ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
«Πολεμούν» την κρίση, δυναμώνοντας τις αιτίες της...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγματικών αποθεματικών της Κίνας το Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τις εντάσεις και τους ανταγωνισμούς στο διεθνή «νομισματικό πόλεμο», έρχεται να επιβεβαιώσει αφ' ενός τον πραγματικό χαρακτήρα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και αφ' ετέρου πόσο μακριά βρίσκεται ακόμη η «ρύθμιση» που θα επιτρέψει στο καπιταλιστικό σύστημα μια σταθερή ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Κίνας, την περασμένη Τετάρτη, τα ήδη υψηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα του κράτους αυξήθηκαν στο ρεκόρ των 2,65 τρισ. δολαρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μόνο το τρίτο τρίμηνο, τα κινεζικά αποθέματα ξένων νομισμάτων ενισχύθηκαν κατά 194 δισ. δολάρια - αύξηση που επίσης αποτελεί ρεκόρ.

Το Σεπτέμβριο, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας μειώθηκε μεν, αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας υποχώρησε στα 16,9 δισ. δολάρια από τα 20 δισ. του Αυγούστου, με τη διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών να περιορίζεται.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,1% σε ετήσια βάση, στα 145 δισ. δολάρια, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας. Οι εισαγωγές επίσης ενισχύθηκαν σημαντικά, κατά 24,1%, στα 128,1 δισ. δολάρια. Τον Αύγουστο, το επίπεδο εξαγωγών και εισαγωγών είχε αυξηθεί κατά 34,4% και 35,2% αντιστοίχως!

Απ' την άλλη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ που διαμαρτύρεται για το υποτιμημένο γουάν προχωράει στη συστηματική υποτίμηση του δολαρίου με την πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης», κόβοντας πληθωριστικά δολάρια για να αγοράσουν ομόλογα. Ετσι το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, μια από τις θεμελιώδεις αιτίες της κρίσης, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε αλλά αντίθετα μεγαλώνει και οξύνεται.

Επειδή, λοιπόν, οι εξαγωγές γίνονται το βασικό μέσο για την έξοδο από την κρίση, η μια μετά την άλλη οι ισχυρές οικονομίες (αναπτυγμένες και «αναδυόμενες») επιδιώκουν την υποτίμηση των δικών τους νομισμάτων. Επιδίωξη που φέρνει τον ένα απέναντι στον άλλο. Ετσι εξηγούνται και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Βραζιλίας, Κορέας, Βρετανίας, κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ανησυχούσαν για την υποτιθέμενη κατάρρευση του ευρώ, τώρα ανησυχούν για την αλματώδη άνοδό του, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ξεπεράσει τα 1,40 δολάρια δημιουργώντας προβλήματα στις εξαγωγές της Ευρωζώνης και στην εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας.

Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο από τη διαπίστωση αδιεξόδου στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την περασμένη εβδομάδα, για τη διευθέτηση του ζητήματος. Ετσι το θέμα παραπέμφθηκε στη Σύνοδο του G20 αυτήν την εβδομάδα ενώ δε λείπουν οι φωνές που προβλέπουν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των νομισματικών ισοτιμιών σύντομα θα ξεσπάσει «εμπορικός πόλεμος» μεγάλων διαστάσεων και με ανυπολόγιστες συνέπειες...

«Νόμπελ» της συμφοράς

«Η ανεργία οφείλεται στις τριβές ανέργων και εργοδοτών» ! Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι τρεις οικονομολόγοι, Χριστόφορος Πισαρίδης, Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν, που προτάθηκαν από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών για το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας.

Στο σκεπτικό της, η Ακαδημία σημειώνει ότι οι τρεις επιστήμονες με τις μελέτες τους απάντησαν στο ερώτημα «γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών θέσεων εργασίας».

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η Σουηδική Ακαδημία έρχεται να επιβραβεύσει, με το Νόμπελ Οικονομίας, μια τέτοια «επιστημονική» προσέγγιση του προβλήματος της ανεργίας. Φέτος, όμως, ξεπέρασε τον εαυτό της.

Οι τρεις οικονομολόγοι που προτείνονται φέτος για το Νόμπελ, ξεκινώντας ο καθένας από το δικό του δρόμο, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Το φάρμακο για την αυξανόμενη ανεργία, ακόμη και σε περιόδους «ανάπτυξης», είναι η μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας.

Συμφωνούν ότι «όσο μεγαλύτερα είναι τα επιδόματα ανεργίας και όσο επιμηκύνεται ο χρόνος επιδότησης των ανέργων, τόσο θα μεγαλώνει ο αριθμός των ανέργων και θα διαρκεί περισσότερο η ανεργία».

Η ανάλυση αυτή στηρίζεται στην «ανακάλυψη» ότι οι άνεργοι βολεύονται με τα επιδόματα, τεμπελιάζουν και δεν έχουν κίνητρο να ψάξουν για να βρουν δουλειά...

Αρα, το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: Μειώστε (ή καταργήστε) τα επιδόματα ανεργίας, μειώστε το χρόνο επιδότησης των ανέργων, αξιοποιήστε την «ελαστική» εργασία. Ετσι θα «εξαφανιστούν» οι άνεργοι και μαζί μ' αυτούς και η ανεργία.

Οσο για τις «τριβές» μεταξύ ανέργων και εργοδοτών, αυτές οφείλονται, σύμφωνα με τους «νομπελίστες», στην παρεμβολή των συνδικάτων και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις...

ΑΓΩΓΟΣ SOUTH STREAM Σε πλήρη λειτουργία θα έχει τεθεί το 2018 ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, που ξεκινάει από τη Ρωσία και καταλήγει στην Ιταλία. Η ανακοίνωση έγινε την περασμένη Πέμπτη από τους εκπροσώπους του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, με τη διευκρίνιση ότι το πρώτο τμήμα του αγωγού (Ρωσία - Βουλγαρία) θα τεθεί σε λειτουργία στις 30 Δεκέμβρη του 2015. Ο South Stream θα αγγίξει το 2018 την πλήρη δυναμικότητα μεταφοράς του, η οποία τοποθετείται στα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

ΟΠΕΚ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ Οι υπουργοί Πετρελαίου των κρατών - μελών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) αποφάσισαν την περασμένη Πέμπτη τη διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα. Εξέλεξαν, ακόμη, το Ιράν στην προεδρία του ΟΠΕΚ για το 2011. Σημειώνεται ότι το Ιράν επανεκλέγεται στην προεδρία μετά από 36 χρόνια. Οι αποφάσεις δεν επηρέασαν άμεσα την τιμή του πετρελαίου, που παρέμεινε στα 84 δολάρια το βαρέλι.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Περικοπές έως 4.500 θέσεων μέχρι το 2012 ανακοίνωσε την Τετάρτη η βρετανική τράπεζα Lloyd's Banking Group (LBG), το 41% της οποίας ανήκει στο κράτος. Το εργατικό συνδικάτο Accord υπολογίζει ότι η τράπεζα έχει απολύσει 20.000 εργαζομένους από τον Ιανουάριο του 2009, όταν η Lloyds TSB εξαγόρασε τη Halifax/Bank of Scotland, δημιουργώντας τη LBG. Τον Ιούνιο, είχε ανακοινώσει ότι το προσωπικό της ανέρχεται σε 106.500 εργαζομένους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ