ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
«Διευρύνουμε τον αγώνα μας - Δεν σταματάμε τις διεκδικήσεις μας»

Πολύμορφη συνέχεια για τους μαθητές, μετά και τη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Συγκέντρωση μαθητών έξω από το υπουργείο την ώρα της συνάντησης
Συγκέντρωση μαθητών έξω από το υπουργείο την ώρα της συνάντησης
Μετά από ένα μήνα με τους μαθητές να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους στους δρόμους και τα σχολεία, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας με την υπουργό Παιδείας. Για τους ίδιους τους μαθητές η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα των επίμονων διεκδικήσεών τους, οι οποίες δεν σταματούν, καθώς οι απαντήσεις που έλαβαν δεν ανταποκρίνονται στο κυρίαρχο αίτημά τους για σχολεία ασφαλή, για «μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή».

Τα μέλη της Συντονιστικής έφτασαν στο υπουργείο με πορεία, μαζί με συμμαθητές τους από σχολεία της Αττικής, έχοντας επικεφαλής πανό που έγραφε «Ενας μήνας στο σχολείο του αγώνα! Θέλουν δεν θέλουν θα μας ακούσουν» και φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματα, στα οποία όλο αυτό το διάστημα οι μαθητές απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα έχουν ενώσει τις φωνές τους. «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται - ούτε προσκυνά», «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία», «κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση κι υγεία για κάθε μαθητή», «ούτε σε κλουβιά, ούτε σε αυλές - χρήματα για αίθουσες ζητούν οι μαθητές». Τα συνθήματα αυτά επαναλάμβαναν όσο πενταμελής αντιπροσωπεία πραγματοποιούσε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας.

Μετά τη συνάντηση των μαθητών με την ηγεσία του υπουργείου
Μετά τη συνάντηση των μαθητών με την ηγεσία του υπουργείου
Εξερχόμενοι από το υπουργείο, οι εκπρόσωποι των μαθητών έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους συμμαθητές τους, τους οποίους ενημέρωσαν για το περιεχόμενο της συνάντησης. «Μετά από έναν μήνα πολύμορφων κινητοποιήσεων, όπου έγιναν όλες οι συλλογικές διεκδικήσεις, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, μετά από ένα μήνα που διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στην υγεία και τη μόρφωση, καταλήξαμε να μας δεχτεί το υπουργείο και να κάνουμε έναν διάλογο, όπως ήθελε υποτίθεται η κα Κεραμέως», τόνισε ο Ξ. Γερμανάκος, μαθητής του 2ου ΓΕΛ Περάματος και μέλος της Συντονιστικής.

Οπως σημείωσε, σχολιάζοντας τις απαντήσεις της υπουργού, «δεν είμαστε 20 και 17 άτομα, είμαστε 25, στην Κατεύθυνση είμαστε 27 και 28. Κάθε μέρα στοιβαζόμαστε στα λεωφορεία. Κάθε μέρα πάμε σε ένα σχολείο στο οποίο, αν έχουμε μία καθαρίστρια, είναι ζήτημα, για να το απολυμάνει». Ο μαθητής πρόσθεσε ακόμα ότι για τα ζητήματα που έθεσαν δεν έλαβαν απαντήσεις, αλλά παράθεση στοιχείων και επίρριψη ευθυνών σε άλλα υπουργεία. «Πολύ ευγενική η κίνηση της κυρίας Κεραμέως να μας κάνει τον διαμεσολαβητή με τα άλλα υπουργεία, αλλά είναι κάποια ζητήματα τα οποία υπήρχαν επτά μήνες για να λυθούν...», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Συνελεύσεις και πολύμορφη συνέχεια

«Οι υποσχέσεις είναι ωραίες, αλλά δεν είναι πράξεις», σημείωσε καλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας σε Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε σχολείο, με αποφάσεις για πολύμορφη συνέχιση του αγώνα τους. «Ενας αγώνας δεν είναι μόνο μια κινητοποίηση στο υπουργείο ή μία πορεία στο Σύνταγμα, είναι αγώνας ιδεών, είναι πολιτισμικός και πολιτικός αγώνας. Διευρύνουμε τα πλαίσια του αγώνα μας με πολιτιστικά δρώμενα, όπως έχουμε ανακοινώσει», πρόσθεσε.

Αυτό που τονίστηκε επίσης είναι πως η συνάντηση με την υπουργό ήταν αποτέλεσμα του αγώνα τους. «Μιλήσαμε με την υπουργό, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει. Γιατί έναν μήνα τώρα, μας έχει φύγει η φωνή, τα πόδια και όλες μας οι δυνάμεις για να οργανωνόμαστε, να κάνουμε συνελεύσεις, να ψηφίζουμε, να διεκδικούμε, να παλεύουμε συλλογικά και το συλλογικά είναι ένας όρος που δεν επιτρέπουμε να μας τον πάρουν ποτέ», ειπώθηκε.

«Αναγκάσαμε το υπουργείο να μας ακούσει»

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σε δελτίο Τύπου αναφέρεται στη συνάντηση, κατά την οποία οι μαθητές ζήτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους, σημειώνοντας:

«Τίποτα συγκεκριμένο δεν μας είπε η κα υπουργός, εκτός από το να μας αραδιάσει ένα σωρό στοιχεία και ποσοστά, για να μας πει ότι όλα είναι πάνω κάτω εντάξει στα σχολεία μας... Δεν απαντάει γιατί δεν γίνεται τώρα να αραιώσουν τα τμήματα, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, να βρεθούν παραπάνω αίθουσες, να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές...

Δεν μας είπε τίποτα για την τρομοκρατία και την καταστολή σε ανήλικους συμμαθητές μας, για τα χημικά και τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο την προηγούμενη βδομάδα, για τα χτεσινά (σ.σ. 15/10) γεγονότα με αστυνομικούς ελέγχους πριν και μετά την πορεία σε μαθητές, τις προσαγωγές, το κλίμα τρομοκρατίας.

Για κάποια από τα αιτήματά μας, όπως για τα τεστ κορονοϊού που χρυσοπληρώνουν οι γονείς μας και διεκδικούμε να είναι πολλά και δωρεάν, ή για την απαράδεκτη κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς από και προς τα σχολεία μας, μας είπε να πάμε σε άλλα υπουργεία...

Δεν μας είπε τίποτα, πέρα από κάποιες αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον, για του χρόνου που θα είναι καλύτερα και διάφορα τέτοια.

Παρουσίασε την εικόνα του καλού υπουργείου, που δουλεύει σκληρά για το καλό μας, άρα πρέπει και εμείς να κάνουμε υπομονή και να μην διαμαρτυρόμαστε».

«Η πανδημία φουντώνει, τα κρούσματα αυξάνονται, τα τμήματα και τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο και μας λένε να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», τονίζουν οι μαθητές, δηλώνοντας: «Συνεχίζουμε ενωμένοι, πιο έμπειροι, πιο δυνατοί!» και αναφέρονται στα επόμενα βήματα που περιλαμβάνουν: Συνεδριάσεις των Συντονιστικών Επιτροπών το Σαββατοκύριακο για ενημέρωση των μαθητών για τη συνάντηση με την υπουργό, νέες Γενικές Συνελεύσεις από τη Δευτέρα και νέα μαθητική κινητοποίηση την Πέμπτη 22 Οκτώβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ