ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παγιώνεται η ένταση μεταξύ Αθήνας - Τιράνων

Associated Press

Για όσο διάστημα το σύνολο των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων είναι παγιδευμένο σε εθνικιστικές ρητορικές και μεγαλοϊδεατικά οράματα και η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεμένη στο άρμα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η ένταση που προκάλεσε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα, δεν είναι απλώς ένα συγκυριακό φαινόμενο, το οποίο θα εκτονωθεί και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται να «διαχειριστεί» για μακρύ χρονικό διάστημα ένα «νέο» πρόβλημα στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του διαπιστώνει ότι δεν εξελίχτηκε ομαλά η εκλογική διαδικασία κατά το β` γύρο των δημοτικών εκλογών και εκφράζει την ανησυχία του για τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ελλάδα θα θέσει το θέμα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε δηλώσεις του το Σάββατο από τη Γαλλία, είχε προειδοποιήσει την Αλβανία ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να επικρατήσει κράτος δικαίου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε απαράδεκτες και μη φιλικές τις ενέργειες αυτές, υπογραμμίζοντας ότι η στάση της γειτονικής χώρας θα είναι καθοριστική για τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι έγιναν παραβιάσεις και θα αποσταλούν σε διεθνείς οργανισμούς. Χαρακτήρισε το ζήτημα ως κρίσιμο εθνικό θέμα και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, για να διασφαλίσει τα δικαιώματα της μειονότητας. Δε θα κάνουμε καμία έκπτωση, δεν είναι μονόδρομος για μας η βελτίωση των διμερών σχέσεων, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι δεν είναι επιθυμητή η επαναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Αλλαγή πολιτικής;

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών, στη Βουλή, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός, Στ. Παπαθεμελής, Αλ. Χρυσανθακόπουλος και Νόρα Κατσέλη, ζητούν αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής και τη λήψη αυστηρών μέτρων εάν δεν αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα.

Ο υπουργός Τύπου, Δ.Ρέππας, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας - από παρατηρητές ξένων οργανισμών, αλλά και από τις δικές μας υπηρεσίες στο γειτονικό κράτος - οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας. Αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε στους διεθνείς οργανισμούς. Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει επιδοθεί, αυτή την ώρα, στην προσπάθεια να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία. Ανάλογα στοιχεία έχουν και οι ξένοι οργανισμοί. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από δική μας πρωτοβουλία».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου επισήμανε επίσης «ότι θα πρέπει να απομονωθούν φαινόμενα ή συμπεριφορές που βλάπτουν την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά δηλώνει ότι θα διασφαλίσει τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα. Δε χωρεί οποιαδήποτε έκπτωση στο θέμα αυτό. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι επιθυμούμε την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων. Η προσπάθεια αυτή από τη δική μας πλευρά δεν είναι μονόδρομος. Τα συγκεκριμένα θέματα που προέκυψαν, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την εκλογική διαδικασία, θα αναφερθούν στους διεθνείς οργανισμούς και ασφαλώς θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για το θέμα της παρουσίας Ελλήνων βουλευτών στην περιοχή της Χειμάρρας, κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών είπε:«Η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της ελληνικής Βουλής αποφάσισε να συγκροτήσει κλιμάκιο με βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου με την παρουσία τους στη γειτονική χώρα να παρακολουθήσουν πώς θα εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία. Στο κλιμάκιο αυτό εντάχτηκαν δύο βουλευτές από το κυβερνών κόμμα, ένας βουλευτής από το ΚΚΕ και ένας βουλευτής από το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Δε δέχτηκαν να ενταχθούν σε αυτό το κλιμάκιο βουλευτές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι επισκέφθηκαν με δική τους πρωτοβουλία τη γειτονική χώρα και παρακολούθησαν τις εκλογικές διαδικασίες. Αρα, ανέλαβαν και την ευθύνη της γενικότερης κίνησής τους εντός της Αλβανίας του παρατηρητή»

Ο Δ. Ρέππας παραδέχτηκε ότι οι Ελληνες βουλευτές «ήταν παρόντες εκεί, προκειμένου να πληροφορηθούν, από πρώτο χέρι, πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία και να καταγράψουν φαινόμενα, τα οποία κατά τη δική τους αντίληψη είναι αξιοσημείωτα και πρέπει να αναφερθούν. Αλλά, βεβαίως, δεν έχουν καμία εμπλοκή στην εκλογική διαδικασία. Δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, δηλαδή, γιατί δεν αποτελούν συστατικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας. Δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία, δεν μπορούν να εισέρχονται, φερ` ειπείν, στα εκλογικά τμήματα όπου προσέρχεται ο πολίτης και ψηφίζει». Οπως είπε ο Δ.Ρέππας, οι βουλευτές «πήγαν ακριβώς για να έχουν από πρώτο χέρι αντίληψη, όπως κι εκπρόσωποι άλλων φορέων και οργανισμών που είναι εκεί, για να πληροφορηθούν πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι καταλύεται η αυτονομία της γειτονικής χώρας και ότι είχαν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία, προκειμένου έτσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να παίξουν έναν ρόλο, πέραν του ρόλου που έχουν εξ ορισμού».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος με αφορμή τα όσα υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών για τη μετάβαση των βουλευτών της ΝΔ στη Χειμάρρα, σε γραπτή του δήλωση, μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Καλό θα ήταν ο λαλίστατος, εκ των υστέρων, Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών όταν δε γνωρίζει να σιωπά. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από την προηγούμενη Δευτέρα, είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μεταβούν στη Χειμάρρα, για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία. Ο υπουργός Εξωτερικών «ευαισθητοποιήθηκε», για άλλη μια φορά, ετεροχρονισμένα και αφού είχε μεσολαβήσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών. Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε, δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, τη σύσταση διακομματικής αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή δύο βουλευτών από κάθε κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία προθυμοποιήθηκε να συμμετάσχει στη διακομματική αντιπροσωπεία και με τους έξι βουλευτές της, που ήδη είχε ανακοινωθεί ότι θα επισκεφθούν την Αλβανία, γεγονός το οποίο δεν αποδέχτηκε, τελικά, ο Πρόεδρος της Βουλής. Σημειώνεται ότι ο κ. Απ. Κακλαμάνης συναντήθηκε με τους έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο γραφείο του, πριν τη μετάβασή τους στην Αλβανία. Η Κυβέρνηση όμως προέβη σε μια πρωτοφανή, αντικοινοβουλευτική και αήθη ενέργεια κατά των βουλευτών της Νέα Δημοκρατία. Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που μετέβη στην Αλβανία για να μεταφέρει τους Βουλευτές των κομμάτων, για λόγους ασφαλείας, στην Ελλάδα αρνήθηκε να παραλάβει όλους τους βουλευτές της Ν.Δ με το σαθρό επιχείρημα ότι δε χώραγαν». Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιτέθηκε κατά του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας «Ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί και η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών περί «κραυγών πατριωτισμού» και «πλειοδοσίας εθνικισμού» Αλήθεια, από πότε η προάσπιση της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, θεωρείται ως «εθνικά επιζήμια» για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Από πότε ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Αλβανικής κυβέρνησης;».

ΑΣΚΗΣΗ «DESTINED GLORY»
Σε εξευτελιστική αναμονή τα ελληνικά μαχητικά

Ενώ το Αιγαίο βρίσκεται στο έλεος του ΝΑΤΟ που εκχωρεί την επιχειρησιακή ευθύνη στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση παρακαλάει να επανενταχθούν στο σχεδιασμό της άσκησης η Λήμνος και η Ικαρία ώστε να μην αποχωρήσουν τα ελληνικά μαχητικά από την Τουρκία

Σε εξευτελιστική αναμονή στην αεροπορική βάση του Μπαλί Κεσίρ της βορειοδυτικής Τουρκίας έχουν εξαναγκαστεί εδώ και δέκα περίπου μέρες τα πληρώματα των αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, περίπου 80 αεροπόροι, που έχουν μεταβεί στην Τουρκία για να πάρουν μέρος στην υπό τουρκική διοίκηση ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory» (αναπόφευκτη δόξα). Πρόκειται για 6 μαχητικά τύπου « F-16» και 3 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου « C-130» που μεταφέρουν προσωπικό και υλικά τεχνικής υποστήριξης.

Τα ελληνικά επιτελεία, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας, έχουν, εδώ και μέρες, ξεκινήσει ένα μαραθώνιο εξευτελιστικών διαβουλεύσεων με τα ΝΑΤΟικά επιτελεία, ώστε να δοθεί λύση στην εμπλοκή που σημειώθηκε όσον αφορά το σχεδιασμό της άσκησης και την τήρηση κάποιων προσχημάτων για την ελληνική πλευρά. Ουσιαστικά εκλιπαρούν, όλες αυτές τις μέρες, τους Αμερικάνους και Τούρκους επιτελείς για την ελληνική συμμετοχή στην άσκηση. Ωστόσο, από μόνη της η άσκηση αυτή, πέρα από τον όποιο σχεδιασμό και τη συμμετοχή ή μη κάποιων περιοχών, αποτελεί ένα παραπέρα βήμα στην κατεύθυνση της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και της ανάθεσης ρόλου τοποτηρητή -χωροφύλακα της νέας τάξης, στην Τουρκία. Αυτό γίνεται με την κατάργηση, εδώ και ενάμιση χρόνο, των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης, που μπήκε σε εφαρμογή με την νέα δομή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα λοιπόν αποδέχτηκε να αναλάβει το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα το στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη την επιχειρησιακή ευθύνη του Αιγαίου, το οποίο σε ποσοστό περίπου 95% καλύπτεται από ελληνικό FIR (έλεγχος πτήσεων).

Μετά από αυτό η Νάπολη είναι αυτή που αποφασίζει σε ποιον, Ελλάδα ή Τουρκία, θα αναθέτει, κατά περίπτωση, την επιχειρησιακή ευθύνη για το Αιγαίο, μια περιοχή δηλαδή που σχεδόν στο σύνολό της ανήκει αμυντικά στην Ελλάδα. Προηγήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού η άσκηση «DYNAMIC MIX», η οποία διεξήχθη με ευθύνη της Ελλάδας μεν, αλλά η ελληνική κυβέρνηση εξαίρεσε το Βόρειο Αιγαίο, αποδεχόμενη τον τουρκικό ισχυρισμό περί αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Στην εκχώρηση αυτή προέβη ώστε να μη χάσει την άσκηση και να συμμετέχει σ' αυτήν και η Τουρκία. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο βήμα είναι η παρούσα άσκηση «Destined Glory», όπου πλέον η επιχειρησιακή ευθύνη για το Αιγαίο ανατίθεται κατευθείαν στην Τουρκία. Υλοποιείται έτσι η πάγια διεκδίκηση της τουρκικής πλευράς για διχοτόμηση του Αιγαίου, περιλαμβανομένου και του εναέριου χώρου των ελληνικών νησιών, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια μορφή ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας για όλο το Αιγαίο υπό αμερικανονατοϊκή επικυριαρχία. Αυτό βέβαια αφορά τις εντός του ΝΑΤΟ διευθετήσεις, που όμως παίρνουν κυρίαρχο χαρακτήρα και αποτελούν πρόκριμα των τελικών διευθετήσεων που θα υπάρχουν στην περιοχή. Γιατί θα ήταν παράλογο να ισχύει για το Αιγαίο άλλο καθεστώς σε επίπεδο ΝΑΤΟ και άλλο σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων τη στιγμή που και οι δύο χώρες συμμετέχουν ενεργά στο ΝΑΤΟ.

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη εμπλοκή, που εκδηλώθηκε στην άσκηση «Destined Glory», αυτή αφορά τις αεροπορικές δραστηριότητες της άσκησης. Ειδικότερα, βγήκε στην επιφάνεια όταν η επιχειρησιακή ευθύνη για τις αεροπορικές επιχειρήσεις εκχωρήθηκε από τον αεροπορικό διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στον Τούρκο διοικητή του 6ου CAOC (κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων) που εδρεύει στο Εσκί Σεχίρ. Ο Τούρκος διοικητής με την ευκαιρία αυτή τροποποίησε τον αρχικό σχεδιασμό των πτήσεων, εξαιρώντας από το σχεδιασμό της άσκησης τους αεροδιαδρόμους που περνάνε πάνω από τα νησιά Λήμνος και Ικαρία, εφαρμόζοντας έτσι τον τουρκικό ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο τα νησιά του Αιγαίου θεωρούνται αποστρατιωτικοποιημένα. Οι Τούρκοι, μάλιστα, επιχείρησαν να εντάξουν στο σενάριο της άσκησης και το ραντάρ της Ιμβρου, ενέργεια η οποία ακυρώθηκε λόγω ελληνικής αντίδρασης.

Ετσι λοιπόν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, το ελληνικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναμονή της τελικής απάντησης του ανωτάτου διοικητή των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, στον οποίο τελικά παραπέμφθηκε το ελληνικό αίτημα για επαναφορά της άσκησης στον αρχικό της σχεδιασμό που περιλάμβανε και τους αεροδιαδρόμους της Λήμνου και της Ικαρίας. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης δηλώνεται ότι θα αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις από την άσκηση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί άμεσα λύση, γιατί για αύριο, 18 του Οκτώβρη, έχουν σχεδιαστεί δραστηριότητες που συμμετέχουν και ελληνικά μαχητικά. Σημειώνεται ότι οι μέχρι τώρα απαντήσεις, τόσο του αεροπορικού διοικητή της Νάπολης όσο και του διοικητή της Νότιας Πτέρυγας, δεν ικανοποιούσαν το ελληνικό αίτημα. Ωστόσο, άσχετα από την όποια έκβαση του συγκεκριμένου θέματος της συμμετοχής των αεροδιαδρόμων, το βασικό ζήτημα που πηγάζει από την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ παραμένει.

Στο θέμα της εμπλοκής της ελληνικής συμμετοχής στη ΝΑΤΟική άσκηση αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος επανέφερε το αίτημα της κυβέρνησης προς τους αρμόδιους φορείς του ΝΑΤΟ «να επαναφέρουν τη διεξαγωγή της άσκησης στο αρχικό πλαίσιό της». Και κατέληξε λέγοντας ότι αν αύριο (σ.σ. σήμερα) δεν αλλάξει η θέση του ΝΑΤΟ, θα αποσυρθούμε συνολικά από την άσκηση.

Αναβολή της συνάντησης Παπανδρέου - Τζεμ

Η «εμπλοκή» στη ΝΑΤΟική άσκηση, είχε ως «παράπλευρη απώλεια» την αναβολή επ' αόριστο της προγραμματισμένης, για την περασμένη Κυριακή, συνάντησης Παπανδρέου - Τζεμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία της αναβολής της συνάντησης είχε η τουρκική πλευρά, καθώς από την περασμένη Πέμπτη, όταν δηλαδή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κανόνιζε τα διαδικαστικά για τη μετάβαση των δημοσιογράφων στη Ρόδο, ενημέρωσε την Αθήνα για την αδυναμία του Ι. Τζεμ να παραβρεθεί στη συνάντηση.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναβολή της συνάντησης, είπε: «Εμείς είχαμε διαμηνύσει ότι το Σάββατο, προχτές δηλαδή, θα λάβουμε την τελική απόφασή μας, βλέποντας πώς εξελίσσονται τα πράγματα, δοθέντος ότι είχε δημιουργηθεί και αυτή η εμπλοκή στη ΝΑΤΟική άσκηση. Από την πλευρά της Τουρκίας ειπώθηκε ότι η εξέλιξη στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ένα άλλο περιβάλλον και γι' αυτό ακριβώς, θα ήταν δύσκολο και στον κ. Τζεμ να πάρει μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Ετσι, από κοινού, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναβληθεί αυτή η επικοινωνία, χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
Να μη σιγοντάρουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων

«Δεν πρέπει να παρουσιάζουμε την κατάσταση σαν να είναι εμπόλεμη και να σιγοντάρουμε αν θέλετε στη "νέα τάξη πραγμάτων", τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατάκης, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «902».

«Δεν πρέπει», συνέχισε, «να χρησιμοποιούμε τέτοια περιστατικά και να οξύνουμε την κατάσταση με μια γειτονική χώρα. Δεν μπορούμε να φέρουμε σε τέτοια αντίθεση τους λαούς γιατί δεν υπάρχει κανένα όφελος. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι εδώ πρέπει να αντιπαλέψουν οι λαοί των Βαλκανίων αυτή τη "νέα τάξη πραγμάτων", πρέπει να αντιπαλέψουν όσους χρησιμοποιούν τις μειονότητες για να μπορούν να κάνουν επεμβάσεις και να διατηρούν ένα τέτοιο κλίμα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ενώ υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από την κυβέρνηση, αλλά και από τη ΝΔ».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «υπήρξε ένα κλίμα αστυνόμευσης, στενής παρακολούθησης, κι αν θέλετε και κάποιων εμποδίων που δημιουργήθηκαν. Από κει και πέρα την επόμενη μέρα η τηλεόραση της Αλβανίας μιλούσε για 15 βουλευτές της Ελληνικής Βουλής όπου ήρθαν και τρομοκρατούσαν και γύριζαν στα εκλογικά κέντρα και εκφόβιζαν τους ψηφοφόρους. Δηλαδή μας παρουσίασαν ότι είμαστε και τρομοκράτες. Αυτά όλα έδειχναν πολύ καθαρά το πού οδηγούνται τα πράγματα».

«Διαπιστώσαμε», καταλήγει στην εκτίμησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ότι τα δύο κόμματα, το κόμμα της κυβέρνησης δηλαδή το σοσιαλιστικό κόμμα και το κόμμα του Μπερίσα δηλαδή το δημοκρατικό κόμμα, είχαν βάλει ως στόχο τους, σώνει και καλά, ο δήμος της Χειμάρρας να βγάλει Αλβανό δήμαρχο».

ΔΗΚΚΙ
Ερασιτεχνική και ασυνεπής εξωτερική πολιτική

«Η πρωτοφανής βία και νοθεία, που χαρακτήρισε τις "εκλογές" στην Αλβανία, σε βάρος των ελληνικής καταγωγής Αλβανών υπηκόων, απέδειξε για μια ακόμη φορά τους ερασιτεχνισμούς και τις ασυνέπειες της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Σπύρος Κουτσουβέλης. Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι τα γεγονότα αυτά «φανερώνουν και τη "δορυφοριοποίηση" της κυβέρνησης στην τροχιά των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης των ΗΠΑ».

Επίσης επαναβεβαίωσε, συνεχίζει ο Σπ. Κουτσουβέλης, «την απόλυτη υποκρισία και επιλεκτικότητα αυτών των κύκλων, οι οποίοι έσπευδαν να διαπιστώσουν νοθεία στις εκλογές της Γιουγκοσλαβίας, πριν καν αυτές γίνουν, ενώ για τους "ημετέρους" Αλβανούς "ποιούν τη νήσσαν"».

Είναι σαφές, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ, ότι «η "δορυφοριοποίηση" της εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο δεν προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, αλλά παράγει ιλαροτραγικές καταστάσεις».

ΝΔ
Σκληρή απάντηση και «αντίποινα»

«Σκληρή και αποφασιστική» στάση απέναντι στην Αλβανία ζητά η ηγεσία της ΝΔ, συνεχίζοντας την τακτική που είχε ξεκινήσει πριν τις εκλογές στη γειτονική χώρα για άσκηση πιέσεων και πλειοδοσία «υπερπατριωτισμού».

Η υπεύθυνη τομεάρχης της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της παραπάνω «γραμμής», ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και να επανεξεταστεί «η αλβανική πολιτική». Περισσότερο σαφής ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος, κινούμενος στη λογική των «αντιποίνων», ζητά να περιοριστεί ο αριθμός των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα, να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων απέναντι στους λαθρομετανάστες και να πάψει η κυβέρνηση να ανέχεται την ενίσχυση του αλβανικού εθνικισμού στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών για την τοποθέτησή του περί «κραυγών πατριωτισμού» και «πλειοδοσίας εθνικισμού» και αναρωτήθηκε από πότε η προάσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας θεωρείται «εθνικά επιζήμια», ενώ τον κατηγόρησε ότι «ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της αλβανικής κυβέρνησης». Ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τους έξι βουλευτές του κόμματός του που είχαν μεταβεί με δική τους πρωτοβουλία στην Αλβανία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ