ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με «ραβασάκι» του ΣΕΒ φέρνουν τα νέα αντεργατικά μέτρα

Με «πυξίδα» τα «ραβασάκια» και τις αξιώσεις του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων της μεγαλοεργοδοσίας, η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νομοθέτηση νέων βάρβαρων αντεργατικών ανατροπών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται το παραπέρα χτύπημα στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και η ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου, που θα συνιστά ουσιαστικά νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης.

Μέσα στη νέα οικονομική κρίση, η κυβέρνηση «τρέχει» πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, επιδιώκει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια... «ειδική οικονομική ζώνη», με παραπέρα κατακρεούργηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα από το χρόνο και τον τρόπο - σε ξεχωριστά νομοσχέδια ή όλα μαζί - που θα μεθοδεύσει τελικά η κυβέρνηση για την ψήφιση των παραπάνω χτυπημάτων, το βέβαιο είναι ότι η νέα αντεργατική επίθεση πρέπει να βρει τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους «επί ποδός πολέμου», σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα, για να δοθεί ισχυρή απάντηση.

Ξανά στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα και η συνδικαλιστική δράση

Μετά και τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον ΣΕΒ - για την οποία μάλιστα δεν υπήρξε η παραμικρή επίσημη ενημέρωση - η κυβέρνηση βάζει μπροστά την προετοιμασία εδάφους με στοχευμένες «διαρροές» σε ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και τη δράση των συνδικάτων, σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, γίνεται φανερό ότι στο επίκεντρο της επίθεσης μπαίνει ξανά το δικαίωμα στην απεργία.

Μετά την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου, που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των εργαζομένων που συγκροτούν απαρτία για την ψήφιση απεργίας, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέα ολομέτωπη επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει διατάξεις που θα προβλέπουν:

-- Γενίκευση της πρόβλεψης για «προσωπικό ασφαλείας». Συγκεκριμένα, σε όλο τον ιδιωτικό τομέα (και όχι μόνο στο Δημόσιο και σε επιχειρήσεις «κοινής ωφέλειας», όπως ισχύει τώρα) θα απαιτείται από τα συνδικάτα να καθορίζουν και να γνωστοποιούν έγκαιρα στην εργοδοσία συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, που θα απασχολούνται ως «προσωπικό ασφαλείας» κατά τη διάρκεια απεργιών. Με τον τρόπο αυτό, στην πραγματικότητα θα διασφαλίζεται συνέχεια στην παραγωγική διαδικασία και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, θα περιορίζεται ο αντίκτυπος της απεργίας στην εργοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόβλεψη για γενίκευση του «προσωπικού ασφαλείας» παρουσιάζεται στις εν λόγω «διαρροές» ως εναλλακτική στην επίταξη απεργών...

-- Ποινές στα σωματεία και αποζημίωση εργοδοσίας για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες: Θα παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να διεκδικήσει αποζημίωση από τους απεργούς και τα συνδικάτα σε περίπτωση που μια κινητοποίηση κριθεί παράνομη, καταχρηστική ή και τα δύο. Με δεδομένο ότι ήδη 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες ή/και καταχρηστικές από τα δικαστήρια, η πρόβλεψη αυτή σημαίνει οικονομική εξόντωση των συνδικάτων και μια «δαμόκλειο σπάθη» που θα επικρέμαται μόνιμα πάνω από τα κεφάλια των απεργών.

-- Πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία και νέο χτύπημα στη ζωντανή δράση των συνδικάτων: Η νέα διάταξη για εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας θα συνδυάζεται με τη διάταξη για υποχρεωτική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.

Παράλληλα, σε απηνή διωγμό τίθεται συνολικότερα η συνδικαλιστική δράση. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές «διαρροές», στο νέο νόμο θα περιλαμβάνονται:

-- Ο περιορισμός της νομικής προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση. Ενώ ακόμα και με το ισχύον καθεστώς οι εργοδότες απολύουν συνεχώς συνδικαλιστές, πλέον μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης μίας συνδικαλιστικής οργάνωσης που θα έχουν τη σημερινή τυπική νομική προστασία, ενώ θα μειωθεί και το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της συνδικαλιστικής θητείας που ο συνδικαλιστής έχει προστασία. Στους όρους απόλυσης συνδικαλιστή, μάλιστα, θα προστεθεί η υποβολή μήνυσης σε βάρος του, αλλά και η «παρεμπόδιση» άλλων εργαζομένων να κάνουν απεργοσπασία κατά τη διάρκεια απεργιών. Θα αρκεί δηλαδή ένας εργοδότης να ασκεί κακόβουλα μήνυση σε συνδικαλιστή, όπως και να καταγγέλλει τις απεργιακές φρουρές των εργαζομένων, και χωρίς καταδίκη να καταδικάζεται εκ των προτέρων με απόλυση.

-- Εξοβελισμός συνδικαλιστών από τους εργασιακούς χώρους: Στα παραπάνω προστίθεται και η προωθούμενη μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, ως ένα ακόμα μέσο για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «γκέτο», χωρίς να υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα παρέμβασης από αγωνιστές συνδικαλιστές, παρά μόνο από ανθρώπους της εργοδοσίας.

Πλήρες «ξεχείλωμα» του ωραρίου εργασίας

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο χτύπημα του 8ωρου, προωθώντας την ουσιαστική «απελευθέρωση» των υπερωριών και το πλήρες ξεχείλωμα του ωραρίου εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για την εργοδοσία.

Με αντίστοιχες δημόσιες τοποθετήσεις και «διαρροές» σε διάφορα ΜΜΕ, τα κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζουν το έδαφος, προβάλλοντας μάλιστα προκλητικούς ισχυρισμούς, ότι οι ανατροπές στα ωράρια εργασίας θα έχουν δήθεν «εθελοντικό» χαρακτήρα και ότι τάχα «δεν θίγεται το 8ωρο»!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές «διαρροές», σχεδιάζεται ο διπλασιασμός του ανώτατου ορίου υπερωριών στη βιομηχανία σε 6μηνιαία βάση, φτάνοντας τις 100 ή ακόμα και τις 120 ώρες. Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της «διευθέτησης», αυτές οι υπερωρίες να μην πληρώνονται με πρόσθετη αμοιβή στον εργαζόμενο, αλλά να «ισοφαρίζονται» με άδεια ή ρεπό σε άλλες περιόδους. Επιπλέον, η εργοδοσία θα μπορεί να μετακινεί κατά το δοκούν το 8ωρο του εργαζόμενου μέσα στη μέρα, ανάλογα με τις ανάγκες της και σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.

Οι εν λόγω αντεργατικοί σχεδιασμοί αποτυπώθηκαν εξάλλου στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και στη γνωστή έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη». Αποτελούν ένα ακόμα βήμα στη συνεχή την τελευταία 20ετία υπονόμευση του 8ωρου και γενικότερα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, καθώς και στην παραπέρα μείωση της αμοιβής των εργαζομένων που εργάζονται υπερωριακά.

Η εν λόγω «διευθέτηση» των ωραρίων, σε συνδυασμό με άλλα «εργαλεία», όπως η γενίκευση και παγίωση της τηλεργασίας, η οποία σβήνει τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και τον μη εργάσιμο χρόνο, χτυπά την καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων.

Το 8ωρο, από σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, θα γίνεται στην «καλύτερη» περίπτωση ένας... μέσος όρος σε βάθος 6μήνου ή έτους (ακόμα δηλαδή και αν η μεγαλοεργοδοσία «ισοφαρίζει» δίνοντας ρεπό, άδειες κ.τ.λ., και δεν τα «τρώει» όπως γίνεται στην πράξη), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Μεγάλη «ουρά» αντιλαϊκών νομοσχεδίων

Εκτός από τις αντιδραστικές ρυθμίσεις για τα Εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να φέρει και μια σειρά άλλα νομοσχέδια με τα οποία στηρίζει πολύμορφα την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας (βλέπε και σελίδα 6) συζητιέται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Από τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας που θα ακολουθήσουν, το ένα αφορά τον εργάσιμο χρόνο και τη «διευθέτησή» του, ενώ το άλλο, που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη βδομάδα και είναι ήδη αναρτημένο στη «Διαύγεια», έχει τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά τρεις ακόμα ποσοστιαίες μονάδες.

Στην τελική ευθεία είναι και το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης», με το οποίο συνεχίζονται οι βάρβαρες αναδιαρθρώσεις σε βάρος της Εκπαίδευσης και η παραπέρα υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Μια σειρά ακόμα νομοσχέδια έχουν στόχο να διευρύνουν τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου και να ανοίξουν νέα πεδία δραστηριότητας για τα κέρδη τους. Τέτοιο είναι για παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες υπηρεσιών επιγραμμικών (online) υπηρεσιών διαμεσολάβησης».

Τέλος, η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο, για το οποίο ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζουν διαμαρτυρίες φορείς (π.χ. το ΤΕΕ).

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα ετοιμότητας ενάντια στον αντεργατικό σχεδιασμό κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας

Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης στις 29 Οκτώβρη για τον προετοιμαζόμενο νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης

Κάλεσμα ετοιμότητας στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, απέναντι στο νέο νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης και την κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που ετοιμάζουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει πρωτοβουλία οργανώνοντας σχετική ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης την Πέμπτη 29/10, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως στην Αθήνα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει διαψεύσει έως τώρα την καταγγελία του ΠΑΜΕ πως ο ΣΕΒ στις 7 Οκτώβρη παρέδωσε στο υπουργείο Εργασίας τις απαιτήσεις του, με προμετωπίδα την ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου, δηλαδή τον περιορισμό της λειτουργίας των συνδικάτων και την κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή που μέσω διαρροών σε ΜΜΕ παρουσιάζονται αντιδραστικές πλευρές του νέου συνδικαλιστικού νόμου, οι οποίες συνιστούν ένα νέο ιδιώνυμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης, η κυβέρνηση κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενό του.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αναζητά την κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να είναι σε ετοιμότητα, ώστε ο αιφνιδιασμός κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας να πέσει στο κενό. Με μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα να αχρηστεύσουμε τα σχέδιά τους.

Το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 29 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., προχωρά σε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης στην πλατεία Μητροπόλεως, με θέμα την προσπάθεια δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης με νέο νόμο, ο οποίος αν έχουν βάση τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, θα κάνει τον νόμο Λάσκαρη να ωχριά».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για τις εξελίξεις στις Κατασκευές και την απάντηση των εργαζομένων

Εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο των Κατασκευών στο φόντο της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Η απάντηση των εργαζομένων» θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 22/10, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με πρωτοβουλία των Σωματείων Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης και Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

-- Δημήτρης Αναστασιάδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, με θέμα: «Καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα στον 21ο αιώνα. Δυνατότητες της επιστήμης και πολιτικές επιλογές».

-- Νίκος Τζανετής, τεχνικός ασφαλείας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, με θέμα: «Ατομική ή εργοδοτική ευθύνη τα εργατικά ατυχήματα;».

-- Χρήστος Καραχρήστος, γιατρός, γραμματέας του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Να υπερασπιστούμε την υγεία μας, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς».

-- Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Οι εργαζόμενοι έχουμε μεγάλη πείρα. Να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ