ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»
Ενισχυμένο πολυεργαλείο για το κεφάλαιο στο φόντο της νέας διόγκωσης της ανεργίας

Αποκορύφωμα η δυνατότητα πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων με «υποκατώτατο» μισθό 200 ευρώ, χωρίς η εργοδοσία να βάζει ούτε 1 ευρώ!

Από κινητοποίηση εποχικών εργαζομένων σε υποκατάστημα του ΟΑΕΔ
Από κινητοποίηση εποχικών εργαζομένων σε υποκατάστημα του ΟΑΕΔ
Για «ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης που εφοδιάζουν με επιδοτούμενο εργατικό δυναμικό τις επιχειρήσεις, πανηγυρίζουν με ανακοινώσεις τους η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΔ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο αριθμός των ανέργων, με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού, έχει σκαρφαλώσει τους τελευταίους μήνες πάνω από το 1 εκατομμύριο...

Η κυβέρνηση διαφημίζει τα προγράμματα «Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης» ως κάτι το δήθεν «καινοτόμο», ως «ανάχωμα» που υψώνει στην επέλαση της ανεργίας, με «επιδότηση της εργασίας αντί για επιδότηση της ανεργίας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα προγράμματα αυτά μόνο καινούργια και «καινοτόμα» δεν είναι: Αποτελούν ένα δοκιμασμένο πολυεργαλείο για το κεφάλαιο, με ιδιαίτερη μάλιστα ένταση κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση, το οποίο του προσφέρει πάμφθηνο - ακόμα και εντελώς δωρεάν - εργατικό δυναμικό, για θέσεις εργασίας που έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ παράλληλα αξιοποιείται για την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» και το συνολικότερο χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Στο φόντο της εκτίναξης της ανεργίας αλλά και της ανασφάλειας όσων εξακολουθούν να έχουν σήμερα μια θέση εργασίας, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και της διοίκησης του Οργανισμού για την «απορροφητικότητα» των εν λόγω προγραμμάτων, τον «αριθμό - ρεκόρ» των προσλήψεων και τις «ευκαιρίες» για ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας γίνονται ακόμα πιο προκλητικοί. Παράλληλα, επιβεβαιώνουν την κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι κυβερνητικοί στόχοι για «αναβάθμιση» και «αναδιοργάνωση» του ΟΑΕΔ. Η «μετατόπιση του βάρους από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», τα «προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης», η «εξωστρέφεια», η «συνεργασία» και οι «συμπράξεις» με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έχουν βρεθεί εξαρχής στην ατζέντα της σημερινής Διοίκησης του Οργανισμού, που συνεχίζει το έργο των προκατόχων της.

Η «αναδιάρθρωση» του ΟΑΕΔ και η πιο αποφασιστική «στροφή» του στις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και των μέτρων «αναπτυξιακής πολιτικής» που έχει προτείνει η λεγόμενη «Επιτροπή Πισσαρίδη». «Με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης δίνουμε πραγματικές ευκαιρίες στους νέους για ένταξη στην αγορά εργασίας», δήλωνε τον περασμένο Ιούλη ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, διαφημίζοντας τα «αναμορφωμένα» προγράμματα.

Και ενώ ο προϋπολογισμός που κατευθύνεται στη δέσμη αυτών των προγραμμάτων αυξάνεται, ένα μικρό μόνο μέρος του διογκωμένου αριθμού των ανέργων λαμβάνουν ακόμα και αυτό το πετσοκομμένο επίδομα ανεργίας. Ενδεικτικά, τον περασμένο Αύγουστο, το μηνιαίο επίδομα των 400 ευρώ έλαβε μόλις το 13,1% των ανέργων.

Κοροϊδία για τους ανέργους, μποναμάς για τις επιχειρήσεις

Το... ταμείο που κάνουν κυβέρνηση και ΟΑΕΔ καταγράφει τη δημιουργία περίπου 8.200 θέσεων εργασίας μέσω των προγραμμάτων που «τρέχουν» το γ' τρίμηνο του έτους. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 142% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ οι 4.700 προσλήψεις που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβρη χαρακτηρίζονται «αριθμός - ρεκόρ» σε μηνιαία βάση.

Παρά τα μεγάλα λόγια και τους πανηγυρικούς τόνους, βέβαια, τα παραπάνω νούμερα δεν επιφέρουν καμία ιδιαίτερη αλλαγή στον αριθμό των ανέργων.

Οι μερικές χιλιάδες επιδοτούμενες προσλήψεις γίνονται από τη δεξαμενή των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, η οποία τον Αύγουστο αριθμούσε 1.090.133 άτομα. Επιπλέον, οι προσλήψεις μέσω προγραμμάτων τον Σεπτέμβρη αντιστοιχούν σε έναν υποπολλαπλάσιο των 220.892 απολύσεων που έγιναν τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

Κι ενώ ένας περιορισμένος αριθμός ανέργων είναι πιθανό να δουλέψουν για λίγους μήνες μέσα από τα προγράμματα, πριν επιστρέψουν στην ανεργία, οι επιχειρήσεις τρίβουν τα χέρια τους για τη δεξαμενή που τους εξασφαλίζει επιδοτούμενο προσωπικό. «Παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», σημειώνει ο ΟΑΕΔ και προσθέτει πως η ...ζήτηση από τη μεριά των επιχειρήσεων «αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς οι συνολικές αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 32.000»...

Στις αρχές του μήνα, στη διάθεση των εργοδοτών βρίσκονταν πέντε προγράμματα με 27.100 θέσεις εργασίας συνολικά και «ποσοστά επιχορήγησης από το 60% έως το 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών». Επίσης, στα υλοποιούμενα προγράμματα έχουν «απλουστευτεί» οι προϋποθέσεις συμμετοχής, έχουν «επιταχυνθεί» οι διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής, και κυρίως «δεν υπάρχουν δεσμεύσεις» μετά το τέλος της επιχορήγησης για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δηλαδή, οι εργοδότες έχουν το ελεύθερο να επωφελούνται από το επιδοτούμενο εργατικό δυναμικό και μετά το πέρας της επιδότησης να δείχνουν στους εργαζόμενους απευθείας την πόρτα της εξόδου.

«Αναμόρφωση» οι ακόμα πιο αυξημένες επιδοτήσεις της εργοδοσίας

Πρώτο και καλύτερο ανάμεσα στα «ανοιχτά» προγράμματα φιγουράρει, με 9.200 θέσεις, το πρόγραμμα «μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιχορήγηση εργασίας μέσω της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Οπως δηλώνεται στον τίτλο του, οι άνεργοι που θα ενταχθούν σε αυτό θα χρηματοδοτήσουν με το επίδομά τους την επιχείρηση που θα τους προσλάβει. Την παραπάνω... πατέντα δεν την πιστώνεται η σημερινή κυβέρνηση, καθώς το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα στελέχη της με λύπη τους διαπίστωσαν πως η καλή ιδέα κινδύνευε να πάει χαμένη, καθώς από τις 10.000 θέσεις που προβλέπονταν, είχαν καλυφθεί μόνο οι 800. Ετσι, αποφάσισαν όχι μόνο να «ξεθάψουν» το πρόγραμμα από τα αζήτητα, αλλά και να «τρέξουν» την εφαρμογή του πιο αποφασιστικά. Στην κατεύθυνση αυτή, η επιδότηση των επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους», ώστε η ένταξη στο πρόγραμμα να γίνει πιο επωφελής για την εργοδοσία, ενώ οι μεικτές μηνιαίες απολαβές των ανέργων ορίστηκαν στα 830 ευρώ, προκειμένου στη φάκα που στήνουν για το επίδομα να υπάρχει και ένα ...τυράκι για τους ανέργους.

Μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τις διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση, στο ψηφιδωτό των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» προστέθηκε από τις αρχές Οκτώβρη και το πρόγραμμα επιδότησης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 θέσεις εργασίας εξάμηνης διάρκειας, στο όνομα της παροχής «κινήτρων» στις επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση προσλήψεων. Εκτός από την επιδότηση του «μη μισθολογικού κόστους», το πρόγραμμα περιλαμβάνει διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων με έναν «υποκατώτατο» μισθό μόλις 200 ευρώ, για τον οποίο η εργοδοσία δεν θα βάζει ούτε 1 ευρώ!

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση εργοδοτών που θα προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή ανέργους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών, κάθε νέα πρόσληψη επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού. Με δεδομένο ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι που θα προσληφθούν είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση, οι επιχειρήσεις έχουν το «πράσινο φως» να προσλάβουν προσωπικό με μειωμένο ωράριο και να το πληρώνουν με το μισθό πείνας των 200 ευρώ, χωρίς να βάλουν καν το χέρι στην τσέπη. «Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντα μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ», διευκρινίζει χαρακτηριστικά η ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών (άρθρο 2)...

Νέα επεισόδια στο σίριαλ της επίθεσης στους ανέργους

Τα επόμενα βήματα της επίθεσης στα δικαιώματα και την προστασία των ανέργων σκιαγραφούνται μέσα από την έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη».

«Σε γενικές γραμμές, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) θα πρέπει για έξι μήνες να βοηθά ενεργά τους ανέργους στην αναζήτηση εργασίας. Τα άτομα που δεν έχουν βρει δουλειά μετά από 6 μήνες θα πρέπει να καλούνται να συμμετέχουν σε κατάλληλα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης», αποφαίνεται η Επιτροπή, θέτοντας στο στόχαστρο ακόμα και την υποτυπώδη και λειψή προστασία των ανέργων, ως «μη ενεργητική πολιτική» που αποτελεί «αντικίνητρο» για την επιστροφή στην αγορά εργασίας.

Ο «αναβαθμισμένος ρόλος» του ΟΑΕΔ, ως «διαμεσολαβητή» μεταξύ ανέργων και εργοδοτών, συνίσταται στη λειτουργία του ως μηχανισμού εφοδιασμού των επιχειρήσεων με επιδοτούμενο εργατικό δυναμικό από τη δεξαμενή των ανέργων, που θα κάνει «πρακτική άσκηση» μετά από εξάμηνη θεωρητική εκπαίδευση στα θρανία ιδιωτικών κέντρων κατάρτισης. Κι ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής φέρνουν κέρδη με ουρά στα ιδιωτικά κέντρα και τζάμπα εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, για τους ανέργους προβλέπουν τη χορήγηση ενός ποσού «που καλύπτει τα βασικά έξοδα διαβίωσης» κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης και αμοιβή με τον κατώτατο μισθό από το κράτος για το διάστημα της πρακτικής άσκησης.


Ευ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ