ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Συνεκτική και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες η πρόταση του ΚΚΕ

Δήλωση του Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή και υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Συνεδρίασε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών η Διακομματική Επιτροπή για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα, για να εξεταστεί πλαίσιο τεσσάρων σημείων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, πάνω στα οποία θα στηριχθεί πιθανή συμφωνία των κομμάτων για την κατάθεση κοινά αποδεκτού νομοσχεδίου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, δήλωσε σχετικά με τις προτάσεις του Κόμματος που κατατέθηκαν στην Επιτροπή:

«Οπως ξέρετε, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με υπεύθυνο τρόπο, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και με τον στόχο να βρεθεί λύση.

Γι' αυτόν το λόγο καταθέσαμε και μια πρόταση ολοκληρωμένη, συνεκτική, λογική και βασισμένη στη διεθνή εμπειρία και τη διεθνή πρακτική. Αυτή η πρόταση διασφαλίζει από τη μια μεριά να διευκολυνθούν οι Ελληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, από την άλλη αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με ψηφοφόρους που δεν έχουν γνώση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και κυρίως δεν θα υποστούν τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών.

Αυτή η πρότασή μας βασίζεται σε τρεις άξονες: Πρώτον, η αυτοπρόσωπη παρουσία για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σε πρεσβείες και προξενεία. Ο δεύτερος είναι η ύπαρξη οικονομικών δεσμών, φορολογικών υποχρεώσεων, που έχουν και οι υπόλοιποι πολίτες του ελληνικού κράτους. Και ο τρίτος άξονας είναι ένα ανώτατο χρονικό όριο απουσίας, ενδεικτικά τα τριάντα χρόνια.

Επίσης, προτείναμε αυτή η πρόταση να θωρακιστεί, αν χρειάζεται, και συνταγματικά, με δεδομένο ότι είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, συνεπώς όποιες συνταγματικές παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν, μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης».

Τα άλλα κόμματα

Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, υποστήριξε πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να διευκολυνθούν οι Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους και «γι' αυτό η μοναδική προϋπόθεση που θέσαμε στη σημερινή συζήτηση για να πετύχουμε τη συμφωνία είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μετράει ισότιμα με την ψήφο των Ελλήνων που ψηφίζουμε εδώ στην πατρίδα μας».

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να νομοθετήσει σχετικά.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται ως προς τον αριθμό εκείνων που θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μία λύση που να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τη δημοκρατική αρχή. «Η πρότασή μας είναι αυτή που επικρατεί στην Ευρώπη. Προκρίνουμε το μοντέλο Γαλλίας και Γερμανίας», ανέφερε.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, απ' το ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι «η Βουλή πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει με κάθε τρόπο και να αποφασίσει τώρα να δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα» και ότι προς τούτο «απαιτείται στοιχειώδες πεδίο εθνικής συνεννόησης». Επανέλαβε τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για μια τελική συμφωνία».

Αναβάλλεται η συζήτηση για το άρθρο 54 του Συντάγματος

Στο μεταξύ, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η συζήτηση του άρθρου 54 του Συντάγματος στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση, άρθρο που αφορά το εκλογικό σύστημα και την κατανομή των εκλογικών περιφερειών και συνδέεται άμεσα με το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να συζητηθεί τελευταίο, δηλαδή τον Νοέμβρη, επειδή σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής, Ευρ. Στυλιανίδη, είναι ανοιχτός ο διάλογος γύρω από το ζήτημα. Ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, επικαλέστηκε τους κυβερνητικούς χειρισμούς για εξασφάλιση των «αναγκαίων συναινέσεων», οπότε είπε ότι η Επιτροπή δεν πρέπει να προκαταβάλει τις εξελίξεις.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σε συναινετικό κλίμα, παραδέχτηκε ότι «με καλό μάτι βλέπουμε το ξεκίνημα του δημόσιου διαλόγου για να βρεθεί λύση στο θέμα των απόδημων Ελλήνων», ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση ...«ο διάλογος να γίνεται στο φως». Πάντως, δεν έφερε και πολλές αντιρρήσεις για την αναβολή του θέματος. Υπέρ της αναβολής τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τόνισε ότι «το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και έγκαιρα με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις», για το θέμα των αποδήμων, προσθέτοντας ότι αφού «έτσι κι αλλιώς έχει ξεκινήσει ήδη και συνεχίζεται ένας δημόσιος διάλογος για το ζήτημα αυτό, μπορεί κάλλιστα και η αυριανή συνεδρίαση να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, του δημόσιου διαλόγου. Δεν βρίσκουμε, δηλαδή, τον λόγο να αναβληθεί αυτό, από τη στιγμή, μάλιστα, που η τελική ψηφοφορία θα γίνει στην τελευταία συνεδρίαση».


ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Θωρακίζουν το αστικό σύστημα με «προβιά» λαϊκής συμμετοχής

Τα υπό αναθεώρηση άρθρα 28, 44 και 73 του Συντάγματος, που αφορούν την ενότητα της υποτιθέμενης «άμεσης δημοκρατίας» και της «λαϊκής συμμετοχής» μέσω δημοψηφισμάτων, είχαν σειρά να συζητηθούν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, στην οποία αποφάσισε να παρατείνει τις εργασίες της μέχρι τις 11 Νοέμβρη.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση κατά την προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή, για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων όταν πρόκειται για «εθνικά και κοινωνικά θέματα», όπου για τα μεν πρώτα απαιτείται η συγκέντρωση 500.000 υπογραφών προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα και για τα δεύτερα 1 εκατ. υπογραφές.

Η αιτιολογία, μέσα από τις τοποθετήσεις του εισηγητή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα και του ειδικού της εισηγητή Ευρ. Στυλιανίδη, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εξευτέλισε» το θεσμό των δημοψηφισμάτων στα μάτια του λαού μετά από αυτό του Ιούλη του 2015 και ότι ο λαός δείχνει πια «εμπιστοσύνη στην εκλεγμένη κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο γενικός τους εισηγητής, Γ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι οι προτάσεις του κόμματός του «επιδιώκουν να δώσουν πίσω στο λαό εκείνο το μερίδιο εξουσίας που το ίδιο το Σύνταγμα του αναγνωρίζει» κ.ο.κ.

Να καταργηθούν τα άρθρα που εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα

Βέβαια, πίσω από τις κούφιες διακηρύξεις τους περί «λαϊκής κυριαρχίας» και τον καβγά τους για το ποιος υπερασπίζεται περισσότερο τον «κυρίαρχο λαό», υπήρχε η προσπάθειά τους να επισκιάσουν ότι στα άρθρα αυτά περιέχονται και παράγραφοι που προβλέπουν περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και εκχώρησή τους σε ξένα κέντρα, όπως το άρθρο 28, στο οποίο υπερέχει το δίκαιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και παρέχουν τη δυνατότητα διέλευσης ξένων στρατευμάτων και δημιουργίας ξένων βάσεων στην Ελλάδα, όπως οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 27, που το ΚΚΕ πρότεινε και συνεχίζει να προτείνει την κατάργησή τους.

Οπως μάλιστα ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Γιάννης Δελής, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχε θέσει ως πρωταρχικό ζήτημα «την απαγόρευση εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων», το οποίο επίσης «κατείχε την πρώτη θέση στους 9 άξονες προτάσεων που κατέθεσε στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση»

Τα άρθρα αυτά, σημείωσε ο Γ. Δελής, «είναι τα βάθρα πάνω στα οποία στηρίχτηκε τα προηγούμενα χρόνια η αντιλαϊκή πολιτική, μέσω των μνημονίων, της επιτροπείας, των δημοσιονομικών στόχων που θέτει η ΕΕ». Τα βάθρα αυτά, πρόσθεσε, είναι «κοινός τόπος» για όλα τα αστικά κόμματα για χάρη των συμφερόντων της αστικής τάξης. Σε αυτά στηρίχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, σε αυτά στηρίζεται τώρα και η ΝΔ, που πήρε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθύμισε ότι το 1992 ο τότε ΣΥΝ αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ να γίνει δημοψήφισμα για το «μνημόνιο των μνημονίων», τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, συμπαρατασσόμενος με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που φύτεψε όλη τη χώρα με αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, «εκχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα και έδαφος, ερήμην της Βουλής». ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πέρασαν μνημόνια και δανειακές συμβάσεις με συνοπτικές διαδικασίες, όταν το δικό τους Σύνταγμα απαιτεί πλειοψηφία 3/5, δηλαδή 180 βουλευτές, κ.λπ.

Με άλλα λόγια, συνέχισε ο Γ. Δελής, «ενώ εμφανίζεστε ως υπερασπιστές της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, μπροστά στις ιερές συμμαχίες του κεφαλαίου που πρέπει να προστατευτούν και όταν αυτή η λαϊκή συμμετοχή είναι κόντρα στα συμφέροντα που υπηρετείτε, τότε τη συμμετοχή αυτή, δημοψηφίσματα, Σύνταγμα και Κανονισμό της Βουλής, και εσείς και οι προηγούμενοι τα γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια».

Αλλά ακόμα και τις προτάσεις για δημοψηφίσματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εξετάσει κανείς, ανέφερε ο Γ. Δελής, θα καταλάβει ότι είναι «φύλλο συκής», αφού δεν προβλέπεται δημοψήφισμα για δημοσιονομικά μέτρα, ενώ ακόμα και να συγκεντρωθεί τελικά αυτός ο αριθμός υπογραφών και γίνει δημοψήφισμα, υπάρχει ασφαλιστική δικλίδα, καθώς τον τελικό λόγο τον έχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών, της Ολομέλειας της Βουλής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ