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, η ποινή ήταν 8 χρόνια. Κατά συγχώνευση, η ποινή έγινε 10 χρόνια και 24 μήνες, για απόπειρα δολοφονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, επικίνδυνη σωματική βλάβη και για τα τρία θύματα του ΠΑΜΕ, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και οπλοφορία και οπλοχρησία.

Για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή της κατηγορίας σε πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, που είναι πλημμέλημα, καταδικάστηκαν οι:

-- Κυρ. Αντωνακόπουλος, Ι. Καστρινός, Αν. Πανταζής, Χρ. - Αντ. Χατζηδάκης σε 2 χρόνια για καθεμία από τις τρεις πράξεις. Ελαφρυντικό έχει αναγνωριστεί μόνο στον Χατζηδάκη (της μετεφηβικής ηλικίας).

Κατά συγχώνευση οι ποινές έγιναν:

-- Για τον Κυρ. Αντωνακόπουλο 3 χρόνια κάθειρξη και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική ποινή 5 ευρώ τη μέρα.

-- Το ίδιο και για τον Ι. Καστρινό.

-- Για τον Αντ. Χατζηδάκη σε 6 χρόνια και μετατροπή σε χρηματική ποινή προς 5 ευρώ τη μέρα.

Οι δύο πρώτοι είχαν τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της διατάραξης κοινής ειρήνης και της παράνομης οπλοχρησίας. Ο Αντ. Χατζηδάκης είχε επιπρόσθετα και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στη διαδικασία της συγχώνευσης, το δικαστήριο μείωσε τις ποινές για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σημαντικά, ακόμα και πιο κάτω από την πρόταση της εισαγγελέα για τη συγχώνευση των ποινών.

Για παράδειγμα: Ενώ η πρόταση της εισαγγελέα κατά συγχώνευση ήταν για τον Πανταζή 15 χρόνια και 1 μήνα, το δικαστήριο αποφάσισε 10 χρόνια και 24 μήνες. Για τους Αντωνακόπουλο και Καστρινό η πρόταση της εισαγγελέα ήταν 5 χρόνια και 1 μήνα, το δικαστήριο αποφάσισε 3 χρόνια και 6 μήνες και για τον Χατζηδάκη από 8 χρόνια και 1 μήνα, που ήταν η πρόταση, έγινε 6 χρόνια φυλάκισης.

Τέλος, η Μ. Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) καταδικάστηκε σε 2 χρόνια για ψευδή κατάθεση. Η Θ. Σκαρπέλη (σύζυγος Πατέλη) σε 1 χρόνο και 1.000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή, ο Θ. Στέφας 14 μήνες και 1.000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή και ο Α. Χίλιος 2 χρόνια και 2.000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή.

Κατά συγχώνευση το δικαστήριο αποφάσισε για την Μικελάτου 2 χρόνια με τριετή αναστολή, για τον Στέφα 17 μήνες με τριετή αναστολή, για την Σκαρπέλη 1 χρόνο και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή και για τον Χίλιο 2 χρόνια και 2.000 ευρώ μετατροπή σε 5 ευρώ τη μέρα.


Π. Καζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ