ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πατούλης - Δούρου - Τζήμερος είπαν «ναι» σε νέα χωματερή στη Φυλή!

Επεσαν οι μάσκες μετά την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων και φορέων
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων και φορέων
Επεσαν οι μάσκες για άλλη μια φορά και για πολλούς στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με αφορμή τη συζήτηση που προκάλεσε με παρέμβασή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» όσον αφορά το θέμα των επικίνδυνων σχεδιασμών για δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή.

Η παράταξη Πατούλη της ΝΔ, η παράταξη Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξη του φασιστοειδούς Τζήμερου ψήφισαν χτες από κοινού να μην ανακληθεί η απόφαση της 1ης Αυγούστου του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), η οποία προβλέπει τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή!

Οι παρατάξεις αυτές σήκωσαν τα χέρια τους, είπαν «ναι» στη νέα χωματερή και καταδίκασαν για άλλη μια φορά τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής να ζουν δίπλα σε μια αναβαθμισμένη πλέον υγειονομική βόμβα και να κινδυνεύει η ζωή η δική τους και των παιδιών τους.

Τη συζήτηση προκάλεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», κάτι για το οποίο προσπαθούσε εδώ και 45 μέρες. Το θέμα έθεσε εκ νέου λοιπόν χτες στην έναρξη της διαδικασίας. Η πρόταση για συζήτηση του θέματος, όπως τη διατύπωσε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, έγινε δεκτή από τις παρατάξεις που στηρίζονται από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη (αναγκάστηκε να το κάνει αφού αποκαλύφθηκε η απαράδεκτη επιχείρηση συγκάλυψης και από τον ίδιο), τον Γ. Σγουρό και τις παρατάξεις της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Οικολόγων.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια αποκαλυπτική διαδικασία που επιβεβαίωσε την προεκλογική και μετεκλογική συμπαιγνία Πατούλη - Δούρου σε βάρος της ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Ας δούμε όμως τι ειπώθηκε πριν φτάσουμε στην επίμαχη ψηφοφορία.

Η τοποθέτηση του Γ. Πρωτούλη

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Γ. Πρωτούλης τόνισε, αναφερόμενος στην περιφερειακή αρχή του Γ. Πατούλη:

«Εχετε κάνει την επιλογή σας. Κρατάτε στάση προκλητικής συγκάλυψης των επικίνδυνων σχεδιασμών για τη δημιουργία νέας, τεράστιας χωματερής στη Φυλή και επέκταση της ήδη υπάρχουσας. Ακολουθείτε βήμα βήμα την αντίστοιχη τακτική της προηγούμενης διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία είστε εξάλλου σε ανοιχτή επικοινωνία και κρατάτε κοινή στάση ακόμα και σε αυτό το θέμα της άρνησης να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η επιλογή σας αυτή είναι φανερό σε όλους ότι υποκρύπτει δόλο, δεδομένου:

- του εξαιρετικά ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής

- και επιπλέον επειδή στις 22 Οκτώβρη λήγει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για τη νέα χωματερή (μάθαμε ότι ο ΕΔΣΝΑ έδωσε νέα παράταση).

Η διοίκηση Πατούλη επιδιώκει να οδηγήσει σε τετελεσμένα με συνεννοήσεις μακριά από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει συζητήσει και φυσικά δεν έχει αποφασίσει ποτέ γι' αυτούς τους σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τι φοβάστε; Πλειοψηφία έχετε. Ελάτε και πάρτε απόφαση, όποια απόφαση έχετε προγραμματίσει. Ομως, δεν θα δοξαστείτε κρυπτόμενοι! Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Θα μάθουν οι εργαζόμενοι και ο λαός όλης της Αττικής τη στάση του καθένα και καθεμιάς περιφερειακού συμβούλου.

Επιπλέον, στις 18 Σεπτέμβρη, απαντώντας σε ένα από τα πολλά αιτήματά μας για να τοποθετηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο στην 248/01.08.2019 απόφαση του ΕΔΣΝΑ, ζήτησε ο περιφερειάρχης τις θέσεις των παρατάξεων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Παραβλέψαμε την ανοιχτή κοροϊδία με δεδομένο ότι "το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού" πόσο μάλλον όταν γίνεται τρις.

Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι στείλατε και επιστολή στα κόμματα, με καθυστέρηση ενός μήνα. Εμείς όμως παραβλέψαμε την κοροϊδία και σας στείλαμε τις θέσεις μας για να ενημερωθείτε και εσείς και ο κόσμος, σας στείλαμε και τη θέση μας για τη νέα χωματερή, που σας αποδεικνύουμε ότι πρόκειται για παράνομη και καταστροφική κίνηση, πέραν όλων των άλλων που αν γίνει συζήτηση θα εξηγήσουμε με κάθε λεπτομέρεια. Ακόμα και σήμερα δεν τις κοινοποιήσατε σε κανέναν.

Μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας...

Με δελτίο Τύπου που βγάλατε στις 4 Οκτώβρη με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι, παρά τα όσα λέγονται, εσείς έχετε θέσεις για το καυτό αυτό θέμα, το μεγαλύτερο, την υγειονομική βόμβα. Μάλιστα, αυτές τις θέσεις για τη νέα χωματερή, μεγέθους 300 στρεμμάτων γης σε ζώνη απολύτου προστασίας και σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες των ανθρώπων, γιατί γι' αυτό το θέμα μιλάμε, εσείς ο ίδιος τις παρουσιάσατε κιόλας! Εμείς δεν είδαμε ούτε ακούσαμε τίποτα, αλλά εσείς στο δελτίο Τύπου μάς ενημερώνετε ότι τις παρουσιάσατε στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Ελάτε, λοιπόν, σταματήστε να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας, πάρτε το λόγο, εισηγηθείτε για να τοποθετηθούμε όλοι ολοκληρωμένα. Ούτε εμείς ούτε κανένας άλλος έχει αυταπάτη για το τι θα πράξετε. Συμπεράσματα όλοι μπορούν να βγάλουν αβίαστα για τη στάση του καθένα. Εξολοκλήρου το θέμα βρίσκεται στα χέρια του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και όλων των γειτονιών. Ηρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η δική τους φωνή».

Ο Γ. Πρωτούλης στη δευτερολογία του αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα των αντισταθμιστικών για τη χωματερή στη Φυλή και στο θέμα της ανακύκλωσης.

Είπε συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοιχτή εξαγορά ανθρώπων από αυτή των αντισταθμιστικών που μοίραζαν τόσα χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αγόραζαν ψυχές για να σπέρνουν τον καρκίνο». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Γιατί δεν ανακυκλώνονται τα απορρίμματα εδώ και 60 χρόνια; Σήμερα, το 85% των απορριμμάτων θάβεται και δεν ντρέπονται να το λένε. Οσο για τους εργολάβους, αυτοί φέρνουν τις εισηγήσεις στον ΕΔΣΝΑ και τις Περιφέρειες και πέφτουν οι υπογραφές. Ο κακός χαμός γίνεται ανάμεσα στις εταιρείες με τις ΣΔΙΤ. Οταν μιλάμε για διαχείριση στερεών αποβλήτων, μιλάμε πάντα για ΧΥΤΑ στη Φυλή». Και ζήτησε από τον περιφερειάρχη να δημοσιοποιήσει την Εκθεση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει στη διάθεσή του ο δήμαρχος Φυλής. «Να δει ο κόσμος για τι αίσχος μιλάμε», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ λέει ότι μέχρι το 2030 το 50% των σκουπιδιών θα θάβεται. Η υπόθεση πλέον είναι στα χέρια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Αττικής. Μόνο με οργανωμένο αγώνα λύνεται το πρόβλημα».

Η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ - Δούρου

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και η πρώην περιφερειάρχης Ρ. Δούρου δεν συμφώνησαν με τη συζήτηση του θέματος.

Ομως, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι γνωστό ότι η ίδια ως περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ πρωτοστάτησε στην απόφαση να δοθεί νέα παράταση στην υγειονομική βόμβα που δηλητηριάζει ολόκληρη την Αττική, λίγες ώρες πριν παραδώσει τη σκυτάλη στην Γ. Πατούλη. Οπως αποδείχτηκε χτες, κατόπιν συνεννόησης. Παρ' όλα αυτά, επέλεξε να επιτεθεί με αθλιότητες στο ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» λέγοντας: «Τα Δημοτικά Συμβούλια του ΚΚΕ στην Αττική τι έκαναν με την ανακύκλωση; Τα στέλνανε στη Φυλή».

Το είπε αυτό θέλοντας μάλλον να μετατοπίσει τις ευθύνες της στους δήμους που είχε την πλειοψηφία το ΚΚΕ από την 1.1.2015 έως τις 31.8.2019. Και το λέει αυτό όταν η ίδια και πάλι, ως πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, τον περασμένο Φλεβάρη, έκλεισε τα τρία κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε Κορωπί, Ελευσίνα και Ασπρόπυργο! Τέτοια συνέπεια στην ανακύκλωση...

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η Ρένα Δούρου το μόνο παράδειγμα που έφερε ως ενέργεια στη διάρκεια της θητείας της στον τομέα της ανακύκλωσης και φέρνοντάς το σε αντιδιαστολή με τους δήμους που είχε το ΚΚΕ, ήταν αυτό του δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης με δήμαρχο εκλεκτό της ΝΔ. Και τι είπε; «Γιατί εκεί υπάρχει barcode στις σακούλες για την ανακύκλωση και όχι στους άλλους δήμους;». Φοβερό παράδειγμα πολιτικής της ανακύκλωσης επί της θητείας της... Μόνο που εκεί ο δήμος ανακοίνωσε πριν από μία περίπου βδομάδα, στις 11 Οκτώβρη, ότι ξεκινά πιλοτικά για μερικούς μήνες αυτό το πρόγραμμα και σε μια πολύ μικρή περιοχή του δήμου.

Η μετενσάρκωση του Φούχτελ...

Ο Θ. Τζήμερος, στην τοποθέτησή του, πέρα από τις γνωστές εμετικές αντικομμουνιστικές αναφορές, ήταν εμφανώς εκνευρισμένος από τις αναφορές του Γ. Πρωτούλη για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που εμπλέκονται στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και της ανακύκλωσης. Ετσι, αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία των γερμανικών πολυεθνικών και του πολιτικού τους εκπροσώπου, Χανς - Γιόαχιμ Φούχτελ, που μέχρι πρότινος ήταν εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, έφτασε στο σημείο να ζητήσει να γεμίσει η χώρα με εργοστάσια πυρόλυσης...

Η περίπτωση Πατούλη

Ο περιφερειάρχης της ΝΔ, Γ. Πατούλης, αφού αναλώθηκε σε μια σειρά από ευχολόγια περί ανακύκλωσης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει η Φυλή! Από εκεί και πέρα, υιοθέτησε τον αντικομμουνιστικό οχετό του Θ. Τζήμερου, ο οποίος, όπως αναφέραμε, θίχτηκε όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Ετσι, λοιπόν, ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για «αμερικάνικα κολέγια», θυμίζοντας την παλαιάς κοπής αντιΚΚΕ φιλολογία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι λίγο πριν η Ρ. Δούρου είχε κάνει μια χυδαία αναφορά σε «κόκκινους εργολάβους». Αυτό υιοθετήθηκε πλήρως και από τον Τζήμερο και από τον Πατούλη που το αναπαρήγαγαν.

Ο Γ. Πρωτούλης, απαντώντας σε όσα αντικομμουνιστικά ακούστηκαν στη συζήτηση από τον Γ. Πατούλη και τον Θ. Τζήμερο, είπε: «Δεν μπορεί αυτοί που ενώνονται στη χωματερή, να μην ενώνονται στον αντικομμουνισμό».

Εντύπωση προκάλεσε το μέγεθος της άγνοιας του Γ. Πατούλη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος ...κατήγγειλε όσους προτείνουν τα απορρίμματα της Αττικής να πηγαίνουν στη Ριτσώνα. Μία πρόταση που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με πρόταση του ΚΚΕ και αφορά έναν σχεδιασμό που υπήρχε τη δεκαετία του '80 από τον τότε ΕΣΔΚΝΑ (σημερινό ΕΔΣΝΑ) που προσέγγιζε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε διαπεριφερειακό επίπεδο και με δεδομένα τα επιστημονικά μέσα της εποχής. Επιπλέον, το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί στη βάση δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων και αφορούσε ένα πολύ μικρό ποσοστό υπολειμμάτων και όχι απορριμμάτων.

Προφανώς, ο Γ. Πατούλης από τότε δεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις των τελευταίων 40 χρόνων...

Στο τέλος της διαδικασίας, σε μια πρωτοφανή ενέργεια, ο Γ. Πατούλης ζήτησε, χωρίς να μπορεί να αιτιολογηθεί καν με βάση τον κανονισμό, να υπάρξει και δεύτερη ψηφοφορία για το εάν θα πρέπει να λειτουργήσει ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απείχε από την ψηφοφορία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ